Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Sword vs Axe (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=3806)

Vil 06-05-2006 11:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Horrigan
Powiem tak. Uzywanie swordów - wydajniejsze expienie (mniejsze zuzycie uh, a jak wiemy knighci zwlaszcza na nizyszych lvl to najbiedniejsza profesja)

muahahaha

Cytuj:

podobnie przy blokowaniu potworow lepiej sprawuja sie swordy.

udowodnij teze.

Cytuj:

Jeśli grasz na non pvp to zdecydowanie swordy.

czemu ?

Cytuj:

Jeśli normalny swiat i masz zamiar być w czołówce elity, czyli brac udzial w wojnach itp, to axe.

zdanie bez sensu, poza tym tak sie sklada, ze czolowka elity bez problemow jedzie na swordach.

Cytuj:

Natomiast gdy planujesz byc zwyklym knightem ktory expi sobie spokojnie i chcesz aby to expienie pochlanialo jak najmniej run (czyli by bylo wydajne i oszczedne) to sword.

i znowu zdanie bez sensu, expienie wydajne to expienie szybkie, szybkie expienie zawsze pochlania runy, bo expisz na mobach takich, ze kilka pktow defa ( nawet jesli wogole cos daje ) da ci niewiele.

bosiak 06-05-2006 11:18

lol?

@ 2up
knajt najbogatsza profesja ?? -.- nie wime gdzie ;] drut jest najbogatszy- sprzedaz uh ;]
@up
piszesz- udowodnij teze, czemu itd.
na screenie widze ze uzywasz cluba. udowodnij ze on jest lepszy od sworda i axa -.-

Horrigan 06-05-2006 12:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragonit
LOL UP3

Sowrdy to wydajniejsze expienie??Axe zużywają prawie tylko samo uh,bo zybciej zabijają potwora i epxi się szybciej.Na światach non pvp to zdecydowanei axe neui sowrdy bo swordy tyle kosztują na swiatach non pvp(szczególnie nowych)że na fs nie uzbierasz przed 20lvl.A Knajt to najbogatsza profesja takż na niższych lvl bo nie kupują tak run(tlyko uhy na troche wyższych)ani manasów,nie potrzebują takżę kupować BP z blank runami do wypalania run i expią bez dodatkowych kosztów(amuicja itd.)

Kierujac sie twoim rozumowaniem to najlepiej chodzic z bronia dwureczna, bo szybciej zabijasz potwora i mniej uh idzie. Jesli nic nie wiesz, to nie zabieraj glosu.

Horrigan 06-05-2006 12:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil
muahahaha

udowodnij teze.

czemu ?

zdanie bez sensu, poza tym tak sie sklada, ze czolowka elity bez problemow jedzie na swordach.

i znowu zdanie bez sensu, expienie wydajne to expienie szybkie, szybkie expienie zawsze pochlania runy, bo expisz na mobach takich, ze kilka pktow defa ( nawet jesli wogole cos daje ) da ci niewiele.

Dlaczego to ja mam udowadniac? Jesli sie nie zgadzasz to TY udowodnij ze to nie prawda. To co napisalem oparlem na kilkuletnim doswiadczeniu, mam w swoim dorobku 3 knightów, z czego 2 uzywają axe...

nalog 06-05-2006 13:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez poisoner
ROTFL
A teraz obale twoja pseudo teze najprostszym przykladem:
Zrob se dwoma charami 8 level i daj jednemu fire axa a drugiemu dragon lance i idz expic pierwszym na cave ratach a drugim na ratach. Wniosek: pierwszy z fire axem na cave ratach zrobi jakis tam lvl 2 razy szybciej niz drugi z d-lance na ratach. Czyli w takim wypadku za pomoca d-lance nabijesz duzo wiecej skilli. Tak wiec roznica jest zauwazalna, fire axe jest lepszy od d-lance i zabijamy nim duzo szybciej potworki, rzecz prosta. Prawda?

Nie ma to jak porownywac piernik z wiatrakiem (dc z minotaurami)

Jednak zgadzam sie z tym ze axy sa minimalnie lepsze od swordow bo roznica w ataku jest troche wieksza niz roznica w obronie i widac to nawet na potworkach ktore nie wala z magii. Za pomoca swordow traci sie minimalnie mniej hp (jesli w ogole sie traci mniej, bo w sumie tego nie widac), ale za pomoca axe hity sa wyraznie mocniejsze i zabijamy szybciej potworki.

Po pierwsze, to napisałem że trochę więcej na mino. TROCHĘ. Poza mino, pakowałem się prawie wszędzie (kopalnie, cyklopy, poh, elf fortress, dc też), a ty podchodzisz do tego tak jakbym jednym nie ruszał się z minosów, a drugim zamieszkał w katedrze i też stamtąd nie wychodził. Może i teza była cinka, no ale cóż.. Zgadzamy się w jednym: różnica w zadawanych hitach z axe jest zauważalna, a w otrzymywanych hitach - nie.

Ashlon 06-05-2006 14:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez bosiak
@up
piszesz- udowodnij teze, czemu itd.
na screenie widze ze uzywasz cluba. udowodnij ze on jest lepszy od sworda i axa -.-

A gdzie on napisal, ze club jest najlepszy?

Cytuj:

Powiem tak. Uzywanie swordów - wydajniejsze expienie (mniejsze zuzycie uh, a jak wiemy knighci zwlaszcza na nizyszych lvl to najbiedniejsza profesja)

Ale ataki liczone sa w turach, wiec im szybciej zabijesz potworka = tym mniejsze obrazenia ci on zada = mniej uh zuzyjesz. A szybciej bije sie axem, niz swordem.

Plump 06-05-2006 15:48

Wiekszosc high lveli uzywa sword poniewaz ma mniejsza ronice :confused: w ataku z defem niz axe

bosiak 06-05-2006 16:08

heh

@Nekromanta
a czy ja mowilem ze on tak stwierdzil?? widac na screenie ze uzywa club- wczesniej uzywal sword, wiec chyba stwierdzil ze club jest lepsze co nie?

Vil 06-05-2006 16:38

@bosiak:

Nie, trzecim knightem wybralem cluba, bo poprzedni uzywali swoda i axe.

@Horrigan:

Tez mialem 3 knightow, tez wykorzystujacych rozne typy broni, roznicy przy blokowaniu nie zauwazylem. Moze dlatego ze nie blokowalem nikomu guardow, tylko dragi/ dle/ gsy ? Wierze w twoje doswiadczenie ale upieranie sie przy tym ze kilka pkt defa cos zmienia przy sporych, losowych obrazeniach naprawde nie ma sensu.

podsumowujac:

-roznica w defie nawet jesli dziala to i tak trudno ja zauwazyc
-roznica w ataku jest zauwazalna ( nawet na etapie FA vs BS )

czyli axe > sword

Duch Niespokojny 06-05-2006 20:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil
czolowka elity bez problemow jedzie na swordach.

Na przykładzie Empery, z listy najwyższych lvl:
1. Nottinghster, lvl 168, axe
2. Jah Widelux, lvl 161, axe
3. Okinah, lvl 138, axe
(...)
21. Don Boladao, lvl 102, sword

@down
Dokładnie to samo pomyślałem - każdemu początkującemu raczej miecz się wydaje być najlepszą bronią, dlatego Eternal Oblivion, Seromontis etc. mogli wybrać je w ciemno, gdy zaczynali grę. Poza tym możliwe, że w czasach, gdy oni stawiali pierwsze kroki, to miecze były najlepszą bronią.

Miłosz 06-05-2006 20:46

O lludzie, praiwe nikt z was siebie nieczyta nawazjem a się przekrzykójecie-.-

Eo, czy sero grają swordem ponieważ zaczynając gre niewidzi się w toporach nic interesującego, na rozum początkującego słowo miecz rozumie za coś dobrego a topór to topór?Może i się myle ale to chyba taki tok myślenia. Każdy gra czym chce, ten temat miał pomóc w wyboru ale to co wy tu odwalacie tego nieprzypomina

~~~Pozdro

Dragonit 07-05-2006 14:19

Dokładnie to samo pomyślałem - każdemu początkującemu raczej miecz się wydaje być najlepszą bronią, dlatego Eternal Oblivion, Seromontis etc. mogli wybrać je w ciemno, gdy zaczynali grę. Poza tym możliwe, że w czasach, gdy oni stawiali pierwsze kroki, to miecze były najlepszą bronią.[/quote]

Popieram,tyle że ja jak zaczynałem wałczyłe axe i mam 4 posatcie którymi gram,wszyscy używają axe.

UP-Hm...Przecież spojrzeć na spis broni nie jest tak trudno.Po za tym mi się wydaje,że zwykły topór i zwykły miecz to topór atakuje mocniej.

Dragonit 07-05-2006 14:19

Dokładnie to samo pomyślałem - każdemu początkującemu raczej miecz się wydaje być najlepszą bronią, dlatego Eternal Oblivion, Seromontis etc. mogli wybrać je w ciemno, gdy zaczynali grę. Poza tym możliwe, że w czasach, gdy oni stawiali pierwsze kroki, to miecze były najlepszą bronią.[/quote]

Popieram,tyle że ja jak zaczynałem wałczyłe axe i mam 4 posatcie którymi gram,wszyscy używają axe.

UP-Hm...Przecież spojrzeć na spis broni nie jest tak trudno.Po za tym mi się wydaje,że zwykły topór i zwykły miecz to topór atakuje mocniej.

bosiak 07-05-2006 16:29

@up

Sword: 14 att,12 def
Axe: 12 att, 6 def
:]"przecież spojrzec na spis broni nie jest tak trudno". nie ma to jak hipokryzja :P

Dragonit 07-05-2006 18:03

Eh..pisałem przecież ze na logike,w tibi jets wiele nierealistycznym broni.PO za tym newbie i noobki patrzą najczęściej na atak broni,więc powinni odrazu wybierać axe ja ich nie rozumiem.

Duch Niespokojny 07-05-2006 18:48

Cytuj:

Jeśli spojrzysz na spis broni, to miecze od razu wydają się lepsze - jest przecież i warlord sword, i magic longsword, oba lepsze od tego tasaka zwanego great axe (przy okazji - wględy estetyczne też przemawiają za mieczami).
Cytuj:

Eh..pisałem przecież ze na logike,w tibi jets wiele nierealistycznym broni.PO za tym newbie i noobki patrzą najczęściej na atak broni,więc powinni odrazu wybierać axe ja ich nie rozumiem.

Kiedyś myślałem, że bright sword jest lepszy niż fire axe, bo ma dużo lepszą obronę, a niewiele mniejszy atak. Teraz już tak nie uważam.

Kaczmen 07-05-2006 19:07

Ja jestem raczej za toporami. Jednak bardziej brałem pod uwagę wygląd niż statystyki, bo różnice są przecież niewielkie...

Mignus 07-05-2006 23:05

a co jest tańsze Knight Axe czy Fire Sword ;)??? ;>

bałwan 08-05-2006 16:10

Axe roxx.
Wiecej punktow ataku. Latwiej zdobyc na nowym swiecie, a na starym sa tanie.
Pozdrawiam

Gryzli1 08-05-2006 19:20

Ja tam wole swordy

Ja tam wole swordy zaczełem na rooku z swordem, potem kupilem katane,a teraz mam Fire sworda.Ogólnie jestem zadowolony z osiągów swordów.
:D

Swords RULEZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:20.