Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Excalibug (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=136878)

Dagins 04-09-2007 20:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Succo (Post 1639752)
z opowiadań słyszałem że jak sie wejdzie do bazyla (o ile ktos to uczyni) wiadomo już ze to jest NPC sam sprawdziłem, (tylko tak mysle)jak sie zagada on przywoła 4 beholdery, po tym będziemy musieli wziąść od bazyla jego skóre (może w zamiane za jakiś przedmiot) którą bedzie można wymienić u jakiegoś Npc za sworda. eh ma sie ten łeb xD

Pozdrawiam Succo.B)

Skąd to wiesz?

papik1992 05-09-2007 14:11

1) Próbował ktoś stanąc na tych 9 kratkach w excalibug roomie ?
2) Czy Ludzie poza robieniem PoI Quest przeszukali wszystkie roomy jakie tam były ?
3) To tylko moje przypuszczenie ale :

W Excalibug roomie na podłodze mamy 9 kratek które się zapadają. a na prawo dźwignie oddzielone laserem. Tyle co teraz auwarzyłem to to że w pokoju poniżej są death slickery i to wygląda tak :

Death Slicker - DS
Kolumna - K
Fire Field - FF
---- lava

No i na screenie jest widoczne to :

?? ?? ?? ?? ??
??---------??
DS--------DS
FF--Sword-FF
DS--------DS
FF---------FF
K-----------K

Moje przypuszczenia że zamiast tych ?? będzie to :

DS FF DS FF DS
FF-----------FF

Gdzie wychodzi nam że jest 9 FF akurat tyle ile kratek (czyżby teleport ?)

Nie wiem czy już ktoś tego spróbował ale w miarę możliwości proszę aby na tych 9 kratkach stanęli grasz a inni niech patrzą czy coś się nie zmienia. Jakieś leverki może laser zniknie albo coś :/ Może byc też prawdopodobne że tam się kładzie jakieś przedmioty albo coś :/ ale to tylko moje przypuszczenia które mogą byc w 100% błędne

Edit@

Też jest tu że noodles został przez kogoś zamienion więc -.- może pogadac o tym z tibianusem i z samym noodlesem ? jeśli był/jest istotą myśląca to gdy napiszemy coś/pytanie związane z tą historią to możę on reagowac w jakiś specyficzny sposób gdy chce odpowiedziec tak/nie

^Sidan 05-09-2007 16:46

@up
Nieźle kombinujesz facet :>

Blader19948 05-09-2007 17:29

nie czytałeś tematu dziwny opis uważnie
jeden gość wszystkie znane pojęcia nam przefiltrował
i z tego wynika tyle
hau hau
grrrr
wrrrr
niewiele mi to mówi ,a wam8o

papik1992 05-09-2007 17:54

hau hau - cieszy się
grrrr nie podoba mu sie
wrrr - odpowiedz nie

Działa jak postman ?? :)

Amarr 28-07-2008 05:35

Nie no szacuneczek dla tego kto napisał ten temat =D...
No jutro wyruszam na poszukiwania Excalibug'a =D...
Zdał by sie taki =P

Sehrman 28-07-2008 09:33

excalibug został ukryty w PoI przez Nightmare Knights po wojnie z Bezlitosną siódemką - quest na niego raczej nie istnieje ale jestem pewien że w PoI jest albo będzie zrobiony quest na MLS

Robin 28-07-2008 09:58

http://i47.photobucket.com/albums/f1...alibugroom.jpg

Zdjęcie tego rooma nie moje!

Gdzieś słyszałem, że teraz (po upie 8.2) jak wciśnie się przycisk wyskakuje czerwony napis ,,Wrong! xxxxxxxx xxxxx xxxx". Czy ktoś mógłby to sprawdzić?

Matiszek2 28-07-2008 20:52

Fajny temat ;) Moze w koncu zostana rozwiklane zagadki tego mieczyka :D. Kiedys w wywiadzie GM mowil ze wszystkie itemy sa do zdobycia! Wiec nie poddawac sie i szukac :D. W tibi jest jeszcze tyle zagadek ze nawet pojecia nie mamy...

Elevarm 28-07-2008 21:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1525746)
*cyclomania sword*

znaleziony najprawdopodobniej przez Arieswara, krotko potem zabrany przez Sluzby Porzadkowe Cipsoftu. Jest wiele roznych wersji tej historii, wszyscy sa jednak zgodni co do tego, ze nie jest to Excalibug, a takze, ze Excalibuga jak dotad nikt nie widzial ( widzial = sprawdzil statsy i comment, bo w PoI pod kamieniem to akurat nie sztuka zobaczyc ).

http://img112.imageshack.us/my.php?image=20wl.jpg

przykro mi rozczarować, ale po raz kolejny gadasz 3 po 3, właśnie TO byl excalibug

tyle ode mnie, wiecej na "konkurencyjnym forum"

SEKRET PIERWSZY

EXCALIBUG

Legendarny Excalibug nigdy nie miał sie pojawić w grze. Jeden z maperów, którzy pracowali nad Plains of Havoc stworzył broń o niesamowitych statystykach (wedle niepotwierdzonych plotek - (Atk: 100, Def: 80 ), najprawdopodobniej zaś (Atk: 80, Def: 60 )), po czym umieścił jej spawn tam gdzie dziś można znaleźć Ornament Shield. Maper zamierzał odnaleźć Excalibuga i w sekrecie wykorzystać Jego potęgę dla siebie. Jak głosi plotka odnalazł miecz, ale nie cieszył się swoim przerażającym wynalazkiem zbyt długo.

Niewiele później, Excalibug pojawił się w grze po raz drugi; Taghor odnalazł go w zabitym cyklopie. Ten egzemplarz, podobnie jak pierwszy, został usunięty, a w jego miejscu pojawiła się nowa broń - Magic Longsword, będący tak naprawdę kopią Excalibuga o obniżonych statystykach, dlatego też dziś Excalibug często jest mylony z Magic Longswordem, a czasami z Warlord Swordem. Każdy miecz, który ma w opisie 'magic long sword' NIE JEST już Excalibugiem.

Pamięć o ultrapotężnym mieczu, który zawdzięcza swoja nazwę legendarnej broni średniowiecznego króla z Camelot, przetrwała, dając początek pierwszej tibijskiej legendzie.

http://i47.photobucket.com/albums/f1.../cycsword2.jpg

Taghor cieszy się pierwszym i jedynym 'udokumentowanym' egzemplarzem Excalibuga, znalezionym w martwym cyklopie

Dziś niemal każdy NPC wspomina o Excalibugu. Niekótrzy nie wierzą w Jego istnienie, inni chcą przypisać Jego mit swojemu miastu, jeszcze inni obiecują nagrodzić tego, który złoży magiczne ostrze u ich stóp. O narodzinach Excalibuga wspomina Edowir, mówiąc:

Cytuj:

Starożytni królowie krasnoludów wykuli Go z magicznego metalu, który otrzymali od cyklopów, ci zaś odnaleźli go w sercu upadłej gwiazdy.
Król Tibianus twierdzi, jakoby Excalibug był mieczem królów Thais:

Cytuj:

Jest to miecz królów. Jeśli zdołałbyś zwrócić mi tę broń, wynagrodziłbym cię ponad wszelkie wyobrażenia. Więc, jeśli życzysz sobie nagrody, wróć mi Excalibuga!
Kapłanka Tibra z Carlin uważa, że:

Cytuj:

Mityczne Ostrze zostało ukryte w starożytnych czasach. Mówi się, że został zapieczętowany przy użyciu potężnej magii.
Avar Tar, profesjonalny bohater do wynajęcia, również ma coś ciekawego do powiedzenia:

Cytuj:

Jestem pewny, że miecz ten leży ukryty w skarbcu Rycerzy Koszmaru pod Spustoszonymi Równinami. Planuję ekspedycję tam, aby pokonać Bezlitosną Siódemkę, ale najpierw muszę ocalić świat.
Wynika z tego, iż w starożytności Excalibug znajdował się w Thais, następnie zaś wszedł w posiadanie Rycerzy Koszmaru. Ci, zdając sobie sprawę z Jego potęgi oraz zła, które mógłby wyrządzić w niepowołanych rękach, postanowili ukryć miecz w swoim skarbcu w Piekielnych Jamach. Część książek ze Sfery Snów wspomina o Excalibugu:

Cytuj:

http://i47.photobucket.com/albums/f1...Black_Book.gifBroń została ukryta. Upewniliśmy się, że tylko odważny bohater o nieskalanej duszy może ją odnaleźć. Piekielne miejsce będzie strzeżone przez nasz Zakon. Jeśli zajdzie taka potrzeba, będziemy je strzec w nieskończoność. Żadna magia nie będzie w stanie odkryć nasze sekrety.

Użyliśmy najpoteżniejszych zaklęć i najsprytniejszych sztuczek jakie nasze umysły mogły stworzyć. Nie będzie możliwości by oszukać nasze straże, albo rzucić na nie urok. Jestem pewny, dołączając do tego nasze zagadki i pułapki, że nasze siły będą w stanie walczyć przeciw każdemu złu które rzuci nam wyzwanie. Nawet przeciw samej Bezlitosnej Siódemce, jeśli będzie trzeba.

Cytuj:

http://i47.photobucket.com/albums/f1...Black_Book.gifKroniki Koszmaru, Tom VII

...a kiedy umarli rozpoczną ucztę o północy
starożytny wróg nie będzie więcej strzegł
miejsca jego plugawego dziedzica, a
żyjący przejdą ścieżkę starożytnych.
Śmierć czeka na chciwych i odważnych
wielu będzie opłakiwanych dopóki
dawno stracony skarb zostanie odnaleziony...

Cytuj:

http://i47.photobucket.com/albums/f1...Black_Book.gifKiedy wieża upadnie
Kiedy zimno straci swe żądło
Kiedy mali przemaszerują salami wielkich
Kiedy władca morderców straci swą godność
Kiedy lód pocałuje ogień
Kiedy strzała nie pofrunie dwa razy
Kiedy piorun uciszy ciszę
Kiedy czerwień spotka zieleń na złotym gruncie
Kiedy kość słoniowa pęknie w krwią splamionych rękach
Kiedy umarli przejdą po ziemi naśmiewając się z bogów
Kiedy imiona zostaną wymazane i tak stracone, powrócą
Kiedy zakazane bliźnięta nie będą już istnieć
Kiedy jednooki król umrze w ogniu
Kiedy zdrajca spotka swój los
Excalibug odrodzi się w płomieniach sprawiedliwości.

Nie ulega wątpliwościom, że Mityczne Ostrze zostało ukryte przez Rycerzy Koszmaru na samym końcu Piekielnych Jam, po to aby nikt nie mógł wyrządzić zła korzystając z Jego potęgi.

Sala, w której, otoczony szeregiem pułapek i pieczęci, dziś znajduje się Excalibug

Rezultat kliknięcia 'Look' na mieczu w kamieniu

Niezliczoną ilość razy próbowano odnaleźć legendarnego Excalibuga. Najsłynniejszy chyba 'fake-spoiler' pojawił się w okolicach 2001 roku. Wedle niego, Excalibug miał być ukryty na małej wyspie położonej gdzieś za Równinami Spustoszenia, pełnej ognia, strzeżonej przez cztery demony. Jedyną drogą dostania się tam było użycie złotej miotły, którą ofiarował nam NPC Avar Tar z Edron.

Screen z Kobaltowej Wieży, podpis głosi:
"Tylko kilku widziało ten sekretną wyspę - miejsce, gdzie demony strzegą legendarny miecz Excalibug, dostępne tylko przy pomocy złotej miotły!"

Ciekawe wydaje się to, że było to jeszcze przed update, w którym pojawiły się zamknięte jeszcze Doły Piekieł i w sekrecie przed wszystkimi Tibijczykami Excalibug został tam umieszczony lub... przeniesiony.

Według mojej opinii na uwagę zasługuje jeszcze jeden 'fake spoiler'. Otóż, natrafiłem kiedyś na wypowiedź pochodzącą z 2005 roku. Jak się okazało później, był to niemal perfekcyjny spoiler dzisiejszego Pits of Inferno Quest, który pokrótce opisywał każdy etap. Autor na końcu stwierdził, że wszystkie pułapki które mijamy po drodze mają na celu chronić Excalibuga*, do którego jest jednak możliwość się dostać, ale... za cenę własnego życia.

* - PoI reward room jaki znamy dziś został dodany przed grudniem 2006, PoI zostało stworzone w okolicach 2002 z myślą tylko i wyłącznie o Excalibugu.

Sehrman 28-07-2008 21:42

up - wedle kronik koszmaru ten oto excalibug jest podróbą - mówili o największych sztuczkach i pułapkach jakie mogli wymyśleć - ten tam jest iluzją jak dla mnie - prawidziwy jest ukryty w PoI prawdopodobnie na -8 levelu ale tam narazie niema dostępu

ps nie spierniczaj krótko mówiąc całego posta z tamtego forum

Manis 28-07-2008 21:47

I znowu ja musze odświezyć/zaspamować/podzielić się z wami informacją o jednym szczególe.

Historia Mls-Wykuli ją cyclopi zniewoleni przez Bloga w tajemnicy i ble ble.
"Gdy jednooki król zginie w ogniu"
Ten wiersz to jedna wielka metafora, albo przepowiednia co opiszę dalej. A więc: widzimy ten mieczyk otoczony lawą, tak?(tu ktoś "śmieszny" zacytuje z dopiskiem "Nie") Lawa=ogień. Król=Miecz. Oj dziwna ta moja łepetyna, ale tak mi się skojarzyło. Czemu? ("Boś głupi"-Dopisek) Cycklopi uznali by ten miecz za króla, ponieważ uratował ich, jest dla nich czymś/kimś. Jednooki=Jednookich, cyclopów.

Ta daa czas na domysł ;P
Jak ekipa się zbierze i zrobią coś, nie wiemy co z tymi przełącznikami miecz spadnie z wsypy tak samo jak "spajk swourd". Pojawi się gdzieś a wojownik wejdzie tam, lecz już nie wyjdzie. Poświęcenie życia?

Wiersz.
"When the cold loses its sting" Kiedy chłód straci swoje żądło. Kiedy ludzie odkryją Svargrond.
"Kiedy mali przejdą salami wielkich" Poi quest done, 7 tronów. My mali Seven duzi.
"Kiedy nieumarli przejdą drwiąc z bogów" Najazd na poh/ank~?
"Kiedy czerwony spotka zielony na złotej ziemi" Złota ziemia-pustynia. Czerwony-Czyżby nie było tam jakiejś złej bogini, która panowała nad fire devilami i jakiegoś dobrego co ją pokonał?
Niektórych nie umiem zinterpretować, może przyszłe upy pokażą, może moja znajomość histori tibi nie pozwala.
Wg. tej teorii wiersz jets przepowiednią/historią tibi.
"Wtedy excalibug odrodzi się w płomieniach sprawiedliwośi" Powtarzam lawa=ogień. Jeszcze jeden look na excroom. Znajduje się on w siedzibie Nightmare Knights, czyzby oni walczyli os sprawiedliwość?

Tak, on się już odrodził.

Dziękuje za te bluzgi i komenty.

Hovvner 29-07-2008 15:49

Mls i Excalibug to dwie różne rzeczy.

Po 2:
Rodney: What is that? Is it tasty?
CipSoftowy humor ;)

Jak to powiedział Mulf - "Rozmawiajcie z NPC na różne tematy. Nawet nie wiecie ile ciekawych rzeczy mają do powiedzenia :]"

Vein 29-07-2008 19:39

ten 2 link pokazuje 1 z pokoi przez ktore sie przechodzi podczas wykonywania POI

DK-LOG.911 09-08-2008 19:59

ja bym sprobowal zrobic cos z tego wierszyka, czyli np:
zabic cyclopa Adevo Mas Flam'ką, zbeszczescic swordem jakas wieze etc.

ParkourMaster 17-08-2008 19:06

@up

masz racje ale chodzi o coś innego, mianowicie:

When the [t]ower falls,
when the [c]old loses its sting,
when the [s]mall walks the halls of the great,
when the [l]ord of murder loses his nobility,
when the [i]ce kisses the fire,
when the [a]rrow will not fly twice,
when the [t]hunder silences the mute,
when the [r]ed meets the green on golden ground,
when the [i]vory is broken by the blood-stained hand,
when the [d]ead walk on earth and laugh at the gods,
when the [n]ames will be erased and the vanished return,
when the [f]orbidden twin no longer exists,
when the [o]ne-eyed king dies in fire,
when the [t]raitor meets his fate,
then excalibug will be reborn in the flame of justice.

t c s l i a t r i d n f o t
\/
find scott trail

Znajdź Scotta Traila (barmana z Senji)

myśle ze tam zaczyna się quest :)

mało tego z ostatnich liter wszystkich wersów:

see teddy geneses

zobacz misia cośtam

może misia chaty z mikołaja? powiem jedno, kurs: Ice Islands

przydalem sie??? :D

EDIT:

chyba trzeba iść tam Lordem Protectorem, albo członkiem AVINu, TGBa lub tego trzeciego (jako amerykańskie FBI)

Anakin555 17-08-2008 21:50

Więc teraz droga na senje i Ice island

Trzeba zagadać chyba takie texty:
Excalibug
Quest
Magiclong sword

ParkourMaster 18-08-2008 17:08

@up

ja bym sie jeszcze spytał o Zakon Rycerzy Koszmaru, w końcu to ich książka :D. moze on jest jakimś zaginionym członkiem Zakonu (lub jednym z legendarnych bohaterów z książki potrzebnej do Dreamerka, w edicie podam imiona).

Cytuj:

Księga Zapomnianych Bohaterów:
Askuro
Mantar
Ildoni
Maxmof
Xemodo
Oxanti
ale broń została dobrze ukryta:

Cytuj:

Broń została dobrze ukryta. Zabiezpieczyliśmy ją aby jedynie bohater o odwadze i niesplamionym honorze mógł ją znaleźć.

To przeklęte miejsce będzie strzeżone przez nasz zakon. Jeśli okaże się to niezbędne będziemy go strzec wiecznie. Żadna magia nie będzie teraz w stanie odkryć tych sekretów.
Użyliśmy potężnych czarów i wszystkich sztuczek, na jakie tylko wpadły nasze najbystrzejsze umysły. Nie będzie sposobu aby oszukać lub odczarować nasze zabezpieczenia. Jestem pewien, że nasze siły w połączeniu z zagadkami i pułapkami będą w stanie pokonać każde zło jakie stanie przed nami. Nawet samą Bezlitosną Siódemkę jeśli zajdzie taka potrzeba.

Sehrman 18-08-2008 18:28

up - i dlatego sądzę że ten miecz którty znajduje się na kamieniu za zabezpieczeniami to podróba - mieli by go odkryc przed wszystkim - to iluzja

ParkourMaster 18-08-2008 20:37

@up

dobrze sie wysepce przypatrzylem i zgadnij co odkrylem: zabezpieczenia sa na poziomie 0 a ex na -1 (to przyklady) na dole moze byc cos w rodzaju final rooma (dźwignia uruchamia mostek i niszczy kamień, a wejscie jest przez tp. zeby tam wejsc trzeba zniszczyc Ruthless Seven i Son of Verminor. quest moze byc 1 na server). dam ci fote ale jutro bo mam na innym kompie :(

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:56.