Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Polska - kraj demokratyczny czy teokratyczny? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=159789)

Arnisan 02-01-2008 00:14

Stary, jesli Cie boli, ze bedziesz mial srednia nizsza przez jakas religie to powiedz po prostu. Uczysz sie dla siebie, czy dla walonego swiadectwa? Na uczelniach dostaja Twoje swiadectwo i patrza to co ich interesuje a nie jakas religie. W ogole wszystko sprowadzasz do religii. Ustawa o dniu wolnym od pracy w swieta nie byla wymyslem Kosciola (co jest bzdura, prywatne sklepy sa otwarte jakis czas, np. u mnie na przeciwko od 10 do 18). I tak jest zapewne wszedzie. Obejdziesz sie bez sklepu 2 dni. A z nauka zle mnie odebrales. Nie chodzi o systematyczne uczenie. Ja mam 2 tygodnie szkoly i znow ferie. Wiesz co bedzie sie dzialo przez te 2 tygodnie? Trzeba oceny wystawic, a nauczycielom malo w dzienniku. A w swieta mozna sie przygotowac z ustnych, przeczytac lektury albo powtarzac material do matury. Zawsze cos sie znajdzie. Jeszcze raz. Wrzuc na luz :) juz niedlugo wyjedziesz z kraju i bedziesz zadowolony.

Marsseel 02-01-2008 01:39

Bambuko prosił abym sie wypowiedział, proszę bardzo.

Mimo iż jestem głęboko wierzący to nie jestem zwolennikiem Ojca Dyrektora, a tym bardziej nie chciałbym władzy teokratycznej w Polsce.
Wprawdzie w niektórych kwestiach zgadzam się z, że tak powiem, poglądami politycznymi kościoła, ale nie we wszystkich i myślę że paranoją byłoby aby duchowni sprawowali władzę w państwie, oni powinni zajmować się innymi rzeczami.

Ojciec Rydzyk miał spory wpływ na poprzednią ekipę rządzącą, mam nadzieję, że obecna nie da sobą manipulować.

Vil 02-01-2008 02:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 1821881)
Nie wpadłeś na to, że WIĘKSZOŚĆ obywateli deklaruje, że jest katolicka, oraz że to WIĘKSZOŚĆ obywateli wybrała partie, których przedstawiciele tworzą rząd, akceptujący takie pomysły?
Tak, to jest demokracja, mój drogi. Rządzi większość - głupia, ale większa.

wypaczona demokracja w wydaniu polskim.

Cytuj:

W ostatnich dwóch wyborach parlamentarnych, a także w ostatnich samorządowych najwięcej głosów zdobywały partie chadeckie - więc jaką politykę państwa sobie wyobrażasz?
Polityke przez pryzmat interesu panstwa a nie Kosciola. Posel jest wybierany do sejmu po to zeby reprezentowal interes wybierajacego, a nie po to zeby na pokazywal dupe na ekranie, kleczal w kosciolku obok proboszcza, calowal w reke papieza, chwalil sie gromadka dzieci i poslusznie glosowal za tym co mu nakazuje wychowanie katolickie/ ksiadz dobrodziej/ Tadeusz ( niepotrzebne skreslic ). Noz sie w kieszeni otwiera, gdy w sejmie niepodleglego, 40 milionowego panstwa roztrzasa sie sprawe modlitwy o deszcz czy Matki Boskiej Trybunalskiej a wazne ustawy podatkowe ( czy tam inne o strategicznym znaczeniu ) "nie zdazaja" byc uchwalone.

Coraz wiecej osob zaczyna sie oburzac na sposob w jaki jest kreowana polska rzeczywistosc, tyle ze na fali powszechnego "nie" sami nie wiedza przeciwko czemu chca walczyc. Wbrew bandzie prawicowych matolow, to nie jest ruch ateizacyjny, komunistyczny czy ch** tam wie jaki, tylko laizacyjny. Dziwnym trafem to spoleczenstwa zlaicyzowane ( czyli nie takie, gdzie prawnie zabrania sie chodzenia do kosciolka a duchowni sa internowani tylko takie gdzie ludzie maja wolny wybor i odgornie nie jest kreowany "wybor wlasciwy" ) odznaczaja sie najwyzszym stopniem rozwoju, my natomiast ze swoja "religijnoscia" kwalifikujemy sie gdzies miedzy Filipinami a Meksykiem.

Cytuj:

Na jakiej podstawie JESZCZE uważasz, że w Polsce rządzi kler?
-komisja wspolna rzadu i episkopatu
-60% sceny politycznej to klerykalne kleczniki
-zwolnienia kleru zdaje sie z oplat celnych
-zryczaltowany podatek dla kleru
-lustracja kleru w rekach biskupow
-klerykalna otoczka w mediach
-zelazna kurtyna chroniaca Polakow przed wszystkim co moze rzucic cien na nieskazitelnosc obyczajowa kleru.
-dofinansowywanie wszelkimi mozliwymi sposobami koscielnych inwestycji ( vide SOB, ktorej finansowanie wprost bylo niekonstytucyjne to znaleziono sposob zeby zrobic tam muzeum i finansowac jako obiekt kulturalny ).
-"wszyscy kochaja Papieza"

i wiele wiele innych.

ripper 02-01-2008 08:10

Cytuj:

wypaczona demokracja w wydaniu polskim.
Cytując Churchilla: demokracja to najgorszy ustrój, ale wszystkie inne są jeszcze gorsze.
Co poradzić na to, że polskie społeczeństwo nie dorosło do demokracji, ale jak tylko by im ją odebrać to z biało-czerwoną flagą na ryju rzuciłoby się na "agresorów"?

spider-bialystok 02-01-2008 08:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 1822273)
Cytując Churchilla: demokracja to najgorszy ustrój, ale wszystkie inne są jeszcze gorsze.
Co poradzić na to, że polskie społeczeństwo nie dorosło do demokracji, ale jak tylko by im ją odebrać to z biało-czerwoną flagą na ryju rzuciłoby się na "agresorów"?

Rzady madrego dyktatora sa o wiele lepsze od demokracji.

Bambuko 02-01-2008 09:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1822205)
-komisja wspolna rzadu i episkopatu
-60% sceny politycznej to klerykalne kleczniki
-zwolnienia kleru zdaje sie z oplat celnych
-zryczaltowany podatek dla kleru
-lustracja kleru w rekach biskupow
-klerykalna otoczka w mediach
-zelazna kurtyna chroniaca Polakow przed wszystkim co moze rzucic cien na nieskazitelnosc obyczajowa kleru.
-dofinansowywanie wszelkimi mozliwymi sposobami koscielnych inwestycji ( vide SOB, ktorej finansowanie wprost bylo niekonstytucyjne to znaleziono sposob zeby zrobic tam muzeum i finansowac jako obiekt kulturalny ).
-"wszyscy kochaja Papieza"

Pytałem o fakty, jakieś momenty, kiedy duchowny miał wpływ na ustawę czy coś. To, że nie musi płacić cła nie oznacza, że rządzi. Obcy Francuzi nie płacą u nas vatu i co?

Obecna partia rządząca pochodzi od tych laickich właśnie. Nie chcę być też jej obrońcą, ale uważam, że wasze problemy to paranoja. Kościół nie rządzi w Polsce.

@spider
Ale taki urząd jest z góry skazany na niepowodzenie (chociażby - kto miałby zastąpić mądrego dyktatora po śmierci? i czy w obecnej Europie państwem może rządzić jeden człowiek?).

Vil 02-01-2008 13:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bambuko (Post 1822321)
Pytałem o fakty, jakieś momenty, kiedy duchowny miał wpływ na ustawę czy coś. To, że nie musi płacić cła nie oznacza, że rządzi. Obcy Francuzi nie płacą u nas vatu i co?

Siegnij do korzeni tych uchwal, ktos musial je przeglosowac, pod wplywem czegos. Jesli czyni sie jakas grupe spoleczna uprzywilejowana, to musi byc to czyms inspirowane, co oznacza ze ta grupa ma , czy to poprzez glos czy autorytet, realny wplyw na legislacyjna polityke panstwa. Jesli gruba czesc poslow w sprawie np ustawy antyaborcyjnej kieruje sie na slepo wytycznymi Kosciola, to oznacza, ze chocby nie wiem jak ta ustawa byla krzywdzaca to pod natlokiem listow i wypowiedzi biskupow i tak sie jej nie zliberalizuje a co najwyzej zaostrzy.

Cytuj:

Kościół nie rządzi w Polsce
nie opatrza kukielek swoim znakiem jakosci bo ich nie produkuje, ale nadal jest jednym z najwazniejszych pociagajacych za ich sznurki.

Bambuko 02-01-2008 13:15

Czyli nie wiesz, ale jesteś pewien, że tak jest.

Vil 02-01-2008 13:28

Za to ty nie masz argumentow przeciw ale jestes pewien ze tak nie jest, domyslam sie z tego powodu ze sam Kosciol zaprzecza ?

Bambuko 02-01-2008 13:36

Jakie mogę mieć argumenty? Moim zdaniem Kościół się nie wtrąca - więc się nie wtrąca i tyle. Przecież tego nie udowodnię : > Zresztą nie mówię, że nie macie zupełnie racji, coś tam do powiedzenia ma - ale dalej mamy demokrację.

Vil 02-01-2008 13:39

Formalnie mamy demokracje. Iran zreszta tez chyba ma co nie zmienia faktu ze demokratycznie wybrany prezydent o wszystko pyta sie ajatollahow.

Bambuko 02-01-2008 13:42

W USA też jest demokracja i demokratycznie wybrany prezydent niszczy rodziny wysyłając synów i ojców daleko od kraju na niepotrzebną wojnę. Wiersze piszesz?

Lasooch 02-01-2008 15:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Papa_Smerf (Post 1822044)
Zważ na to, że ocena z religii liczy się do średniej, uczniowie chodzący na Religie w łatwiejszy sposób mogą otrzymać lepszą średnią. Na religie nie chodzę, nawet nie musiałem do dyrektora iść.

Raz, że niekoniecznie mają łatwiej (sam miałem w gimnazjum 3 z religii co zaniżyłoby moją średnią), dwa że średnia nie jest do niczego potrzebna (poza ewentualnym świadectwem z paskiem, które i tak jest chvja warte - ot, sam miałem średnią 4,29, a punktów z egzaminu po gimnazjum 96, i w Opolu, zdaje się, nie ma szkoły, gdzie bym się nie dostał. Wybrałem LO III.).

Voon 02-01-2008 15:56

Cytuj:

Kościół, organizacja religijna decyduje o tym czego mają uczyć się polskie dzieci i młodzież . Jakim prawem?! Dlaczego rząd nie zapyta Żydów, protestantów i przedstawicieli innych religii o program nauczania w szkole, jeżeli już pyta się Kardynałów i inny wysoko postawionych w kościele?
Wnioskuje że posiadasz dowody na to że to księża układają plan nauczania w poslkich szkołach. Jeśli możesz to takowe udostępnij.
Cytuj:

Dlaczego w szkole uczą na religii o Bogu chrześcijańskim, dlaczego polskie dzieci w szkole modlą się do Boga chrześcijanów?
Bóg jest jeden, to filozofia rozumienia Boga jest inna dla poszczególnych religi różna.
Cytuj:

zamiast udawać się na wycieczkę szkolną na Jasną górę zwiedzić Synagogę
po primo - wycieczki nie są obowiązkowe, po secundo - cóż to za checa dla Żyda zwiedzić synagoge? Tożto on ją odwiedza bardzo często, może my zrobimy wycieczke do Lidla? Wyjdzie nam na to samo co dla Żyda synagoga.
Cytuj:

Wysłałem list (nie, nie mail) do MENu, chciałem spotkać się z Rzecznikiem praw obywatelskich - 0 odzewu.
No bo przecież pan rzecznik spotyka się z każdym niezadowolonym polakiem, prawdaż?

Jeszcze co nieco do oceny z religi - jesteś niewierzący - niechodzisz, Tobie sie nie wlicza, masz godzine wolną, proste?

Cytuj:

Kolejną sprawą którą chciałbym poruszyć~
To są święta ustawowo wolne do pracy, przyjęte przez tych posłów których wybrali również Twoi rodzice. To rodzice zrobili Ci taki prezent.

-Mundurki (i Giertych)- ludzie, krzyczycie że mundurki niszczą wam życie! Jeśli się trafi na mądrych nauczycieli to w słowie nie udzielą nic o mundurku. U mnie mundurek potrzebny jest tylko na jedną lekcje.

Rozumiem że dojrzewasz i Twój bunt przeciw światu jest nie unikniony ale staraj zachować to dla siebie.

P.S masz jakiś uraz do Żydów? Napominasz ich w każdym przykładzie...

Imho, tak jak powiedział ripper, wjedź na Kube, będziesz sie bał otworzyć usta na ulicy.

Slythia 02-01-2008 15:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bambuko (Post 1822474)
W USA też jest demokracja i demokratycznie wybrany prezydent niszczy rodziny wysyłając synów i ojców daleko od kraju na niepotrzebną wojnę. Wiersze piszesz?

CHYBA! ci ojcowie i synowie sami decyduja, czy jechac, czy nie... Napisalam chyba, gdyz nie interesuje sie tym zbytnio, i moge sie mylic.

A co do tematu... Wg mnie kosciol zbyt wiele znaczy w naszym kraju... Te wszelkie pielgrzymki do Torunia poprzedniego rzadu... W jakim celu to wszystko bylo?

Wlasnie przez kosciol w polskim wydaniu przestalam wierzyc...

Koronowany rycek 02-01-2008 16:07

Smiechem zartem, twoje zarzuty zmierzaja do jednego - za mało socjologów. A tak na powaznie. Nie nazekaj, u ruskich tez niby jest demokracja, lecz kazdy (jezeli troche mysli) widzi, ze wkopana jest nadal komuna ;].

Co do tematu. Gdzie ty widziales 100% demokracje? W którym kraju hę ? Teokratyczny tymbardziej.

Topic@
Oficialnie demokracja

Korektor 02-01-2008 17:22

Dyktatura capi, bo każdy, nawet najmądrzejszy dyktator ma zbyt dużą władzę tylko dla siebie, od czego wariuje. I tak nikt nie jest na tyle kompetentny by cały naród oddał mu w ręce kraj.

spider-bialystok 02-01-2008 17:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon Arculin (Post 1822618)
Bóg jest jeden, to filozofia rozumienia Boga jest inna dla poszczególnych religi różna.

Istnieja tez wierzenia politeistyczne. Dla mnie wiara w jednego boga jest nielogiczna.

@Korektor
Za to demokracja to dyktatura wiekszosci, czyli glosy dwoch bezrobotnych pijaczkow sa warte wiecej niz jednego, zaradnego przedsiebiorcy. Rzeczywiscie, demokracja jest fajna =]

Duch Niespokojny 02-01-2008 17:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1822835)
Za to demokracja to dyktatura wiekszosci, czyli glosy dwoch bezrobotnych pijaczkow sa warte wiecej niz jednego, zaradnego przedsiebiorcy. Rzeczywiscie, demokracja jest fajna =]

W dyktaturze głos tego przedsiębiorcy nie liczyłby się wcale...

Martka 02-01-2008 17:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1821945)
Demokracja jest do dupy, teokracja zreszta tez.

Wskaż mi ustrój lepszy od demokratycznego.

@Slythia
Do Torunia jeździli po kasę i elektorat ;)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:02.