Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Wegetarianizm (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=154455)

Kele 11-10-2009 19:02

@Argen
Właśnie o takim języku o jakim przytoczyłeś cytat mówię. ;) Mówię podobno, z tego względu, że akurat wielkim znawcą w tej dziedzinie nie jestem i nie potrafię powołać się na jakieś rzetelne badania naukowe. Co wcale nie znaczy, że nie jestem o tym przekonany ;)

Albertus 11-10-2009 19:04

ludzie tez kiedyś nie umieli mówić...

Argen 11-10-2009 19:11

@kele

Poprostu w to niewierze. Podaj mi link do takich badań, bo moim zdaniem to poprostu zwykły wymysł. Ok, jestem wstanie uwierzyć, że delfiny wysyłając te 'piski' mogą odróżnić dzwięk "jedzenie" od dzwięku "zagrożenie". Ale nie wierze, że potrafią:

Kod:

Abstrakcyjność (zdalność) – odnoszenie do pojęć ogólnych, możliwość mówienia o zjawiskach nieobecnych.
Mówić o czymś, czego nie ma aktualnie (np. o zimnej wodzie, kiedy pływają w ciepłej)

Kod:

Polisemiczność – możliwość przesunięć w umowie, cecha wskazująca na kreatywność języka, gdyż język może zostać odnoszony do zjawisk
nieposiadających własnej nazwy. Twórcze użycie wyrażeń językowych.

Mówić o czymś, czego nie znają używając wyrazów które już znają (np. na łódz podwodną łączą pisk "duży" i "szybki".

Kod:

Samozwrotność – mówienie za pomocą języka o samym języku.
Mówić o języku, którego ponoć używają (np. piszczeć o piszczeniu)

Nie traktuj tych przykładów całkiem serio, mają zobrazować cechy języka.

Kele 11-10-2009 19:33

Tak jak powiedziałem, nie mam w zakładkach linków do badań, bo dowiadywałem się o tych rzeczach stosunkowo dawno. Myślę, że jeśli dostatecznie zainteresujesz się tym tematem to jakieś info o tym znajdziesz.

Przez 5 sekund googlowania znalazłem np to:
Cytuj:

But do they communicate linguistically? There’s some evidence for it. Dolphins tend to stay within their own pods, and may have trouble understanding “foreign” dolphins. In studies done on dolphins near Scotland, individuals appear to have names; or at least, other dolphins use specific and unique whistles only in the presence of certain other dolphins, as if calling them by name. Unlike any other animal besides humans, dolphins exhibit a great tendency to take turns when vocalizing – making their communications sound like a conversation.
Jeśli zdecydujesz się szukać i znajdziesz coś ciekawego to daj o tym znać tutaj/na PW ;)

Michoss 11-10-2009 20:30

@Albertus
To z krewetkami to nie było konkretnie do ciebie. Ci którzy wiedzą o co chodzi, zrozumieli. Krewetki rox.

@Pardzo on-topicowy temat mowy delfinów
No to tylko czekać, aż wyjdzie nowy google translator.

@Down
Won stąd, humanoszowinistyczny homofobie.

Yoh Asakura 11-10-2009 20:31

To temat o wegetarianiźmie, a nie o szczurzej cywilizacji i delfinach gejach...X(

Albertus 11-10-2009 20:33

powaznie delfiny to geje?? lol ;D smiesznych rzeczy sie mozna na forum dowiedziec ;D ciekawe czy są delfiny lesbijki.

Kele 11-10-2009 20:35

Nie mówię, że wszystkie delfiny to homo, ale że istnieją.

@Albertus
Tak. Są też lesbijki.

W każdym razie, z mojej strony to koniec rozmowy na temat delfinów. Kto chce, ten zrobi sobie jakiś porządny research i dowie się co nieco. Chciałem po prostu zaznaczyć, że stawianie wszystkich zwierząt, łącznie z ludźmi na równi mija się z celem.

Yoh Asakura 11-10-2009 20:41

Ale nie ma delfinów arabów. Delfin nigger zresztą też nie istnieje. Za to podobno delfiny chodzą do zawodówek i rzucają śledziami w wieloryby.

Erhion 11-10-2009 20:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2664664)
powaznie delfiny to geje?? lol ;D smiesznych rzeczy sie mozna na forum dowiedziec ;D ciekawe czy są delfiny lesbijki.

Ja pierdole. :cup:

Argen 11-10-2009 20:59

Cytuj:

xDDDD !!!!!!!!! no wypowiedź roku 2009 masz jak w banku.

Albertus 11-10-2009 21:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2664673)
Ale nie ma delfinów arabów. Delfin nigger zresztą też nie istnieje. Za to podobno delfiny chodzą do zawodówek i rzucają śledziami w wieloryby.

ciekawe czy są delfiny pływające pod Londynem które myślą ze będą pracować w Arsenalu ;D może za x lat na stadionie wybudują basen a delfin będzie darł mordę do piłkarzy co maja robić ;D

to z tymi lesbijkami napisałem trochę żeby was rozśmieszyć ;D ale fajnie wyszło. Czasem lubię zrobić z siebie durnia tak jak ostatnio na przedsiębiorczości gdy baba zapytała "W jaki sposób człowiek załatwia podstawowe potrzeby" a ja na to "ręką" ;D

Kem3s 11-10-2009 21:45

Cytuj:

ciekawe czy są delfiny pływające pod Londynem które myślą ze będą pracować w Arsenalu
pozamiatał ;s

Yoh Asakura 11-10-2009 21:46

W Arsenalu jest już jeden delfin.

Albertus 11-10-2009 21:48

czyli jest gejem lub lesbijka ;D ??

JOKE ;D

Argen 11-10-2009 21:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2664712)
ciekawe czy są delfiny pływające pod Londynem które myślą ze będą pracować w Arsenalu ;D może za x lat na stadionie wybudują basen a delfin będzie darł mordę do piłkarzy co maja robić ;D

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA ALBERTUS 1 : YOH 0

o niee, umarłem.

Wypychor 11-10-2009 22:17

Wracajac do glownego tematu:
Nie jem miesa ale delfinem nie pogardze.

Kowek 12-10-2009 00:25

Cytuj:

Widzę jednak, że avatar do głupoty zobowiązuje. :D

Duch Niespokojny 12-10-2009 14:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Corgar Frizz (Post 2663963)
Znasz jakąś krowę z takimi ambicjami?

Cytuj:

Założyć rodzinę

Oczywiście, że tak
Cytuj:

wieść ciekawe życie

"Ciekawe", a więc pełne przyjemności. Dla krowy przyjemnością może być co innego niż dla ciebie (choćby stanie cały dzień na pastwisku i żucie trawy), ale niewątpliwie tak samo zależy jej na "ciekawym" życiu.
Cytuj:

pozostawić coś po sobie na tym świecie

Oczywiście, że tak - swoje geny

Cytuj:

Nie wiem, nie jestem krową. Ale podejrzewam że w takiej sytuacji kierowałbym się jedynie instynktami.

Instynkty wyrażają się właśnie przez emocje. Instynkt każe ci jeść - czujesz się dobrze, gdy jesteś najedzony, źle - gdy jesteś głodny. Instynkt każe ci się rozmnażać - cieszysz się z towarzystwa kobiet(y). Instynkt każe ci przetrwać - w obliczu zagrożenia czujesz strach. Etc.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grocix (Post 2664254)
Odkładając ambicje krasuli na bok (bo ani ja, ani ty nie stwierdzimy jej inteligencji bez powoływania się na specjalistyczne badania), poczytaj czego do życia potrzebuje człowiek. Sorry, nie jest to tylko zaspokajanie spraw fizjologicznych.

Czyli jak nie zaspokoisz swoich ambicji, to umrzesz? ;)

Kele 12-10-2009 16:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2665016)
Czyli jak nie zaspokoisz swoich ambicji, to umrzesz? ;)

Idąc tym tokiem rozumowania, mogę obciąć ci wszystkie kończyny, pozbawić wzroku i słuchu. Przeżyjesz ;)

Nie żebym akurat uważał to za dobry argument, że człowiek ma ambicje, ale twój kontr~ jest po prostu słaby ;)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:07.