Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   FAQ i zasady (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=29)
-   -   FAQ (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=1682)

Dwimenor 08-02-2005 13:30

Lurować=loorować- Wyciągać potwora z miejsca jego spawnu(tam gdzie naturalnie występuje) i odciągać go w inne miejsce. np:Knighci wylurowywują rotwormy aby z nimi trenować, bądź wyloorowywują pojedyncze Warlocki(jedna z najpotężniejszych potworów) z ich potrójnego spawnu.(1 jest dość silny, ale cała trójka to już przesada)

Jest też negatywna strona tego zjawiska. Niektórzy gracze(zwani lurerami) lurują mocne potwory w pobliże często uczęszczanych miejsc, aby w ten sposób kogoś zabić i zgarnąć to co wypadnie nieboszczykowi.

re: Down
Rozmawianie o questach jest na tym forum zabronione.

Black 08-02-2005 14:01

Qwest z Noble Armor

Mam taki jeden problem :( z jakiego qwestu mozna zdobyc Noble Armor i niech ktos mi o tym qwescie opowie, bede bardzo wdzieczny :)

Mordor 08-02-2005 14:17

DziĘkuje

Dzięki Dwimenor, że zechciałeś odpowiedzieć na moje pytanie :D

Mordor 08-02-2005 15:06

Jeszcze jedno pytanie

Nie dawno przeniosłem sie na main. Wybrałem profesje Knighta. Mam pytanie na jakich potworach radzicie mi trenować. Mam 8 lvl. :confused:

Black 08-02-2005 15:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mordor
Nie dawno przeniosłem sie na main. Wybrałem profesje Knighta. Mam pytanie na jakich potworach radzicie mi trenować. Mam 8 lvl. :confused:

Wejdz na http://www.tibia.pl/tutorial.php?tut=101 tam wszystko jest :)
przynajmniej ja tak mysle

Wojownik Hybrydy 08-02-2005 16:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wojownik Hybrydy
Ostatnio se oglądałem filmik z ziomkiem, który ropnął sie jakoś stojąc bezpośrednio na tym "cieniu" do wychodzenia, nie pisało żeby użył jakiś czar, ani nic i tak se ziom legalnie ropował loota cały czas... Jak to zrobić i czy da sie w ogóle tak (wiem że PACCowie mogą użyć czar, ale czy jest jakaś rada dla FACCów?)...

No właśnie... zadałem to pytanie jusz dawno temu, ale jakiś noobek wcisnął sie i napisał swój problem, a o moim jusz nikt nigdy nie przeczytał... X(
No więc teraz proszę o REPLY...

Fanfi 09-02-2005 13:59

Re: up

Pewnie wyciagnol go jego kumpel, ktory stal wyzej.

Wojownik Hybrydy 09-02-2005 14:53

nie, akurat nikt z nim nie był...
jak macie wątpliwości to se oglądnijcie filmik z tego forum, nie moge go teraz znaleźć, ale nazywał sie jakoś "ekspedycja po gl" albo jakoś tak ;p...
no cóż, a może jednak użył czar tylko mam przewidzenia albo skleroze :confused:
Jednak wydaje mi sie że ziom bez niczego (akurat na tym filmie Two Handeta) ropuje se loota bez czarów

Black 10-02-2005 19:27

Czy ktoś mi może powiedzieć gdzie jest jakiś qwest na moje możliwosci i z fajnymi rzeczami :2handed:

Czarny mistrz palladynuw (wiem że przez ó ale sie nie dalo )
Harmonia
Carlin
lvl 16
mlvl 8
paladyn
skile do dupy

Dwimenor 10-02-2005 19:41

@Black
Nikt ci nie odpowie, bo rozmawianie o questach na forum jest zakazane.

Wojownik Hybrydy 10-02-2005 20:29

są dwie przyczyny, przez które raczej nie porobisz se questów, dopóki sam ich nie odkryjesz....
Po pierwsze to na tym forum (jak jusz wcześniej wsomniał Dwimenor) nikt nie powie ci nic o questach tzw. Quest Spoiling to sie zwie :P... :ban:
Po drugie jeśli jesteś takim nOObkiem (bez obrazy) że nie wiesz o takiej rzeczy jak QS to byś nie wypełnił żadnego z questu (no może Goblin Questa... OPS, chyba za dużo mówie jusz o tych questach... :D) nawet z opisem... (no ale filoziofie stworzyłem... chyba tesz dołączę do grona nOObów bo zamulają mi jusz w głowie :D :D :D)

PvD 11-02-2005 18:06

Kiedy lepiej jest uzywac broni jednorecznej niz dwu??

Dwimenor 11-02-2005 18:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez PvD
Kiedy lepiej jest uzywac broni jednorecznej niz dwu??

Kiedy masz wysokie skille, dobrą broń dwuręczną i reszte eq które pokryje nieobecność tarczy.

PvD 11-02-2005 18:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dwimenor
Kiedy masz wysokie skille, dobrą broń dwuręczną i reszte eq które pokryje nieobecność tarczy.

Mam K seta, Worrior Helmet, Dragon lance i Fire axe a skille 64/62 na pohu z dlem daje se rade ale bp uhow mi idzie gdzies na 30k expa, sprubowac isc na poh z F Axe czy nie warto??

Wojownik Hybrydy 12-02-2005 18:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez PvD
Mam K seta, Worrior Helmet, Dragon lance i Fire axe a skille 64/62 na pohu z dlem daje se rade ale bp uhow mi idzie gdzies na 30k expa, sprubowac isc na poh z F Axe czy nie warto??

Wiesz co? to pytanie powinieneś jusz raczej skierować do innego tematu...

webmajstr 12-02-2005 21:17

Opiszcie dokładnie co to jest enforced-PvP. Pvp i non-PvP to wiem co to jest, ale tego to akurat nie.

Nutiniss 12-02-2005 22:21

Świat enforced-PvP to taki, na którym nie ma skulli ale można się zabijać. Za zabicie gracza z levelem wyższym od swojego dostaje się expa (nie wiem dokładnie ile)

wnuczus1989 12-02-2005 23:16

mam problem

Wiem ze bylo jzu bylo to pytanie ale nie bylo oczywsitej odp Mam probem z tobia jak gram caly czas sie zacina bardzo utrudnoia gre foratoalem dysk reistalwoalem tibie i ciagle to samo moze nie mam zbyt szybkeigo pc P166 32mb ram ale mi sie wydaje ze chyba nie w tym problem moje lacze to 128kb/s prosze o pomuc

Dwimenor 13-02-2005 12:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez wnuczus1989
Wiem ze bylo jzu bylo to pytanie ale nie bylo oczywsitej odp Mam probem z tobia jak gram caly czas sie zacina bardzo utrudnoia gre foratoalem dysk reistalwoalem tibie i ciagle to samo moze nie mam zbyt szybkeigo pc P166 32mb ram ale mi sie wydaje ze chyba nie w tym problem moje lacze to 128kb/s prosze o pomuc

Po pierwsze:najpierw naucz się pisać po Polsku
Po dógie:W zaawansowanych ustawieniach grafiki przesuń pasek ilości klatek na sekunde bardziej w lewo.
A kompa naprawde masz slabego

Fiszbin 13-02-2005 21:42

ubranka :P

Mam takie troche głupawo-smieszne, ale gnębiące mnei od dawna pytanie :p :p . Mianowicie, czy gdy skończy mi się pacc to zostaną te "pacc'owe" ubranka czy znowu bede sie musiał nosić w łachmanach :P joke

Dr. Omader 13-02-2005 23:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fiszbin
Mam takie troche głupawo-smieszne, ale gnębiące mnei od dawna pytanie :p :p . Mianowicie, czy gdy skończy mi się pacc to zostaną te "pacc'owe" ubranka czy znowu bede sie musiał nosić w łachmanach :P joke

Jesli w dniu w ktorym ci sie skonczy pacc bedziesz mial na sobie outfit paccowy to zostanie on na tak dlugo az nie dasz "change outfit" i nie zmienisz na inny, przy czym da sie wtedy zmienic tylko na ktorys z faccowych strojow.
Moj kolega stracila pacc juz wieki temu a do dzisiaj ma ciagle jeden i ten sam outfit paccowy, chociaz tyle zostaje na dluzej ;)

Mordor 14-02-2005 10:26

Jak podróżować z miasta do miasta

Od dawna nurtuje mnie takie bardzo głupie pytanie. Ponieważ jestem nowicjuszem w Tibii, ciekawi mnie jak opdróżuje się z miasta do miasta. Czy jedyną możliwościa jest droga na przysłowiową piechtę czy są jakieś szybsze środki transportu. Prosze o odpowiedź.

Dwimenor 14-02-2005 11:20

@Mordor
Można popłynąć statkiem, polecieć dywanem itp. Za wszystko trzeba zapłacić i do tego mieć PACCA.

Wojownik Hybrydy 14-02-2005 12:22

Skille

Niedawno zabił mnie PK, więc teraz wziąłem sie za odrabianie skilli...
Przed dedem miałem 70 dista a teraz spadł mi o duuużoooo...
Mam teraz 68 dista i czy jak trenie to skillbar rośnie tak jakbym miał awansować na 71 (tak jak przed dedem) czy normalnie jak na 69? Mi się wydaje że coś bardzo wolno mi teraz rośnie, dlatego zadałem to pytanie...
Prosze o odpowiedź

Mordor 14-02-2005 12:23

A jeśli nie mam pacca i jestem w mieście Venore. To czy mam jakiś inny środek transportu poza swoimi nogami??

Dwimenor 14-02-2005 12:26

@Wojownik Hybrydy
Rośnie ci tak jakbyś miał awansować na najbliższy Adv. Czyli na 69.
@Mordor
Tylko nogi ci zostają. Wszystkie środki transportu są zarezerwowane dla pacc.

Elevo 14-02-2005 12:31

Mam problema help please

Te pytanko wyda qam sie nOOb'owskie i do tego nie związane z tibią i pewnie odpowiedz na to jest w innej częsći tego forum ale mam taki zestaw pytanek:
1.Jak zrobić by w moim posćie wstawic jakieś zdjęcie(słyszałem że trzeba coś takiego : [img]strona z obrazkiem[/img] czy coś takiego)?
2.jak trzeba obrazek z jakiejś strony to:
a)Gdzie taką założyć i by była darmowa
b)jak ją budować i wstawiać interesujące mnie obrazki
Prosiłbym o szybką odpowiedz
z góry THX

Dwimenor 14-02-2005 14:10

Poczytaj te tematy:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=13809
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=4815
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=5059

A jak się nauczysz wstawiać zdjęcia, to przeczytaj ten:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=15858

@Down
Jaki masz sprzęt. Zeedytuj posta.
(Jak coś a'la p-set+dwarven shield, legion helmet, bądź leprzy, to masz szanse...no jeszcze zależy jaki miecz. Ale myśle, że z rapierem to ty nie ganiasz.)

Mordor 16-02-2005 16:18

Głupie pytanie

Czy jeśli mam 10 lvl, jestem knightem, a moje skill to sword fighting=39 shielding=36 mam jakiekolwiek szanse pokonać amazona.
I jeszcze drugie pytanie jak oceniacie moje skille?? Prosze o komentarze.

Wielkii Druid 16-02-2005 18:55

IP address blocked for 30 minutes. Please wait

Mam powarzny problem :(
Co znaczy : IP address blocked for 30 minutes. Please wait?
Bo do qwy nędzy nie moge sie zalogowac!!!!!!!!!! ;( X(
HELP PLX.

Dwimenor 16-02-2005 19:02

@Wielkii Druid
To znaczy, ze nie możesz łączyć się z Tibią przez 1/2h. Po tym czasie będziesz mógł.
Blokada jest nakładana jeżeli wpiszesz w krótkim odstępie czasu niepoprawne passy do gry. Jeżeli jesteś w sieci LAN to ktoś z innych jej użytkowników się myli i system automatycznie blokuje całą sieć.
Jak unknąć-->wpisuj poprawnie passy.

@Down
Może zamiast pisać następnego posta, przeczytałbyś mój??

jurek260 17-02-2005 19:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielkii Druid
Mam powarzny problem :(
Co znaczy : IP address blocked for 30 minutes. Please wait?
Bo do qwy nędzy nie moge sie zalogowac!!!!!!!!!! ;( X(
HELP PLX.

Tez mam ten sam problem , ale blokada właczyła sie sama . Rano grałem i wszystko fajnie, chce właczyć o 17 i pisze ze mam blokade na 30min no ok odczekałem 30 min i nic dalej to samo co jest grane ??????? - Już jest ok działa

Androidek 18-02-2005 19:21

Odp na Cannot Connect

Ja mysle ten problem z Cannot Connect kiedy sie sciaga lista kontaktow polega na tym ze wlaczacie fire walla i on wam nie pozwala na polaczenie sie tibia clienta (wasz komp) z tibia serwerem (tibia.com) <== ja tak mysle.
Moze byc tez tak ze za duzo wiary chce sie polaczyc z serwerem i tibia jest obciazona i zaczynaja sie kicki i wtedy trzeba czekac az ponownie bedzie mozna sie polaczyc, to bedzie gdzies po 3 minutach.
I jeszcze 1 co mi sie przytrafilo, sam mialem jakies przeciazenie neta czy cos takiego: byla ikonka na pasku zadan ze net jest podlaczony, a jednak tibia nie dziala, www tez nie wchodzi i gg tez- po prostu nie bylo neta a pisalo ze jest. Dalem prawym na ikonke w pasku zadan, "Rozłącz" i polaczylem ponownie i wszystko dziala git.
Jakies wirusy jeszcze mialem: gram w tibie a tu sie net tnie ze malo, "Alt, Ctrl, Delete" wcisnalem i patrze a tu jakies dziwne nazwy programow: Lucomserwer, Exdll1, Msbb. Wszystkie wylaczylem i juz nie ma laggow i zadnych przerw w loadowaniu stron.
Co jeszcze moze byc ta przyczyna?
Tylko to mi przyszlo do glowy:
Nie palaczylismy sie z netem :p troche to glupie ale juz tak mi sie przytrafialo hihi

Androidek 18-02-2005 19:32

Zmiana grafiki do tibii

Moze bedziecie sie na mnie wkurzac ze nie przejzalem calego tematu, bo moze gdzies takie pytanie i odpowiedz na to bylo, ale ciezko przejzec ponad 60 stron, juz przeczytalem 15 i mnie oczy bola od gapienia sie w monitor to napisze swoje pytanko:
Chcialbym se zmienic obrazy przedmiotow w tibii, np zeby moj fire sword wygladal jak magic longsword lub jakis super extra mieczuś ;] bedzie mi sie wtedy bardziej chciec grac w ta gre po grafa jest dobijajaca (to moje zdanie na temat wygladu np studded armora) hehe Cip Soft beda zawiedzieni jak to przeczytaja.

Raynold 18-02-2005 22:23

-> Pimp my Tibia!

Marek Tibioman 19-02-2005 15:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mordor
Czy jeśli mam 10 lvl, jestem knightem, a moje skill to sword fighting=39 shielding=36 mam jakiekolwiek szanse pokonać amazona.
I jeszcze drugie pytanie jak oceniacie moje skille?? Prosze o komentarze.

Ja mysle ze na loozie pokonasz amazona a nawet i valkirie ;) jesli walisz serpent swordem, spike swordem albo jakims jeszcze lepszym, bo jesli walisz z longsworda to nie masz szans z valkiria, a amazona moze jakos zalatwisz i zostaniesz potem z red HP ;)
P.S. ja jak mialem skille 34/29 i serpent sworda do zalatwilem valkirie i amazony i jeszcze mi zostawalo zielone HP :]

Black 22-02-2005 00:59

Problem z kupnem odpowiedniego domku

Mam pytanko odnosnie gh (hata gildi) no wiec jak kupie gh i czy moga w niej mieszkac 4 osoby razem ze mna czy musze miec cala gildie, bo chce kupic domek ale taki duzy zeby moi koledzy sie pomiescili :)

dym3k 22-02-2005 01:37

Najpierw musisz założyć gildię aby kupić GH, a kogo do niego wpuścisz to jest już twoja sprawa.

Mordor 22-02-2005 07:53

Treningi różnymi profesjami

W jakich miastach według was najlepiej trenować
1. Knightem
2. Palladynem
3. Druidem
4. Sorcerem
Chce sobie założyć te postacie i nie wiem jakie miasta później wybrać, a w związku z tym, że nie mam pacca później będe miał utrudnione podróżowanie.
I jeszcze drugie pytanie jak myślicie opłaca się grać na AZURZE. To znaczy czy łatwo tam przeżyć itd. :cup:

Dwimenor 22-02-2005 10:12

1. Każde miasto jest dobre i zapewne każdy user powie coś innego na ten temat.
Ja bym proponował Venore do wszystkich prof, ale każde inne też jest dobre.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:40.