Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Polska polityka - dyskusje wszelakie. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=193403)

Dragon-Fly 10-10-2008 22:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez DuskinessvsVision (Post 2293073)
na poczatku nie chcialo mi sie wtracac, bo on juz w jakas skrajnosc popadl z minarchizmu w anarchie.

Sam jestem minarchista i wiem, że glupotą jest likwidacja wojska itd, wiem, że muszą być jakies podatki (chociażby minimalne).

O ile wiem to taki nurt nazywa się anarchokapitalizm, mam rację?

DuskinessvsVision 10-10-2008 22:21

Teoretycznie tak, jednak dla mnie anarchia to jeden pies- bezprawie, panstwo spisane na straty.

Ashlon 11-10-2008 01:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez DuskinessvsVision (Post 2293073)

Sam jestem minarchista i wiem, że glupotą jest likwidacja wojska itd, wiem, że muszą być jakies podatki (chociażby minimalne).

Cytat z wypowiedzi spidera, post 115 w tym temacie - "Policja, wojsko i sady oplacane z dobrowolnych skladek. Zreszta, najwieksze bezpieczenstwo zapewnia bron w rekach ludzi. Nalezy zniesc wszelkie ograniczenia samoobrony"

Chlopaki, zdecydujcie sie - narzucamy podatki, ktore beda kradzieza obywatelskiej wlasnosci i wprowadzamy policje, czy robimy wojsko-najemnikow, przez co wprowadzimy zasade "kto ma wiecej pieniedzy i stac go na wynajecie ochroniarzy, ten ma wladze"?

Swoja droga, prosty przyklad, dlaczego pomysl Spidera, aby "wojsko oplacane bylo z dobrowolnych skladek" (co spowoduje, ze beda to kolejne firmy "ochroniarskie" typu Blackwater, jak wspomnial w/w Spider), jest nierealny - osoby walczace w takich prywatnych grupach beda uznawani jako najemnicy. A wynajem najemnikow jest negowany poprzez prawo miedzynarodowe, co wiecej - takim osobom nie przysluguje status kombatanta i jenca wojennego (czyli powtorzone bylyby akcje typu Katyn, gdzie mordowali Rosjanie nieuznajacy konwencji haskiej). To dotyczy nowelizacji z 1977 regulaminu haskiego. Dla zainteresowanych :

Ukryty tekst:

Pojawienie się w strefach konfliktów uzbrojonych pracowników cywilnych przedsiębiorstw militarnych wymusza postawienie pytania o ich status. Nie jest to bynajmniej zagadnienie czysto akademickie, gdyż od jego rozstrzygnięcia zależeć może na przykład sposób traktowania takich osób zatrzymanych przez stronę wojującą. Pytanie zasadnicze sprowadza się do kwestii, czy tak zwanych civil contractors można uznać za kombatantów, gdyż tylko takowi mają prawa czynnego uczestniczenia w działaniach zbrojnych. Zgodnie z regulaminem haskim z 1907 oraz konwencją genewską z 1949, wraz z protokołem dodatkowym z 1977, kombatantami są członkowie sił zbrojnych z wyjątkiem personelu medycznego i duchownego. Dalsze regulacje stanowią, iż siły zbrojne składają się z wszystkich zorganizowanych sił, grup i oddziałów, które podlegają dowództwu odpowiedzialnemu za postępowanie swoich podwładnych [...]. Takie siły zbrojne powinny podlegać systemowi wewnętrznej dyscypliny, który by zapewniał między innymi poszanowanie przepisów prawa międzynarodowego, mającego zastosowanie w konfliktach zbrojnych. Co więcej, do sił zbrojnych mogą być włączone organizacje paramilitarne lub uzbrojona służba porządku publicznego, ale strona wojująca jest zobowiązana notyfikować takie włączenie.

Zatem przy rozszerzającej interpretacji prawa międzynarodowego pojawiają się możliwości traktowania uzbrojonych pracowników prywatnych firm militarnych jako kombatantów, co winno im zapewnić im, przynajmniej w teorii, w przypadku pojmania przez stronę przeciwną status jeńca. Z drugiej jednak strony nie można zapominać, że protokół dodatkowy z 1977 wprowadził zasadę, że najemnik nie ma prawa do statusu kombatanta lub do statusu jeńca wojennego. Sytuacja civil contractors jest zaś niebezpiecznie bliska najemnictwu. Póki co, autorytety prawa międzynarodowego nie wypowiedziały się w poruszanej kwestii, i nie należy sądzić by ujednolicenie poglądów w tej materii miało szybko nastąpić. Jest więc ryzykiem osób zatrudniających się w firmach militarnych, że nawet podczas konfliktu, w trakcie którego strony respektują postanowienia międzynarodowego prawa konfliktów zbrojnych, nie otrzymają oni w przypadku pojmania statusu jenieckiego i traktowani będą jako najemnicy.

Pamiętając o tym przypomnieć należy, iż Zgromadzenie Ogólne ONZ przyjęło rezolucję (32/44) wzywającą państwa członkowskie do wydania regulacji prawnych zabraniających pod sankcją karną werbunku na swoim terytorium, finansowania i szkolenia najemników oraz zabraniających swym obywatelom służby w charakterze najemników. Większość państw, zwłaszcza młode kraje afrykańskie, traktuje przy tym najemników z całą surowością, niezależnie od tego czy rzeczywiście uczestniczyli w walce czy też podjęli tylko takie usiłowanie. Na przykład władze Zimbabwe zamierzają przekazać Gwinei Równikowej 67 domniemanych najemników zatrzymanych w Harare pod koniec kwietnia w amerykańskim samolocie dyspozycyjnym. Mieli oni jakoby przygotowywać zamach stanu w Gwinei Równikowej. Sami aresztowani twierdzą zaś, iż są pracownikami Triple Options i zatrudniono ich do ochrony instalacji wydobywczych w Kongo.

Vil 11-10-2008 09:21

Nie wiem po co wogole zaglebiac sie w analize sytuacji ktora nigdy nie bedzie miala miejsca.

Exodus 11-10-2008 10:48

Wlasnie, przeciez to by nie mialo sensu, ludzie predzej sami by sie powybijali, gdyby nie bylo stalego wojska ani policji.

DuskinessvsVision 11-10-2008 14:02

Tu nie ma co się decydować - Minarchiści postulują pozostawienie wojska itd. Podatki muszą być.

Ashlon 11-10-2008 23:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez DuskinessvsVision (Post 2293611)
Tu nie ma co się decydować - Minarchiści postulują pozostawienie wojska itd. Podatki muszą być.

No to w takim razie Spider nie wiedzial, co mowi.

Piotrek Marycha 11-10-2008 23:19

Cytuj:

Generalnie minarchiści przedkładają finansowanie zadań samorządu nad opłacanie aparatu rządowego twierdząc, że przeniesienie ciężaru machiny państwowej w kierunku jednostek lokalnych daje obywatelom lepsze możliwości wyboru bardziej odpowiadających im miejsc do życia i pracy.
chodzi głównie o redystrybucje dóbr, inwestycji itp
Nie zastanawiałem sie za bardzo nad tym ale na pierwszy rzut oka wyglada ciekawie, whatcha ya think 'bout it?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2294317)
No to w takim razie Spider nie wiedzial, co mowi.

to był heretyk ;]

Dragon-Fly 13-10-2008 17:10

Z innej beczki: co sądzicie o obecnym sporze kompetencji Premiera i Prezydenta?

Milten Magician 13-10-2008 17:22

Paranoja i wstyd na arenie międzynarodowej.

Nari 13-10-2008 18:37

Po prostu Polska.

Gangrel 13-10-2008 19:36

Rozumiem że dobrze jest trzymać Kaczyńskiego zdala, ale sposób w jaki PO chce to zrobić, jest żałosny.

DuskinessvsVision 13-10-2008 19:38

cel uświęca środki.

Wylansowany 15-10-2008 16:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2296072)
Z innej beczki: co sądzicie o obecnym sporze kompetencji Premiera i Prezydenta?

Ja się jednego boję...jeśli wszystko zostanie jak jest to jeden z nich będzie rządził do...2015. (tutaj następuje kilka ulubionych słów Polaków, składających się w ładną i zawiłą wiązankę)

Frapper 15-10-2008 17:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wylansowany (Post 2298424)
Ja się jednego boję...jeśli wszystko zostanie jak jest to jeden z nich będzie rządził do...2015. (tutaj następuje kilka ulubionych słów Polaków, składających się w ładną i zawiłą wiązankę)

kurwa jego mac? Swoja droga, goscie po 50 fochaja na siebie jak nastolatki w bravo. I oni sa 'glowami' panstwa? Wprowadzcie monarchie i bedziemy latac w trmapkach w zimie ale przynajmniej bedzie dobrze.

Ashlon 15-10-2008 19:24

Jak dla mnie pokazuje to, ze i jeden i drugi nie nadaja sie na pelnienie funkcji, na ktora zostali wybrani - bo mozna sie klocic w domu, ale takie odstawianie szopki na arenie miedzynarodowej madre nie jest. Trzeba ich winic obojgu, chociaz widze tu troche naduzycie Kaczynskiego - niby doktor prawa, a konstytucje RP czyta "po swojemu".

Vil 15-10-2008 19:48

pisiory zdazyly nas przyzwyczaic do tego ze prawo interpretuja po swojemu.

Dragon-Fly 15-10-2008 20:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2298772)
pisiory zdazyly nas przyzwyczaic do tego ze prawo interpretuja po swojemu.

Miller i Kwaśniewski też się o to spierali. Uważam, że to wina raczej samej konstytucji (gdzie nie wynika wszystko jasno). Chociaż spór polityczny sporem...

DaimenPro 15-10-2008 20:12

Temat.

Z waszych wypowiedzi widzę że Prezydent oraz Premier się nie lubią. Sam się troszkę polityką interesuje więc wiem o co chodzi. Skoro między nimi są takie nadzwyczaj dobre relacje ^^ ,to ja oni chcą zrobić te cholerne Mistrzostwa.To będzie burdel na kółkach i żenada na arenie międzynarodowej. Wiem że trochę czarno to widzę ale na razie na to wygląda.

@Down.

Niech jeszcze Tusk zrobi dissa na Kaczyńskiego...Knebel w Pysk Kaczyński :D

Dragon-Fly 15-10-2008 20:25

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...wiadomosc.html
Oho, zaczyna się.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:52.