Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Trudna zagadka (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=157965)

RaHak 21-12-2007 16:05

To żeś przywalił : /

raf420 22-12-2007 04:06

Lasooh Ma racje, profesor ma 44 lat sam sprawdzałem. ;p

Thebill 22-12-2007 16:26

wielki problem macie...

x - wiek profesora

x*x (kwadrat) - rok urodzin profesora

D- x*x e <1901,2001) , x e{44} ( zadna inna liczba podniesiona do kwadratu nie da przedzialu wieku XX (dwudziestego) i D - x e(0,+nieskonczonosci) (zalozenie dotyczace wieku profesora) czyli x e{44}

juz z samych zalozen wynika ze jedyna liczba nalzezaca do dzedziny zadania podniesiona do kwadratu daje wiek XX

A wiec profesorek mila 44 lata urodzil sie w 1936 roku

Bambuko 22-12-2007 16:41

Thebill, wynik masz dobry, ale to rozmowa ma być przeprowadzona w XX wieku, profesor mógł urodzić się wcześniej.

PiscemNatareDoces 22-12-2007 16:56

Hahahahaha cale forum smieszne jest :P
Przeczytajcie sobie zadanie:

"Hej, słuchajcie zapytany profesor o wiek powiedział::

Zapytany profesor o wiek powiedzial, czyli ktos pytal profesora o wiek, wiec pytanie moglo brzmiec, np. Ile masz lat? lub W jakim jestes wieku?

A profesorek na to:

"Urodziłem się w X kwadrat roku i mam x lat".

Czyli odpowiada swoim zagadkowym mysleniem.

I pytanie w zadaniu:

"Sprubujcie odpowiedzieć na to pytanie"

A teraz pytanie jasno nam mowi, abysmy my sprobowali odpowiedziec na nie, a brzmialo ono: ile masz lat?

Wiec odpowiedz jest prosta ;p ja mam 16 i zrobilem zadanie :)

"wiedząc że rozmowa była przeprowadzona w XXw."

Zawsze pojawia sie jakies dane zmylkowe, aby kazdy z nas myslal ze trzeba je wykorzystac do rozwiazania.

Wiec zadanie zrobione.

A dla tych lubiacych liczyc to tez nie problem.

wiek XX, wiec 1901 < x kwadrat + x < 2000 , wiek nalezy do N, wiec jedyna liczba spelniajaca nierownosc jest 44. 44 do kwadratu to 1936
Wiec musial urodzic sie w 1936, 1936 + 44 = 1980. Wiec mozna powiedziec ze ma 44 lata.

Ale oczywiscie to tylko dla tych, co chca sie pobawic w matematyke, bo rozwiazanie jest wyzej ;]

LO Wladyslaw IV Rox :D

Rafayen 22-12-2007 16:56

Ahh teraz wyliczyć gdzie się urodził.

Thebill 22-12-2007 17:03

Bardzo fajnie ale to zadanie ponoc bylo na jakijs olimpiadzie gdzie nie pisze sie wiekowo tylko klasowo pozatym to mialo byc pytanie matematyczne, jak wynika z testu. Autor posta powinien wtedy wyraznie wziasc calosc w cudzyslow bo nie wiadomo o co chodzi

edit
a no fakt sam to napisal zaczalem nad tym myslec po przeczytaniu dlaszych postow wiec jest jak mowicie; p

Korektor 22-12-2007 17:20

Kretyńskie, podchwytliwe pytanie nie związane z żadną dziedziną nauki. Ot co. Nie lubię zabawy w jakieś ukryte sensy i łapania za słówka. O wiele lepsze są zagadki na stronie Polskiej Mensy.

PiscemNatareDoces 22-12-2007 18:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor (Post 1800903)
Kretyńskie, podchwytliwe pytanie nie związane z żadną dziedziną nauki. Ot co. Nie lubię zabawy w jakieś ukryte sensy i łapania za słówka. O wiele lepsze są zagadki na stronie Polskiej Mensy.

Z logiką. Wystarczy pomyśleć.

Krizz 22-12-2007 20:24

- czyścimy.

Pantalarmion 31-12-2007 19:25

Mam nadzeje że nie wszyscy są takimy tłokami jak ty PiscemNatareDoces
PS: i mają takie głupie nazwy

Edier Master 01-01-2008 10:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pantalarmion (Post 1797160)
Hej, słuchajcie zapytany profesor o wiek powiedział
"Urodziłem się w X kwadrat roku i mam x lat".
Sprubujcie odpowiedzieć na to pytanie wiedząc że rozmowa była przeprowadzona w XXw. :D

Hmm tylko czy tu chodzi teraz o odpowiedź na to pytanie które zadali profesorowi ( ile psor ma lat=46) czy nasza odpowiedź na to pytanie (ile my mamy).

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:56.