![]() |
To żeś przywalił : /
|
Lasooh Ma racje, profesor ma 44 lat sam sprawdzałem. ;p
|
wielki problem macie...
x - wiek profesora x*x (kwadrat) - rok urodzin profesora D- x*x e <1901,2001) , x e{44} ( zadna inna liczba podniesiona do kwadratu nie da przedzialu wieku XX (dwudziestego) i D - x e(0,+nieskonczonosci) (zalozenie dotyczace wieku profesora) czyli x e{44} juz z samych zalozen wynika ze jedyna liczba nalzezaca do dzedziny zadania podniesiona do kwadratu daje wiek XX A wiec profesorek mila 44 lata urodzil sie w 1936 roku |
Thebill, wynik masz dobry, ale to rozmowa ma być przeprowadzona w XX wieku, profesor mógł urodzić się wcześniej.
|
Hahahahaha cale forum smieszne jest :P
Przeczytajcie sobie zadanie: "Hej, słuchajcie zapytany profesor o wiek powiedział:: Zapytany profesor o wiek powiedzial, czyli ktos pytal profesora o wiek, wiec pytanie moglo brzmiec, np. Ile masz lat? lub W jakim jestes wieku? A profesorek na to: "Urodziłem się w X kwadrat roku i mam x lat". Czyli odpowiada swoim zagadkowym mysleniem. I pytanie w zadaniu: "Sprubujcie odpowiedzieć na to pytanie" A teraz pytanie jasno nam mowi, abysmy my sprobowali odpowiedziec na nie, a brzmialo ono: ile masz lat? Wiec odpowiedz jest prosta ;p ja mam 16 i zrobilem zadanie :) "wiedząc że rozmowa była przeprowadzona w XXw." Zawsze pojawia sie jakies dane zmylkowe, aby kazdy z nas myslal ze trzeba je wykorzystac do rozwiazania. Wiec zadanie zrobione. _________________________________________________ A dla tych lubiacych liczyc to tez nie problem. wiek XX, wiec 1901 < x kwadrat + x < 2000 , wiek nalezy do N, wiec jedyna liczba spelniajaca nierownosc jest 44. 44 do kwadratu to 1936 Wiec musial urodzic sie w 1936, 1936 + 44 = 1980. Wiec mozna powiedziec ze ma 44 lata. Ale oczywiscie to tylko dla tych, co chca sie pobawic w matematyke, bo rozwiazanie jest wyzej ;] LO Wladyslaw IV Rox :D |
Ahh teraz wyliczyć gdzie się urodził.
|
Bardzo fajnie ale to zadanie ponoc bylo na jakijs olimpiadzie gdzie nie pisze sie wiekowo tylko klasowo pozatym to mialo byc pytanie matematyczne, jak wynika z testu. Autor posta powinien wtedy wyraznie wziasc calosc w cudzyslow bo nie wiadomo o co chodzi
edit a no fakt sam to napisal zaczalem nad tym myslec po przeczytaniu dlaszych postow wiec jest jak mowicie; p |
Kretyńskie, podchwytliwe pytanie nie związane z żadną dziedziną nauki. Ot co. Nie lubię zabawy w jakieś ukryte sensy i łapania za słówka. O wiele lepsze są zagadki na stronie Polskiej Mensy.
|
Cytuj:
|
- czyścimy.
|
Mam nadzeje że nie wszyscy są takimy tłokami jak ty PiscemNatareDoces
PS: i mają takie głupie nazwy |
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:56. |