Cytuj:
No i rzeczywiście wracamy do punktu wyjścia. Czyli większość ma się dostosowywać do mniejszości.
|
Jestes glupi. Tutaj ta wiekszosc to ludzie jak my lapiacy sie za glowy czytajac ten artykul i szepcacych "co za idioci".
Poza tym, tutaj nic wiekszosc nie ma do rzeczy. RZAD ustanowil ze krzyz trzeba przeniesc. Rzad rzadzi bo zostal wybrany wiekszoscia glosow. Zdanie rzadu to zdanie wiekszosci. Niech sie babcie spod krzyza wynosza.
Cytuj:
Polacy z nim na piersi ginęli w xxx powstaniach , można być ateistą czy nawet antyklerykałem ale chyba każdy logicznie myślący człowiek rozumie różnice tych dwóch symboli , stawiania znaku równości jest co najmniej nie fair.Ja już podałem , to co wisi publicznie jest uwarunkowane moralnością publiczną. A siła rzeczy w takim kraju jak Polska moralność publiczna w dużej części jest moralnością katolicka. .
|
Na pewno zgadzam sie z tym ze krzyz ma w polsce przeszlosc, i przez to jest lepiej znany i bardziej szanowany. Ale to ma sie nijak do typu rownosci o ktorym mowie.
Cytuj:
Nie napisałem ,że jest to niezgodne z prawem. Napisałem ,że jest to dowód nierówności bo państwo decyduje sobie co jest religią a co nie tylko dla tego ,że tych jest mniej a tych jest więcej .
|
Jezeli naprawde uwazasz ze decyzja panstwa czy wyznanie jest religia czy nie i czy je jako taka zaklasyfikowac bazowana jest na ilosci wyznawcow, to jestes niedoedukowany i nie masz pojecia o czym mowisz.
Cytuj:
Podałem przykład Arabii Saudyjskiej , która ma się całkiem nieźle . I myślę ,że obaliłem teorie mówiącą ,ze teokratyczny sposób prowadzenia państwa prowadzi do upadku , bo to nie mający poparcia w niczym wymysł.
|
Czyja byla ta teoria? Nie moja...
Czytac nie umiesz?
Cytuj:
Jak nie ma podzialu na kosciol i rzad to potem wychodza z tego fanatycy i takie perelki jak Rydzyk i Radio Maryja. Koniec koncow panstwo rzadzone religia w histori swiata prawie zawsze konczylo tragicznie.
|
Do tego w tym kontekscie odnosilem sie do ogolu spoleczenstwa, tragicznie w sesie, niepotrzebne wojny, przesladowania, mistycyzm, opresja spoleczenstwa, wojny domowe, tajemne kulty, itd. Koniec koncow podbite lub sie samo rozpada.
Cytuj:
3. Mówisz ,że władze religijne uciskają. Tylko ze patrzysz z perspektywy europejczyka ,dla osób żyjących w tych teokracjach to nie ucisk . Według nich tak ma być . Zakazują picia alkoholu , dla ciebie i chyba każdego studenta to niewyobrażalny ucisk dla nich to tak samo naturalne jak zakaz prowadzenia po pijaku.
|
W Turcji muzlumanski ojciec i dziadek zakopali corke zywcem w ziemi bo "popatrzyla na chlopaka" i przez to zchanbila imie rodziny. Jak ja wykopano odkryto piach w jej plucach. Jezeli mowisz ze oni "wierza" ze tak ma byc i ze tak im dobrze, to sie zgadzam. Z perspektywy czlowieka oswieconego (czyli z ery renesansu) takie zachowanie to barbazynstwo. I nie zaleznie jaka to religia, uwazam to za znaczne przegiecie.
Cytuj:
Ciekawe ,ze ci co wyjeżdżają , w pełni trzymaja się surowego prawa muzułmańskiego.
|
Dokonujesz osadu nie znajac realiow. A wiec, powiem tobie chlopcze drogi, mieszkam w UK, w jednym domu z muzlumanami, i znam nie jednego. Ilosc takich co trzymaja sie kurczowo uciskowych praw jest minimalna. Dziewczyny uwielbiaja przyjechac do UK bo nie musza chust na twarzy nosic. A faceci bo moga sie uchlac. Pierwsze fale migracji zawsze sa zlozone z tych co szukaja wolnosci ktorych w ich panstwie brak, lub lepszych warunkow. Po raz kolejny, powiadam ci, gadasz glupoty nie wiedzac jak to wyglada w praktyce. Dopiero dalsze fale imigrantow to maniacy, bezrobotni, i potencjalni ekstremisci. Wlasciciel domu w ktorym mieszkam jest bardzo religijny, mimo to nie ma problemu jak ktos rysuje muhammeda, tak samo nie chce shariatu. Tyle na ten temat.
Zgadzam sie, skonczmy ta dyskusje bo ty uwazasz ze ja tu snuje ze kazda teokracja = upadek panstwa przez bledy rzadu, co jest nieprawda, oraz ze Izrael to czysta typowa teokracja, co tez jest nieprawda, powiedzialem ze niektore z ich praw maja charakter teokratyczny, z tego powodu wymienilem kraj jako przyklad dla teokracji.