Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Tajemnice Rookgaardu (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=13)
-   -   Podejrzane, dziwne rzeczy lub miejsca na Rooku byc moze zwiazane z Questami (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=60175)

eliteziomx 20-01-2009 22:19

może ten quest na spike sword będzie otwarty później. w starszej tibi(nie pamiętam której) golden helmet lootal z demów ale i był na niego quest i co juz go usunęli ale może pożnie będzie jeszcze raz może jak będzie mało graczy w tibie grało to włącza i aby ich zachęcić ??

Rocket Slayer 20-01-2009 22:24

@up

Nie. Prawdopodobnie (prawdopodobnie!) czegoś się dowiemy w następnym update. Czekajcie cierpliwie i nie kombinujcie bo wasze baryłki się przegrzeją.

"ziomy" nie są mile widziane na tym forum... lepsi normalni użytkownicy -.^

Hexus 31-01-2009 09:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Anterax (Post 660077)
To zbierzmy to wszystko do kupy : ;)
1.Tunel z rooka na main
2.Ghoul
3.Mino Mag za zamkniętymi drzwiami
4.Spike Sword na wyspie
Do Ghoula i Mino Maga nieda się dotrzeć. Tunel z rooka na main nieistnieje. Spike Sword niemożliwy do zdobycia. Jak coś przeoczyłem to napiszcie ;)
POZDRO !

Skąd wiesz że do Mino Mage i Ghoula nie da się dostać ?
Masz jakieś dowody że Spike Sword jest nie do zdobycia ?
@topic
7 grobów ale wydaje mi się że to tylko ozdoba.
Boots of Waterwalking nie wiadomo jak je zdobyć.
Mógłby ktoś powiedzieć gdzie można je zobaczyć? (na Rookgardzie)

Rocket Slayer 31-01-2009 09:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hexus (Post 2444375)
Skąd wiesz że do Mino Mage i Ghoula nie da się dostać ?
Masz jakieś dowody że Spike Sword jest nie do zdobycia ?
@topic
7 grobów ale wydaje mi się że to tylko ozdoba.
Boots of Waterwalking nie wiadomo jak je zdobyć.
Mógłby ktoś powiedzieć gdzie można je zobaczyć? (na Rookgardzie)

Brak dowodów przez te wszystkie lata jest chyba najlepszym dowodem.
Do ghoula? Nie bądź śmieszny... Każdy mob istnieje po to by reprezentować daną klasę:
tarantula - pająki w PC
MM - minotaury w mino hell
ghoul - szkielety w KR

Ciężko na to wpaść? Do żadnego się nie idzie dostać i według mnie taki był cel dodania tarantuli. Miała pokazać, że jako do "bossa" nie da się na rooku dostać.

Ale ludzie ofc wolą dalej pisać z MM po polsku...

Marcin24 31-01-2009 13:37

Cytuj:

tarantula - pająki w PC
MM - minotaury w mino hell
ghoul - szkielety w KR
"Boss" szczurów i minotaurów (według Twojej teorii) jest dostępny, więc to odpada.

Rocket Slayer 31-01-2009 14:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marcin24 (Post 2444759)
"Boss" szczurów i minotaurów (według Twojej teorii) jest dostępny, więc to odpada.

A czy nie nazywa się on Munster? Ma to coś wspólnego ze szczurem? Raczej nie. Nie wiem od kiedy był ale jego nazwa wskazuje bardziej na taki "zabawniejszy dodateczek" niż coś bardziej poważnego.

Apprentice Sheng? Tylko uczeń maga, "bossa". Kiedyś go nie było.

Marcin24 31-01-2009 14:15

Cytuj:

Ma to coś wspólnego ze szczurem?
Imię Apprentice Sheng też ma mało wspólnego z minotaurami.
Cytuj:

Kiedyś go nie było.
Tarantuli też kiedyś nie było.

Rocket Slayer 31-01-2009 14:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marcin24 (Post 2444830)
Tarantuli też kiedyś nie było.

A nie sądzisz, że za samym potworem kryje się przesłanie "Do bossów się nie dostaniecie, darujcie sobie"? Gdyby napisali tak wprost to wszyscy by się burzyli "To po cholerę tam jest SS, drzwi do MM?"

Cytuj:

Imię Apprentice Sheng też ma mało wspólnego z minotaurami.
Uczeń Sheng brzmi chyba lepiej niż Uczeń Minotaur. Chcieli podkreślić pewną wyjątkowość tej jednostki.

Munster - zmienione Monster (potwór). Dla mnie to by brzmiało dziwnie jak na bossa szczurów (a to szczury są takie, że mają władcę/przywódcę?) Według mnie to bardziej żarcik niż boss.

First Doom 11-02-2009 00:48

zalozylem ten temat ponad 3 lata temu a on nadal sie ciagnie heh :) ostatni wizyta na tym forum moja to grudzien 2007 ^^ w tibie juz nie gram ze dwa lata :) milo patrzec ze moj temat nadal odwiedzany :) pozdrawiam wszystkich tibia maniakow, wyrosniecie kiedys z tego jak ja :)

Prezydent_czuwa 11-02-2009 08:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez First Doom (Post 2459960)
pozdrawiam wszystkich tibia maniakow, wyrosniecie kiedys z tego jak ja :)

Skoro wyrosłeś, to po co wracasz? xDD

Michoss 11-02-2009 08:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rocket Slayer (Post 2444897)
Munster - zmienione Monster (potwór). Dla mnie to by brzmiało dziwnie jak na bossa szczurów (a to szczury są takie, że mają władcę/przywódcę?) Według mnie to bardziej żarcik niż boss.

Niestety, porażka.

Charin 11-02-2009 13:44

Wg. mnie pokazane są potwory reprezentujące bossów. Bossowie nie są dostępni, ponieważ:
a) to jest Rookgard-reprezentecja tego co na mainie
b) są za silni na ten poziom
c) można zobaczyć te potwory nie ryzykując dedem na low levelach

Ameriov 11-02-2009 14:29

@up
Podziemia jednej z piramid ankrahmun- pokazane silne potwory, również nie trzeba ryzykować deadem, bo są zamknięte.
...Ale jednego z nich można uwolnić. Rozumiesz, co mam na myśli?

Rocket Slayer 11-02-2009 15:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Michoss (Post 2460014)

Udowodnij, że Cipsoft to miał na mysli, a nie "zażartował". Później pisz "porażka" czy "fail"

Możliwości są dwie:
- munster (ser)
- munster (ang. monster) - nadanie pewnej ironii dla szczura, który jest bardzo słaby by nazywać go monstrum

Więc czekam na dowody.

BTW - porażka/fail to następne popularne wyrazy po "żal"? Pogubiłem już się w tym :(

Marcin24 11-02-2009 15:58

Cytuj:

Udowodnij, że Cipsoft to miał na mysli, a nie "zażartował".
Udowodnij, że Cipsoft miał na myśli przekręcone słowo "monster".

Rocket Slayer 11-02-2009 16:03

Nie ma dowodów, póki się nie spyta kogoś z wewnątrz. Tym chciałem udowodnić, że nie ma podstaw by pisać iż popełniłem jakikolwiek błąd czy "porażkę". Nie ma dowodów - sory dżordż. Napisałem, że taka moja opinia -.^

Pozdro

Dindsuk 11-02-2009 16:51

Cytuj:

Münster to miasto na prawach powiatu położone w północnej części kraju związkowego Nadrenia Północna-Westfalia.
Yeah! Mamy nastepny trop!!!

...nie rozumiem po co doszukiwac sie jakiegos "glebszego" znaczenia

Rocket Slayer 11-02-2009 17:17

Cytuj:

...nie rozumiem po co doszukiwac sie jakiegos "glebszego" znaczenia
Powiedz to Cipsoftowi, który wymyślił
- Tibia Bug (Bug)
- Hacker (Orc)
- Grynch Clan Goblin

Masz rację - po co sobie utrudniać, wymyślając takie nazwy!

Pan Klocek 11-02-2009 18:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ameriov (Post 2460216)
@up
Podziemia jednej z piramid ankrahmun- pokazane silne potwory, również nie trzeba ryzykować deadem, bo są zamknięte.
...Ale jednego z nich można uwolnić. Rozumiesz, co mam na myśli?

Można nawet wypuścić je wszystkie (mówisz o serpentine tower?), ludzie próbują to zrobić od dobrych paru lat (od powstania ankh) mimo pewna grupa robiła już to i udowadniała że się da (a rozwiązanie nie jest AŻ tak skomplikowane dla kogoś "oczytanego"). Rozumiecie o co chodzi? To że jakaś zagadka nie ma rozwiązania znanego dla ogółu nie znaczy, że nie ma go w ogóle, albo że nie ma ludzi którzy nie wiedzą jak ją rozwiązać.

Najbardziej bawią mnie te dzieci próbujące zdobyć "spike sworda" albo zabić ghoula a nigdy jeszcze nie przeczytały książek z biblioteki Rookgaardu (nie wspominając o innych źródłach). Powodzenia.

Szpec 11-02-2009 18:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pan Klocek (Post 2460478)
Najbardziej bawią mnie te dzieci próbujące zdobyć "spike sworda" albo zabić ghoula a nigdy jeszcze nie przeczytały książek z biblioteki Rookgaardu (nie wspominając o innych źródłach). Powodzenia.

Wiesz, jeżeli zajmujesz się rozwiązywaniem takich zagadek często, to dla ciebie łatwo wyłapać co w takiej książce ma jakieś znaczenie. Ja osobiście nieraz czytałem te książki, i niestety nic z nich pomocnego nie wyniosłem. Może doradź na co zwrócić uwagę :P ?

Michoss 11-02-2009 18:37

Cytuj:

Wiesz, jeżeli zajmujesz się rozwiązywaniem takich zagadek często, to dla ciebie łatwo wyłapać co w takiej książce ma jakieś znaczenie. Ja osobiście nieraz czytałem te książki, i niestety nic z nich pomocnego nie wyniosłem. Może doradź na co zwrócić uwagę ?
Na treść, tek będzie najłatwiej.

Cytuj:

Można nawet wypuścić je wszystkie (mówisz o serpentine tower?), ludzie próbują to zrobić od dobrych paru lat (od powstania ankh) mimo pewna grupa robiła już to i udowadniała że się da (a rozwiązanie nie jest AŻ tak skomplikowane dla kogoś "oczytanego").
Słyszałem o tym kiedyś, ale za cholerę nie widziałem żadnego wiarygodnego screeny, ani się spotkałem żadnego spoilera (co chyba oczywiste).
Nie mógłbyś zarzucić czegoś? :)

Cytuj:

Powiedz to Cipsoftowi, który wymyślił
- Tibia Bug (Bug)
- Hacker (Orc)
- Grynch Clan Goblin
Tak, Tibia Bug i Hacker to genialne przykłady. Ja jednak radziłbym poczytać to: Tibia wiki-Aluzje.

Luker's 11-02-2009 18:38

2UP@
A czy tą księgę w Mino Hell czytałeś?

Rocket Slayer 11-02-2009 18:58

@Michaś

Cytuj:

The name of rat-boss (Munster) seems to be an allusion to French munster cheese. As we all know, rodents' favourite food is cheese.
Seems to be to, seems to be tamto. Żaden dowód. Mogę napisać, że Michael Jackson seems to be a girl, tylko po co? Domysły a dowody to dwie różne rzeczy.

Czy moja teoria, czy Twoja - nie wiadomo na 100% póki się kogoś z wewnątrz nie spyta.

Cytuj:

Tak, Tibia Bug i Hacker to genialne przykłady.
Bug - błąd (czy coś podobnego)/ robak
Swoją drogą dziwne by było gdyby ten potwór się nazywał "Tibijski robak", skoro już jest potwór o nazwie "robak" bessęsu
A co do Hackera - nie zastanawiałem się nad nim.. =P

Jeśli wierzysz komuś/czemuś co przedstawia tylko jedną opcję i mówi, że jest prawdopodobne aby tak było, to życzę powodzenia. To tylko jeden domysł.

Michoss 11-02-2009 19:33

http://images38.fotosik.pl/55/5f21874f34e040ca.jpg

Pokonałem cię twoją własna bronią.

Po pierwsze:
aluzja munster-monster jest bardzo mało prawdopodobna. żarty Cipsoftu są z reguły głębsze.
Po drugie: Sam bronisz swojej tezy jak głupi guzika. Walnąłem jeden glupi tekst, a ty się ciepiesz jak nie wiem co.
Po trzecie:
Cytuj:

Bug - błąd (czy coś podobnego)/ robak
Swoją drogą dziwne by było gdyby ten potwór się nazywał "Tibijski robak", skoro już jest potwór o nazwie "robak" bessęsu
Ętelygentny jesteś. To chyba oczywiscie że to jest 'wada tibii', 'błąd tibijski', bo potwor został stworzony na 10te urodziny tibii.
Potwory z tego eventu mają nazwy tak proste, żeby każdy debil zrozumiał gdzie tkwi żart. Chodziło po prostu o rzeczy, które 'dręczyły' tibię przez te 10 lat.
Po czwarte: Link do wiki podałem po to, żeby inni zobaczyli, jakie są 'głębsze' aluzje w tibii. A są ich dziesiątki. Sam znalazłem kilka z nich.
Po piąte: Jeśli widzisz, że jest 'opcja' którą może zauważyć każdy głupi i kłócisz się z każdym kto poda ci lepszą możliwość - nic ci nie życzę, szkoda mi cię po prostu.

Marcin24 11-02-2009 19:40

@Rocket
Błagam, nie rozpoczynaj kolejnego flame. Michoss podał wiarygodne dowody, jeżeli Ty ich nie masz to nie pisz.
@edit
Cytuj:

Nie napiszę "zgadzam się", póki nie zauważę w tym sensu, pełnej wiarygodności.
Ale Ty nie szukasz sensu i pełnej wiarygodności, tylko trzymasz się swojej teorii jak
Cytuj:

głupi guzika
.

Rocket Slayer 11-02-2009 19:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Michoss (Post 2460581)
Po piąte: Jeśli widzisz, że jest 'opcja' którą może zauważyć każdy głupi i kłócisz się z każdym kto poda ci lepszą możliwość - nic ci nie życzę, szkoda mi cię po prostu.

Piszę, że nie należy wierzyć każdemu, kto podaje jedno skojarzenie jak może być ich więcej. Tym bardziej, że nie pochodzi z oficjalnego źródła. (kojarzysz może jak się zmieniał cennik Rashida przed wprowadzeniem go?)

Przypomnę:
Twoja lub moja teoria może być prawdziwa. Nie dowiemy się, póki ktoś nie zapyta się czipków. Więc nie pisz, że na 100% skojarzenie z serem jest trafne, gdyż kiedyś masy ludzi uważały, że Ziemia jest płaska.

Cytuj:

@Rocket
Błagam, nie rozpoczynaj kolejnego flame.
To czy teraz każde wymienienie argumentu, który obala jakąś teorię (czy coś innego), może być traktowane jako flame? Bez przesady. Po to jest forum, by wymienić poglądy. Nie napiszę "zgadzam się", póki nie zauważę w tym sensu, pełnej wiarygodności.

Cytuj:

wiarygodne dowody
Chodzi Ci o te domysły? Podziękuję za takie dowody.

Cytuj:

Pokonałem cię twoją własna bronią.
Czy ja wiem. Może i zraniłeś, lecz nie pokonałeś -.^

Cytuj:

Ale Ty nie szukasz sensu i pełnej wiarygodności, tylko trzymasz się swojej teorii jak
Bo jest logiczna, sprawdza się w części sytuacji?
Cytuj:

Seems to be to, seems to be tamto. Żaden dowód. Mogę napisać, że Michael Jackson seems to be a girl, tylko po co? Domysły a dowody to dwie różne rzeczy.

Czy moja teoria, czy Twoja - nie wiadomo na 100% póki się kogoś z wewnątrz nie spyta.
Cytuj:

PS. Czy musisz ciachać każdego posta na części pierwsze?
Z tego słynę :D

Cytuj:

Genialne porównanie. Zauważ jednak, że z racji intnienia takich rzeczy jak słownik, encyklopedia albo wiki o wiele łatwiej dojść do wniosku 'munster pochodzi od sera', niż bez tych rzeczy wysnuć 'ziemia jest kulą'.
Zrozumiałem to jako niby wyraz "monster" rzadko się pojawia w Tibii, co jest totalnym bullshitem. Zakładasz, że większa część graczy nie ma pojęcia co znaczy to słowo w j. polskim?
W każdym razie tak to odebrałem, popraw mnie jeśli się mylę.

Edytujecie czy mam poczekać, aż się Kiepscy skończą? :D

EDIT 2
Czyli może to być nazwa sera lub "monstrum". Nie wiadomo, co miał na myśli CipSoft. Wydaje mi się, że na tym można zakończyć dyskusję, nieprawdaż?

Michoss 11-02-2009 20:04

Cytuj:

Więc nie pisz, że na 100% skojarzenie z serem jest trafne, gdyż kiedyś masy ludzi uważały, że Ziemia jest płaska.
Genialne porównanie. Zauważ jednak, że z racji intnienia takich rzeczy jak słownik, encyklopedia albo wiki o wiele łatwiej dojść do wniosku 'munster pochodzi od sera', niż bez tych rzeczy wysnuć 'ziemia jest kulą'.

PS. Czy musisz ciachać każdego posta na części pierwsze?

@edit
Cytuj:

Zrozumiałem to jako niby wyraz "monster" rzadko się pojawia w Tibii, co jest totalnym bullshitem. Zakładasz, że większa część graczy nie ma pojęcia co znaczy to słowo w j. polskim?
W każdym razie tak to odebrałem, popraw mnie jeśli się mylę.
Inaczej.

Słowo monster pojawia się w tibii bardzo często. Jest proste, i każdy rozumie o co chodzi. Jedną literę może zamienić każdy.
Powierzchnia ziemi jaką człowiek może objąć wzrokiem jest płaska. A jeśli nie jest, to i tak każdy wie gdzie jest góra, a gdzie dół. Łatwo wywnioskować, że ziemia jest płaska.

Munster jest rodzajem sera. Każdy wie, ze gryzonie lubią ser. Nie można jednak munstera kupić w pierwszym lepszym sklepie, więc by dowiedzieć się co to znaczy, trzeba poszukać w internecie albo w książkach.
Ziemia jest kulą. Można to zobaczyć z kosmosu, albo wyliczyć z fizycznych pierdół o przyciąganiu grawitacyjnym. Nie każdy ma jednak narzędzia i możliwości by do tego dojść (użyłeś słowa 'kiedyś' więc ie mówmy o książkach ani internecie) i niewielu wierzy w te teorię.

poliman 15-02-2009 10:16

mi podjerzane jest to ze co jakis czas sie pokazuje mino mage czy cos takiego na roku tam gdzie carlin sword quest i niewiadomo nawet w jakich dniach godzinach

Marcin24 15-02-2009 16:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez poliman (Post 2464805)
mi podjerzane jest to ze co jakis czas sie pokazuje mino mage czy cos takiego na roku tam gdzie carlin sword quest i niewiadomo nawet w jakich dniach godzinach

Nie Mino Mag tylko Apprentice Sheng, uczeń MM. Jest on bossem, dlatego nie respi się regularnie.

Virtus360 15-02-2009 16:30

Odkrylem pewna ciekawostke, moze sie przyda. Jak wiekszosc wie Loui boi sie krolikow, a CipSoft jest znany z niecodziennego humoru. W filmie 'Monty Paython i Swiety Graal' pojawia sie mnich, ktory przestrzega wejscia do jaskini, w ktorej skarbu strzeze 'morderczy krolik'. Jak ktos chce obejrzec ta scene to link ponizej:
http://www.youtube.com/watch?v=wKB9sEtDJOs

Pan Klocek 15-02-2009 18:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Virtus360 (Post 2465246)
Odkrylem pewna ciekawostke, moze sie przyda. Jak wiekszosc wie Loui boi sie krolikow, a CipSoft jest znany z niecodziennego humoru. W filmie 'Monty Paython i Swiety Graal' pojawia sie mnich ktory przestrzega wejscia do jaskini w ktorej skarbu strzeze 'morderczy krolik'. Jak ktos chce obejrzec ta scene to likn ponizej:
http://www.youtube.com/watch?v=wKB9sEtDJOs

Wiele gier czerpie z Paythona :) myślałeś, że w Wormsach skąd ten granat się wziął? Albo pojęcie "SPAM"'u :)
W Tibi też jest kilka ciekawostek związanych z Paythonem, teraz tylko musimy znaleźć granat i wysadzić te króliki ;)

Sagnitor 15-02-2009 19:37

Mam pytanie. Ostatnio byłem na katana quest (Hiberna) i w katana room jest pewien teleport (którego chyba wcześniej nie było). Jak się do niego wchodzi to teleportuje nas pod schody obok katana room. Czy ten teleport jest normalny i zawsze tam był?

Barbar 15-02-2009 19:42

Nie zawsze, został dodany w jakimś tam update żeby nie dało się tam zamykać ludzi.

laxiu 15-02-2009 19:43

@Klocek
A może spróbował byś obalić jeszcze raz mit z mono na skale.
Ty go nie zabiłeś GOŁYMI RĘKAMI!!! TYLKO Z SHIELDEM...

Marcin24 15-02-2009 20:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez laxiu (Post 2465504)
@Klocek
A może spróbował byś obalić jeszcze raz mit z mono na skale.
Ty go nie zabiłeś GOŁYMI RĘKAMI!!! TYLKO Z SHIELDEM...

Ktoś inny go zabił gołymi rękami, bez skutku.

Morpheus_Rookstayer 15-02-2009 20:50

Był to Mowicz Rookstayer z Isary.
Zabicie minotaura trwało godzinę. Zużytych zostało 19 bp lf. Loot to 1 gp.

Vipciu 17-02-2009 09:52

Chyba coś znalazłem
http://tibia.pl/earth.php?x=32120&y=32051&z=13&q=126.14
wyżej jest mino mag
http://tibia.pl/earth.php?x=32120&y=32051&z=12&q=126.14

i jescze to
http://tibia.pl/earth.php?x=32142&y=32102&z=12&q=126.14
wyżej jest bear room
http://tibia.pl/earth.php?x=32145&y=32103&z=11&q=126.14

a może się słyszeliście o Knight watch tower podobno ktoś tam się kiedyś dostał a też mówili że się nie da

dalione 17-02-2009 13:30

Do wykaszowania hehe

Uther92 17-02-2009 15:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vipciu (Post 2467458)
Chyba coś znalazłem
http://tibia.pl/earth.php?x=32120&y=32051&z=13&q=126.14
wyżej jest mino mag
http://tibia.pl/earth.php?x=32120&y=32051&z=12&q=126.14

i jescze to
http://tibia.pl/earth.php?x=32142&y=32102&z=12&q=126.14
wyżej jest bear room
http://tibia.pl/earth.php?x=32145&y=32103&z=11&q=126.14

a może się słyszeliście o Knight watch tower podobno ktoś tam się kiedyś dostał a też mówili że się nie da

To pierwsze to bug tibiaearth, a drugie to miejsce gdzie znajduje sie coś potrzebnego do BearRoom.

Ameriov 17-02-2009 22:24

Ontopic:
1. Knight watch tower to zupełnie inna bajka.
2. Przestańcie już z tym tibian earth...

offtopic: pytanie do wszystkich: Ile trwa przenoszenie światów z niemieckiego serva na angielski (tzn. o ile wydluza sie save server, było coś takiego już wiele razy, może wiecie) bo hmm... Jest mi to niezbędne. Thx.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:35.