![]() |
Stary, jesli Cie boli, ze bedziesz mial srednia nizsza przez jakas religie to powiedz po prostu. Uczysz sie dla siebie, czy dla walonego swiadectwa? Na uczelniach dostaja Twoje swiadectwo i patrza to co ich interesuje a nie jakas religie. W ogole wszystko sprowadzasz do religii. Ustawa o dniu wolnym od pracy w swieta nie byla wymyslem Kosciola (co jest bzdura, prywatne sklepy sa otwarte jakis czas, np. u mnie na przeciwko od 10 do 18). I tak jest zapewne wszedzie. Obejdziesz sie bez sklepu 2 dni. A z nauka zle mnie odebrales. Nie chodzi o systematyczne uczenie. Ja mam 2 tygodnie szkoly i znow ferie. Wiesz co bedzie sie dzialo przez te 2 tygodnie? Trzeba oceny wystawic, a nauczycielom malo w dzienniku. A w swieta mozna sie przygotowac z ustnych, przeczytac lektury albo powtarzac material do matury. Zawsze cos sie znajdzie. Jeszcze raz. Wrzuc na luz :) juz niedlugo wyjedziesz z kraju i bedziesz zadowolony.
|
Bambuko prosił abym sie wypowiedział, proszę bardzo.
Mimo iż jestem głęboko wierzący to nie jestem zwolennikiem Ojca Dyrektora, a tym bardziej nie chciałbym władzy teokratycznej w Polsce. Wprawdzie w niektórych kwestiach zgadzam się z, że tak powiem, poglądami politycznymi kościoła, ale nie we wszystkich i myślę że paranoją byłoby aby duchowni sprawowali władzę w państwie, oni powinni zajmować się innymi rzeczami. Ojciec Rydzyk miał spory wpływ na poprzednią ekipę rządzącą, mam nadzieję, że obecna nie da sobą manipulować. |
Cytuj:
Cytuj:
Coraz wiecej osob zaczyna sie oburzac na sposob w jaki jest kreowana polska rzeczywistosc, tyle ze na fali powszechnego "nie" sami nie wiedza przeciwko czemu chca walczyc. Wbrew bandzie prawicowych matolow, to nie jest ruch ateizacyjny, komunistyczny czy ch** tam wie jaki, tylko laizacyjny. Dziwnym trafem to spoleczenstwa zlaicyzowane ( czyli nie takie, gdzie prawnie zabrania sie chodzenia do kosciolka a duchowni sa internowani tylko takie gdzie ludzie maja wolny wybor i odgornie nie jest kreowany "wybor wlasciwy" ) odznaczaja sie najwyzszym stopniem rozwoju, my natomiast ze swoja "religijnoscia" kwalifikujemy sie gdzies miedzy Filipinami a Meksykiem. Cytuj:
-60% sceny politycznej to klerykalne kleczniki -zwolnienia kleru zdaje sie z oplat celnych -zryczaltowany podatek dla kleru -lustracja kleru w rekach biskupow -klerykalna otoczka w mediach -zelazna kurtyna chroniaca Polakow przed wszystkim co moze rzucic cien na nieskazitelnosc obyczajowa kleru. -dofinansowywanie wszelkimi mozliwymi sposobami koscielnych inwestycji ( vide SOB, ktorej finansowanie wprost bylo niekonstytucyjne to znaleziono sposob zeby zrobic tam muzeum i finansowac jako obiekt kulturalny ). -"wszyscy kochaja Papieza" i wiele wiele innych. |
Cytuj:
Co poradzić na to, że polskie społeczeństwo nie dorosło do demokracji, ale jak tylko by im ją odebrać to z biało-czerwoną flagą na ryju rzuciłoby się na "agresorów"? |
Cytuj:
|
Cytuj:
Obecna partia rządząca pochodzi od tych laickich właśnie. Nie chcę być też jej obrońcą, ale uważam, że wasze problemy to paranoja. Kościół nie rządzi w Polsce. @spider Ale taki urząd jest z góry skazany na niepowodzenie (chociażby - kto miałby zastąpić mądrego dyktatora po śmierci? i czy w obecnej Europie państwem może rządzić jeden człowiek?). |
Cytuj:
Cytuj:
|
Czyli nie wiesz, ale jesteś pewien, że tak jest.
|
Za to ty nie masz argumentow przeciw ale jestes pewien ze tak nie jest, domyslam sie z tego powodu ze sam Kosciol zaprzecza ?
|
Jakie mogę mieć argumenty? Moim zdaniem Kościół się nie wtrąca - więc się nie wtrąca i tyle. Przecież tego nie udowodnię : > Zresztą nie mówię, że nie macie zupełnie racji, coś tam do powiedzenia ma - ale dalej mamy demokrację.
|
Formalnie mamy demokracje. Iran zreszta tez chyba ma co nie zmienia faktu ze demokratycznie wybrany prezydent o wszystko pyta sie ajatollahow.
|
W USA też jest demokracja i demokratycznie wybrany prezydent niszczy rodziny wysyłając synów i ojców daleko od kraju na niepotrzebną wojnę. Wiersze piszesz?
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Jeszcze co nieco do oceny z religi - jesteś niewierzący - niechodzisz, Tobie sie nie wlicza, masz godzine wolną, proste? Cytuj:
-Mundurki (i Giertych)- ludzie, krzyczycie że mundurki niszczą wam życie! Jeśli się trafi na mądrych nauczycieli to w słowie nie udzielą nic o mundurku. U mnie mundurek potrzebny jest tylko na jedną lekcje. Rozumiem że dojrzewasz i Twój bunt przeciw światu jest nie unikniony ale staraj zachować to dla siebie. P.S masz jakiś uraz do Żydów? Napominasz ich w każdym przykładzie... Imho, tak jak powiedział ripper, wjedź na Kube, będziesz sie bał otworzyć usta na ulicy. |
Cytuj:
A co do tematu... Wg mnie kosciol zbyt wiele znaczy w naszym kraju... Te wszelkie pielgrzymki do Torunia poprzedniego rzadu... W jakim celu to wszystko bylo? Wlasnie przez kosciol w polskim wydaniu przestalam wierzyc... |
Smiechem zartem, twoje zarzuty zmierzaja do jednego - za mało socjologów. A tak na powaznie. Nie nazekaj, u ruskich tez niby jest demokracja, lecz kazdy (jezeli troche mysli) widzi, ze wkopana jest nadal komuna ;].
Co do tematu. Gdzie ty widziales 100% demokracje? W którym kraju hę ? Teokratyczny tymbardziej. Topic@ Oficialnie demokracja |
Dyktatura capi, bo każdy, nawet najmądrzejszy dyktator ma zbyt dużą władzę tylko dla siebie, od czego wariuje. I tak nikt nie jest na tyle kompetentny by cały naród oddał mu w ręce kraj.
|
Cytuj:
@Korektor Za to demokracja to dyktatura wiekszosci, czyli glosy dwoch bezrobotnych pijaczkow sa warte wiecej niz jednego, zaradnego przedsiebiorcy. Rzeczywiscie, demokracja jest fajna =] |
Cytuj:
|
Cytuj:
@Slythia Do Torunia jeździli po kasę i elektorat ;) |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:02. |