![]() |
Dzisiaj poszlem do NPC Tibra i z nia pogadalem :
13:53 Angela Dragonist: hi 13:53 Tibra: Welcome in the name of the gods, pilgrim Angela Dragonist! 13:53 Angela Dragonist: excalibug 13:53 Tibra: The mythical blade was hidden in ancient times. Its said that powerful wards protect it. Nie dalo sie z niej wiecej wyciagnac. :) |
Cytuj:
|
Bardzo możliwe... Hmmm... Zaczną mi sie jutro ferie to będę badał to. Pojde do wszystkich NPC jacy mi sie kojarzą z tą sprawą.
|
:)
Zaciekawiła mnie ta sprawa i postanowiłem się nią zająć. narazie to tylko początek i nie czytałem całego topicu ale byłem u NPC Lorbas i powiedział mi ciekawą rzecz
17:52 Johny Knoxwille: hi 17:52 Lorbas: Be greeted, dear traveller. 17:52 Johny Knoxwille: excalibug 17:52 Lorbas: It is rumoured to be hidden somewhere beneath Edron. Więc jeśli nikt już przedemna teog nie pisał Excalibug jest ukryty w podziemiach Edron jeśli ktoś pisał wywalcie ten post :P |
Napisał ktoś. I napisał ten ktoś, że na Edron mówią że jest na POH :P koło zamknięte :P
|
no tak ... edron lub poh... tylko to tak rozległe lokacje, ze przeszukanie ich wymaga minimalni miecha... o wysokim lvl i niezlym team'ie nie wspomne...
|
uHu...
ten temat Ciągnie sie od wakacji:P i jesZcze nikt nie wie o co chodzi?=PP skoro w ciągu tego czasu nic wam nie wyszło to znaczy że trzeba sobie dac spokuj bo i tak nic nie wyjdziee...
takie jest moej zdanie...jak ktos mysli inaczej to jego sprawa;] |
@up
mozliwe, ze masz racje i nic z tego nei bedzie i ktos moze czuc sie zawiedziony z tego powo, jednak zawsze jakas szansa istnieje, ze te sprawe da sie rozwiklac.. moze po najblizszym update?? |
Cytuj:
|
Tajemnicza księga
Może to być też jak ktoś już powiedział o wojnie minosów z elfami. Tak?
Jak kiedyś słyszałem w "notebooku Amber" jest napisane noodles. Może Amber zamieniła Noodlesa w psa i za czasów kiedy był człowiekiem słyszał podobne słowa. PS. Hursky i Stutch są ochroniarzami króla? Też było o nich napisane |
Nie no... Czy wy zadaliście sobie trud przeczytania wszystkich postów od początku tematu? Szczerze wątpię... Wiedzielibyście, że na te wszystkie "rewelacje" już powpadano na samym początku i, że bezsensownie powtarzacie to w kółko. Nie dociera? To wszystko już było.
|
Czyżby drogocenny loot
Cytuj:
Orshabaal, Orshabaal! Be ware, be ware! @EDIT I 17:52 Johny Knoxwille: hi 17:52 Lorbas: Be greeted, dear traveller. 17:52 Johny Knoxwille: excalibug 17:52 Lorbas: It is rumoured to be hidden somewhere beneath Edron. Sprawe można uznać za zamkniętą. Przynajmniej mi zdaje się że chodzi tu o loot z Orshabaala. @EDIT II Znów coś dopowiem :] . Jak już było wywnioskowane jest tu opisana wojna o Excalibuga. Wiele wyrazów zostało przetłumaczone na nasze. Niedługo zbiore wszystko w jedną całość i znów edytuje. Czyżby to na pewno wojna? @EDIT III Urb'thasha kenle morg, Alis'thasha dah ar'atun! Kath'ara Uman (dobry bog) far'tha morguthis. Aranah Zathroth (zly bog) ala'shena! Zathroth par'ashis, Zathroth thasha'morg, Zathroth nah'ved, Zathroth ar'atun! Tha lil'lil (krasnolud/y) baka'etheis excalibug, vis'nah... morg'nah... ekoth'sin... thosharsis tha'Basilisk... Zathroth kath'ras Zatragil (rodzaj stali), Uman ar'thasha Uth'Amon (rodzaj stali)... Fardos ethes... Uman ar'atus... Zathroth alth'ashara nah baka'sha res'sehra Beholders... Excalibug kenle'sha Kruzak (emperor) sarvithos, Tha'shat ras alth'ara Mintwallin... Marvik (wielki druid) esha'ina excalibug! Urb'thasha, Urb'thasha! Kenel'far, Kenel'far! Uman ar'atorn, klathis ina excalibug, Zathroth vis'theshin Basilisk! Basilisk fa'uth excalibug evarthus ar'vis Mel'thinas... Mel'thinas ekoth'res Noodles (piesek)! Fardos (kolejny bog) ar'kathsi Zathroth, mas'thoshi Basilisk stoth'ria! Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug... Sarvithos'arah vismo lil'inas! Kath'arakh Muriel (wielki mag), Urb'ina Kruzak... Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!! Zathroth nex'ilis... Zathroth artha'vid! Fardos neh'morg ina gal'atha fashis... gal'desha fashis, fashis... Tutaj jest tekst który ma już część przetłumaczoną (nie przezemnie!). Zaraz dodam Tłumaczenie ina etc. Czyżby wielka odpowiedź leżała w zasięgu ręki? Zdaje mi się że chodzi o język Beholderów... @EDIT IV Tera- ziemia ; Vis- energia ; Lux- światło ; Exevo- przywołaj, wezwij ; Exori- zaatakuj(?) ; Adori- [coś jak Exori tyle że wsadza moc do runy] ; Exura- ulecz ; Adura- [coś jak Exura tyle że wsadza moc do runy] ; Gran- wielkie, duże ; Vita- życie ; Pox- trucizna ; Flam- ogień ; Exani- przenieś, unieś ; Con- strzała, bełt ; Grav- pole ; Adevo- [coś w stylu Adori] ; Res- zmień ; Adito- usuń(?) ; Hur- [tego dokładnie nie wiem ale coś w stylu przenieś] ; Mas- masowo ; Ina- przemień(?) ; Ani- sparaliżuj Kto się podejmie przetłumaczenia z polskiego na nasze? |
Fakt, powtarzacie sie...
Niekoniecznie moze to byc Orsha~Mozliwe iz jest to jakis nowy potwor ktory zostanie wprowadzony nie wiadomo kiedy, albo tez mozna by sie popytac starych graczy ktorzy pamietaja Tibie na poczatku, moze tam jest rozwiazanie... Ale wg. mnie takowego nie ma. To cos jak niekonczaca sie "opowiesc"- w tym przypadku legenda. :P Nowe rozwiazania przychodzace do glowy stana sie predzej czy pozniej obalone... @up: z polskiego na na nasze... jakie nasze? :P I z tego co wiem to jezyk beholderow sklada sie z liczb. Chyba ze mi sie juz cos poplątało :D |
Cytuj:
Poczytajcie sobie... jak pisałem, to już było. @DOWN Poczytaj temat, plax...Było. |
Nie wiem czy ktos na to wpadł, ale wedlug mnie o wszystkie szczególy tego tekstu trza zapytac Spoconego Ctclop'a. Z kąd ta sugestia? a no prosty Fakt:
Lil' lil - to krasnolud'y w jezyku Cyclopów i mysle ze tu tkwi rozwiazanie. cyklopy poslugują sie podobnym do ludzkiego, ale czy tak bylo zawsze czy to ewolucja?? moze kiedys ich jezyk brzmial wlasnie tak jak to jest napisane w oryginale?? |
czytaliscie legende tundera hammera? wedlug mnie to jest powiazane .A ja powesze w veno moze to manaroth czy jakos tak na tescie byl taki potwor ,a
byl potezniejszy od orsha |
Zachecam do czytania ksiazek z biblioteki Kazordoon.
np: Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
@Windy mimichal
1.Dziennik Górnika Kopaliśmy tak głęboko, że nawet my, krasnoludy, nie widzimy zbyt dobrze. Fruzek opowiadał nam o wydającym dziwne dźwięki potworze z głębin ziemi. Te przerażające opowieści zmusiły nas do wstrzymania prac i podwojenia straży, pilnujacej górników. Zmęczony Górnik Melc 2.Wpis Górnika Nie potrafię opisać coż to było! Ale jest potworne! Potworne! Słyszeliśmy pogłoski o czymś taki już wcześniej, ale wtedy je ignorowaliśmy ...Jestem ostatnim żywym ..to ...COŚ...Nie potrafili się poruszyć...byli bezradni... oh czemu...co...co to jest..coś nadchodzi...moje stopy....kamień... 3.(większość kart tej księgi jest nieczytelna, zaplamiona krwią a częściowo spalona) Potworne krzyki ..oślepiające światło....ból...dzieje???....Nikt ....Światło ...bliżej.....jaśniej...zero widoczności....Żegnajcie... |
Z przykrością stwierdzam, że od jakiś 20 stron (a może i więcej) w tym temacie nie ma żadnych nowości.
|
oto rozmowy z posctaciami z veno
yberius Yberius: This blasphemous weapon has to be destroyed. a to vladruc Vladruc: A terrifying weapon if it does exist at all. Chatterbone: ... we hid it... so long ago... so long... Digger: Just a knights' legend. wiec nieumarli mieli excalibuga? Asrak: If it's truly a weapon to slay gods it might be worth to be sought for. czegos tu po prostu nie rozumiem w legendzie nic nie ma o tym ze posiadali go nieumarli. co do fransa nie moglem sie dostac bo bedurion zajal kolejke i caly czas 60 uh wiecnie wypytalem sie fransa |
a tak sobie pomyslalem... ze ten Noodles, moze <Woof> to tak a <woof> <woof> to nei czy cos w tym stylu ;]
edit: fajnie by bylo popprosic polskiego gma zeby pomogl rodakom ;] |
Witam,
Nie wiem czy to juz bylo kiedys napisane ale u jednego z npc na edron mozna cos dowiedziec o excalibug, gdy to napisalem on powiedzial cos ze excalibug jest ukryty gdzies na poh ale nie ma czasu tam zajezecz najpierw musi uratowac swiat ;) nie chcialo mi sie wymyslac co dalej pisac i poszlem dalej expic :P tak wiec jesli ktos ma jakis pomysl moze z nim pogadac ;] |
To po języku Orców
Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun! Kath'ara Uman far'tha morguthis. Aranah Zathroth ala'shena! Zathroth par'ashis, Zathroth thasha'morg, Zathroth nah'ved, Zathroth ar'atun! Tha lil'lil baka'etheis excalibug, vis'nah... morg'nah... ekoth'sin... thosharsis tha'Basilisk... Zathroth kath'ras Zatragil, Uman ar'thasha Uth'Amon... Fardos ethes... Uman ar'atus... Zathroth alth'ashara nah baka'sha res'sehra Beholders... Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos, Tha'shat ras alth'ara Mintwallin... Marvik esha'ina excalibug! Urb'thasha, Urb'thasha! Kenel'far, Kenel'far! Uman ar'atorn, klathis ina excalibug, Zathroth vis'theshin Basilisk! Basilisk fa'uth excalibug evarthus ar'vis Mel'thinas... Mel'thinas ekoth'res Noodles! Fardos ar'kathsi Zathroth, mas'thoshi Basilisk stoth'ria! Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug... Sarvithos'arah vismo lil'inas! Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak... Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!! Zathroth nex'ilis... Zathroth artha'vid! Fardos neh'morg ina gal'atha fashis... gal'desha fashis, fashis... Tak , wedlug mnie to coś o Kruzaku ( imp. dwarfów )i jeszcze o Noodlesie (slodziutkim kundlu Króla Tibianusa). Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!! - Zabic Kruzaka?? Może się da w tym quescie kto wie...( i kto będzie żądzil ??? :D ) Bazyliszek ( podobno wali jak demon ;) ) kto to sprawdzi???. A do niego wejść się da ( to ten mówil że wali jak Demon;( ) Jeszxcze o Mintwallin... Moze trzeba pogadać z minoskami... Dwarfy Wzywają straże jak się pisnie to możeco takiego: hi Excalibug... To są moje domysły może prawda może nie :kat: |
co do jezyka beholderów:
jezeli posiada sie jeden tekst jawny to powinno prosto pojsc z odszyfrowaniem innych. 486486 - Blinky , jak widac liczba cyfr i liter jest taka sama, ale jest pewna premutacja alfabetu.. co jak co ale stworzenie takiego szyfru to duzy wysilek i praca a dla matematyka, zalózmy ze Knightmare (tworca kodu) jest za glupi na stworzenie takiego szyfru ;), czyli musial zwalic gotowca, lub twoche go zmodyfikowac. Pierwsze co mi przyszlo do glowy to niemiecka maszyna szyfrujaca Enigma, dziala na identycznej zasadzie, sprawdzalem prawie wszystkie stworzone wersje enigmy i przy niektorych co nieco sie zgadzalo, po wpisaniu 486486 pierwsze dwie litery wychodzily dobrze BL****, czyli ma to cos wspolnego. mozliwe jest rozwiazanie tego przy zmienianiu ilosci rotorow i ich nastawieniu, wiecej nie powiem :] , zycze powodzenia :p |
Nie nudźcie
[quote=Heliwurab]Wymienie to, z czym spotkałem się w Tibii i tutaj.
excalibug prawie na początku. Tha lil'lil baka'etheis excalibug, Basilisk niedługo po excalibugu. thosharsis tha'Basilisk... Beholders troche dalej... nah baka'sha res'sehra Beholders... Kruzak i excalibug w następnej linijce.. Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos, Mintwallin następnie.. Tha'shat ras alth'ara Mintwallin... Marvik w roli z excalibugiem po Mintwallinie... Marvik esha'ina excalibug! znowu excalibug po kilku linijkach tekstu ---> Uman ar'atorn, klathis ina excalibug, w następnej roli... basilisk >mas'thoshi Basilisk stoth'ria!< tym razem Kruzak i excalibug zaraz po bazylu . Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug... 2 linijki potem znów Kruzak : Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak... Potem ktoś rzuca czar: Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!! i jakaś końcówka.. to prawie napewno język elfów, mówiący o różnych tajemnicach.. może np. o takiej, dlaczego Kruzak za skóre Basiliska da ci klucz do skarbca.. Można tak na raz powiedzieć, że była to walka Kruzak vs. Marvik, było troche Basiliska i Excalibugu... może ktoś go używał...wystąpił też na chwile Beho... a po co on tam? Może coś ukrył? może coś nam dał?.. Teraz zamiast głowić się na bezsensownym tematem "Język 469" weźmiemy się za przekładanie tej książki na nasz język.. A więc, do dzieła kamraci! Hej ho, hej ho, do questów by się szło... :cup: Czy tu ktos w ogóle czytał początki tematu ? Bo na moje oko robimy błedne koło.Wszystkich zainteresowanych tematem proszę , aby czytali wcześniejsze strony X( |
Tego chyba jeszcze do tej pory nie było.....
23:01 Frodo: Welcome to Frodo's Hut. You heard about the news?
23:01 Poszkodowany Pustelnik: news 23:01 Frodo: Some travelers from Edron told about a great treasure guarded by cruel demons in the dungeons there. 23:01 Poszkodowany Pustelnik: bye 23:01 Frodo: Please come back from time to time.:faceoff: No wiec moim skromnym zdaniem jest to potwierdzenie , że bron która jest tak pożądana przez graczy znajduje sie na Edron . |
Zbyt nie rozumiem o co hodzi w tekscie ( tego nikt nie rozumie) ale nie wiem jednego czy to jakis miecz kturego nikt nie widział czy Magic long sword ??? Wiem że to głupie pytanie
|
Opowiedź
Jeśli chodzi o legendarnego excalibuga , to są tylko przypuszczenia .
Dosć prawdopodobne jest to , że excaliug jet magic long swordem , ale jeszcze nikt go nie zdobył wiec nikt 100% pewności nie ma jak on wyglada .;) W kolejnym poście zaloncze streszczenie tematu , bo ja czytajac 59 stron mialem serdecznie dosc powtarzajacych sie pytańX( |
Panie nasz, który jest ciemnością,
Władco nasz, którego chwalimy. Poskromicielu Umana przeciwnika mroku. Wielki Zathroth Ty nad nami! Zathroth skryty, Zathroth nasza śmierci, Zathroth zła magia, Zathroth stworzyciel! Ty krasnoludom dałeś świadectwo excalibuga, niszczące zło... śmiertelne zło... wieczny grzech... Przyzwałeś Bazyliszka... Zathroth który spłodził Zatragil, Uman przeciwnik nasz Uth'Amon... Fardos wieczny... Uman wróg... Zathroth gwiezdzisty sprowadziłeś na nich gniewnych Beholderów... Excalibug którym Kruzak sie posłużył, Kiedy równał z ziemią Mintwallin... Marvik złodziej ecalibug'a! Panie nasz, Panie nasz! Który jest, Który jest! Uman wróg przebiegły, dobył excalibug'a, Zathroth posłał przeciw niemu Bazyliszka! Bazyliszek rozbił Excalibug'a którego części przyzwał Mel'thanis... Mel'thinas obdarował zmieniając Noodles'a! Fardos zwrócił się przeciw Zthroth'owi, niszcząc Bazyliszka jego własną mocą! Kruzak który użył Excalibug'a... Użył go w krasnoludzkiej pysze! Potężna magią Muriel, Pan Natury Kruzak... Oni są winni "EXEVO GRAN MAS VIS"!!! Zathroth nie przegrał... Zathroth który przetrwał! Fardos śmierć zmienił w nowe istnienie... Które teraz trwa, trwa... To jest przetłumaczenie tego textu-wiersza Co do ukrycia <cześc użytowników podejżewa , ze excalibug składa się z części<Jeden z faraonów daje ponoc rękojesć miecza>to miejscami proponowanymi są :Edron,PoH<Plains of Havoc>,Darashia . Co za się tyczy języka , to wpólnie ustalilimy , ze jet to język elfów<chodzi pień na górze> Co do języka beholderów to nasze próby przetłumaczenia o spełzly na niczym <było zaledwie kilka propozycji> Teraz coś o noodles'ie - podejżewamy , że jest to rycez zamieniony w psa . Wszelkie próby odczarowania go spełzły na niczym. 8o Król mówi , ze za niedługo<od dłuższego czasu tak mówi , ze pośle po bohaterów a nagroda dla nich za wykonanie zadanmia bedzie adekwatna<?> I mówi , ze mamy słuchac uważnie <pewnie nowości> Nastepnie od froda<wlasciciel karczmy w thais> powiedział , ze kilku wedrowców muwilo o wielkielkim karbie ukrytym, na Edron , i strzeżonych przez okrutne demony . Jesli cos opuścilem -przepraszam .:confused: |
Cytuj:
Zauważyłem coś dziwnego z noodlesem. Jeśli się do niego podejdzie, ale nie powie "hi", to on co jakiś czas będzie warczał. Ale jeśli podejdziemy jako pies, będzie częściej warczał (tak mi się przynajmniej wydaje, może po prostu przypadek) |
Taaa... Opuściłeś. Zapomniałeś zauważyć, że to moje tłumaczenie jest.
|
Przepraszam.....
:confused:
No więc przepraszam Ignatiusa , że nie powiedziałem iż to Ty przetłumaczyle ten text i zapewne namęczyłeś się nad nim mocno. No wiec co do froda , to go skopie po du*** za składanie falszywych zeznan i mnie nic nie obchodzi czy on Cip czy Npc X( Acha i jeszcze sprawa KWT No więc wiem , ze wejscie , sie kopie gdzies na któryms cmentarzu na POHu Niewiem , bo jak tam sobie bieglem ,uciekajac przed Gsem to mialem gdzies jakis tam cmentarz . Jedynie go tak z wiekszej odleglosci widziale Sa 2 werje :Albo KWT jest puste i Clipy go zostawily na pamiatke , albo w środku cos rzeczywiscie jest. |
Nieźle myślisz... Gdyby nie te GS'y to pewnie ludzie szturmem by wzieli PoH i skopali kilofami XD A tak, to mają kłopociki 8o MAsterqu, jeśli ci się uda, to odwiedź ten cmentarz...
|
Z penetracją cmentarza , to musze poczekac , robie se teraz palka
a mój kolega za niedlugo bedzie mi bloczyl gs'ki także maybe sie tam wybiore Mam w koncu dopiero 29 level sorkiem :/ I nie mam pojecia , co sie kryje pod cmentarzem :faceoff: |
wy nic nie rozumiecie :( myslicie ze cipsoft-owi chcialo bys sie robic jakies glupie zagadki nie mozna zdobyc zadnego exkalibura nie mozna wejsc do skarbca w kazz cipfotowi by sie nie chcialo takiego czegos robic a nawet by nie zrobili X(
|
Nie czytalem wszystkiego co tu napisalsicie ale z pierwszych stron wynika ze bazyliszek zjadl excalibuga... now iec tak sobie myslalem ze jak sie go zabije to ten excalibug z niego wypadnie.. ale to tylko moje domyslenia ;]
|
Edron
Cytuj:
15:17 Lorbas: Be greeted, dear traveller. 15:17 Gakis Blan: excalibug 15:17 Lorbas: It is rumoured to be hidden somewhere beneath Edron. Znowu Edron... Pozatym tam jest cos o Nodless czy cos takiego.. W DTD quescie necro ma jakiegos pieska... To nie jest chyba QS;p? |
Cytuj:
Tak myśle że chciałoby im sie robić jakieś "głupie" zagadki, bo dzieki tym "głupim" zagadkom gra ma fajny klimat. Cytuj:
|
Giant Smithammer
Jak w tytule tego posta, istnieje pewna bron, "Którą giganci wykuwali swój oręż"... co do języka, nie sądze, zeby to był elficki, a raczej język Cyclops'ów!
nie chce lamac QS, ale wydaje mi sie, że trzeba zaniesc Giant s-hammera Spoconemu cycowi... i do tego jakis z rodzaji stali, o ktorych juz kiedys wspomnialem.... na prawde nie wiem, jak to mozna zrobic ale mysle ze to tez pewien trop... |
ALE MOZE POTWIERDZI SIE MOJA TEORIA....
noodles: <woof> - tak <woof> <woof> - nie :faceoff: |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:52. |