Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Religia i koniec świata (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=170342)

Muszkiet 09-11-2009 09:27

@Nari
Ja do tych wszystkich cudów podchodzę sceptycznie i nie uważam ich za żaden argument, bo brzmią trochę jak zwykłem mity. Poza tym jak zauważył Thero nie świadczą one o prawdziwości jakiejkolwiek wiary.

Vil 09-11-2009 09:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2683780)
Te wszystkie filmy i jakiekolwiek reportaże rozsypują się jak domek z kart przy cudach uznanych przez krk (dla przykładu odrośnięcie nogi Miguela Pellicera w Hiszpanii, płaczące wizerunki Jezusa i Maryi- trochę się ich chyba nawet zebrało; o ojcu Pio już nie wspominam).

jedno proste pytanie: czemu Bog w swoim nieskonczonym wydawaloby sie milosierdziu pozwala na to, co na swiecie sie wyprawia, a swoja obecnosc ujawnia jedynie w postaci malunkow nadrzewnych badz grzyba na scianie ?

Pomijajac juz nawet sam fakt, ze cuda są z reguły niepodpisane nazwiskiem autora, stąd ni cholery nie wiadomo czy to sprawka Boga, czy może akurat Lucyfer sobie z nami pogrywa.

Erhion 09-11-2009 12:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2683822)
jedno proste pytanie: czemu Bog w swoim nieskonczonym wydawaloby sie milosierdziu pozwala na to, co na swiecie sie wyprawia

Cóż Vil człowiek dostał wolną wolę, wiec to co się wyprawia na świecie nie jest winą Boga. Dobrze to oddaje kawałek z księgi Rodzaju, w którym Bóg skazuje człowieka na życie w trudzie, znoju i cierpieniu gdy ten zjada owoc z drzewa poznania dobra i zła. Wiec sami sobie sprawiamy te cierpienia i jest to jakaś forma kary.

Vil 09-11-2009 13:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Erhion (Post 2683868)
Dobrze to oddaje kawałek z księgi Rodzaju, w którym Bóg skazuje człowieka na życie w trudzie, znoju i cierpieniu gdy ten zjada owoc z drzewa poznania dobra i zła. Wiec sami sobie sprawiamy te cierpienia i jest to jakaś forma kary.

czyli ostateczna wersja brzmi tak, ze Bog z przemedytacją stworzyl i czlowieka i drzewko, wiedzac, ze skutkiem tego czlowiek zostanie skazany na wygnanie z raju, ludzie beda sie nawzajem wyrzynac i znakomita większość z nich zostanie później potępiona ? Ładny z niego cynik i skur*****.

Vermilion 09-11-2009 14:32

Uohohohou, ale fajny temat znalazlem.

A wiec - jak dla mnie religia zostala obalona przez nauke. Ludzie zyjacy w Biblii 400 lat? Dajcie spokoj...

Beh0lder 09-11-2009 14:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thero (Post 2683790)
Jezus istnieje bo komuś gdzieś tam odrosła noga? O co chodzi z tymi płaczącymi obrazami? Co to kurwa, zabawa w chowanego?

Kurna jakby ci wieśniacy wracający z targu , cebulą za każdy razem przystawali przy tobie to to tez bys plakal , nawet jesli bylbys obrazem!!!!

Cytuj:

Cóż Vil człowiek dostał wolną wolę, wiec to co się wyprawia na świecie nie jest winą Boga. Dobrze to oddaje kawałek z księgi Rodzaju, w którym Bóg skazuje człowieka na życie w trudzie, znoju i cierpieniu gdy ten zjada owoc z drzewa poznania dobra i zła. Wiec sami sobie sprawiamy te cierpienia i jest to jakaś forma kary.
Odpowiedzialność zbiorowa jest nie sprawiedliwa ;( , teraz już wiadomo kto stworzył Guantanamo.
Cytuj:

Pomijajac juz nawet sam fakt, ze cuda są z reguły niepodpisane nazwiskiem autora, stąd ni cholery nie wiadomo czy to sprawka Boga, czy może akurat Lucyfer sobie z nami pogrywa
Bo bug nie umie pisać ... pewnie nawet nie ma wykształcenia podstawowego =].

Szatan > bug

kropka.

Mazur199 09-11-2009 15:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2683877)
czyli ostateczna wersja brzmi tak, ze Bog z przemedytacją stworzyl i czlowieka i drzewko, wiedzac, ze skutkiem tego czlowiek zostanie skazany na wygnanie z raju, ludzie beda sie nawzajem wyrzynac i znakomita większość z nich zostanie później potępiona ? Ładny z niego cynik i skur*****.

wg biblii to wlasnie czlowiek w raju majac juz wolna wole wybrał zło poprzez zerwanie jablka, bog dal mu od samego poczatku wybor

Beh0lder 09-11-2009 15:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mazur199 (Post 2683919)
wg biblii to wlasnie czlowiek w raju majac juz wolna wole wybrał zło poprzez zerwanie jablka, bog dal mu od samego poczatku wybor

Czlowiek wie co dobre :D.

Erhion 09-11-2009 16:11

Cytuj:

Niby Bóg jest wszechmogacy i mógł to przewidzieć. A dlaczego mimo to na to pozwolił tego nigdy się nie dowiemy.

Ja podałem tylko wytłumaczenie czemu jest jak jest.

AnonimowyPowrot 09-11-2009 16:14

Co do tego drzewka, to zawsze można powiedzieć, że Bóg "zagrał" w ten sposób, by pokazać człowiekowi (raz na zawsze) dlaczego musi się męczyć na tym świecie :P Przemyślane na szybko.

Juzefek 09-11-2009 16:19

Cytuj:

Niezbadane są wyroki boskie.

CytrynowySorbet 09-11-2009 16:20

Skoro Bóg jest wszechmogący i wszechwiedzący, to jak to się stało, że powstało coś takiego jak szatan i piekło? Najpierw pozwala na wytworzenie rzeczy prowadzących do grzechu, a potem za to karze? To tak jakby na lekcji nauczyciel ignorował to, że bijesz kolegę na śmierć, a potem szedł jako świadek do procesu i z przyjemnością by cię wkopał.

Muszkiet 09-11-2009 16:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mazur199 (Post 2683919)

Nie jestem jakimś znawcą Biblii, ale wydaje mi się że to co zrobił człowiek nie było złe, zrywając ten owoc skazał się jedynie na to że będzie rozróżniać dobro i zło, a także będzie ponosić za to odpowiedzialność.
BTW: Nie kojarzę aby zakazany owoc do było jabłko, to chyba zakorzeniło się u nas przez częste właśnie takie wizualizowanie go na obrazach.

Edit:
@CytrynowySorbet
Już tutaj kiedyś pisałem że w Biblii nie jest powiedziane aby to Bóg skazywał ludzi(ale jak już pisałem znawcą nie jestem , pokaz mi fragment który potwierdzi Twoją tezę to zwracam honor).

Erhion 09-11-2009 16:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Muszkiet (Post 2683969)
Już tutaj kiedyś pisałem że w Biblii nie jest powiedziane aby to Bóg skazywał ludzi

Jak nie jest napisane? Prosze:

Cytuj:

16 Do niewiasty powiedział: «Obarczę cię niezmiernie wielkim trudem twej brzemienności, w bólu będziesz rodziła dzieci, ku twemu mężowi będziesz kierowała swe pragnienia, on zaś będzie panował nad tobą».
17 Do mężczyzny zaś [Bóg] rzekł: «Ponieważ posłuchałeś swej żony i zjadłeś z drzewa, co do którego dałem ci rozkaz w słowach: Nie będziesz z niego jeść -
przeklęta3 niech będzie ziemia z twego powodu:
w trudzie będziesz zdobywał od niej pożywienie dla siebie
po wszystkie dni twego życia.
18 Cierń i oset będzie ci ona rodziła,
a przecież pokarmem twym są płody roli.
19 W pocie więc oblicza twego
będziesz musiał zdobywać pożywienie,
póki nie wrócisz do ziemi,
z której zostałeś wzięty;
bo prochem jesteś
i w proch się obrócisz!»4
Cytuj:

Skoro Bóg jest wszechmogący i wszechwiedzący, to jak to się stało, że powstało coś takiego jak szatan i piekło?
Myślę, że Bóg wiedział. A czemu do tego dopuścił? Hm może po ty by sprawdzić człowieka, jego wiare itp?

Muszkiet 09-11-2009 17:02

@Erhion
Chodziło mi o skazywanie na wieczne potępienie, a nie wygnanie z raju, no ale nie można odmówić Ci tutaj racji.

Yoh Asakura 09-11-2009 17:07

Cytuj:

Myślę, że Bóg wiedział. A czemu do tego dopuścił? Hm może po ty by sprawdzić człowieka, jego wiare itp?
Ale po co, do ch*ja pana, ma cokolwiek sprawdzać, skoro jest WSZECHWIEDZĄCY, WSZECHPOTĘŻNY i ogólnie oh, ah? Postać boga jest tak absurdalna, że naprawdę żal mi jest siebie, że muszę żyć w czasach, w którym tylu ludzi wierzy w te wszystkie idiotyczne bajeczki o bogu, allahu srahu czy inne sranie w banie typu reinkarnacja.

Erhion 09-11-2009 17:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2684004)
Ale po co, do ch*ja pana, ma cokolwiek sprawdzać, skoro jest WSZECHWIEDZĄCY, WSZECHPOTĘŻNY i ogólnie oh, ah?

To jest właśnie paradoks Boga Yoh.

Nikt tego nie umie wytłumaczyć w sensowny sposób.

Duch Niespokojny 09-11-2009 17:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Erhion (Post 2683991)
Hm może po ty by sprawdzić człowieka, jego wiare itp?

Nie. Bóg jest wszechwiedzący.

AnonimowyPowrot 09-11-2009 17:18

Bo jest sprawiedliwy, a że wiedział, jakimi jesteśmy sku*wysynami, to chciał nas udupić? xD

Nari 09-11-2009 17:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thero (Post 2683790)
Jezus istnieje bo komuś gdzieś tam odrosła noga? O co chodzi z tymi płaczącymi obrazami? Co to kurwa, zabawa w chowanego?

Nie pisałem niczego takiego ani nawet tak nie uważam. Bóg istnieje, bo istnieje, po prostu. Inna sprawa to dowody, lub przejawy jego istnienia na ziemi, co można udowodnić, lub przynajmniej wskazać, poprzez przykładowe cuda, w biblii nazywane dokładniej ZNAKAMI.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Muszkiet (Post 2683806)
@Nari
Ja do tych wszystkich cudów podchodzę sceptycznie i nie uważam ich za żaden argument, bo brzmią trochę jak zwykłem mity. Poza tym jak zauważył Thero nie świadczą one o prawdziwości jakiejkolwiek wiary.

Jeżeli nie cuda, to co świadczy o prawdziwości wiary? Może czyny, ale w Polsce ludzie widzą tylko księży z BMW, pomijając przykładowo to, że wikarzy w mojej parafii nie zarabiają więcej niż 2000/miesiąc- szkoła+składki. Miasto liczy 50 000 osób.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2683822)
jedno proste pytanie: czemu Bog w swoim nieskonczonym wydawaloby sie milosierdziu pozwala na to, co na swiecie sie wyprawia, a swoja obecnosc ujawnia jedynie w postaci malunkow nadrzewnych badz grzyba na scianie ?

Pomijajac juz nawet sam fakt, ze cuda są z reguły niepodpisane nazwiskiem autora, stąd ni cholery nie wiadomo czy to sprawka Boga, czy może akurat Lucyfer sobie z nami pogrywa.

A co się takiego na świecie wyprawia? Wszystko jest normalne, przynajmniej tak było, kiedy ostatnio wyszedłem na dwór, lub oglądałem wiadomości. Ludzi po prostu ponoszą konsekwencje swoich działań- jeżeli się przewrócisz, to upadniesz i będzie boleć. Drugą sprawą jest to, że mądry się będzie starał nie przewracać drugi raz.
Odnośnie drugiego pytania: samo istnienie Lucyfera zdaje się potwierdzać istnieniu Boga, czyż nie?

Odnośnie wszystkiego z księgi rodzaju (w tym jabłek i innych owoców): jest to przenośnia. Nikt nie jadł żadnych owoców. Chodzi tu o wybór, którego dokonuje każdy człowiek, wybór pomiędzy grzechem a wolą Boga i konsekwencje tego wyboru. W związku z tym, że każdy człowiek wybiera grzech (jest grzeszny, grzeszy), musi ponieść jego konsekwencje.

Cytuj:

Skoro Bóg jest wszechmogący i wszechwiedzący, to jak to się stało, że powstało coś takiego jak szatan i piekło? Najpierw pozwala na wytworzenie rzeczy prowadzących do grzechu, a potem za to karze? To tak jakby na lekcji nauczyciel ignorował to, że bijesz kolegę na śmierć, a potem szedł jako świadek do procesu i z przyjemnością by cię wkopał.
W założeniu Biblii jest to, że poza ludźmi są inne stworzenia rozumne, którym Bóg dał wolną wolę i to, że wszystkie stworzenia mogą na siebie wzajemnie wpływać. Ludzie grzeszący ponoszą konsekwencje grzechów swoich rodziców i aniołów, którzy, zgodnie ze swoją wolną wolą, odeszli od Boga. Odnośnie tych "rzeczy prowadzących do grzechu": to nie rzecz prowadzi do grzechu, ale ułomna natura człowieka. Sam pistolet nie jest w sobie zły, tylko to co z nim robisz, czyż nie? Dlaczego ludzie są, jacy są? Patrz wyżej. Wolna wola- gdyby jej nie było, byłoby przyjemniej. Ale taka nuda raczej mi niezbyt odpowiada.

Cytuj:

Może raczej po to, by człowiek sam sprawdził siebie i swoją wiarę? Pamiętajmy, że póki się nie przewrócisz, nie wiesz, że boli.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:41.