Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon
(Post 2775459)
1. Wytlumacz mi prosze, co jakiemus Francuzowi, Niemcowi, Anglikowi czy Portugalczykowi do tego, co sie dzieje u nas? Niech sie zajma swoimi podworkami, bo tak fajnie smiac sie z chrzescijanskich polaczkow, ale Muhammadów czy innych Alich palacych samochody na przedmiesciach to juz nie widza.
|
To taka sama sytuacja. U nas cyrk, to zwracasz uwagę na "Muhammadów czy innych Alich". Takie łechtanie swojego ego, "u nas jest źle, ale u nich gorzej".
Cytuj:
2. Skoro nie wiesz o podobnych cyrkach w innych krajach - wyraznie malo wiesz. Mniejszym "cyrkiem" niz nasz jest palenie aut na przedmiesiach Paryza, opalanie sie w towarzystwie prostytutek u wloskiego premiera czy proby przyznania praw do glosowania malpom przez lewakow w Hiszpanii? :)
|
Może i mało wiem, na pewno z własnej woli. Jak już mówiłeś, ich kraj - ich sprawa. Co nie znaczy, że nie mogę się teraz z nich pośmiać. Tylko ile razy Polska śmiała się z Hiszpanii, a ile razy Hiszpania z Polski?
Cytuj:
Piekne slowa niepoparte zadnymi argumentami.
|
Jeśli sądzisz, że zaraz zacznę ci wklejać cytaty z wikipedii, albo podawać tytuły dotąd nieznanych książek godnych polecenia, to cię zmartwię i wyjdę naprzeciw tutejszym stereotypom. Poza tym trzeba być ślepym, żeby nie widzieć, jak ten kraj się stacza. Jakich ty chcesz tu argumentów? Że z roku na rok żyje się tu coraz gorzej? Że z roku na rok coraz bardziej jesteśmy zadłużeni? Że z roku na rok biją się non stop te same partie i polityka staje się bezsensownie nudna?
Cytuj:
Walczyli za wolny kraj? Walczyli. Jest wolny? Jest.
|
Walczący pewnie się w grobach przewracają w tej chwili. Wolny kraj, akurat. Chyba pod względem szybkości rozwoju.
Cytuj:
A, no tak - zapomnialem, ze teraz trzeba robic to, co jest modne, czyli to, co obejrzy sie w tvn24, wyczyta na fejsbuku czy wyslucha na przemowieniu w kosciele :)
|
Riposta ci nie wyszła :) Między wierszami widzę, że poprzez Tvn24 chcesz przekazać, że bycie PO jest na topie, to ci powiem, że PO mam w takim samym głębokim poważaniu jak PiS (i na dodatek nie oglądam Tvn24. Jakby się zastanowić, to nie oglądam telewizji prawie w ogóle).
Chodziło mi o to, że tak się nawołuje to patriotyzmu i w ogóle. A ja się pytam - po co mi to? Czemu mam kochać kraj, w którym, powiedzmy sobie szczerze, nie żyje mi się za ciekawie?
A to o kościele to jakaś kpina była, mam rozumieć? Toż to najświętsza (pun intended) prawda.
Cytuj:
Zaden moj przewodnik, jestem daleki od glosowania na PiS, tak samo jak na reszte zlodziei z parlamentu.
|
O ile dobrze pamiętam, to kilka stron wcześniej mocno opowiadałeś się za PiSem, mówiłeś jak głupi są ludzie głosujący na PO i w ogóle.
Cytuj:
Jedynie uwazam, ze skoro mamy demokracje, to przestrzegajmy jej zasad.
|
Mamy KONSTYTUCJĘ, przestrzegajmy jej zasad. I jaka mi tu demokracja? Czy mohery będące za krzyżem to więcej niż 50% polskiego społeczeństwa? Bo wyborcy PO i PSL na pewno są przeciw. W najlepszym wypadku za krzyżem jest 40%. Więc wypad mi z tym kawałkiem drewna. Gdzieś widziałem dobry komentarz: "Przez krzyżem stoją dniami i nocami, a w autobusie jakoś stać siły nie mają".
Cytuj:
Na razie widzialem tlum ludzi popierajacych obecnosc krzyza, zadnych manifestacji za usunieciem go nie widzialem - wiec widac, ktora akcja ma poparcie.
|
To jakiś żart? Manifestacje za usunięciem? Manifestacja to może być za UMIEJSCOWIENIEM, a nie usunięciem. Tłum ludzi powiadasz. Rozumiem, że koło 20 mln?
Cytuj:
Uwazasz, ze jest inaczej? Apeluj o referendum ogolnonarodowe.
|
Szczerze, to couldn't care less, i tak mieszkam daleko od Warszawy. Denerwuje mnie tylko, że tacy ludzie dostają emeryturę / rentę. Zabawię się we Francuza / Hiszpana - co mnie to obchodzi, niech sobie Polska robi co chce :cup:
Cytuj:
Jedynie denerwuje mnie tzw. polityczna poprawnosc i wszelkie bzdury typu "nam nie wypada", "beda sie z nas smiac", "swiat patrzy" itd.
|
Nam nie wypada - takie afery to wizytówka Polski, nic nowego.
Będą się z nas śmiać - i tak już to robią, nic nowego.
Świat patrzy - i tak by patrzał. To przyciąga tylko dodatkową uwagę.
Z tych wszystkich trzech przykładów nie widzę żadnego problemu.