Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Potwory (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=17)
-   -   Błąd w loocie !!! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=164671)

Levi 17-02-2008 11:45

Wszystko o czym piszemy to czyste spekulacje.
To co nam wypadnie z potworka jest generowane w momencie respawnu
według ściśle określonych szans na wypadnięcie danej rzeczy.
(oj ile dalibyśmy aby wiedzieć co wypada z danego potworka :) )
Jak już napisano wyżej nie możemy być pewni co nam wypadnie.
Przykład:
Idziemy na Venore dragon lair. Oprócz nas expią tam 2 osoby.
Przyjmijmy że dragon shield wypada na 1 z 50 dragonów(teoretycznie).
Ty możesz zabić te 49 dragonów a ktoś wpadnie zabije tego 1 dragona i wypadnie mu dragon shield.
Tak więc oprócz tego co napisali poprzednicy przydaje się mieć trochę szczęścia :)

Cane_Gof 18-02-2008 17:54

Cóż wszystko co piszemy są to czyste spekulacje.(Tak jak napisał to pan up :) ) Według mnie sprawa wygląda tak ze mamy "szansę" na wypadnięcie danego itemku. A więc kłania się rachunek prawdopodobieństwa, lecz jest to o wiele bardziej skomplikowane niż wam się wydaje. Weźmy przykład monety teoretycznie szansę na wypadniecie wynoszą 1:1. Jednak ma na to wpływ czynnik losowy. Np. Jasio weźmie monetę i wyjdzie mu na 100 rzutów 20 reszek i 80 orłów, ktoś inny weźmie i żuci i wyjdzie mu stosunek 60:40 a inny 90:10. Równie dobrze możemy rzucić 10000 razy i będzie wypadać nam orzeł, są to założenia czysto teoretycznie nie uwzględniające czynnika losowego, nie jest on stały a wręcz przeciwnie jest zmienny. Tak samo ma się rzecz w tibii, czy nazwiemy to czynnikiem losowym czy szczęściem na 1 wychodzi. No i mam nadzieję że już wszystko jasne :)

Pzdr. Cane :D

maciejo23 19-02-2008 22:11

mojemu kumlowi z draka wypadla pustka a z cyca 1:cyclops: meat

Helodin 20-02-2008 13:50

kolejne dziecko co mysli ze wymiata bo mama pacca kupila

Andrew 20-02-2008 22:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cane_Gof (Post 1907268)
Cóż wszystko co piszemy są to czyste spekulacje.(Tak jak napisał to pan up :) ) Według mnie sprawa wygląda tak ze mamy "szansę" na wypadnięcie danego itemku. A więc kłania się rachunek prawdopodobieństwa, lecz jest to o wiele bardziej skomplikowane niż wam się wydaje. Weźmy przykład monety teoretycznie szansę na wypadniecie wynoszą 1:1. Jednak ma na to wpływ czynnik losowy. Np. Jasio weźmie monetę i wyjdzie mu na 100 rzutów 20 reszek i 80 orłów, ktoś inny weźmie i żuci i wyjdzie mu stosunek 60:40 a inny 90:10. Równie dobrze możemy rzucić 10000 razy i będzie wypadać nam orzeł, są to założenia czysto teoretycznie nie uwzględniające czynnika losowego, nie jest on stały a wręcz przeciwnie jest zmienny. Tak samo ma się rzecz w tibii, czy nazwiemy to czynnikiem losowym czy szczęściem na 1 wychodzi. No i mam nadzieję że już wszystko jasne :)

Pzdr. Cane :D

Te czysto teoretyczne założenie wykluczają badanie Wrocławskiego Uniwersytetu Matemetyczno-Informatycznego O prawdopodobieństwie i szansach różnych rzeczy w praktyce ich badania czołują nad całym światem. Oni opracowali algorytmy wykożystywane w przemyśle, aby towar był najlepszej klasy.
I niemożliwością jest, żeby wypadła 10000 reszka pod rząd ;p- nie wieżysz to sprawdź.

SirAdasii 20-02-2008 23:44

mi ostanio nic nie leciało z ghouli (jak narazie 1 life ring) pierw wpadł 1 brown pieces of cloth potem 2 ghoule i następny oO i kolega tez mowil ze mu spadlo :) może to jakiś czas kiedy spadał lepszy loot ;) a potem pustka... nic tera nie leci... może to zależy od czasu... :)

Cacuss 20-02-2008 23:48

Dokładnie. Przy większych liczbach sprawa wygląda nieco inaczej niż zwyczajny, prosty człowiek mógłby pomyśleć. Jeśli chodzi o losowość, którą generuje komputer to po dużej ilości prób wynik jest mniej więcej wypośrodkowany. Nie wiem jak to jest w świecie rzeczywistym, ale co nas obchodzi rl w tym wypadku ;p

@up
Też mi się kiedyś wydawało, że coś jest z tym czasem bo jakoś dziwnie się zawsze składało, że najlepszy loot wszyscy z gildii mieliśmy w bliskich od siebie odstępach czasu :D Ale ta godzina i tak się zmieniała, więc proponuję dalej liczyć na szczęście ;p

Khelid 22-03-2008 11:49

bez takich wyzwisk moze jednak ;p

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 08:12.