Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   25 Listopada - Dzień bez futra (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=155548)

Ashlon 26-11-2007 00:41

Hodowanie zwierzat dla futer i pozyskiwanie ich metoda humanitarna (mozliwie najmniej bolesna, ew. podczas narkozy) - moze byc.
Polowanie na zwierzeta dla futer / zabijanie zwierzat brutalnymi metodami - zdecydowanie nie, takim ludziom powinno sie wydlubac oczy a pozniej puscic nago w jakas dzungle, to bylaby chyba dobra kara ;)

Atimcia 26-11-2007 01:38

Ashlon oko za oko?:D

cóż człowiek istotą rozumną.... próbuje wszelkimi sposobami ułatwiać sobie życie. I tak jak Kamil napisał jeśli jest to humanitarne to czemu nie. Ludzie robią gorsze rzeczy w zaciszu domowym...

Rethfing on Aldora 26-11-2007 08:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tompior (Post 1764384)
A czy ja pisalem cos o robieniu futer z robakow?

Napisałeś, że są plagi robaków jak się wytępi za dużo zwierzaków odpowiedzialnych za ich wyjadanie. Zróbmy skóry ze zwierzaków, a potem z robaków jak będą plagi.

raf420 26-11-2007 14:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez PanKracy (Post 1764632)
Widze że nie rozróżniasz skóry od futra, no ale trudno. Na zrobienie futra trzeba opruć na żywca kilkanaście razy więcej zwierząt niż na zrobienie małego portfela. Poczytaj sobie troche na tej stronie, może zmienisz zdanie.
http://www.empatia.pl/futro/

Ponadto takie portfele są z skóry zwierząt hodowlanych np. świń, krów.

Jeżeli chodzi o futra; wiem, że nigdy nie zamienimy je na syntetyki, ale można by było hodować poszczególne zwierzęta (w rezerwatach, a nie jakiś klatkach za dyche) i humanitarnie wyciągnąć z nich skórę. To jest chyba najbardziej prawidłowy sposób.

Korektor 26-11-2007 15:14

Już to widzę jak świat przejdzie na syntetyki.

spider-bialystok 26-11-2007 16:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 1764716)
Hodowanie zwierzat dla futer i pozyskiwanie ich metoda humanitarna (mozliwie najmniej bolesna, ew. podczas narkozy) - moze byc.
Polowanie na zwierzeta dla futer / zabijanie zwierzat brutalnymi metodami - zdecydowanie nie, takim ludziom powinno sie wydlubac oczy a pozniej puscic nago w jakas dzungle, to bylaby chyba dobra kara ;)

Wiec uwazasz, ze zycie w hodowli jest lepsze dla zwierzecia niz zycie na wolnosci (polowania)? Przeciez w obu przypadkach i tak zginie, a lepiej chyba zyc na wolnosci, nie?

Atimcia 26-11-2007 17:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1765143)
Wiec uwazasz, ze zycie w hodowli jest lepsze dla zwierzecia niz zycie na wolnosci (polowania)? Przeciez w obu przypadkach i tak zginie, a lepiej chyba zyc na wolnosci, nie?

Jeśli nigdy nie jadłeś żaby to wiesz jak smakuje?
tak samo ze zwierzęciem jeśli nigdy nie było na wolności to nie wie jak to jest. Akceptuje po prostu to co ma.

Onori 26-11-2007 17:48

Cytuj:

Jeśli nigdy nie jadłeś żaby to wiesz jak smakuje?
tak samo ze zwierzęciem jeśli nigdy nie było na wolności to nie wie jak to jest. Akceptuje po prostu to co ma.
I. Krasicki - "Ptaszki w klatce"

"Czegoż płaczesz" - staremu mówił czyżyk młody -
masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody"
"Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto Ci wybaczę;
jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".
;)

Ashlon 26-11-2007 18:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1765143)

Nie uwazam tak, ale mam swiadomosc, ze nikt nie bedzie tworzyl rezerwatow tylko po to, zeby zwierzak sobie fajnie biegal - wydaje mi sie, ze trzeba jak najlepszy wynik osciagnac w kategorii humanitarna hodowla/zysk, czyli troche ten zysk ograniczyc, ale hodowac zwierzeta w GODNYCH warunkach i starac sie zabijac je z jak najmniejszym bolem dla nich. Jakos istnieja miejsca, w ktorych zwierzeta maja wystarczajaca duza klatke, zabijane sa podczas uspienia itd - jak sie chce, to mozna.

@Marla : no i w tym problem.

Martka 26-11-2007 18:51

@Ashlon
Problem w tym, że niewielu chce :/.

Soldier_PL 30-11-2007 04:47

Ahhh gdyby ludzie stworzyli urządzenie którym moglibysmy jak golarka scinac futro zwierzat 1 raz na rok lub 2 ^^ ale zaraz po scieciu futra bysmy dbali o to zeby zwierze nie zachorowalo itp.Wtedy nie bylo by tego zabijania zwierzat =).No ale narazie sa jeszcze ludzie ktorzy brutalnie zabijaja zwierzeta po to aby miec futro =/.

Liado 30-11-2007 08:50

Jedynym sposobem na ocalenie zwierząt jest wybicie rasy ludzkiej :> Wtedy zwierzątka spokojnie skubały by trawkę, wyciągały szyję po liście, były zjadane przez inne zwierzęta itd. I żaden głupi człowiek by im nie zagroził :D

Onori 30-11-2007 15:34

Zabijanie zwierząt? Okrucieństwo. Wybaczcie, że tak mało napisałem - ale dostałem telefon z Pruszkowa, musze wykonać egzekucje.

Hieyan 30-11-2007 20:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Soldier_PL (Post 1769642)
Ahhh gdyby ludzie stworzyli urządzenie którym moglibysmy jak golarka scinac futro zwierzat 1 raz na rok lub 2 ^^ ale zaraz po scieciu futra bysmy dbali o to zeby zwierze nie zachorowalo itp.Wtedy nie bylo by tego zabijania zwierzat =).No ale narazie sa jeszcze ludzie ktorzy brutalnie zabijaja zwierzeta po to aby miec futro =/.

Nie wiem, czy ty wiesz, ale futro = sierść + skóra zwierzęcia.

Patton 02-12-2007 11:07

Futro naturalne jest lepszej jakosci niz sztuczne.

Martka 02-12-2007 11:12

@Patton
Które z pokazanych niżej futer jest lepszej jakości?

http://i226.photobucket.com/albums/d...7/futroszt.jpg

http://i226.photobucket.com/albums/d...7/futronat.jpg

??

Patton 02-12-2007 11:16

No wydaje mi sie ze to 1,To drugie to wogole futro nie jest! Jakas kurtka.

Martka 02-12-2007 11:20

Właśnie wskazałeś futro pochodzenia syntetycznego. Nadal sądzisz, że naturalne są lepszej jakości?

Onori 02-12-2007 11:52

Wygląd? To tylko jedna sprawa.

@down
Nie to miałem na myśli.

Patton 02-12-2007 11:59

A np trzymanie ciepła to druga!

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 13:14.