![]() |
A właśnie nie oglądałem, przeczytałem to już gdzieś dawno temu. A co, potwierdzili/zaprzeczyli? xd
|
Cytuj:
|
" Delfiny mogą mieć duże mózgi, ale, jak twierdzi naukowiec z RPA, szczury laboratoryjne, a nawet złote rybki z łatwością go przechytrzą.
Paul Manger z University of the Witwatersrand..." "Inteligencja i sposoby jej badania Kiedy mówi się o inteligencji zwierząt, prawie każda zapyta- na osoba, niezależnie od wykształcenia i zainteresowań, potrafi prawidłowo wymienić większość tych gatunków, które znaj- dują się w ścisłej czołówce: słonie, delfiny, małpy, psy oraz szczury. Zdolność szczurów do uczenia się, rozwiązywania stawia- nych im problemów została oczywiście zauważona przez zajmujących się nimi naukowców i wykorzystana do doświad- czeń, w których badano wrodzone i nabyte (wyuczone) za- chowania się zwierząt." mógłbym jeszcze parę znaleźć... Szczury są bardzo inteligentne i nie ma do tego wątpliwości. |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Gdzieś kiedyś leciał program o takim eksperymencie. Co z tego, że przeżyją, skoro bezpłodne i tak wyginą. :) |
Cytuj:
|
Cytuj:
a to ze jest podział hierarchiczny już świadczy ze szczury za xxx lat mogą mieć własne cywilizacje. ludzie tez tak zaczynali... |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Mi chodzi bardziej o rozwój psychiczny/emocjonalny delfinów. Szczury są inteligentne, owszem, ale tak bardziej... pożytecznie. Delfiny zaś są nie dość ze inteligentne, niesamowicie wręcz, to jeszcze właśnie 'uczuciowe' ;) Z tego co kojarzę, to trwają badania nad ich własnym językiem, bo podobno takowy mają ;)
|
Podobno. Człowiek jest jedyną znaną istotą posiadające "język" czyli mowę.
|
Cytuj:
|
@Argen
To zależy, co rozumiesz przez język. |
@2up
Tak, jestem tego świadomy, dlatego tak napisałem. @up Nie owijając w bawełne, posłużyłem się interpretacją z wikipedii. A wedle tychże, sposób porozumiewania się delfinów nijak nie klasyfikuje się jako język. Kilka z tych cech: Cytuj:
|
Cytuj:
|
A krewetki i tak za 3 lata przylecą wypowiedzieć nam wojnę.
|
... ja nie ironizuje , skąd wiesz co będzie za xxx tysięcy lat??? można tylko się domyślać , ale analizując historie człowieka który był jak zwierze i doszedł do tego co jest dzisiaj , szczur może mieć podobna przyszłość... Bo jest inteligenty.
|
Cytuj:
Cytuj:
hmmm nie będę nic dodawać. |
wiesz , ewolucja może zrobić wszystko , poczytaj trochę i pooglądaj programy przyrodnicze... a zobaczysz co ewolucja robiła ze stworzeniami , jak z pletw im robiła nogi itp.
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 04:52. |