Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Debata Tusk vs. Kwaśniewski. Kto Waszym zdaniem wygrał? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=150947)

Dwik 15-10-2007 23:17

Według mnie był remis, z lekkim wskazaniem na Tuska. I to już nie chodzi o część merytoryczną, ale raczej o konieczność wygranej PO nad PiSem. Dodatkowo ostatnie przygody Kwaśniewskiego oraz sposób rządzenia przez ekipy Millera/Beliki jakoś nie skłaniają mnie do głosowania na LiD.

@semtana
Nie można sądzić ludzi za to w jakim żyli ustroju. Według ówczesnego prawa, spora część SB wykonywała jedynie swoje obowiązki. Jedynie we wczesnych latach 50-tych UB był naprawdę morderczą organizacją ( czasy Stalina). Uważam, że ludzi którym przyszło zyc, pracować i rządzić w tamtych czasach nie powinno się oceniać za same bycie w systemie komunistycznym, ale za ich dokonania zarówno te złe jak i dobre.

R3T 15-10-2007 23:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gangrel (Post 1696959)

Wygrał Kwaśniewski. Mówił bardziej merytorycznie, i w przeciwieństwie do Tuska może swoje tezy poprzeć doświadczeniem, tak w sprawach państwowych, jak i tych zagranicznych. je w Polsce .

Jednak czesc o polityce zagranicznej przegral znacznie.
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, fakt czesc o gospodarce wygral Kwasniewski ale reszta nalezala juz do Tuska

Parys 15-10-2007 23:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Smetana (Post 1697000)
Z tym zabijaniem mocno przesadziłem, pomyślałem chwilę, i usunąłem to. Udowodnienie komuś czegoś byłoby praktycznie niemożliwe, no i niektórzy zostaliby bezkarni (archiwa z pewnością zostały częściowo uszkodzone/sfałszowane). Ale odsuwanie takich ludzi od polityki wydaje mi się sensowne (mniejsze ryzyko koneksji itd).
Jeśli chodzi o Piłsudskiego miał on wiele ciemnych kart w swym życiorysie.

A kto ich nie ma? Uznawany za bohatera narodowego. Tak samo jak R. Dmowski.

Regusek 15-10-2007 23:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Parys (Post 1697029)

To tylko jeden z wielu, naprawdę wielu przypadków..

ripper 15-10-2007 23:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Smetana (Post 1697000)
Z tym zabijaniem mocno przesadziłem, pomyślałem chwilę, i usunąłem to. Udowodnienie komuś czegoś byłoby praktycznie niemożliwe, no i niektórzy zostaliby bezkarni (archiwa z pewnością zostały częściowo uszkodzone/sfałszowane). Ale odsuwanie takich ludzi od polityki wydaje mi się sensowne (mniejsze ryzyko koneksji itd).
Jeśli chodzi o Piłsudskiego miał on wiele ciemnych kart w swym życiorysie.

No pewnie - komuniści = układy, a prawica to bezwzględna uczciwość. Dream on, brother, while you can.

Gangrel 15-10-2007 23:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Parys (Post 1697029)

Zgoda, ale mnie tylko szag trafia kiedy czytam że z PZPR-em do piachu, a takiemu Piłsudzkiemu stawiamy pomniki, że w trakcje tych kilku dni przewrotu majowego zginęło więcej ludzi (cywilów!) niż w czasie całego stanu wojennego. A potem jeszcze tacy obłudnicy (nie mówię tu teraz o nikim z tego forum) twierdzą, że przewrót majowy był aktem patryjotyzmu, a stan wojenny zbrodnią.

Durtalion 15-10-2007 23:30

Krotko i na temat i bez obrazy :)
JEBAC CO BYLO KIEDYS :)
Wiem wiem zachowalem sie jak dziecko :baby: 8o

Reflux 15-10-2007 23:35

O przeszłości się pamięta ale się nią nie żyje.

Carrota 15-10-2007 23:37

Oczywiście Tusk <3 B)

gyagen 16-10-2007 00:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Parys (Post 1696956)
IMHO, remis z małym wskazaniem na Kwacha.
Tusk leżał na deskach w pierwszej części - pytanie o podatki w Irlandii, którą tak co chwila wychwala.
Potem jeszcze to ułaskawienie :|

z ułaskawieniem Tusk trafił,tylko nie dali mu dokończyć,jak wiadomo biznesmenów było dwóch jednego Kwachu ułaskawił,drugiego już nie!zrobił to Lech Kaczyński...ale tak to jest jak nie dopowie się czegoś to miliony żyją w takim przekonaniu i nie weryfikują informacji

Ribik 16-10-2007 00:20

Moim zdaniem wygrał Donald Dusk ^^
i nie dlatego, że go lubie lecz dlatego ,iż był do debaty lepiej przygotowany :)

Parys 16-10-2007 00:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gyagen (Post 1697168)
z ułaskawieniem Tusk trafił,tylko nie dali mu dokończyć,jak wiadomo biznesmenów było dwóch jednego Kwachu ułaskawił,drugiego już nie!zrobił to Lech Kaczyński...ale tak to jest jak nie dopowie się czegoś to miliony żyją w takim przekonaniu i nie weryfikują informacji

Liczy się to co powiedział ( a raczej czego nie), a nie to co miał na myśli.

Hellraiser 16-10-2007 00:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 1696833)
Jakoś mnie do tego nie ciągnie.

Tja, bez 10ciu znaków.

Duch Niespokojny 16-10-2007 00:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 1696936)
No pewnie, sbków też zaciągnijmy na szafot, bo donosili. To były zupełnie inne czasy. Prawda jest taka, że nie ma ludzi złych - są tylko sytuacje, które wyzwalają w człowieku złe zachowania. A nawet jeśli robili to z czystej wygody - cóż z tego? Każdy człowiek ma prawo żyć tak, by to on był szczęśliwy. Jeśli TERAZ nie szkodzą społeczeństwu, to z tego, co robili, kiedy była inna władza i inna sytuacja w społeczno-polityczna?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dwik (Post 1697023)
Nie można sądzić ludzi za to w jakim żyli ustroju. Według ówczesnego prawa, spora część SB wykonywała jedynie swoje obowiązki. Jedynie we wczesnych latach 50-tych UB był naprawdę morderczą organizacją ( czasy Stalina). Uważam, że ludzi którym przyszło zyc, pracować i rządzić w tamtych czasach nie powinno się oceniać za same bycie w systemie komunistycznym, ale za ich dokonania zarówno te złe jak i dobre.

Podążając za waszą logiką: Nie można skazywać członków mafii za to co robią, w końcu tylko wykonują polecenia kogoś, kto stoi wyżej od nich. Nie można też ich winić za samo przystąpienie do organizacji przestępczej, w końcu niektórzy dołączają do gangów na przykład z powodu biedy i braku perspektyw. Zagłębiając się jeszcze bardziej można by wykazać, że nikt tak naprawdę nie jest odpowiedzialny za własne czyny, a więc nie można karać nikogo.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 1697046)
No pewnie - komuniści = układy, a prawica to bezwzględna uczciwość.

Zauważ, że Platforma postuluje ograniczenie kontroli państwa nad gospodarką, a więc głównej przyczyny tworzenia się korupcyjnych układów. Dokładnie przeciwne stanowisko w tej sprawie zajmują socjaliści z LiD-u czy z PiS-u.

Rotherdamie 16-10-2007 00:54

Tusk po debacie był mocno podniecony. Jakby czuł się zwyciezcą . I ten jego triumfalny gest uscisniecia dłoni z zyczeniami dla Kwacha.
Ale według mnie Kwach wygrał. Tusk tak jakby mówił nie na temat i starał sie uniknąc odpowiedzi na pewne pytania co dawało przewagę Kwachowi. Ale są ludzie ,którzy sadza ,ze Tusk wygrał. To jest dosc kontrowersyjny temat. Rozbawiło mnie jak Kwach powiedział Tuskowi ,ze mu kiedys powie jak wybory prezydenckie wygrac krok po kroku.

Dwik 16-10-2007 00:57

@up
Mafia to organizacja przestepcza, UB byl to urzad, organ panstwowy - swego rodzaju policja, tyle ze polityczna. Prawo pozwalalo im robic to i owo. Warto pamietac, ze za zabicie ksiedza Popieluszki (mimo iz nie mam respectu do jego legendy), zostali skazani bezposredni sprawcy zabojstwa. Tak wiec nie bylo to bezprawie. Mafia to organizacja jawnie i brutalnie naginajaca prawo. Twoje porownanie jest wiec co najmniej nie na miejscu.

Duch Niespokojny 16-10-2007 02:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dwik (Post 1697216)
Warto pamietac, ze za zabicie ksiedza Popieluszki (mimo iz nie mam respectu do jego legendy), zostali skazani bezposredni sprawcy zabojstwa. Tak wiec nie bylo to bezprawie. Mafia to organizacja jawnie i brutalnie naginajaca prawo. Twoje porownanie jest wiec co najmniej nie na miejscu.

Jeśli więc ustanowilibyśmy prawo, które zezwalałoby mafii na jej działalność, to już nie widziałbyś w niej nic złego?
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dwik (Post 1697216)
Mafia to organizacja przestepcza, UB byl to urzad, organ panstwowy - swego rodzaju policja, tyle ze polityczna. Prawo pozwalalo im robic to i owo.

Czyż nie jest to argument za rozliczeniem i ukaraniem ludzi, którzy to prawo stanowili?

Doom Terror 16-10-2007 13:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Smetana (Post 1696881)
moim zdaniem dla postkomunistów i członków pzpr nie powinno być miejsca w dzisiejszej polityce.

zdefiniuj postkomunistow?Ze sa na scenie politycznej dlugo,ze maja poglady lewicowe oraz ze wiekszosc walczyla o wolna polske to postkomunisci?Chyba za duzo smietanki przedwyborczej lykles...Wiem nie byli swieci ale nie robili z nas panstwa gdzie afera goni afere,gdzie podsluchy sa wszechobecne oraz gdzie chciano narzucic mediom prawa,ktore by sprawily ze nikt by nie wiedzial o potknieciach,niedociagnieciach itp PiSowskiego rzadu..."Ci komunisci" odciagneli nas od Rosji do Nato,do UE gdzie "pro zachodnia byla koalicja" nie chciala dojsc zaslaniajac sie rolnikami,ktorzy to najmilej chyba beda wspominac wstep polski do UE za sprawa doplat.Denerwuje mnie pisanie ze post komunisci...To sa ludzie,ktorzy chcieli byc politykami,lizali komunista dopoki nie zobaczyli szansy na wolna polske,ktora wykorzystali nie jako postkomunisci a jako solidarnosc,razem z politykami PO,PiSu(oczywiscie mowa o poszczegolnych osobach).Jedyne co mnie bardziej denerwuje niz niby postkomunisci to "uklad".Wlasnie w LiD jest odmlodzone z Olejniczakiem na czele,ukladow mozna teraz juz doszukiwac sie w innych partiach...I nie nie jestem fanatykiem LiD'u znam wiele pomylek,ktore popelnili jako SLD,ale jestem im to w stanie wybaczyc,nawet to ze panstwowe firmy zatrudnialy ich rodziny,bo to jeszcze bardziej sie rozwinelo za koalicji...nie wspominajac o probach wykupienia poslow samoobrony przez PiS kiedy byli jeszcze razem...Juz nie jade po PiS'ie bo to offtop...W kazdym badz razie najbardziej lubie LiD,do PO mam stosunek umiarkowanie neutralny,zas PiS i inne rownie zalosne partie mam gdzies...Moze upr bym wpisal pomiedzy LiD a PO gdyby nie zwiazali sie z LPR...

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Smetana (Post 1696920)
Przecież wszyscy z rządu wiedzieli o zbrodniach, o strzelaniu do ludzi, o donoszeniu, o SB... Ładnie się teraz uśmiechają, ale dla mnie mają krew na rękach. A różnica między czynami czyjegoś dziadka, a konkretną osoba jest chyba wyraźna.

wszyscy wiedzieli ale co mogli zrobic? Hmm kazdy sprzeciw = wiezienie... do pewnego momentu gdy na scene weszla solidarnosc

Ashlon 16-10-2007 13:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 1697248)
Jeśli więc ustanowilibyśmy prawo, które zezwalałoby mafii na jej działalność, to już nie widziałbyś w niej nic złego?

Z punktu widzenia prawa - nie. Ale czy prawo moze tylko legalizowac rzeczy dobre? Bo jesli tak, to nie powinnismy miec jakiejkolwiek armii, bo ta przeciez sluzy zlu (w domysle - zabijaniu) ;)

Diegoverialanho 16-10-2007 13:38

Imho nie oglądałem ale z sondaży wynika że wygrał Tusk. Kwaśniewski się stoczył z tą prowokacją alkocholową...więc wiadomo na kogo ludzie głosowali...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:27.