Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Czy warto byc patriota w naszym kraju w dzisejszych czasach ? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=124232)

Vil 08-04-2007 23:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Czarna_Mamba (Post 1359146)
Warto być patriotą, chociażby ku pamięci starań o niepodległość naszych przodków.

nie warto byc tutaj patriota, warto wyjechac do normalnego kraju, chociazby na zlosc tym, ktorzy te starania o ktorych piszesz marnotrawia.

Mad-Sin 08-04-2007 23:14

Cytuj:

Nie pytali czy warto - obcy był im strach
Za ten jebany kraj umierali co dnia
Nie pytali się jakie są kolory sztandaru
Chcieli tylko zwycięstwa, chcieli tylko wygranej

Gdyby nie przelali krwi
Kim byś teraz był
Gdyby bali się jak ty,
Czy dzisiaj byś żył?

Chcieli zemsty za krzywdy, chcieli dotrzeć do celu
Chcieli wrócić do domu lecz przeżyło niewielu
Kości leżą ich wszędzie, a odwagę zna świat
Chociaż groby ich trawa już porasta od lat

Choć dla ciebie walczyli, choć dla ciebie ich śmierć
Ciągle zdradzasz ich pamięć, ciągle zdradzasz ich krew
W naszych sercach wciąż żyją tamci bohaterowie
Którzy zgnietli swastykę dumnie unosząc głowy
Ot tak. Myślę, że pasuje.

Duch Niespokojny 08-04-2007 23:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mad-Sin (Post 1359129)
Mkay. Pod Grunwaldem dostaliśmy w ciry. Odsiecz wiedeńska też. Ooo coś nowszego- w bitwie pod Monte Cassino też nie było Polaków.

Pod Grunwaldem wygraliśmy, ale Jagiełło nie potrafił (nie chciał?) tego zwycięstwa wykorzystać. Odsieczą wiedeńską zepsuliśmy sobie dobre w owych czasach stosunki z Turcją, a w nagrodę od Austriaków dostaliśmy trzy rozbiory. Za poświęcenie przy zdobywaniu Monte Cassino (choć według Discovery Polacy weszli tylko do klasztoru opuszczonego już wcześniej przez Niemców) otrzymaliśmy natomiast w prezencie Jałtę i Poczdam.

Chesterkaa 08-04-2007 23:16

temat rzeka... ja sie chyba w tym momecie utne. : d

Mad-Sin 08-04-2007 23:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 1359232)
Pod Grunwaldem wygraliśmy, ale Jagiełło nie potrafił (nie chciał?) tego zwycięstwa wykorzystać. Odsieczą wiedeńską zepsuliśmy sobie dobre w owych czasach stosunki z Turcją, a w nagrodę od Austriaków dostaliśmy trzy rozbiory. Za poświęcenie przy zdobywaniu Monte Cassino (choć według Discovery Polacy weszli tylko do klasztoru opuszczonego już wcześniej przez Niemców) otrzymaliśmy natomiast w prezencie Jałtę i Poczdam.

Popsuliśmy stosunki z Turcją? Gdy Polska była pod zaborami to Turcja z szacunku do nas nie przyjęła tego do wiadomości i Polacy byli tam bardzo ciepło przyjmowani. A i od Austriaków dostaliśmy 2 rozbiory (przykro mi) i w tamtej części Polacy mieli największe przywileje (polskie szkolnictwo, swoboda językowa)

Max121 08-04-2007 23:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chesterkaa (Post 1359233)

To po uj zakładałaś ten temat -.-

litt 08-04-2007 23:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __DARK_SVEN__ (Post 1359219)
A czy musi? Nie może poprostu iść na cmentarz, zapalić świeczkę, pomodlić się i podumać?

Oh, to moje cala rodzina przezywala Dzien Niepodleglosci.

Dr.Unknown 08-04-2007 23:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chesterkaa (Post 1359233)

W końcu tylko rzuciłaś hasło, a o sprawie nie masz pojęcia.

@Bambuko
W ZHR Cię tego nauczyli? ; P

<edit>

Cytuj:

@Drunk - nie, czemu?
Taki dżołk sytuacyjny.

Mad-Sin 08-04-2007 23:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez litt (Post 1359247)
Oh, to moje cala rodzina przezywala Dzien Niepodleglosci.

A czy dla uczczenia pamięci rodaków potrzeba czegoś więcej?

Bambuko 08-04-2007 23:25

@Drunk - nie, czemu?

Chesterkaa 08-04-2007 23:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown (Post 1359248)
W końcu tylko rzuciłaś hasło, a o sprawie nie masz pojęcia.

@Bambuko
W ZHR Cię tego nauczyli? ; P

Raczej mam... Tylko nie chce mi sie z Wami uzerac. w koncu kazdy ma prawo do wlasnego zdania. pozatym pisze rozprawke ^^

DRoN 08-04-2007 23:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown (Post 1359151)
Skoro przegrane wojny są miernikiem świetności narodu, to Francja powinna być slumsami Europy.

Ich sam Napoleon starczy za wszystkie zwycięskie wojny Polski.
@ top
Dla mnie głupie jest to, że ludzie wolą pielęgnować różnice (tradycje, język i tym podobne pierdoły) zamiast stać się jednym społeczeństwem. Jeżeli mam kochać super-patriotów, to tak samo powinienem nienawidzić historycznych wrogów. I mam może podejść do Niemca i go wyklinać za wszystkie zdradzieckie ataki, których dopuścił się jego naród? Przecież on jest ich potomkiem!!
Mam za złe rodzicom, że nie uczyli mnie od najmłodszych lat angielskiego. Do patriotów można mieć też pretensję, że muszą mieć własny język.
Oczywiście kręci się to w okół pieniędzy. Jeżeli jest więcej problemów, to potrzeba ludzi, którzy te problemy rozwiążą, a wiadomo że nie zrobią tego za darmo. Więc są miejsca pracy. Ale co to daje? To może zróbmy matematyke polską, matematykę ...
Albo takie cytaty...
Cytuj:

Niechaj to narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.
czyli
Cytuj:

My też jesteśmy inni, dlatego chcemy być traktowani jak podludzie przez takich jak my w waszych narodach.
Cytuj:

A nade wszystko szanuj mowę twą ojczystą. Nie znać języka swego - hańbą oczywistą.
czyli
Cytuj:

Pokazuj, że jesteś inny. Za mało nam problemów, nie zawiedź nas - pieniaczy.
Dla mnie mają one taką wartość.

Ps. Sam temat skończy pewnie jak "Legalizacja Maryśki" i zostanie zamknięty, bo zacznie się powszechna kłótnia, trolling, spam i flame.

@ down

Co jest w tym złego?
Liczy się, że miała dziewczyna pomysł na temat (nie "wbijajcie na ots ip xxx.yyy.zzz.zyx" lub "EO pada na MDW!"), a czy ktoś to wykorzysta w swojej pracy, czy chce się ustosunkować, to nie powinno nas obchodzić (tzn. powinno, ale nie powinniśmy być do tego negatywnie nastawieni).

@ Duch Niespokojny

To, że Sobieski nakopał Turkom pod Wiedniem było sprawą honoru dla Polski, a nie kaprysem pomocy Austrii.

Max121 08-04-2007 23:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chesterkaa (Post 1359265)
Raczej mam... Tylko nie chce mi sie z Wami uzerac. w koncu kazdy ma prawo do wlasnego zdania. pozatym pisze rozprawke ^^

Aha, czyli od*******amy za ciebie pracę domową ?! Ja dziękuję - wysiadam...

litt 08-04-2007 23:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez DRoN (Post 1359267)
Ps. Sam temat skończy pewnie jak "Legalizacja Maryśki" i zostanie zamknięty, bo zacznie się powszechna kłótnia, trolling, spam i flame.

Chyba tylko dwa ostatnie, bo dluga nazwa tematu powinna skutecznie odstraszac trolle.

Mad-Sin 08-04-2007 23:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez DRoN (Post 1359267)
Ich sam Napoleon starczy za wszystkie zwycięskie wojny Polski.
@ top
Dla mnie głupie jest to, że ludzie wolą pielęgnować różnice (tradycje, język i tym podobne pierdoły) zamiast stać się jednym społeczeństwem. Jeżeli mam kochać super-patriotów, to tak samo powinienem nienawidzić historycznych wrogów. I mam może podejść do Niemca i go wyklinać za wszystkie zdradzieckie ataki, których dopuścił się jego naród? Przecież on jest ich potomkiem!!

A wiesz, że dal Niemców Śląsk dalej jest ich prowincją, którą im ukradliśmy?
Napoleon... jeden wyjątek, II WW pokazała jaki bitny z Francuzów naród. Na Linii Maginota stacjonowało 100 tys. żołnierzy, a oni poddali się z obawy o zniszczenie Paryża...

p.l 08-04-2007 23:28

Cytuj:

dla "przecietnego" czlowieka.
dla przeciętnego człowieka nigdzie nie ma perspektyw.

Bastash 08-04-2007 23:30

Cytuj:

Czy warto być patriotą(...)?
Pytanie tak postawione, jakby bycie patriotą dawało jakieś korzyści. Może i daje jakąś satysfakcję ale dzisiaj wystarczy wywiesić flagę za okno, żeby być uznanym za patriotę. Kiedyś patriotami byli żołnierze AK etc. A teraz większość gimnazjalistów nie zna dokładnej daty wybuchu II wojny światowej. Nie mówię, że od razu powinniśmy wstąpić do woja i walczyć za "naszą" wspaniałą amerykańską ojczyznę na bliskim wschodzie ale wypadałoby czasem odwiedzić groby żołnierzy, zapalić znicz...

Btw
Czy ja nie miałem kiedyś takiej pracy na j. polski napisać? :|

litt 08-04-2007 23:33

@DRoN & Mad-Sin
O zaslugi i ew. porazki/bledy danego kraju mozna sie licytowac w nieskonczonosc, lepiej to skonczcie zanim rozpoczniecie wnikanie gleboko we wszystkie zbrojnie konflikty miedzynarodowe.

Bambuko 08-04-2007 23:34

DRoN, nie chodzi o wpienianie. To nie nacjonalizm "jesteśmy lepsi, was trzeba zniszczyć", tylko patriotyzm "jesteśmy sobą, wam nic do tego". Mnie pociągają tradycje, historia, język. Nie chciałbym tego odrzucić za cenę utworzenia hiperspołeczeństwa, w którym każdy byłby anonimowy, bo nie miałby z czym się identyfikować.

Vanhelsen 08-04-2007 23:36

Koleś... (autor) z takim podejściem, to ty nic nie osoągniesz... "po co mam się martwić skoro i tak nic z tego nie będzie..."
Patriotą warto zawsze być, jak nie dla siebie to dla innych albo przez wzgląd na pamięć przodków...

@Chesterkaa: to jest już inna sprawa, to, że bachory w wieku 12-19 gó.no wiedzą o patriotyzmie NIE jest powodem, by samemu nie być patriotą...

A czemu mamy du.pę w polsce?... Bo: http://www.youtube.com/watch?v=oidh5oH0Y_U

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:52.