Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Konkursy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=111)
-   -   Konkurs "Reklama tibia.pl" - komentarze (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=99681)

Mateusz Majchrzyk 16-11-2006 10:26

z tego co się orientuje w prawie, to prawa autorskie do muzyki zanikają z biegiem lat... a to jest baaaaaaaardzo stary utwór.

prawda jest taka że sporo nad tym siedziałem i pierwszym pomysłem było zrobienie muzyki w "e-jey" (czy jakoś tak) -zabrakło mi czasu.
:SSSSSSSS poprawcie mnie jeśli się mylę.

Anders
co do twojej pracy, to mniemam że zebrałeś orkiestrę do nagrania muzyki ;)
Wielkie gratulacje za rysunki.

+ sam lubię rysować, w animacji nie mogłem dać porządnych rysunków spod kartki RL,
gdyż animowanie ich zajęło by mi lata.. efekt "myszka - program" wygląda tak jak wygląda.
Teraz mysle żeby kupić sobie tablet (urządzenie do rysowania bezpośrednio na nim, w łączności z
programem na komputerze) o.O

Evinio i "Mateusz?" mi mówiąc szcz... - i kolejny raz powtarzam że konto jest sąsiada, a praca MOJA (Nikodem)

Anders 16-11-2006 10:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Radek 666 (Post 1082043)
Taaak - reklama powinna być dla kogoś, kto w grę jeszcze nie grał. Twoja praca jest ładna (no, może poza paroma fragmentami, przy zamykaniu oczu albo jak nauczycielka ręką machnęła - śmiesznie to wyglądało :D), ale jeśli ktoś nie grał jeszcze w Tibię nie zrozumie o co w niej chodzi (zresztą, i tak jest troche zagmatwana ;P). Ale ogólnie masz szanse.

No ja akurat pisałem o pracy filobosska2, bo w niej pojawia się zdanie "PK zabawą". Skąd ktoś może wiedzieć co to jest PK skoro jeszcze nie grał w Tibie? To jest skrót słowny typu "DL" (dragon lord) albo "GS" (giant spider/giant sword) i dla człowieka nieobytego z grą nic nie znaczy.
Natomiast co do pracy Nikodema - tak jak mówiłem wcześniej - świetny pomysł choć szata graficzna pracy jest troche niedopracowana.
Nie mniej jednak nie uważam, żeby widz nie wiedział o co chodzi w tej reklamie. Z pewnością dla osób znających świat Tibii będzie ona czytelniejsza, ale powinna zaciekawić również tych którzy crown set czy demona widzą pierwszy raz na oczy i nie wiedzą jak to się nazywa, ale na tym właśnie polega reklama - pokazujemy coś nowego i chcemy tym zaciekawić.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mateusz Majchrzyk (Post 1082099)
z tego co się orientuje w prawie, to prawa autorskie do muzyki zanikają z biegiem lat... a to jest baaaaaaaardzo stary utwór.

prawda jest taka że sporo nad tym siedziałem i pierwszym pomysłem było zrobienie muzyki w "e-jey" (czy jakoś tak) -zabrakło mi czasu.
:SSSSSSSS poprawcie mnie jeśli się mylę.

Anders
co do twojej pracy, to mniemam że zebrałeś orkiestrę do nagrania muzyki ;)
Wielkie gratulacje za rysunki.

Drogi Nikodemie. Po pierwsze cieszę się, że moje rysunki Ci się podobają i dziękuję za Twoją opinię. Domyślame się, że animacja obrazków rysowanych ręcznie zajęła by Ci zbyt dużo czasu, bo sam się kiedyś chciałem w to bawić i dlatego rozumiem, że nieunikniony był wybór techniki animacji grafiki wektorowej a nie rastowej. Poza kilkoma szczegółami wyszło Ci to bardzo dobrze, więc również gratuluję.
Niestety muszę Cię rozczarować... Nie zebrałem orkiestry do stworzenia mojej muzyki chociaż w meteforycznym znaczeniu to prawie masz rację. Mianowicie muzyka została zrobiona przeze mnie w programie muzycznym Reason 2.5, który w tej wersji posiada bogatą bazę dźwięków; od syntetycznych rodem z techno aż po Orkiestralne. I tych drugich właśnie użyłem w swojej muzyce. W sumie wykorzystałem 6 różnych dźwieków: 2 rodzaje bębnów oraz potężny "gong" - to już 3, następnie dźwięk kobiecego "aaaa...", którego moje sekwencje znajdują sie pod koniec (kiedy pojawia się napis "Tibia") oraz 2 dźwięki z których skomponowalem główną linię melodyczną (w zasadzie jeden, bo drugi pojawia się też tylko pod koniec).
PS. Masz rację co do praw autorskich do muzyki. Wygasają z czasem, a dokładnie 70 lat po śmierci autora. Czy "Twoja" muzyka jest aż tak stara?

Mateusz Majchrzyk 16-11-2006 11:46

ale zaraz po twojej pracy na drugie miejsce mam szanse, czyż nie? :]
(oczywiście żartuje) - do postu z pracą dodałem że "w razie wygranej jestem wstanie edytować każdy szczegół animacji" - w tym muzykę, więc gdyby chcieli ją gdzieś wykorzystać to mogę posiedzieć jeszcze nad tym ze 3 dni.

i z tego co się orientuje to nie dyskwalifikowali prac z zapożyczoną muzyką...
więc spodziewam się tylko obniżeniem punktów, a to da się przeboleć ;)

Anders 16-11-2006 11:59

Ja od siebie życzę Ci powodzenia i nie pozostaje nic innego jak tylko czekać na wyniki. A swoją drogą "zabiłeś" mnie tą orkiestrą. Przeciez ta muzyka jest dosyć prosta więc skąd pomysł, że musiała ją wykonywać aż orkiestra?

Mateusz Majchrzyk 16-11-2006 12:40

no spoko... zapomniałem dać orkiestra w cudzysłowiu "..." - chodziło o samą ideę :p

slawekmag 16-11-2006 15:07

@up

Bardzo ładne, chociaż jedyne co nie pasuje to napis. Powinien być ładniejszy. A tak to fajne.

DR.UTi 16-11-2006 15:58

Może ktoś wypowiedzieć się też o mojej pracy? Postawiłem na kreatywność i sam oryginał pomysłu niż na "ruchliwość". W końcu nikt nie napisał w regulaminie, że Tibia.pl musi być serwisem internetowym =) 80% prac były to filmiki, z tym według mnie tylko jeden naprawde udany, mianowicie Andersa, oraz Flash Majchrzyka. Więć postawiłem na prosty plakat. Z estetyką wszystko jest w porządku mam nadzieje, sama praca nie zajęła mi wiele, tylko korekcje szczegułów, ortografi i tego "czegoś" co sprawi, że będzie to magazyn, a nie sama okładka ;) [ Photoshop CS 2 + kilka filtrów które musiałem ściągnąć ]

http://img.photobucket.com/albums/v4...lagi/praca.jpg

Proszę o komentowanie.

Thor of heaven 16-11-2006 16:33

Wg mnie nie trafiłeś w to "coś".

slawekmag 16-11-2006 16:41

A według mnie owszem. Tylko wykonanie takie średniawe.

Pan Yuzek 16-11-2006 16:58

;(

Maybe ktos wie kiedy beda wyniki?? Wiem ze nie wygram ( ;( ) ale chce poznac wyniki, poniewaz wszystkie prace sa bardzo interesujace!:D :)

Radek 666 16-11-2006 17:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pan Yuzek (Post 1082804)
Maybe ktos wie kiedy beda wyniki?? Wiem ze nie wygram ( ;( ) ale chce poznac wyniki, poniewaz wszystkie prace sa bardzo interesujace!:D :)

Maybe kiedy moderatorzy wybiorą najlepszą pracę?

Skąd my mamy wiedzieć kiedy będą wyniki? O.o

Crimsondragoon 16-11-2006 18:32

Reklama o tibia.pl

Ja załadowałem swój filmik o tibia.pl ^^:D

Matheavyk 16-11-2006 19:48

Praca Andersa jest rzeczywiście najlepsza i nie wyobrażam sobie by nie zajął on pierwszego miejsca. To właśnie wygląda jak prawdziwa reklama a do tego wszystkie prawa autorskie są jego ;) Gratuluje Anders, zarówno super pracy jak i wygranej :)

Ale i tak musicie przyznać, że mój cios ze stołka w zwolnionym tempie jest najskuteczniejszym i najbardziej efektownym ciosem w tym konkursie:
http://www.youtube.com/watch?v=Cjr1YFppNX4

:D

Thor of heaven 16-11-2006 19:53

Tak to mi sie spodobało :P

Aversin 16-11-2006 19:57

Moim zdaniem bicie kogoś krzesłem to coś czego powinniśmy się wstydzić i w żadnym wypadku nie jest to atut tej gry.

DR.UTi 16-11-2006 20:07

Napewno taka reklama nie zachęciła by nikogo do gry w Tibie. Wole krav mage niż "Krzesłobicie".

Matheavyk 16-11-2006 20:34

Wiem, że nikogo by to nie zachęciło do gry w Tibie i moja reklama do tego nie zachęca. Moja reklama zachęca do tego, żeby nie wierzyć w bzdury, które mówią w telewizji tylko ODWIEDZIĆ STRONĘ TIBIA.PL w celu zrozumienia o co chodzi. Nie wierzyć w plotki (które są złe) tylko samemu sprawdzić co tak naprawdę znaczy Tibia odwiedzając oficjalną stronęfanowską.

Vilentrenterenemerth 16-11-2006 21:04

Revolutions??

Drodzy użytkownicy i Moderatorzy.

Mam jedno zasadnicze pytanie, mianowicie: na czym mają polegać konkursy na tibia.pl? Czy wyłaniają najzdolniejszych Tibijczyków? Czy raczej dają dzieciom okazję to pokazania swoich zerżniętych prac z innych stron czy może obrazków z dorysowanymi w Paint'cie napisami? Przepraszam, ale do jakiego celu ma służyć reklama tibii zrobiona w ciągu dwóch tygodni, domowymi metodami? Czy naprawdę serwis tibia.pl potrzebuje praw autorskich wszystkich zamieszczonych prac?
Ja tu gadu-gadu, ale o czym chciałem powiedzieć: ABY KONKURSY STAŁY NA NAPRAWDĘ PORZĄDNYM POZIOMIE POWINNY TRWAĆ DŁUŻEJ!! I najlepiej pokrywać się z okresami wolnymi od szkoły/pracy/sesji/kolokwium.
Na swoją obronę powiem, że na temat reklamy miałem multum wybitnych pomysłów, ale nie dość, że dowiedziałem się o konkursie po 2 tygodniach to jeszcze, jak to bywa w naszej oświacie, idealnie termin konkursu kończył się przed ogólnopolską próbną maturą Listopad 2006.

Gratuluję wszystkim którzy potrafili wykazać swoją kreatywność i zaangażowanie, świetne prace!!
A na przyszłość... aby błyskać talentem i pomysłowością trzeba naprawdę dużo więcej czasu. Spróbujcie urządzić konkurs na okres min. 1 miesiąca, a będziecie naprawdę zaskoczeni poziomem prac.

Pozdrawiam: Vilen

Radek 666 16-11-2006 21:27

Dwa razy dłuższy termin - procentowo ilość dobrych prac będzie taka sama. Co moderatorzy/administratorzy mogą poradzić na to, że zawsze znajdą się ludzie, którzy ściągną jeden obrazek z neta, dopiszą coś i uważają, że ich reklama jest najlepsza? A bo zdarzają się tacy. A jaka jest idea konkursu? Dla uczestników napewno nagrody :). Tibia.pl zyska większą popularność, jeśli będzie organizowała konkursy. A co z wygraną reklamą będzie? Nie wiem w sumie, oficjalną reklamą Tibii raczej nie zostanie ;).

Tylko niedługo pomysły na konkurs się pewnie skończą, może teraz opowiadanie? :D

Vilentrenterenemerth 16-11-2006 21:37

Szczerze mówiąc [konkursy] powinny nadal utrzymywać obecną tendencję, to znaczy dla kreatywnych i obeznanych z komputerem... może przyjdzie czas na 3D? W końcu zawsze wydawało mi się, iż Tibii potrzeba dodatkowego wymiaru ;)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:10.