Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Konkursy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=111)
-   -   Regulamin konkursu "Opowiadanie" (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=121727)

v0n_oswiec0ny_ 21-03-2007 19:06

moge zapodac troche swojego zyciorysu albo jakiegos zdazenia ktore mi utknelo w glowie? ale nie zeby caly tekst tak napisal, pol tak pol sciema...?? :) a jak mozna caly tekst, z checia umieszcze...

Independence 21-03-2007 20:01

A jakie mają być marginesy? Bo ja zamierzam robić w wordzie, wtedy będę dobrze wiedział jaki to jest rozmiar czcionki i ile stron, ale nie wiem jakie marginesy!!! Może ktoś powiedziec? zwykłe 1,5 Lewo/Prawo/Góra/Dół??

Misza 21-03-2007 20:36

A czy dozwolone jest zamieszczanie prac przez nowych użytkowników, takich, którzy nie mieli z Tibia.pl do czynienia wcześniej? Bo mój kumpel zastanawia się nad startem...
BTW, ja czytałem trochę jego dzieł. Jego największy błąd to trzymanie się sztywnych schematów, nieumiejętność stworzenia własnego świata - on czerpie (zbyt dużymi) garściami z D&D.

Ashlon 21-03-2007 22:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Misza (Post 1327542)
A czy dozwolone jest zamieszczanie prac przez nowych użytkowników, takich, którzy nie mieli z Tibia.pl do czynienia wcześniej? Bo mój kumpel zastanawia się nad startem...
BTW, ja czytałem trochę jego dzieł. Jego największy błąd to trzymanie się sztywnych schematów, nieumiejętność stworzenia własnego świata - on czerpie (zbyt dużymi) garściami z D&D.

Niech sprobuje - nie jest okreslony wymagany czas pobytu na forum.

@In : standardowe marginesy wystarcza ;)

@v0n : ty decydujesz o tresci opowiadania, wazne, zeby sie z regulaminem zgadzalo.

Oxygane 21-03-2007 23:46

A moge napisac opowiadanie na 10 stron w l33cie?;) Regulamin tego nie zabrania ^.-

Advocate 22-03-2007 02:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Oxygane (Post 1328026)
A moge napisac opowiadanie na 10 stron w l33cie?;) Regulamin tego nie zabrania ^.-

obawiam sie, ze taka praca byla by nie do odczytania, poza tym raczej mamy pisac po polsku, a nie po "debilnemu" ^^

Koszyk 22-03-2007 08:56

Ptk. 9 Praca nie może zawierać tekstów o charakterze rasistowskim, dyskryminujacym określone rasy lub religie, nie może ujmować ani użytkownikom, ani grupie moderatorskiej, ponadto nie może stać w niezgodzie z prawem polskim i europejskim.

Ale jesli tworzymy swiat fantasy z roznymi rasami typu orci , elfy , krasnoludy... to chyba mozna opisywac ze Krasnoludy nie nawidzą elfow ze sa takimi ,,rasistami w obec elfow'' itp itd. to bedzie taka praca dyskfalikowana?

Jezus 22-03-2007 12:31

Fajnie, że taki konkurs jest... tym razem liczy się coś wiecej niż fuks :)
Tylko to ograniczenie do 10 stron A4 mnie dobija ;( ale jeszcze coś wymyślę
Wiedźmina jeszcze nie miałem okazji czytać :]

Ashlon 22-03-2007 13:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Koszyk (Post 1328217)
Ptk. 9 Praca nie może zawierać tekstów o charakterze rasistowskim, dyskryminujacym określone rasy lub religie, nie może ujmować ani użytkownikom, ani grupie moderatorskiej, ponadto nie może stać w niezgodzie z prawem polskim i europejskim.

Ale jesli tworzymy swiat fantasy z roznymi rasami typu orci , elfy , krasnoludy... to chyba mozna opisywac ze Krasnoludy nie nawidzą elfow ze sa takimi ,,rasistami w obec elfow'' itp itd. to bedzie taka praca dyskfalikowana?

Ale sobie zycie komplikujecie..oczywiscie chodzilo o nawiazania rasistowskie do normalnego swiata, nienawisc miedzy rasami w swiecie fantasy to przeciez chleb powszedni ;)

@Oxy : a pisz se, tylko pozniej wyslij tlumaczenie, bo nikomu sie tego odcyfrowywac nie bedzie chcialo :P

McCichy 22-03-2007 15:33

hmmm...

Nie wiem czy ktoś wcześniej już to pisał, ale czy to musi być o Tibii? Jeśli tak to wypas;] napewno napisze, bo do takich spraw to ja mam łeb;p Na polaku kiedyś napisałem o ekipie, która ma zajebać DLa xD. . .

Thot 22-03-2007 16:10

O kurcze, no to szacuneczek...

Ciekawe, czy starzy wyjadacze 'twórczości' zanurzą swoje zębiska w konkursie.

Vard Acal 22-03-2007 16:32

A będą jakieś wyróżnienia ? od tak, bez nagród lecz dla satysfakcji ;)

Tapase 23-03-2007 14:20

Ancient mage...

Ashari...

Heh... Juz mozecie sie bac! :D Biore pioro do reki i zaczynam pisac... Uczen Tolkiena... [; HAVE FUN&GOOD LUCK!

Sanito Elbereth! [; Asha Tharazi...

Akukaracza 23-03-2007 17:01

Moj maly lub duzy problem

Mianowicie ostatnio dopiero zaopatrzylem sie w komputer z angielskim windowsem itp wiec niemoge uzywac polskich znakow a niewiem jak to zrobic a sklepu polskiego pod reka niemam (mieszkam w szkocji) wiec Moderatorze mam pytanie czy przyjmiecie prace bez polskich znakow ? naprawde niewiem jak sobie z tym poradzic

Ashlon 24-03-2007 01:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Akukaracza (Post 1330235)
Mianowicie ostatnio dopiero zaopatrzylem sie w komputer z angielskim windowsem itp wiec niemoge uzywac polskich znakow a niewiem jak to zrobic a sklepu polskiego pod reka niemam (mieszkam w szkocji) wiec Moderatorze mam pytanie czy przyjmiecie prace bez polskich znakow ? naprawde niewiem jak sobie z tym poradzic

Tak, przyjmiemy.

Slay 24-03-2007 09:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Regulamin
5. Opowiadanie wcale nie musi być w klimatach czysto fantastycznych - chętnie przeczytamy SF, horror, dramat, komedie.

A SF i horror to co jest, jak nie fantastyka?
Od poczatku twierdzilem, ze jury to ignoranci...

Duch Niespokojny 24-03-2007 10:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slay (Post 1331181)

"Fantastyczny" to w tym przypadku zapewne przymiotnik od "fantasy"...
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Koszyk (Post 1328217)

Możesz nawet opisać białych mordujących czarnych i vice versa, możesz też wkładać rasistowskie komentarze w usta bohaterów (o ile taki bohater nie jest przedstawiony jako postać całkowicie pozytywna, oczywiście), pod warunkiem, że zrobisz to w sposób neutralny i nie będziesz nikogo nakłaniał do takich czynów ani też nikogo nie obrazisz. Przynajmniej ja tak to rozumiem.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slay (Post 1331440)
"Fantasy" jako takie nie ma okreslenia przymiotnikowego

I właśnie dlatego został użyty przymiotnik "fantastyczny".
Choć masz rację, że jest to nieścisłość, to chyba jednak za bardzo czepiasz się szczegółów.

Slay 24-03-2007 12:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 1331236)
"Fantastyczny" to w tym przypadku zapewne przymiotnik od "fantasy"...

"Fantastyczny" to przymiotnik od "fantastyka". "Fantasy" jako takie nie ma okreslenia przymiotnikowego - jest literatura fantasy, klimaty fantasy, etc.
Jak sie cos pisze, to wypadaloby wiedziec, co sie pisze.

Ziutek666 24-03-2007 13:05

Aye, Slay ma 100% racji.

Ashlon 24-03-2007 13:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slay (Post 1331181)
Od poczatku twierdzilem, ze jury to ignoranci...

Czepianie sie na sile. Ale jesli tak bardzo cie boli w sumie niewielki blad rzeczowy, moge go zmienic. Przykro mi drogi Slay'u, ze nikt nie wezmie twojego profesjonalnego zdania przy ocenianiu prac - my po prostu wybierzemy ta prace, ktora jest najciekawsza ^^

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:49.