Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arczeron
(Post 1583800)
@up
nieprawda.. ale nie bede sie klocil bo sie nie da wam wytlumaczyc ze czasy kiedy w supermarketach kompy są suxxx minely dawno i ze tylko wy macie racje :p dlatego wypowiadac sie juz nie bede
komp nigdy nie mial zwiechy od czasu kupna
sados, jestes zbuntowanym ivol userem zaawansowanych pecetow ktory wyglasza swoje super smiale teorie majac wiedze z clicka i "cos tam od kolegi slyszalem"
a z podejrzen to rzeczywiscie mozesz moj komp oceniac, powodzenia :p
a ceny komponentow wziales z dzis, a powtarzam ze kupowalem go 2-3 miechy temu a jakbys czytal chociaz cdaction to bys wiedzial ze roznice cen z miecha na miech sie bardzo zmniejszaja, wystarczy paredziesiat/parenascie zl zmiany ceny kazdej czesci i juz jest taniej i to o wiele
|
Człowieku na benchmarku.pl siedze codziennie od jakiś 2 lat, ceny poszczególnych sprzedawców z allegro obserwuje z dnia na dzień, a jak byś chciał to bym może nawet się pofatygował do kolegi jakiego mu kompa pół roku temu złożyłem za 2,5k, no co do proca to nie jest c2d lecz amd 4000+, 2 gb ram ddr2 800mhz, ge force 7600 gt itd., ogólnie to już co do k graf płyt asusa i proców athlona/intela to w jednym sklepie mam zniżki 10% od ręki.
Może twój komputer kosztował 2,1k ale był napewno pełen nie potrzebnych badziew które zamiast pomagać to tylko dupe trują bo nie ma soltów wolnych albo windows domaga się ich instalacji... Gazet żadnych nie czytam bo to jest mi zbędne i mam mase innych rzeczy na które mogę spożytkować 20zł. Google.pl dostarcza mi o wiele więcej info o produktach a nie gazeta która opisuje tylko to co jej się podoba, CD-Action maniaku... Np. moja rodzina na komunie za 3,5k kupiła komputer z 3200+ sempron płyta g-byte, 512 mb ram itp... ale monitor 19", głośniki 5.1 drukarka, org. vista... Tak to jest, komp to tak jak linux, musi w nim być tylko to co nie zbędne bo wszystko inne go tylko spowalnia...
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nytalith
(Post 1584338)
W supermarketach robia "magie liczb", tj. wsadzaja proca z najwiekcej ghz, zasilacz z setkami W, co z tego ze procek to pentium 4 sprzed roku i przy 3,5ghz ma wydajnosc 1ghz c2d, ze zasilacz to 800W codegen ktory lapie zadyszke przy configu ciagnacym 300W. Plyta i reszta komponentow nic ludiziom nie mowi, bo powiedzcie czy szary user wie czym sie rozni np. p865 i p35? Wiekszosc ludzi uwaza ze liczy sie tylko procesor, ewentualnie grafa, a plyta glowna to kawal plastiku majacy wszystko trzymac na miejscu. Nie wspominajac o zasilaczu.
|
Ja w supermarkecie bywam tylko wtedy kiedy musze, bo nie lubie tego, wole mały polski biznes :) A komputer to ostatnie czego bym szukał właśnie tam, lepiej porozmawiajcie z ludźmi z pobliskiego sklepu dla waszych znajomych będziecie mieli kompy z zawyrzoną ceną, a dla siebie po cenie hurtowej, i dzięki temu dużo zaoszczędzicie :) ja mojemu ojcu kupiłem komp do pracy za 450zł(cena hurtowa) 3 lata temu, cel 2.4, 256 mb ram, gf 3, płytka asusa. Dokładnie 3,5 miecha temu sprzedałem ten zestaw za 428,5 zł na licytacji :) supermarketowe dzieci pewnie nie wiedzą że prawdopodobnie ich model to np 1,8 ghz tylko podkręcony do 2,4 co w c2d nie jest trudne a efekty widać... Tak samo z niektórymi k graf się robiło głównie ati nie wiem jak teraz...
|