![]() |
A mi pod linuxem Tibia się tnie (nie, nie jest emo), z nie wiadomo jakich przyczyn. System to Fedora 5, próbowałem na różnych, na tych "lżejszych" graficznie środowiskach, ale efekt ten sam. Dlaczego? :S
|
Zadam podstawowe pytanie, zainstalowałeś sterowniki graficzne odpowiadające twojej karcie graficznej?
|
@up: Tak, wszystko było zainstalowane. Przyszła aktualizacja i teraz Tibia mi śmiga pod linuchem :) Niestety amarok często się wywala :/
|
Makuki, gratuluję przeniesienia do poradników :)
|
Dziękuje ze przeniesienie i w miarę moich możliwości będę aktualizował poradnik :D.
Cytuj:
|
Cytuj:
Tibie mam pod Linuxem i normalnie gram.Czasami sie zwiesi,ale to wina kompa.Ja mam Gentoo Linuxa.Miałem kiedyś jeszcze Ubuntu,ale nie chciało mi sie wszystkigo od początku instalować i pobierać,więc zostawiłem sobie Gentoo:) Poradnik świetny:) 10/10.Przejżyście,zdjęcia itp. |
Jednak radość była przedwczesna :)
Kiedy jestem sam lub 1 / 2 osoby, to chodzi w miarę płynnie. Ale jeśli jestem np. w zatłoczonym depo, fps spada mi do nawet 10-15. Ktoś wie dlaczego? EDIT: Ściągnąłem najnowsze sterowniki i fps skoczyło do 125 :O Ale przy 2 osobach spada już do 60-70, przy 5-6 osobach do ~35. Przy większej ilości nawet poniżej 20. |
Witam. Mam Taki Problem: Posiadam Kubuntu 7.10 oraz GeForce 7300 GS. Rozpakowuje Linuxowa Tibie. I Pokazuje sie na ułamek sekundy Tibia Linux Client i gaśnie. Sterowniki zainstalowalem za pomocą envy.
|
Cytuj:
Kod:
# aptitude install mesa-utils Kod:
$ glxinfo | grep -i direct |
Może coś palnę ale nie raz tak normalnie z ikony się nie uruchamia, trzeba dopiero wpisywać ./Tibia.
|
Pierwszy post i już z problem lecę ;).
Niestety mam taki sam problem: włączam klienta, okienko się otwiera na sekundkę, nie pokaże, co ma w środku, i robi fru za chwilę. Zainstalowałem z repozytoriów wszystko, co się nazywa mesa. Nie pomogło. Zainstalowałem więc nowe sterowniki do mojego Radeona. I tu faktycznie nastąpiła zmiana, bo zamiast starego błędu pojawił się nowy, mianowicie: Kod:
Segmentation fault (core dumped) Kod:
./StartTibia.sh: line 11: 7113 Segmentation fault (core dumped) ./libc6/ld-linux.so.2 --library-path ./libc6 ./Tibia Kod:
direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose) |
Czemu uruchamiasz StartTibia.sh? Spróbuj zwykłe ./Tibia, jeżeli ci się uruchomi okno to wszystko jest ok, jeżeli będzie coś z grafiką to wiadomo, sterowniki.
|
No właśnie uruchamiam ./Tibia, wtedy mi się pokazuje ten pierwszy error. Na wszelki wypadek spróbowałem potem ./StartTibia.sh, dzięki czemu uzyskałem ten drugi błąd (czyli to samo, co pierwsze, tylko trochę więcej napisane). I cały czas to samo.
|
Co wyświetla w konsoli:
Cytuj:
|
Bardzo dobry poradnik!!
|
dobry poradnik.
|
Podpisuje sie podtym linux jest bardzo bezpieczny :)
|
poprostu swietny poranik !!! ;d
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:44. |