Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Dyskusje światopoglądowe (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=205236)

Milan ognia 03-02-2009 21:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2449859)
Ja nie mówię, że nie jest tak jak mówisz, może jest. Ja mówię, że tak nie powinno być.

Lasooch, Ty byś chciał żyć w świecie idealnym bez żadnych różnic. Ale ludzie są jacy są i nic (póki co) ich nie zmieni. Wszyscy równi - fajne hasło. Szkoda, że tak mało realne. Zależy też co rozumiesz przez równi. Równi w prawach czy równi wobec siebie? Każdy taki sam, bezimienna jednostka tworząca masę. Masa żyje i tworzy dla siebie po równo. Brzmi znajomo?

MoonDurus 03-02-2009 21:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2449859)
Ja nie mówię, że nie jest tak jak mówisz, może jest. Ja mówię, że tak nie powinno być.

to według ciebie nie powinno i to jest TWOJE zdanie
a według mnie tak powinno być i to jest MOJE zdanie

Slay 03-02-2009 21:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Milan ognia (Post 2449885)
Zależy też co rozumiesz przez równi. Równi w prawach czy równi wobec siebie? Każdy taki sam, bezimienna jednostka tworząca masę. Masa żyje i tworzy dla siebie po równo. Brzmi znajomo?

Analogicznie - skoro nie kazdy taki sam, to jedni lepsi od innych. Ludzie, podludzie i nadludzie. Brzmi znajomo?

Lasooch 03-02-2009 21:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MoonDurus (Post 2449889)
to według ciebie nie powinno i to jest TWOJE zdanie
a według mnie tak powinno być i to jest MOJE zdanie

A według mnie, jak mówiłem, powinien się znaleźć ktoś, kto was, gotowych zabijać za inność, pozarzyna. W jak najbrutalniejszy sposób.

@Milan: nie, nie chcę komuny. Ale nie powiesz mi, że rzucanie się na kogoś z siekierą tylko dlatego, że jest gejem, jest zdrowe?

Vil 03-02-2009 21:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Milan ognia (Post 2449857)
A wracając do sensu wypowiedzi - można gardzić nacjonalistami, ale nie można zapominać, że też coś zrobili dla kraju. Gdyby nie on, to flagą mógłbyś teraz podłogę u Herr Helmuta zmywać.

Widzisz, i w tym wlasnie miejscu spotykaja sie rozne punkty widzenia. Dla mnie nacjonalisci, ZWLASZCZA spod znaku falangi, to ludzie, ktorzy poprzez taka forme nacjonalizmu jaka prezentowali ( klerykalizm, antysemityzm i pare innych ) bardziej szkodzili swojej "umilowanej" ojczyznie, niz jej pomagali.

Co oczywiscie nie znaczy, ze nacjonalizm jest zly, tak samo jak komunizm ( w zalozeniach ) nie jest zly, tylko pro-proletarialny.

A odnosnie Dmowskiego, to, jesli faktycznie wierzyl w to co mowil, a nie byl tylko koniunkturalna k*rwa, to nalezy mu sie szacunek.

I to jest wlasnie moje drogie dzieci synkretyzm pogladow.

MoonDurus 03-02-2009 21:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2449908)
A według mnie, jak mówiłem, powinien się znaleźć ktoś, kto was, gotowych zabijać za inność, pozarzyna. W jak najbrutalniejszy sposób.

@Milan: nie, nie chcę komuny. Ale nie powiesz mi, że rzucanie się na kogoś z siekierą tylko dlatego, że jest gejem, jest zdrowe?

i tu znowu powiem to samo

Dla ciebie to nie jest zdrowe i to jest TWOJE zdanie
Dla mnie to jest zdrowe i to jest MOJE zdanie

Exodus 03-02-2009 22:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2449914)
Widzisz, i w tym wlasnie miejscu spotykaja sie rozne punkty widzenia. Dla mnie nacjonalisci, ZWLASZCZA spod znaku falangi, to ludzie, ktorzy poprzez taka forme nacjonalizmu jaka prezentowali ( klerykalizm, antysemityzm i pare innych ) bardziej szkodzili swojej "umilowanej" ojczyznie, niz jej pomagali.

Co oczywiscie nie znaczy, ze nacjonalizm jest zly, tak samo jak komunizm ( w zalozeniach ) nie jest zly, tylko pro-proletarialny.

A odnosnie Dmowskiego, to, jesli faktycznie wierzyl w to co mowil, a nie byl tylko koniunkturalna k*rwa, to nalezy mu sie szacunek.

I to jest wlasnie moje drogie dzieci synkretyzm pogladow.

Czesto mozna spotkac opinie, ze Pilsudski byl zdrajca, a prawdziwym mezem stanu byl wlasnie Dmowski. Ciezko jednoznacznie powiedziec, co jest prawdą.

MoonDurus 03-02-2009 22:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2449942)
Czesto mozna spotkac opinie, ze Pilsudski byl zdrajca, a prawdziwym mezem stanu byl wlasnie Dmowski. Ciezko jednoznacznie powiedziec, co jest prawdą.

dla mnie osobiście to 2 wielkich bohaterów walki o niepodległa Polske i do obydwu mam wielki szacunek.

Gonzo 03-02-2009 22:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Milan ognia (Post 2449857)
Tak, tak. Nacjonalista jest rasistą, antysemitą i w ogóle jest zły.

Z reguły tak jest. Bo to właśnie ci się najbardziej wychylają propagując swoje przekonania, i dlatego im wszystkim jest przypisana etykietka ciemnej masy. Tak samo jest z gejami - zdecydowana większość nie chodzi na parady równości... A przez tych, co chodzą, im wszystkim jest przypisana stała etykietka.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MoonDurus (Post 2449924)

Równie dobrze mógłby ktokolwiek z tego forum zgłosić Twoje przekonania na policje. Na 99 % jestem pewien, że wtedy zmieniłbyś zdanie. ;)

MoonDurus 03-02-2009 22:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 2450043)
Równie dobrze mógłby ktokolwiek z tego forum zgłosić Twoje przekonania na policje. Na 99 % jestem pewien, że wtedy zmieniłbyś zdanie. ;)

nie rozśmieszaj mnie , nie zmieniłem zdania przed sadem to nie zmienił bym przed policja , nie jestem grzecznym chłopcem który zmienia zdanie jak widzi policje. Dla mnie to oni są zerami i to nie raz im mówiłem za co tez kilka razy po ryju dostałem od nich ;D ale to szczegół

edit down

a co ma piernik do wiatraka?

sphinx123 03-02-2009 23:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MoonDurus (Post 2450071)
nie rozśmieszaj mnie , nie zmieniłem zdania przed sadem to nie zmienił bym przed policja , nie jestem grzecznym chłopcem który zmienia zdanie jak widzi policje. Dla mnie to oni są zerami i to nie raz im mówiłem za co tez kilka razy po ryju dostałem od nich ;D ale to szczegół

To jest patriotyzm? Dura lex, sed lex.

@up

Dużo? Zresztą nie pogrążaj się jeszcze bardziej <3

Exodus 03-02-2009 23:51

Cytuj:

Zobaczymy za rok, dwa. Policja to jest zlo konieczne, w sumie z tym zlem moznaby sie klocic. Pomysl, gdyby ich nie bylo... A czasem mozna spotkac nawet spoko policjantow, to ze gardzisz nimi nie znaczy, ze jestes cool.

MoonDurus 03-02-2009 23:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2450228)
Zobaczymy za rok, dwa. Policja to jest zlo konieczne, w sumie z tym zlem moznaby sie klocic. Pomysl, gdyby ich nie bylo... A czasem mozna spotkac nawet spoko policjantow, to ze gardzisz nimi nie znaczy, ze jestes cool.

fakt są normalni ale większość to .... przynajmniej u nas. ja znam 2 osobiście i są w porządku ale znam tez wielu co są tępymi idiotami , mogę dać kilka przykładów.

Shanhaevel 04-02-2009 12:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MoonDurus (Post 2450235)
fakt są normalni ale większość to .... przynajmniej u nas. ja znam 2 osobiście i są w porządku ale znam tez wielu co są tępymi idiotami , mogę dać kilka przykładów.

Uprzedzenia są ogólnie krzywdzące. Zarówno wobec gejów, księży, jak i wobec policji.
(woohoo, następna do odkrycia: Ameryka)

Hovvner 05-02-2009 19:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2450228)

Piwo dla tego pana :)

Cytuj:

Adolescence ... not yet completed.

Notopeczek 05-02-2009 21:17

ja tam niejestem rasista,
i brzydze sie rasistami i smierdzacymi czarnuchami !

Lasooch 05-02-2009 21:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Notopeczek (Post 2452879)
ja tam niejestem rasista,
i brzydze sie rasistami i smierdzacymi czarnuchami !

Ta... "Jeśli są dwie rzeczy, których nienawidzę, to Murzyni i rasizm!" ; )

Pix888 06-02-2009 09:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2448271)
Tak czy siak, stawianie komunizmu na rowni z nazizmem jest glupie. To bylo glowne przeslanie mojego poprzedniego posta.

Wg. mnie żeby takie coś stworzyc trzeba byc lewakiem. Innego wyjścia nie widzę.
Dziwisz się jak w tym kraju można miec uwielbienie dla nazi. Racja też się dziwię, ale jednocześnie myślę jakim kurcze cudem w Polsce mamy nadal zwolenników komunizmu.
Z resztą jeśli chodzi o faszyzm/nazizm włorewer.
Słyszałeś kiedyś o Hiszpanii gen. Franco? Przez niektórych jest to podawany jako przykład jednej z lepszych dyktatur. Oczywiście jest też nazywany zbrodniarzem co po części jest racją. Jednak gdyby nie jego osoba to w czasach w których on rządził, Hiszpania byłaby czerwona.
@@@Co do koszulek z Cze, Włodkiem itp itd-żenada, że tacy ludzie nie są ścigani.
Bo albo ścigamy wszystkich, albo uznajemy że można chodzic w koszulce ze swastą, adim itp itd.

Piotrek Marycha 06-02-2009 22:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MoonDurus (Post 2449924)

a dla ciebie istnieje coś takiego jak dobro i zło? czy jest tylko moje i twoje zdanie/punkt widzenia?

Wielkimanitu 08-03-2009 18:31

Dziś dzień kobiet. Z tej okazji podbijam temat i prezentuję swój pogląd na ten cały feminazizm i ogólnie równość kobiet i mężczyzn.

Filozofia-i-etyka równości w ujęciu kobiecym.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:45.