![]() |
Znaczenie ma raczej średni wiek użytkowników tego forum...
... Liczę, że po pierwszych egzamkach będzie tu można znaleźć ciekawe wypowiedzi |
Rok temu zdawałem rozszerzony angol, takową matę no i polski na poziomie podstawowym. O dziwo, największy stres miałem przed egzaminem ustnym z angola ;)
Co do przygotowań: Z maty przygotowywałem się regularnie, z angola nieco mniej intensywnie, a z polskiego uczyłem się przez kilka dni przed egzaminem (a i tak pisałem rozprawkę z książki, której nie przeczytałem ;p). A prezentacja - hoho, 3 dni przed egzaminem rozpocząłem jej naukę (i tak lepiej niż goście, którzy zaczęli pisać właśnie wtedy jej tekst). Ale nie bierzcie tego jako przykładu, temat był dla mnie prosty, więc i mało czasu musiałem tekst przyswajać. Jak to Dwim powiedział - student to "maturkę" co semestr ma ;) W czerwcu mam 6 egzaminów... matura to przy tym pikuś. B) BTW. Jest tu ktoś z AE w Katowicach? :p |
Ja przywitam mature juz za rok. Mam zamiar zdawac:
Geografie rozszerzona, Matematyke dwujezyczna, Angielski rozszerzony, Niemiecki i Polski podstawowy. Przygotowania planuje zaczac od poczatku 3 klasy :) |
Mature mam pojutrze.. A jakos przygotowania mi nie ida. Najbardziej sie boje o fizyke (podst - po co to wogole bralam??) oraz wszelkie ustne. Optymistyczna wersja jest taka, ze bede sie strasznie denerwowac i nie potem tego, co powinnam. Pesymistyczna - zatne sie i na tym sie skonczy. Ktos ma jakies sprawdzone sposoby, jak przejsc przez to i zdac na satysfakcjonujacy wynik (musze ta prezentacje zrobic..:/)?
|
@up,
Jak można się bać fizyki =p rozumiem polski, ale fizyka jest prosta... |
Cytuj:
|
@up
tak czy owak fiza podstawowa jest na poziomie gimnazjum. No może lekko przeginam ale jest prosta ;D. Sposoby na stres ? Mieć wszystko obkute dlatego ja sie boje polaka XD. |
...Masz 17 lat i do matury? ;)
nie boje się nic. Najwyżej nie zdam (w co wątpie) |
17 wedlug tego licznika :). W tym roku koncze 18... A mature zdaje teraz przez to, ze chodze do "eksperymentalnej" szkoly. To znaczy chodzilam. Teraz mature tez bedzie zdawal 15-latek :).
Jak jest na poziomie gim to ok ;). Powinnam sobie poradzic. W sumie.. Jeszcze duzo czasu na nauke. |
Cytuj:
A co do bania sie fizyki: niby nie jest trudna, ma sie karte wzorow (2 strony A4) ale jak sie mialo zlego nauczyciela w liceum (tak jak ja teraz mam) to ciezko zdac :P |
Cytuj:
No sa te wzory.. Ale jest ich, w porownaniu do matmy, dosc malo niestety. Koniec marudzenia, jakos napisze to cos. |
Może to spojrzenie laika, ale mając choćby te tablice wzorów człowiek jest w stanie chyba zdać fizykę na w miare zadowalającym poziomie ?
Ja jutro startuję rozszerzonym polskim, a tam wstrzelić się w klucz jest czasem trudniej niż wstrzelić się na imprezę do Hugh Hefnera... The show must go on... ? |
@up
Zgadzam się. Pora zabrać się za streszczenia i opracowania :P. |
Wg mnie trzeba rozumieć fizykę żeby ją chociaż zadowalająco napisać. Same wzory to dla osoby nie mającej pojęcia o tym przedmiocie, to tylko puste cyfry.
Było się przygotowywać wcześniej, albo chociaż uważnie słuchać na lekcjach żeby teraz móc spokojnie zdać. |
Cytacik z GG dla zainteresowanych jutrzejszą maturą
Cytuj:
|
A ja każdemu życze powodzenia :P I modlę się by odwołano niedawno dodaną maturę z matmy :/ Jeżeli tego nikt nie zrobi to mogę już się nie pokazywać w szkole :/
|
co do przyszlej matury, zostalo podpisane nowe rozporzadzenie wiecej tutaj:
http://matura.onet.pl/1408468,informacje.html |
Mi do matury jeszcze trochę brakuje, ale co do tego co powiedział Wald to może być prawdą, bo już w kilku miejscach i na kilku forach o tym czytałem. (-;
GL! |
Hyhy, wspomnień czar... ;)
Egzaminy maturalne zaczynałem 12 maja a jeszcze 3go dochodziłem po siebie po dwudniowej imprezie plenerowej - oczywiście zaraz potem zaczął się Power Gaming i...o dziwo poszło b. dobrze :) (inna sprawa, że tzw "stara" matura praktycznie nie oddziaływała na to czy dostaniesz się na jakiekolwiek studia, więc Wy - tegoroczni maturzyści - pewnie odczuwacie nieco większy stres :p ). W tym momencie jestem już trzy lata (omfgjaktoleci O.o) po moim egzaminie dojrzałości i mogę chyba stwierdzić, że matura to pikuś w porównaniu do sesji ;) ...A liceum zapamiętałem jako najlepsze lata mojego życia. Pozdrowienia i POWODZENIA ^^. Z innej beczki: Bro mi w tym roku maturkę zdaje i "zabił" mnie tekstem swojej kumpeli z opisu gg (też maturzystka tegoroczna): "Kto idzie jutro na wagary bo podobno coś z polskiego jest?" :D |
Nom. Czyli juz po maturze z polskiego (przynajmniej podstawowa). I mam male pytanie do maturzystow... Jak ocenianiacie trudnosc czytania ze zrozumieniem (dla niewtajemniczonych - przemowienie jakiejs pani filozof na rozpoczeciu roku akademickiego) i ktory temat wybraliscie (dziady, porownaj kreacje matek w przedwiosniu i granicy)?
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:27. |