![]() |
Cytuj:
Poza tym coraz więcej teologów zaczyna dopatrywać się w Biblii przenośni. |
Arka Sath Wielki: Pozwól że też odpowiem pytaniem...
Czemu jedyną religią jaką uznajesz jest katolicyzm i to ze względu na jego Pisma Święte w dodatku interpretowane dosłownie odrzucasz ideę jakiegokolwiek życia duchowego czy wyższego bytu? |
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Pjona: Gratuluję. Cytowanie pojedynczych zdań bez przeczytania kontekstu tylko po to, żeby się popisać, jakim to się jest kul ateistą.
Kocham to. |
Cytuj:
|
@Milan ognia: Wiesz, ostatnio modny jest brak wiary w cokolwiek. I nie mówię tu o ateizmie, tylko o totalnym negowaniu wszelkich wartości. Ludzie, którzy tak robią są po prostu kul.
|
Nie no, są wartości. Pieniądz, nienawiść, zazdrość. Złote cielce XXI wieku.
|
Dlaczego akurat religią którą wyznaje jest katolicyzm? Rodzice mi to wpajali od małego, tylko dlatego, tak mi się wydaje. Gdybym teraz sam miał wybierać oczywiście wybrałbym tak samo.
Dobra, drugie pytanie : Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Podam przyklad, zeby nikt nie mogl miec watpliwosci - wg "planu" w pewnym okresie ktos wywola kolejna wojne swiatowa - a czy bedzie to osoba A, B, C, X - nie ma znaczenia. Oczywiscie jest to moj jak najbardziej subiektywny poglad, a wiadomo - ile osob, tyle pogladow. |
Jak ja się cieszę, że znam normalnych ateistów. Ba są jednymi z moich najlepszych kumpli. Gdybym znał takich jak Ci na forum to miałbym poważne problemy aby z taką osobą się napić.
Wierzę w Boga, uważam że około połowa wartości "katolickich" jest do przyjęcia. Z niektórymi postulatami się nie zgadza. Bo nie do końca wiadomo co na ten temat sądziłby sam Bóg. Bo są one oparte na gdybaniach a w Biblii nie można za wiele na ten temat znaleźć. Wierzę w to, że Bóg wybacza wszystkim ludziom dobrym , nie zwracając uwagi na to czy wierzyli ale jacy byli. To oczywiście moje zdanie. Ateisty nie nazwałbym głupkiem. Chociaż na forum jest jeden thru ateista, który nazywa tak wierzących. Pozdrawiam go serdecznie środkowym palcem:* |
Cytuj:
W kwestii pytania ^ ^ ^ należy wyjść z założenia, że ludzki umysł nie jest w stanie pojąć zamierzeń Boga. Możliwe, że wiedział On jakie konsekwencje przyniesie śmierć Jezusa i chciał w ten sposób zjednoczyć ludzi. Jeżeli już zakładamy istnienie Boga, to można uznać, że wszelkie Jego działania mają sens, którego jeden człowiek nie jest wstanie pojąć, ponieważ ten plan realizuje się przez wiele pokoleń. up@ tylko że wiara w Boga nie ma nic wspólnego z wartoścami katolickimi ponieważ wykreował je kościół, tylko po to by manipulować ludzmi. : d |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Czy argument 'wiara =/= kościół' nie jest głupi? No bo tak, wierzysz w Boga, ale krytykujesz Kościół za jego działania teraz, jak i kiedyś. No ale kto 'przeredagował' Biblię, przykazania i pojęcie wiary i Boga? No teoretycznie właśnie Kościół i jego dostojnicy.
Czyli jeżeli atakujesz Kościół, de facto atakujesz wiarę. Czy to ma sens i czy da się to w ogóle rozdzielić? Może to i ja się mylę i mam złe wyobrażenie na ten temat. |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Jeżeli Jezus i Bóg to te same osoby to dlaczego Jezus mówi, że miłuje bardziej swego ojca aniżeli "królestwa tego świata" gdy Szatan próbuje go namówić do pokłonu na jego (Szatana) cześć? Dlaczego mówi się, że Bóg wysłał Chrystusa na okup...? Powinno mówić się, że Bóg sam siebie wysłał. To jest jeden z wielu missclicków krk. Pomijając fakt, że gdy chrześcijaństwo stawało się legalne tylko i wyłącznie na niektórych warunkach - np. na bałwochwalstwie. Jak myślisz, dlaczego Bóg (o co tak wielu ma pretensje) wymordował tysiące ludzi za czasów Mojżesza? Dlatego, że poddali się bałwochwalstwu (złoty cielec). btw Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Poza tym wyciąganie argumentów z ST, tych na których nie opiera się katolicyzm nie jest zbyt logiczne, przynajmniej wg. mnie. Nie podoba mi się ogólnie większośc ST, przykładowo tysiące kochanek Salomona, setki jego żon, ciągłe wojny i mordy. Ale, jako że wierzę, uważam, że nie powinienem ich osądzac, wątpie zresztą czy na ich miejscu sam byłbym lepszy. |
Yhy, dlaczego więc modlicie się do Jezusa zamiast do Jahwe? Jezus sam mówił, iż jego ojciec jest od niego "większy". Jeżeli pracowałbyś u pewnego pana, to do kogo byś chodził po wypłatę, do niego? Czy do jego syna? Sam też napisałeś, że Jezus nakazuje modlić się do Jahwe, więc dlaczego modlicie się do niego...dobra dobra, a gdzie tutaj miejsce na św. MP, to do niej też się trzeba modlić...O, a może krzyż? Jeżeli twojego syna zabili by pistoletem - czy też byś powiesił sobie na ścianie pistolet i płaszczył się przed nim?
|
Cytuj:
Co do kultu świętych- tak jak Jezus jest pośrednikiem do Ojca, tak święci do Jezusa. Krk podczas nabożeństw często prosi świętych o modlitwę- wstawiennictwo. A co do NMP jestem mieszanego zdania. Jej kult rozrósł się tak mocno jak u nas, tylko w Brazylii, zresztą i tam jest inny. Św. Faustyna napisała, że NMP to po prostu Niepokalane Poczęcie. Czyn Boga, jeżeli rozumiesz o co chodzi. A tak w ogóle to, dla przykładu, protestanci nie uznają kultu świętych, krzyża, innych symboli, oraz bogatych świątyń. Wiem, bo mam znajomego pastora z prawdziwego zdarzenia (mieszkał de facto w USA kilkanaście lat) i dosyc często o tym z nim rozmawiam. Oni są pod pewnym względem podobni do Muzułmanów- modlą się gdzie chcą, wszystkie miejsca uznają za równie dobre, "Bóg jest wszędzie". Niby jest tak w krk, ale różnice widac. |
Co do "wiara =/= kościół"... mam znajomą, która uparcie twierdzi, że Jezus jest bogiem, a jednocześnie, że nie wierzy w "to co mówi kościół" ani w Biblię. Tylko trochę nie wie, co odpowiedzieć, jak jej pytam skąd w takim razie czerpie wiedzę o Chrystusie. Strasznie głupia.
|
Cytuj:
On mowi ze najlepszym przykladem do tego ze to jest prawdziwe jest Biblia bo jest pisana przez roznych autorow. na co ja moge odpowiedziec ze Star Wars tez jest prawdziwe i gdzies biegaja Jedi dlatego ze to tez jest pisane przez roznych autorow... i ksiadz juz ani slowa nie powiedzial. Oni maja nauczone formulki i wpajaja je ludziom ale jak by sie nad nimi zastanowic ( co juz bedzie uznane za jakis grzech i za to ze czlowiek jest niewierzacy) to jest duzo takich odmiennosci itp. |
Cytuj:
Problem polega na tym, że w ZSRR panowała religia państwowa jaką był ateizm*. Stąd ten nakaz i represje. Dlatego teraz, mimo, że 99% społeczeństwa to katolicy (tak, ironia, jest ich dużo mniej) i krzyża w sejmie (mimo neutralności światopoglądowej) m.in. ateiści starają się nie dopuścić do stworzenia kolejnej religii państwowej ani nadmiernych wpływów jakiejś religii na państwo (patrz: projekt ustawy medialnej przyjęty przez sejm). *ateizm to nie religia |
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Poza tym w przypadku ateizmu jest to raczej poglad/ przeswiadczenie niz wiara. |
Cytuj:
|
Fajnie jest w cos wierzyc, bez niej bylibysmy praktycznie jak roboty i zyli bez celu. Wiadomo, ze istnienia Boga nie da sie racjonalnie wytlumaczyc, na tym to polega, zeby to wszystko sprawialo watpliwosci. Dlatego to wszystko nazywa sie wiara, nie probujcie tworzyc/faktow dowodow, ze Bog jest, albo ze go nie ma. Jak to mawial Ferdek 'Sa na swiecie rzeczy, ktore sie nawet fizjologom nie snily'. Ta ciagla klotnia - Bog jest! - No to udowodnij! - nie ma sensu. Wiadomo, ze wannabe ateista ciagle bedzie wysmiewal jego istnienie, bo wydaje mu sie, ze jest jasnie oswiecony i wszystkie rozumy pozzeral. Istnienie Boga po prostu przekracza LUDZKIE POJECIE i tyle. Jak nie rozumiesz tego to sie nie wypowiadaj.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Osoba słuchająca metalu twierdzi, że rap, hh etc są do dupy, a osoba słuchająca rapu, hh etc., że na odwrót :P |
Cytuj:
Nie pomyliliście tego forum (t.pl) z forum TV Trwam? Naprawdę, ja nic nie mam do tego że wierzycie, każdy robi co chce, ale jak czytam te gadki typu bóg się rozszczepia na 3 osoby czy bóg to Jezus, czy bóg jest idealny ma plan itd, to naprawdę niedobrze się robi, i jeszcze bardziej przekonuje mnie, że to tylko bajki. |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Taki mały offtop dot. RELIGII I HOMOSEKSUALIZMU...
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1371,tit...84ce&_ticrsn=5 |
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:09. |