Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Poradniki (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=31)
-   -   Zarabianie w Mintwallin - Poradnik (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=143336)

Dragon-Rook 14-08-2007 19:10

A opłaca sie 28-29 lvl ms z gfb biegac?

Aboc 14-08-2007 20:19

Heh :) niedziwie się autorowi że się zdenerwował bo słysząc takie herezje też bym sie wkurzył...

a poradnik 8/10

King Mati 15-08-2007 00:34

świetny poradnik mam nadzieje ze jak sie dostosuje do niego to będzie jak napisałeś :]

10/10

Etan Marth 16-08-2007 12:35

Mogles tylko zaznaczyc ze to poradnik do "Zarabiania w Mintwallin na non-pvp", bo n.p. na moim lvl'u majac 1.1k capa, nie wyobrazam sobie brania n.p. 11 chain armorów i wysylania ich (11 chain armor=880gp). Bylo by to strasznie mozolne zajecie i marnowanie parcela. Nigdy nie gralem na non-pvp wiec moze masz racje. Jednak na normalnym swiecie pvp juz lepiej robic lootbagi i wysylac majac n.p. 5k oz. Bylo by bardziej ekonomicznie i chyba latwiej pozniej byloby to sprzedac ;p

Tao16 16-08-2007 22:37

Poradnik ogolnie dobry, lecz rozwalilo mnie 1 zdanko\ twierdzenie o tym ze na 70 lvl brac do bp loota. :D:D:D:D:D:D:D:D Chyba kazdy loot sie "cisnie" po ziemi a po to sa parcele podpisane ze jak ktos zacznie krasc to zmyka sie w kierunku MailBoxa i siup do innego miasta.

King Mati 16-08-2007 22:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Etan Marth (Post 1605898)
Mogles tylko zaznaczyc ze to poradnik do "Zarabiania w Mintwallin na non-pvp", bo n.p. na moim lvl'u majac 1.1k capa, nie wyobrazam sobie brania n.p. 11 chain armorów i wysylania ich (11 chain armor=880gp). Bylo by to strasznie mozolne zajecie i marnowanie parcela. Nigdy nie gralem na non-pvp wiec moze masz racje. Jednak na normalnym swiecie pvp juz lepiej robic lootbagi i wysylac majac n.p. 5k oz. Bylo by bardziej ekonomicznie i chyba latwiej pozniej byloby to sprzedac ;p

jak sobie nie wyobrażasz to przeczytaj dokładnie (jeśli wo gole go przeczytałeś) poradnik bo ja nie widzę żeby zbierał chain armory...
co do parcela od kiedy 15 gp to "marnowanie"

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tao16 (Post 1606876)
Poradnik ogolnie dobry, lecz rozwalilo mnie 1 zdanko\ twierdzenie o tym ze na 70 lvl brac do bp loota. :D:D:D:D:D:D:D:D Chyba kazdy loot sie "cisnie" po ziemi a po to sa parcele podpisane ze jak ktos zacznie krasc to zmyka sie w kierunku MailBoxa i siup do innego miasta.

Ja też robie do full capa i wysyłam ja sobie nie wyobrażam robić loota przez 5 h żeby ktoś mi go potem ukradł wole stracić te 200 gp na parcele niż potem 30 k z loota...

Skoro tak źle oceniacie ten poradnik do dlaczego nie zrobicie lepszego ?

morisek 16-08-2007 23:09

up: Rotfl, "dlaczego nie zrobicie lepszego?" Takie teksty mnie dobijają. Jeżeli on się decyduje na napisanie to znaczy, że wydaje mu się, że wie coś na ten temat. Oni oceniają jego prace. A to co ty napisałeś, to nie jest żaden argument. Tak piszą dzieci, które chcą tylko niepotrzebnie się kłócić i nie potrafią przyjąć krytyki.

edit: Dla jednego dużo, dla innego mało - ciężko osądzić. A co do reszty to ma prawo im się coś nie podobać. Każdy ma własną opinie.

King Mati 16-08-2007 23:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez morisek (Post 1606937)
up: Rotfl, "dlaczego nie zrobicie lepszego?" Takie teksty mnie dobijają. Jeżeli on się decyduje na napisanie to znaczy, że wydaje mu się, że wie coś na ten temat. Oni oceniają jego prace. A to co ty napisałeś, to nie jest żaden argument. Tak piszą dzieci, które chcą tylko niepotrzebnie się kłócić i nie potrafią przyjąć krytyki.

Co innego gdyby mówili prawdę ale tak nie jest. Niech przemyślą zanim coś napiszą.

np: od kiedy 15 gp to jest "marnowanie" kasy ? w sumie 10 gp...

nUUBBa 17-08-2007 06:09

Dopiszę coś:

1. Poradnik dla ludzi chcących zarobić na 100% (nie stracić lootbaga przez złodzieja - parcele i loot w bp = 100% zarobek bez żadnego ryzyka !)
2. Poradnik dla światu non-pvp (na pvp można kolege nasłać na złodzieja, tutaj nie !)
3. Panów krytykantów zapraszam do napisania swojego poradnika z tymi brakującymi elementami, życzę powodzenia i miłego czytania bezsensownych ocen negatywnych (szacunek dla osób oceniających mnei negatywnie, ale z dowodami konkretniymi)

Panu up dziękuję za pomoc w uświadamianiu kilku noobów z tego forum :)

Diuks 17-08-2007 12:36

Myślałem że coś ciekawszego ale w sumie.. co nowego można napisać o mint? Stare expowisko na wszystkich stronach polecane jako "kasodajne", a jest wiele lepszych i dla pacc i dla facc ale nieważne (szukajcie a znajdziecie;) ).

Po 1.
Jeśli expiłeś przez dwa miechy minimum 30k dziennie to daje 30k golda*60dni = 1,8mln gp ... dosyć drogi masz świat że 2 miesiące ci zajęło zarobienie na te eq ^^.

Po 2.
Przydałaby się droga jaką robisz w mintwalin, bo mnie to zawsze zastanawia, jak inni tam expią? Wchodzisz do tego pokoiku nad królem? Chodzisz na dragi?

Po 3.
Skoro piszesz poradnik dla ~70+ levela czyli dla teoretycznie doświadczonych graczy to nie pisze "często natrafia się na hordy Minotaurów Archerów", często? chyba co okrążenie a ta horda sie składa z 3-4 mino archerów gdzie każdego masz na hita xD. Chyba że ktoś ma zamiar tam botować to ta informacja się mu przyda ;].

Po 4.
Niezła metoda na segregacje lotbagu.. Nie wpadłem jeszcze na coś takiego zawsze sie trudzę w dp. Chyba jedyna cenna rzecz z tego poradnika jak dla mnie ^^. Za to masz u mnie wielki plus ^^.

Po 5.
Wand of Cosmic Energy chodzi u djinna po 2k a u ludzi więcej.. Chyba że ktoś nie ma dostępu do djinów.

Po 6.
Warto też dodać uwagę że jak ktoś wchodzi już w dużą gromadę to dobrze uciec miedzy jakieś łóżka czy przejście szerokości 1sqm . bije nas wtedy 1 potwór tylko czyli nie potrzeba sie "uchać".

Po 7.
Te chain army/swordy/mace/fishing rody przy sprzedaży nie są aż tak bardzo uciążliwe przy sprzedaży że nie opłaca sie ich zbierać..

Ogólnie to jest to bardziej poradnik jak wynieść lotbag na non-pvp niż jak zarabiać w mint. Napisałeś tylko parę własnych zdań (pomysłów na expienie?)reszta sie powiela z tymi co już kiedyś były na forum porozrzucane po rożnych tematach.

Donas 17-08-2007 17:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez nUUBBa (Post 1607274)
Dopiszę coś:

1. Poradnik dla ludzi chcących zarobić na 100% (nie stracić lootbaga przez złodzieja - parcele i loot w bp = 100% zarobek bez żadnego ryzyka !)
2. Poradnik dla światu non-pvp (na pvp można kolege nasłać na złodzieja, tutaj nie !)
3. Panów krytykantów zapraszam do napisania swojego poradnika z tymi brakującymi elementami, życzę powodzenia i miłego czytania bezsensownych ocen negatywnych (szacunek dla osób oceniających mnei negatywnie, ale z dowodami konkretniymi)

Z każdym postem wkurzasz mnie coraz bardziej. Nie potrafisz przyjąć konstruktywnej krytyki, nie potrafiłeś ustosunkować się do mojej wypowiedzi po twoim poście pełnym obelg! Ktoś napisał wcześniej "napisz lepszy!", ty mówisz dokładnie to samo, lecz innymi słowami - NIE, NIE I JESZCZE RAZ NIE! To TY tu piszesz poradnik, nie JA! To JA tu oceniam poradnik, nie TY! Nie JA muszę się starać by mój manual był dobry, lecz TY! I to kieruję do wszystkich ludzi piszących teksty tego typu "napisz lepszy!".

Jeśli chcesz ocenić mój poradnik, to zapraszam do strony w podpisie. Jest oczywiście o innej tematyce i liczę na konstruktywną krytykę (bo jak znam życie w ramach odwetu napiszesz "do bani, bo tak").

Nadal się dziwię jakim cudem to przeszło. Tyle na ten temat.

@down
O ropaniu magów słyszałeś? Jak napisał Uther92 cała potęga gracza leży w jego umyśle, którego, jak widać, niektórym tutaj brakuje :) Wystarczy zastanowić się przed klepaniem respa, nie wbijać się na chama.

Dziki_Osiol 17-08-2007 20:41

poradnik całkiem niezły,znalazłem tylko 1 literówkę.a w dodatku uśmiałem sie z odpowiedzi co niektórych "proplajeruff".
dwudzieste knajty bijace powiedzmy mino maga + 3 archery + reszte szituff?
xD
jak dla mnie 9/10,trzymaj poziom :)

nUUBBa 19-08-2007 14:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Donas (Post 1608044)
Z każdym postem wkurzasz mnie coraz bardziej. Nie potrafisz przyjąć konstruktywnej krytyki, nie potrafiłeś ustosunkować się do mojej wypowiedzi po twoim poście pełnym obelg! Ktoś napisał wcześniej "napisz lepszy!", ty mówisz dokładnie to samo, lecz innymi słowami - NIE, NIE I JESZCZE RAZ NIE! To TY tu piszesz poradnik, nie JA! To JA tu oceniam poradnik, nie TY! Nie JA muszę się starać by mój manual był dobry, lecz TY! I to kieruję do wszystkich ludzi piszących teksty tego typu "napisz lepszy!".

Jeśli chcesz ocenić mój poradnik, to zapraszam do strony w podpisie. Jest oczywiście o innej tematyce i liczę na konstruktywną krytykę (bo jak znam życie w ramach odwetu napiszesz "do bani, bo tak").

Nadal się dziwię jakim cudem to przeszło. Tyle na ten temat.

@down
O ropaniu magów słyszałeś? Jak napisał Uther92 cała potęga gracza leży w jego umyśle, którego, jak widać, niektórym tutaj brakuje :) Wystarczy zastanowić się przed klepaniem respa, nie wbijać się na chama.

Skoro dalej twierdzisz, że 20 kina i temu podobne "cosie" są w stanie zarobić na mint to powodzenia w ProPGowaniu w Tibii (ale na OTSie). Skoro poradnik się tu znalazł widać coś jest wart ... a to, że ty masz żal do adminów, że pomimo Twoich (ogromnych) starań Twój jakiś tam badziewiasty poradnik tkwił w propozycjach to już nie mój problem. Widać jestem lepszy, może mam lepszy umysł ? haha siła w umyśle 20 kina na mint, jedyne co on może pomyśleć to mhm ... kiedy umrę ... zal.pl proszę już nie komentuj, bo każdy Twój wpis to plecienie tego samego tyle, że na inne sposoby. Zajmij się swoimi poradniczkami i od mojego już odbij, bo naprawdę nie wiesz co znaczy konstruktywna ocena (zapraszam na wikipedie) i ostatnie to zaznaczę na grubaska 20 kina w mint nie ma czego szukać ! ciao :*

Donas 19-08-2007 15:54

Cytuj:

Skoro dalej twierdzisz, że 20 kina i temu podobne "cosie" są w stanie zarobić na mint to powodzenia w ProPGowaniu w Tibii (ale na OTSie).
To w Tibii czy na OTSie? ;) Zastanów się nad tym co piszesz.
Cytuj:

Skoro poradnik się tu znalazł widać coś jest wart ... a to, że ty masz żal do adminów, że pomimo Twoich (ogromnych) starań Twój jakiś tam badziewiasty poradnik tkwił w propozycjach to już nie mój problem. Widać jestem lepszy, może mam lepszy umysł ?
Skoro mój poradnik nie został przeniesiony, to jest jakaś przyczyna. Jednak widzę, że nawet się nie wysiliłeś, by go skrytykować, wątpię czy go przeczytałeś.
Cytuj:

haha siła w umyśle 20 kina na mint, jedyne co on może pomyśleć to mhm ... kiedy umrę ... zal.pl proszę już nie komentuj, bo każdy Twój wpis to plecienie tego samego tyle, że na inne sposoby.
1 post - ogólna krytyka poradnika
2 post - dobitne uzasadnianie moich stanowisk (bo widać krytyka w pierwszym poście była dla ciebie zbyt lakoniczna)
3 post - uświadamianie tobie pewnych racji odnośnie pisania poradników

Twierdzisz że mówię cały czas o tym samym, ubierając to jedynie w różne słowa? To przeczytaj te posty sobie jeszcze raz i się zastanów.

Cytuj:

Zajmij się swoimi poradniczkami i od mojego już odbij, bo naprawdę nie wiesz co znaczy konstruktywna ocena (zapraszam na wikipedie) i ostatnie to zaznaczę na grubaska 20 kina w mint nie ma czego szukać ! ciao :*
W drugim poście zacytowałem definicję konstruktywnej krytyki dokładnie z Wikipedii, więc nie mów, że nie znam znaczenia frazu.

Z każdym postem pokazujesz tylko to, że brakuje ci argumentów. Nie potrafisz sensownie skomentować moich wypowiedzi. Mintwallin jest pełne różnych budynków i można to wykorzystać, kryjąc się po rogach (przez co Mino Archery muszą podejść by uderzyć, a o to chodzi) czy też zamykając się w np. więzieniu czy tym sądzie (budynek od razu na południe po wejściu do mint) i bijąc moby jeden po drugim. Mino magi można ropnąć lub zamknąć w więzieniu, co jest w miarę proste i zwykle kosztuje ok. 4-5 uhów, zależy też od zręczności i szczęścia. Najchętniej nakręciłbym filmik, w którym ukazałbym ci przebieg takiego wypadu, jednak z paru powodów tego nie zrobię.

I będę nadal odpowiadał na twoje posty, w których atakujesz moją osobę czy moje racje, chociaż wiem, że przekonanie ciebie do moich poglądów graniczy z cudem. I gdy odpowiadasz na moje posty, chociaż zastanów się nad tym co piszesz.

Viscia 19-08-2007 21:03

Ładny poradniczek bardzo mi sie przydal jak dla mnie 9/10 :cup:

Moczymordah 19-08-2007 23:39

B. dobry poradnik, 9/10, byłoby 10/10 gdybyś dokładniej opisał respy i metody expa.

Kup.Se.Musk 19-08-2007 23:39

Cytuj:

Dopiszę coś:

Nigdy nie ma 100% na stracenie lootbag'a. Nawet najlepszy spec od robienia lootbagów może popełnić błąd lub znajdzie się od niego jeszcze bardziej sprytniejszy gracz.

Cytuj:

Mam parę poradników. Jak widać tworzę co raz lepsze, a dlaczego? Tu masz odpowiedź. Każdy post z negatywnymi opiniami przeanalizowałem sobie. Nie musiał być poparty dowodami, ponieważ brałem sobie to na "chłopski rozum". Niestety widać, że Ty go nie posiadasz. W dodatku nie potrafisz przyjąć krytyki na siebie i przyznać się do błędu. Poza tym, nikt Ci w życiu nie będzie wskazywać błędów z mocno popartymi dowodami.

Cytuj:

Zapoznaj się ze znaczeniem słowa "noob" i dopiero wtedy zacznij go używać.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dziki_Osiol (Post 1608516)
poradnik całkiem niezły,znalazłem tylko 1 literówkę.a w dodatku uśmiałem sie z odpowiedzi co niektórych "proplajeruff".
dwudzieste knajty bijace powiedzmy mino maga + 3 archery + reszte szituff?
xD
jak dla mnie 9/10,trzymaj poziom :)

Spójrz w lustro, jak myślisz kogo zobaczysz? "proplajera", którym jesteś TY! Nie będę pisać tego samego. Przeczytaj wcześniejsze posty.

MaThEoS 20-08-2007 15:00

yo
lootbag niejest nigdy pewny.
Zawsze noob może ukraść.
A noob wejdzie wszędzie, więc lepiej wysyłać loot w niedługich odstępach czasu.
exp w mintwallin jest rox :]
pozdro 4 all

olimpijski 20-08-2007 18:31

Najlepiej kupić dużo parceli i wysyłać gdy nie ma sie capa, bo lootbagi... hmmm jedynie z duzym lvl ze jak noobek ukradnie to sie go zbaije

Sniper_Pall 17-09-2007 19:37

Super ładnie i estetycznie wykonany poradnik.Gratulacje:)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:25.