Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Świadomy Sen - Twój własny wyimaginowany świat... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=171202)

MatiCFC 05-01-2009 15:49

Wiem wiem, bo ogólnie zaraz po przebudzeniu nie pamiętam absolutnie nic ze snów. Poleże 3-5 minut, i nagle olśnienie, wszystko jak na tacy, biore dziennik i spisuje :)
Co do dzisiejszego, olśniło mnie i pamiętam o czym był jeden sen. Ale tylko o czym był, pamiętam ze 2-3 obrazki:) Co ciekawe, poprostu zamyślilem się, nie o snach, i wpatrywałem się w mój dziennik snów- i wtedy mi się przypomniało :)

Aroonia 05-01-2009 15:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Aroonia (Post 2408596)
Sny zapamiętuje różnie, raz uda mi się zapamiętać jeden a dość dokładnie, innym razem jakieś strzępy i screenshoty (takich urywków nawet nie zapisuję w dzienniku)

Z czego łatwo można wywnioskować, że dziennik prowadzę... ostatnio niewiele snów zapamiętałem, a o dziwo przypominają mi się jakieś stare, które miały miejsce ponad rok temu. Wczoraj próbowałem położyć się wcześniej spać, ale niestety dzięki mojej kochanej, hałasującej siostrze zasnąłem po 23:00... obudziłem się - znów gleba, nie pamiętam.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ze'To (Post 2410485)
zamknij oczy i wmawiaj sobie "pamiętam ten sen" powinno pomóc

Cóż, w tygodniu moja pobudka wywoływana jest przez budzik ustawiony w komórce i gdy tylko go usłyszę ogarnia mnie ogólna niechęć do szkoły i pragnienie poleżenia jeszcze przez przynajmniej 2-3 minuty w cieple ^^ Wykorzystam ten czas tak jak poleciłeś i zobaczymy co z tego będzie.

Ze'To 05-01-2009 16:34

@up
o kurwa sorry nie zauważyłem tego : > staraj się bardziej miesiąc to mało. Jeśli nie pamiętasz snów to bardzo możliwe, ze miałeś kontrolowany sen ale go nie zapamiętałeś. Skup się na zapamiętywania snów afirmuj się dłużej zobaczymy co z tego wyniknie :)

MatiCFC 05-01-2009 17:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Aroonia (Post 2410519)
Wczoraj próbowałem położyć się wcześniej spać, ale niestety dzięki mojej kochanej, hałasującej siostrze zasnąłem po 23:00... obudziłem się - znów gleba, nie pamiętam.

To nie powinno przeszkadzać- ja zasypiam tak od 23-01.30
Sny pamiętam, jak mówiłem.

FlisApola 05-01-2009 18:19

dzisiaj zapamiętałem strzępy jednego snu. Najpierw, po przebudzeniu, gdzieś mi siedział w najgłębszych zakamarkach podświadomości. Przypomniałem sobie dopiero przed wyjściem do szkoły i zapisałem.

Radix 05-01-2009 18:23

Ja swojego razu wyczytałem na pewnym forum, że jakiś chłopak miał świadomy sen o dziwnych postaciach. Jedna go zadrapała i gdy rano wstał, to miał to zadrapanie. Wystraszony był niby okrutnie. Nie mnie oceniać, czy kłamał, czy mówił prawdę, w każdym bądź razie takie o to małe przemyślenie dla niektórych.

Shanhaevel 05-01-2009 18:25

@up
Może się otarł o jakąś część łóżka i poczuł to we śnie? : P

Ze'To 05-01-2009 18:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Radix (Post 2410822)
Ja swojego razu wyczytałem na pewnym forum, że jakiś chłopak miał świadomy sen o dziwnych postaciach. Jedna go zadrapała i gdy rano wstał, to miał to zadrapanie. Wystraszony był niby okrutnie. Nie mnie oceniać, czy kłamał, czy mówił prawdę, w każdym bądź razie takie o to małe przemyślenie dla niektórych.

niemożliwe, aby stało mu się to od snu... najprawdopodobniej zrobił sobie coś w czasie snu i tak to wytłumaczył... a pozatym to nie był świadomy sen : > w świadomym śnie nikt Cie nie drapie tylko ty drapiesz innych :D

Aroonia 05-01-2009 19:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ze'To (Post 2410596)
bardzo możliwe, ze miałeś kontrolowany sen ale go nie zapamiętałeś.

Rozmawiałem kiedyś z osobą równie długo praktykującą LD i powiedziała mi, że świadomego snu nie da się zapomnieć. Skoro miało się możliwość kontrolowania snu, musiała brać w tym udział nasza świadomość, co wiąże się ze 100% pewnością jego zapamiętania. Na mój rozum to ma sens, bo inaczej całe LD tkwiło by w pamięci, a nie świadomości, że to robiliśmy. Trochę to pokręcone, ale mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ze'To (Post 2410596)
Skup się na zapamiętywania snów afirmuj się dłużej zobaczymy co z tego wyniknie :)

Nie wiem jak to jest u innych ludzi, ale ja nie potrafię szybko zasnąć skupiając się na powtarzaniu w myślach różnych rzeczy (no chyba, że jestem bardzo zmęczony). Mózg wtedy ciągle pracuje i daje znak "Nie idziemy spać, robotę mamy!" :P Gdy zwolnię powtarzanie, to po pewnym czasie o nim zapominam i z pustką w głowie zasypiam. A może tak to ma wyglądać?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MatiCFC (Post 2410720)
To nie powinno przeszkadzać- ja zasypiam tak od 23-01.30
Sny pamiętam, jak mówiłem.

Racja. Niejednokrotnie późno kładłem się spać a rano pamiętałem calutki jeden sen (często koszmar). Prawdopodobnie dlatego, że zostałem obudzony w trakcie fazy REM. Wtedy bezpośrednio ze snu trafiasz w rzeczywistość i zapamiętanie snu jest praktycznie pewne. W necie wyczytałem także, że drzemki i długi, spokojny sen idzie w parze z LD, więc chodząc ciągle niewyspanym na pewno szanse na zapamiętanie snu maleją.

Ze'To 05-01-2009 19:12

@up

możliwe, że tak jest ale może to tkwić daleko w Twojej pamięci i Twój umysł może to uznać za nie potrzebne i skasować oczywiście jeśli szybko postarasz się o przypomnienie snu to dasz radę... wystarczy chciec sobie przypomniec

po 2 nie musisz zasypiac z tą myślą! wystarczy, że kiedy masz czysty umysł będziesz sobie to wmawiał nawet jeśli później będziesz miał pustkę w głowie

MatiCFC 05-01-2009 19:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Aroonia (Post 2410918)

Nie wiem jak to jest u innych ludzi, ale ja nie potrafię szybko zasnąć skupiając się na powtarzaniu w myślach różnych rzeczy (no chyba, że jestem bardzo zmęczony). Mózg wtedy ciągle pracuje i daje znak "Nie idziemy spać, robotę mamy!" :P Gdy zwolnię powtarzanie, to po pewnym czasie o nim zapominam i z pustką w głowie zasypiam. A może tak to ma wyglądać?

Mam to samo, ale jak widać, to nie przeszkadza :) Także o to się nie martw, widocznie naprawde to tak wygląda.

Uran of Aurea 05-01-2009 21:45

Cytuj:

Nie wiem jak to jest u innych ludzi, ale ja nie potrafię szybko zasnąć skupiając się na powtarzaniu w myślach różnych rzeczy (no chyba, że jestem bardzo zmęczony). Mózg wtedy ciągle pracuje i daje znak "Nie idziemy spać, robotę mamy!" Gdy zwolnię powtarzanie, to po pewnym czasie o nim zapominam i z pustką w głowie zasypiam. A może tak to ma wyglądać?
Powtarzanie tego na okraglo bez przerwy było by głupotą, trzeba za każdym razem zwiększać odstep miedzy afirmacjami. Masz "mocne" hipnagogi ?

Cytuj:

W LD nie ma szans na takie "coś". Może to było OOBE ? Z OOBE nigdy nic nie wiadomo ;]

Ze'To 05-01-2009 22:21

@up

z tego co wiem w OOBE również takie coś nie ma prawa się wydarzyć... jedyne o czym słyszałem to to, że inny duch wejdzie w Twoje ciało i może narozrabiać :) to nie matrix Panowie ^^

PS
Strasznie denerwuje mnie jak piszecie "LD" ... skrót z j. angielskiego... mamy taki piękny polski język, za który Nasi przodkowie walczyli, dlatego używajmy go z dumą ; ) piszcie po prostu sen kontrolowany

@Shan
specjalnie dla Ciebie to zrobię ! :D

Shanhaevel 05-01-2009 23:14

@up
Zmień podpis z Yodą na polski odpowiednik. Może brzmi mniej dziarsko, ale będziesz przynajmniej konsekwentny.
EDIT:
@up
http://farm3.static.flickr.com/2338/...29da1a.jpg?v=0

MatiCFC 06-01-2009 17:46

Kolejna noc- stres wieczorem- zapomniałem wykonać czynności, jak wyluzowanie, powtarzanie formułki... wiecie, wszystko co trzeba.
Zasnąłem
Ranek, przebudzenie "nienaturalne" czyli wiecie, budzik, bo to zaraz szkoła, te sprawy.
Odrazu po przebudzeniu nerwy, zapomniałem i w ogóle się przygotować cholera.
Oprzytomnienie szybkie, daje sobie w myśli po pysku, luz, rozkładam się wygodnie, zaczynam myśleć o nocy. I "wymyślałem".
1,5 snu :). Ale wiem, że gdyby nie stres, było by lepiej. Bo wiem, że mam zapiski dzisiejszej nocy w głowie. Ale zwyczajnie już zapóźno. Dziś będzie lepiej.

Exodus 06-01-2009 17:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Radix (Post 2410822)

Moze przeszedl do narnii.

Ja swiadomy sen cwiczylem 2 dni(jak ten temat powstwal~), ale juz od dawna codziennie pamietam swoje sny z rana i czesto opowiadam je innym, moze mi si dzieki temu pamietanie snow poprawia. Niestety te sny sa zawsze bardzo nielogiczne i sie dzieja czesto w kilku miejscach w tym samym czasie.

Droid 06-01-2009 18:00

czyli jak snie to nie powinienem sie ruszac...
ja kiedys snilem ze gram w pilke juz mam ja kopnac i sie obudzilem z bolem nogi okazalo sie ze kopnolem rame lozka xd

MatiCFC 06-01-2009 18:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Droid (Post 2412202)
czyli jak snie to nie powinienem sie ruszac...
ja kiedys snilem ze gram w pilke juz mam ja kopnac i sie obudzilem z bolem nogi okazalo sie ze kopnolem rame lozka xd

No widzisz, a ja noc temu strzeliłem na tutejszym boisku w mieście ładnego technicznego gola sam na sam, i żyłem długo i szczęśliwie :)

Skylanek_95 06-01-2009 19:42

zarąbiste to :D dzisiaj miałem tak jakby kontrolowany sen, stałem na szkolnej hali i rzucałem w mojego nauczyciela od wf piłkami :D i wydaje mi sie, że robiłem to jakby z własnej woli... i o dziwo pamiętam ten sen chociaż nie miałem takiego zamiaru ;P od dzisiaj ćwicze na poważnie :P

MatiCFC 06-01-2009 20:36

A tam piłkami w nauczyciela... to takie bez wyobraźni... porzucaj nauczycielami w armie piłek, nadchodzącą z najstraszniejszej krainy smerfów!
To jest coś :D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:30.