Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet
(Post 2719245)
Myślę, że nie wiesz co odpowiedzieć. Za śmierć matki możesz podstawić wszystko, np. gwałt na twojej siostrze.
Religia (wszystkie kościoły i te inne) to cwane instytucje, które nieźle tresują sobie takich obrońców wiary jak ty.
|
Źle wtedy zrozumiałem pytanie. Jeżeli ktoś chce zgwałcić twoją siostrę lub zamordować twoją matkę, jeżeli nie zabijesz drugiej osoby to jest kwestia tylko i wyłącznie moralna. Nie masz prawa zabić innej osoby, ale w związku z tym, że uważasz życie swojej matki za ważniejsze, zabijasz ją. Czyja to jest wina? Oprawcy, ponieważ zagrożone jest życie twojej bliskiej. Poświęcanie się to nie jest obowiązek.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok
(Post 2719250)
Nie mozesz tak uwazac. Jesli chcesz siebie nazywac katolikiem musisz opierac swoja wiare na zasadach Kosciola rzymskokatolickiego.
Vil ma w tej kwestii racje.
|
Przesadziłem. Ale chrześcijaninem możesz się nazywać.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet
(Post 2719331)
Tak apropo tego: w Biblii zapisane jest, że Bóg stworzył CZŁOWIEKA na PODOBIEŃSTWO swoje. Więc podważasz wiarygodność Biblii / zmieniasz jej treść. Poprawny katoliku :)
|
Opierasz swoją wiarę na książce, w której więcej treści zmieniano, niż pozostawiono? Nie możesz opierać swojej wiary na książce, która dyskryminuje osoby nieobrzezany, a w treści prawa przedstawionego w którejś księdze (chyba powtórzonego prawa) twierdzi, że kobieta jest nieczysta przez kilka dni w miesiącu, bodajże 50 dni po urodzeniu chłopca, a 100 po urodzeniu dziewczynki. Z biblii należy "wyrywać" te fragmenty z którymi się zgadzasz, nie można się zmuszać do wiary w anioła, który zstąpił z nieba od Boga i wybił kilkadziesiąt tysięcy przeciwników izraelitów, nie powinieneś uważać za słuszne tego, że Eliasz (lub Elizeusz) powiedział Bogu, żeby zabił dzieci za to, że go wyzywały, ponieważ nie potępiono tego w biblii. Wiarę opiera się na własnych doświadczeniach, a nie na tym, co mówią inni. Chyba, że mówią mądrze, bo głupotą jest nie słuchać nikogo.
Człowieka stworzono na podobieństwo Boga pod względem ducha i wolnej woli.
|