Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Polska - kraj demokratyczny czy teokratyczny? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=159789)

Patton 11-01-2008 12:14

jeszcze te pol roku wytzymam w tym gimnazjum! ale tym sposobem jak nikt nie bedzie dzialal to nic sie nie zmieni.

raf420 11-01-2008 21:07

net................. sorka

raf420 11-01-2008 21:08

net...........................

raf420 11-01-2008 21:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Patton (Post 1836756)
chodzi o zasade! krzyze nie maja byc zdjete pod naciskiem rodzicow tylko od poczatku ich tam nie powinno byc.

a w mojej szkole zawsze na poczxatku sie modlimy : duchu swiety ktory oswiecasz serca i umysly nasze blebleble...co o tym sadzicie

@down: ale wogole religia won ze szkoly i do kosciola przeniesc ! nie powinno byc czegos takiego jak "sala od religi"

moja szkola a wlasciwie gimnazjum jest im jp II wiec dlatego sie modlimy! na koncu tez : dzieki ci boze za swiatlosc tej nauki pragniemy abysmy nia oswieceni cos tam cos tam S K A N D A L !!!!

Tak rozumiem to, że odrzucasz wiarę i chcesz ją tępić za to ile ci szkód wyrządziła "o ja biedny krzyże na ścianie" albo "ojeju musze złożyć ręce"(przynajmniej na cześć Karola to zrób). dziecinada...

Jeśli chodzi o kościół to ja nie mam zdania na ten temat. Z jednej strony pomaga w jakiś znaczący sposób odzyskać ludziom nadzieje (przynajmniej u mnie księża pomagają rodzinom z problemami), a z drugiej jest to klasyczny "hamulec rozwoju cywilizacji".

Czy nasze państwo opiera się na kościele tzn. czy kieruję się jego radami i czy warto się go trzymać? Moim zdaniem, w niektórych sprawach ma całkowitą rację, że trzeba pomagać ludziom czy miłować blizniego, ale też na inne sprawy takie jak "antykoncepcja" czy "homoseksualnizm" uważa za bezsensowne nie opierając się na dowodach. O ile ludzie chcą (ta większość) żeby kierować się kościelnym instynktem to nigdy kościół nie odejdzie od władz... przynajmniej ci duchowni, którzy to skandalicznie wykorzystują.

tyle odemnie.

Patton 11-01-2008 21:30

Cytuj:

Tak rozumiem to, że odrzucasz wiarę i chcesz ją tępić za to ile ci szkód wyrządziła "o ja biedny krzyże na ścianie" albo "ojeju musze złożyć ręce"(przynajmniej na cześć Karola to zrób). dziecinada...
Min za to ze musze skladac rece ale nie to jest najwazniejsze do wiary zraza mnie zachowanie ksiezy ktorzy glosza jak posterpowac a sami sie do tego nie stosuja.
Cytuj:

Z jednej strony pomaga w jakiś znaczący sposób odzyskać ludziom nadzieje
Jak moja mama sie rozwodzila to chciala porozmawiac z proboszczem a proboszcz tak : a ile to bedzie trwalo?

Slay 11-01-2008 21:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Patton (Post 1837645)
Min za to ze musze skladac rece ale nie to jest najwazniejsze do wiary zraza mnie zachowanie ksiezy ktorzy glosza jak posterpowac a sami sie do tego nie stosuja.

Nie musisz. Masz pelne, konstytucyjne prawo tego nie robic. Ale jak widac, wolisz pojeczec, jak to jest zle, niedobrze i katolicko. W wielu przypadkach (vide sale do religii) chyba tylko na pokaz, jaki to Ty nie jestes buntowniczy i ateistyczny...
Cytuj:

Jak moja mama sie rozwodzila to chciala porozmawiac z proboszczem a proboszcz tak : a ile to bedzie trwalo?
Wyjatek potwierdzajacy regule.

Patton 11-01-2008 22:00

chyba za to by mnie zlinczowali jakbym nie wstal i nie zlozyl rak

Cytuj:

o do krzyży-co wam się w nich nie podoba?
LOL szkola ma prawo i obowiazek zachowac neutralnosc swiato pogladowa!!

gyagen 11-01-2008 23:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1831781)
Skoro 90% Polakow to katolicy to dlaczego uzywaja prezerwatyw i uprawiaja seks przed slubem? ;ooo Przeciez to grzech straszliwy ;]

Wierzę w Boga,jestem katolikiem-ale w wielu sprawach mam inne zdanie niż kościół...co do ma do rzeczy za cholerę nie wiem.
Co do krzyży-co wam się w nich nie podoba?Przypomina mi to trochę pierdolenie potłuczonych którzy sprzeciwili się temu aby Inter miał takie a nie inne koszulki(czerwony krzyż na koszulce)
Z resztą niech Ci w końcu niewierzący zrobią coś dobrego i niech wypiszą się z kościoła-tak zawyżają tylko statystyki i pomagają kościołowi

spider-bialystok 12-01-2008 12:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gyagen (Post 1837904)
Wierzę w Boga,jestem katolikiem-ale w wielu sprawach mam inne zdanie niż kościół...co do ma do rzeczy za cholerę nie wiem.

To, ze jesli uzywasz prezerwatyw albo uprawiasz seks przed slubem to wg. kosciola katolickiego masz grzech ;] A jak sam piszesz, jestes katolikiem.

Duch Niespokojny 12-01-2008 12:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slay (Post 1837711)
Wyjatek potwierdzajacy regule.

Jak wyjątek może potwierdzać regułę? Wyjątek przecież jej zaprzecza...

gyagen 12-01-2008 14:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1838418)
To, ze jesli uzywasz prezerwatyw albo uprawiasz seks przed slubem to wg. kosciola katolickiego masz grzech ;] A jak sam piszesz, jestes katolikiem.

Nie za wszystkie grzechy zaluje w niektorych nawet podstawowych kwestiach mam inne zdanie...
Co wg Ciebie oznacza bycie Katolikiem?przestrzeganie wszystkich zasad czy jak?Bo jesli tak to nie wiem chyba musialbym siebie nazwac Wierzącym lecz nie Katolikiem czy cos?

spider-bialystok 12-01-2008 14:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gyagen (Post 1838724)
Nie za wszystkie grzechy zaluje w niektorych nawet podstawowych kwestiach mam inne zdanie...
Co wg Ciebie oznacza bycie Katolikiem?przestrzeganie wszystkich zasad czy jak?Bo jesli tak to nie wiem chyba musialbym siebie nazwac Wierzącym lecz nie Katolikiem czy cos?

Nie mam pojecia co oznacza bycie katolikiem, bo nim nie jestem.
Napisalem tylko o tym, co wg katolicyzmu jest grzechem.

Marsseel 12-01-2008 18:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Patton (Post 1837716)
LOL szkola ma prawo i obowiazek zachowac neutralnosc swiato pogladowa!!

To w końcu prawo czy obowiązek? Zdecyduj się bo to dwie różne rzeczy. Poza tym gdyby szkoły musiały zachować neutralność światopoglądową to szkoły katolickie byłyby nielegalne, a jak zapewne wiesz istnieją już od dawna.

Memorientes 12-01-2008 19:02

@Papa Smerf:
Cytuj:

Dlaczego rząd nie zapyta Żydów, protestantów i przedstawicieli innych religii o program nauczania w szkole
Skandal kolejny, jak ocena z Religii może być wliczana do średniej.
Dyrektor szkoły po otrzymaniu petycji podpisanej przez (nie pamiętam ilu rodziców) ma obowiązek wprowadzić lekcje innej religii dla danych uczniów.

Cytuj:

zamiast udawać się na wycieczkę szkolną na Jasną górę zwiedzić Synagogę
Wycieczki nie są obowiązkowe.

Cytuj:

Świąt nie obchodzę, jestem nie wierzący - dlaczego nie mogę się uczyć w szkole w dni powszednie? Dlaczego market jest zamknięty? Dlaczego sejm nie pracuje tylko posłowie nabijają kolejne kilogramy przy stołach? W konstytucji zapisany jest kraj demokratyczny, religia nie ma najmniejszego znaczenia tutaj, święta chrześcijan mogą być tylko niech mi nie wchodzą w paradę. To samo się tyczy Wielkanocy.
Gdyby Święta nie były wolne wszyscy któży je obchodzą wzieli by urlop na żądanie co jest zgodne z prawem i wyszło by na to samo.

Fragment prepambuła konstytucji III RP:
Cytuj:

wdzięczni naszym przodkom za ich pracę, za walkę o niepodległość okupioną ogromnymi ofiarami, za kulturę zakorzenioną w chrześcijańskim dziedzictwie Narodu i ogólnoludzkich wartościach,
W ZSRR religia była nielegalna i uwież że tam nie było fajnie.

Jeśli ci to wszystko nie pasuje zrób to co Żydzi przed wojną - zgromadź tych co cię popierają i zamieszkajcie w obrębie jednej dzielnicy i sami stwórzcie miejsca pracy, szkoły itp. Będziecie wtedy wmiare niezależni.

spider-bialystok 12-01-2008 19:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Memorientes (Post 1839258)
Gdyby Święta nie były wolne wszyscy wzieli by urlop na żądanie co jest zgodne z prawem i wyszło by na to samo.

Nie wszyscy.

Slay 12-01-2008 21:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1839274)
Nie wszyscy.

Zdecydowana wiekszosc.

Nelanther 12-01-2008 21:18

dzieci idzcie grac dalej w tibie

Patton 12-01-2008 21:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marsseel (Post 1839157)
To w końcu prawo czy obowiązek? Zdecyduj się bo to dwie różne rzeczy. Poza tym gdyby szkoły musiały zachować neutralność światopoglądową to szkoły katolickie byłyby nielegalne, a jak zapewne wiesz istnieją już od dawna.

Zauwaz ze istnieja szkoly publiczne i prywatne te drugie nie maja obowiazku przestrzegac tej neutralnosci i sa w 100% legalne.

Cytuj:

Wycieczki nie są obowiązkowe.
My mielismy obowiazkowa wycieczke do oswiecimia ale nie oswiecim byl glownym celem ale wadowice i kalwaria zebrzydowska

spider-bialystok 12-01-2008 23:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slay (Post 1839518)
Zdecydowana wiekszosc.

Zapewne tak. Ale czy to powod, by zakazywac wszystkim pracy w swieta w sklepach?

ripper 12-01-2008 23:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1839852)
Zapewne tak. Ale czy to powod, by zakazywac wszystkim pracy w swieta w sklepach?

W demokracji mniejszość zasadniczo musi się podporządkować większości.
Może to niezbyt dobre, ale z drugiej strony - gdyby każda grupka osób mogła wpływać na prawo poprzez swoje poglądy, to zapanowałby w naszym kraju jeszcze większy burdel niż teraz podobno mamy.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:34.