Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Premiera Visty Już dziś o 22.45 (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=114349)

Stanley'o 30-01-2007 18:12

na politechnice i pewnie kilku innych uczelniach juz od dosc sporego czasu testowali viste ; d

Badzo 30-01-2007 18:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Stanley'o (Post 1234594)
na politechnice i pewnie kilku innych uczelniach juz od dosc sporego czasu testowali viste ; d

Skąd tam sie znalazł komputer NASA?

Vanhelsen 30-01-2007 18:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick (Post 1234355)
@up
No to w końcu chcesz bajery, czy funkcje? Bo jak bajery, to Vista stoi przed Tobą otworem i pograsz sobie na niej w kiczowatego Obliviona czy przejedzoną serię NFS. Jeśli stawiasz na funkcjonalność, to instalujsez niksa i cieszysz się działaniem bez zaciachów. Zresztą, jak tępy user, to i unixa zawiesi...
@down
Ale wystarczy, że M$ najnowszego DXa nie wypuści na XPka i cała rzesza graczy będzie się musiała przerzucić na Vistę.

Ale tak czy siak, wypuszczanie OSa który ma wymagania niczym niejedna z "topowych" gierek to dla mnie kretynizm...

Shanhaevel 30-01-2007 18:34

Kiedyś Ghost lub Kald powiedział, że w przyszłości zegar w Windzie będzie obsługiwał vertex i pixel shadery 123.9a (czy jakoś tak)... i chyba mieli rację...

Jestem przeciwny monopolizmowi, więc Microsoftowi również.

@Tapeta
Boskie. :P

Rybzor 30-01-2007 18:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryłek (Post 1233193)

Yep! Być pingwinkiem, piękna rzecz.

Macrosowf ssie.

emilok 30-01-2007 18:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dwimenor (Post 1234429)
Swoją drogą, co ma Vista, czego xp nie ma? Mówię o efektywności, nie o efektowności.

Vista była defaultowo przystosowywana do obsługi procesorów wielordzeniowych np.

PiXik 30-01-2007 19:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dwimenor (Post 1234429)
Kurcze, jak "królował" XP, to czasem czułem iż mam przestarzały system. Teraz to już w ogóle jakiś archaik będzie.*

Swoją drogą, co ma Vista, czego xp nie ma? Mówię o efektywności, nie o efektowności.

*Używam win98. Nie podoba się? Za sponsoruj mi oryginalnego xp prof, to pogadamy. Że co? Linux jest? Wiem, też mam.

o to to;d kiedyś bardzo długo używałem windy 98 i jak na date powstania to jeden z lepszych windowsów ;d
Co do visty mam chyba jakiś upusty, przy kupowaniu xp było coś o tym wspomniane, ale jak narazie pozostaje na xpku
a shit(li)nux mnie nie interesuje , piękny super i przyjemny a żeby coś wgrac ...
z resztą temat o Viscie i nie wiem dlaczego inni wyjeżdżają z Linuxem
a podziały zawsze były i będą jedni za linuxem inni nie

Michaell 30-01-2007 19:48

Szkoda, mi raczej nie pójdzie - lekko kosmiczne wymagania sprzętowe.
Windows XP Pro~ cały czas się trzyma : )

Badzo 30-01-2007 19:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez PiXik (Post 1234774)
a shit(li)nux mnie nie interesuje , piękny super i przyjemny a żeby coś wgrac ...

to co? Ja jakos nie mam problemow z graniem.

hoomik 30-01-2007 20:07

Cytuj:

jesli komputer sluzy u ciebie tylko do grania, to krzyz na droge. A jesli przez "wgrac" rozumiesz "zainstalowac rozne programy uzytkowe, nie tylko gry", to tez nikle pojecie o tym masz - na linuxa masz odpowiednik do praktycznie kazdej aplikacji roboczej (biurowe, specjalistyczne do np. grafy/montazu video/audio/cokolwiek) z windowsa, wystarczy chciec poswiecic chwile na poszukiwania. Ale coz, Linux jest jak media markt - nie dla idiotow.
I zeby nie bylo - sam korzystam z XP Pro, czasem odpale pingwina z live-cd. Niestety, ale 4 uzytkownikow (cala nieszczesna rodzina...) komputera w domu nie pozwala mi zbytnio dostosowac komputera do wylacznie wlasnych potrzeb...

Matek 30-01-2007 20:48

Wymagania minimalne Visty:
Cytuj:

* procesor 32- lub 64-bitowy o częstotliwości 800 MHz,
* 512 MB pamięci operacyjnej,
* karta graficzna SVGA (o rozdzielczości 800×600),
* dysk twardy o pojemności 20 GB i 15 GB wolnego miejsca,
* napęd CD-ROM.

Jezeli to dla kogos komputer NASA... no to przepraszam, ale komp kupiony 4 lata temy to smiec a nie komp. 800Mhz to duzo?? 512MB RAMu? Z tego co wiem to dzisiejszy standard to juz 1GB. HDD 20GB? A mozna jeszc ze wogole gdzies takie kupic (nie liczac uzywanego sprzetu?) Faktycznie, OGROMNE wymagania....

Cytuj:

Ale coz, Linux jest jak media markt - nie dla idiotow.
no i...

Cytuj:

I zeby nie bylo - sam korzystam z XP Pro, czasem odpale pingwina z live-cd. Niestety, ale 4 uzytkownikow (cala nieszczesna rodzina...) komputera w domu nie pozwala mi zbytnio dostosowac komputera do wylacznie wlasnych potrzeb...
Przykro mi hoom... wspolczuje... jak i innym osobom psiaczacym na "posrany system" jednoczesnie z niego korzystajac. To takie... polskie.

Ryłek 30-01-2007 21:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek (Post 1235093)

Jezeli to dla kogos komputer NASA... no to przepraszam, ale komp kupiony 4 lata temy to smiec a nie komp. 800Mhz to duzo?? 512MB RAMu? Z tego co wiem to dzisiejszy standard to juz 1GB. HDD 20GB? A mozna jeszc ze wogole gdzies takie kupic (nie liczac uzywanego sprzetu?) Faktycznie, OGROMNE wymagania....

Tak, odpal Vistę na takim kompie. Jednocześnie odpalając Aero, lub jakąkolwiek grę DX 9.0 (potrzebuje emulacji, co wiążę się z dodatkowym zużyciem pamięci, procka etc.) o DX 10 już nie wspominając. Powodzenia. Gołą Vistę można, ale po co? Jeżeli nie oferuje wtedy nic więcej niż lekko usprawnione XP.
I zwykłe Ubuntu w trybie bez gui odpalisz na byle śmieciu a oferuje więcej niż Vista ;d

Walekifa 30-01-2007 21:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek (Post 1235093)

Oczywiście wersja 32bitowa ? Która gówno ma.
Zresztą na takiej konfiguracji,jaką napisałeś system ten ma ponoć ledwo chodzić,a o graniu można zapomnieć.

emilok 30-01-2007 21:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryłek (Post 1235152)
Tak, odpal Vistę na takim kompie. Jednocześnie odpalając Aero, lub jakąkolwiek grę DX 9.0 (potrzebuje emulacji, co wiążę się z dodatkowym zużyciem pamięci, procka etc.) o DX 10 już nie wspominając. Powodzenia. Gołą Vistę można, ale po co? Jeżeli nie oferuje wtedy nic więcej niż lekko usprawnione XP.
I zwykłe Ubuntu w trybie bez gui odpalisz na byle śmieciu a oferuje więcej niż Vista ;d

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Walekifa (Post 1235185)
Oczywiście wersja 32bitowa ? Która gówno ma.
Zresztą na takiej konfiguracji,jaką napisałeś system ten ma ponoć ledwo chodzić,a o graniu można zapomnieć.

Windows XP który zadebiutował w 2001 roku miał minimalne wymagania odstające od przeciętnej konfiguracji o eony jeśli tak psioczycie na Vistę.

Ghost Nieudany 30-01-2007 21:35

@emilok
Problem w tym, że w czasach wejścia XP na rynek dalej była supportowana alternatywa w postaci 98, sam OS nie wymagał gigabajtów miejsca na dysku ani nie miał pixel shaderów w pasku zadań.

@Matek

Cytuj:

HDD 20GB? A mozna jeszc ze wogole gdzies takie kupic (nie liczac uzywanego sprzetu?) Faktycznie, OGROMNE wymagania....
Chuj mi z tego, że są większe dyski, skoro system zajmuje piętnaście gigabajtow? Sama moja kolekcja muzyczna zajmuje dwa razy tyle - i zwyczajnie nie mam zamiaru dokupywać twardziela 120GB ani 1GB RAM po to, by móc odtwarzać muzykę w foobarze, którego okienko będzie mogło się obracać w trójwymiarze (już i tak ledwo się mieszczę na stugigowcu). Pomijam już to, że odpalenie czegokolwiek na takiej maszynie na konfiguracji minimalnej graniczy z cudem - o ile XP na 128/256 RAM dało się użytkować z grą w tle, to temu po prostu nie wróżę przyszłości (a już p2p + gg [bo wy jabbera nie używacie] + gra + OS chyba zawiesi proces bezczynności).
Brak supportu dla iMaca jest w moim przypadku jedyną barierą, bo wykorzystuję swój sprzęt w dużym stopniu do rozrywki, a spora część producentów moje Jabłko ma po prostu w dupie (że przypomnę cytat o dokumentacji).

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Scorcerer
KUR*! Już miałem nadzieje że wywali im BlueScreen'a przy premierze jak zawsze

Teraz red screen jest, idą z duchem czasu. ;-)

Baron Kaldrick 30-01-2007 21:36

@Matek
Super, to teraz do minimalnych wymagań gry będę musiał dodawać minimalne wymagania mojego OSa, albo lepiej - wy*******ać całego shella explorera, żeby w coś pograć, no bo FPSy będą mi żarły renderowane w czasie rzeczywistym paski zadań.
Już nie wspominając o tym, że 15 GB to mój Win 98 nie miał po 5 latach bez czyszczenia z wysokim wskaźnikiem eksploatacji OSa przez bachory mojej ciotki.

Mad-Sin 30-01-2007 22:06

Kurde, gdy to dzisiaj usłyszałem w wiadomościach myślałem, że zaliczę glebe.

1 GB RAM, min. 1 GHz i krytyk czy tam pracownik (chuj wi) powiedział, że kompa będzie nieziemsko spowalniać... To jest chore i w ogóle qwa bezsensu...

PiXik 30-01-2007 23:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez hoomik (Post 1234971)
jesli komputer sluzy u ciebie tylko do grania, to krzyz na droge. A jesli przez "wgrac" rozumiesz "zainstalowac rozne programy uzytkowe, nie tylko gry", to tez nikle pojecie o tym masz - na linuxa masz odpowiednik do praktycznie kazdej aplikacji roboczej (biurowe, specjalistyczne do np. grafy/montazu video/audio/cokolwiek) z windowsa, wystarczy chciec poswiecic chwile na poszukiwania. Ale coz, Linux jest jak media markt - nie dla idiotow.

nie sluzy mi tylko to grania itp. Ale po co mi linux skoro nie tylko ja korzystam z komputera a nauczyc innych domowników tego graniczy z cudem?I co są idiotami bo nie umią pojąc głupiego pingwinka?
gratz wtedy Twoja rodzina też nimi jest

janek@ 30-01-2007 23:56

Mad-sin ma racje. To jest chore.
Matek. To sa kosmiczne wymagania dla systemu, ale nie dla gry...
Slyszalem, ze zaden kompter z przed roku nie da rady utrzymac NFS'a carbon oraz system visty naraz. Ale to tylko slyszalem ;p.
Z reszta gry narazie nie sa przystosowane do nowego systemu, chyba ze ten system sam jest przystosowany do nich. XD

Jednym slowem ten system jest narazie g0wno warty, a do prawidlowego dzialania potrzebuje komputer NASA. End. Nie ogladalem premiery bo po co? By sluchac jak mozna w 30 sposobow ogladac obrazek?

Pacek 31-01-2007 00:21

ludzie co wy tam wiecie? nawet nie poczuliście smrodu visty na kompie a już psioczycie że niedobry, że zły, że głupi, ze komercha. A ja wam powiem że gdybyście mieli kompy mogące to pociągnąć każdy z was starał by sie mieć ten systemik jak najszybciej. Ja na przykład nie lubie linuksów a moj win xp jeszcze mnie nie zawiódł może to kwestia umiejętnej obsługi nie wiem ale na wina xp nie moge narzekać. Przypuszczam ze jak dostane do rąk mojego nwego laptopa to ściągne z serwera polibudy viste i będe się nim cieszył a za 3 lata kto będzie pamętał o wymaganiach systemu kiedy kazdy będzie miał kompy 3 razy lepsze niż dziś. Zapewne na początku system okaże sie być dziórawy ale który program w versji 1.0 jest doskonały. Poczekajcie z osądami aż sami przetestujecie i nie raczcie mnie stareotypami bo to nudne jest niezwykle

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:50.