![]() |
@Argen
Właśnie o takim języku o jakim przytoczyłeś cytat mówię. ;) Mówię podobno, z tego względu, że akurat wielkim znawcą w tej dziedzinie nie jestem i nie potrafię powołać się na jakieś rzetelne badania naukowe. Co wcale nie znaczy, że nie jestem o tym przekonany ;) |
ludzie tez kiedyś nie umieli mówić...
|
@kele
Poprostu w to niewierze. Podaj mi link do takich badań, bo moim zdaniem to poprostu zwykły wymysł. Ok, jestem wstanie uwierzyć, że delfiny wysyłając te 'piski' mogą odróżnić dzwięk "jedzenie" od dzwięku "zagrożenie". Ale nie wierze, że potrafią: Kod:
Abstrakcyjność (zdalność) – odnoszenie do pojęć ogólnych, możliwość mówienia o zjawiskach nieobecnych. Kod:
Polisemiczność – możliwość przesunięć w umowie, cecha wskazująca na kreatywność języka, gdyż język może zostać odnoszony do zjawisk Kod:
Samozwrotność – mówienie za pomocą języka o samym języku. Nie traktuj tych przykładów całkiem serio, mają zobrazować cechy języka. |
Tak jak powiedziałem, nie mam w zakładkach linków do badań, bo dowiadywałem się o tych rzeczach stosunkowo dawno. Myślę, że jeśli dostatecznie zainteresujesz się tym tematem to jakieś info o tym znajdziesz.
Przez 5 sekund googlowania znalazłem np to: Cytuj:
|
@Albertus
To z krewetkami to nie było konkretnie do ciebie. Ci którzy wiedzą o co chodzi, zrozumieli. Krewetki rox. @Pardzo on-topicowy temat mowy delfinów No to tylko czekać, aż wyjdzie nowy google translator. @Down Won stąd, humanoszowinistyczny homofobie. |
To temat o wegetarianiźmie, a nie o szczurzej cywilizacji i delfinach gejach...X(
|
powaznie delfiny to geje?? lol ;D smiesznych rzeczy sie mozna na forum dowiedziec ;D ciekawe czy są delfiny lesbijki.
|
Nie mówię, że wszystkie delfiny to homo, ale że istnieją.
@Albertus Tak. Są też lesbijki. W każdym razie, z mojej strony to koniec rozmowy na temat delfinów. Kto chce, ten zrobi sobie jakiś porządny research i dowie się co nieco. Chciałem po prostu zaznaczyć, że stawianie wszystkich zwierząt, łącznie z ludźmi na równi mija się z celem. |
Ale nie ma delfinów arabów. Delfin nigger zresztą też nie istnieje. Za to podobno delfiny chodzą do zawodówek i rzucają śledziami w wieloryby.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
to z tymi lesbijkami napisałem trochę żeby was rozśmieszyć ;D ale fajnie wyszło. Czasem lubię zrobić z siebie durnia tak jak ostatnio na przedsiębiorczości gdy baba zapytała "W jaki sposób człowiek załatwia podstawowe potrzeby" a ja na to "ręką" ;D |
Cytuj:
|
W Arsenalu jest już jeden delfin.
Ukryty tekst:
|
czyli jest gejem lub lesbijka ;D ??
JOKE ;D |
Cytuj:
o niee, umarłem. |
Wracajac do glownego tematu:
Nie jem miesa ale delfinem nie pogardze. |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Nie żebym akurat uważał to za dobry argument, że człowiek ma ambicje, ale twój kontr~ jest po prostu słaby ;) |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:07. |