Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Co czytacie :) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=173720)

ripper 06-05-2008 08:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Donpeyot (Post 2041649)
j.w.

Paragraf 22, CK Dezerterzy i Przygody dobrego wojaka Szwejka - nie uwierzycie jak zabawnie można opisać wojnę

Zatem obowiązkowo "Rzeźnię numer pięć" Vonneguta do tego = ) Porównywalnie zabawna do "Paragrafu 22", a do tego ma IMO 'coś jeszcze'.

- Prodigy - 06-05-2008 11:33

Bezgwiezdna Noc R.A. Salvatore

Grocix 06-05-2008 11:44

Ja ostatnio zaliczyłem 3 książki Piekary, "Piknik na skraju drogi" i "Dzieci Hurina" Tolkiena. Co do "Zbrodni i Kary", omawiałem ją ostatnio w szkole, ale wiedzę czerpałem z opracowań (:<), ale to głównie z lenistwa...

gavreonien 06-05-2008 12:35

Zbrodnia i Kara jest najlepszą lekturą w liceum zdecydowanie.

Obecnie poza książkami związanymi z historią sztuki czytam "Historię Rosji" Ludwika Bazylowa.

Matilus 06-05-2008 12:44

"Tygrys z Poznania" - Richard Siegert
hehe ; )

Vanhelsen 06-05-2008 12:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gavreonien (Post 2042029)
Zbrodnia i Kara jest najlepszą lekturą w liceum zdecydowanie.

Obecnie poza książkami związanymi z historią sztuki czytam "Historię Rosji" Ludwika Bazylowa.

To jest rzecz względna, mamy jeszcze Lalke, Ferdydurke, Świętoszka, Tango, ale to już zależy od gusta :D

Xantro 06-05-2008 13:00

Ostatnio ? "Przepowiednie Dżokera" Joestina Gaardera na konkurs w szkole xD Książka nawet ciekawa, przynajmniej mi się spodobała.

Descartes 06-05-2008 13:01

"Solaris" Lema. Była moją pierwszą książką z jego powieści, strasznie wciąga.

MiXer 06-05-2008 19:16

Gazety....

Valard 07-05-2008 17:03

Ostatnio to czytam Podręcznik do rozszerzonej matematyki ;p No, ale z literatury bardziej powszechnej polecam Mistrza Sapkowskiego, czyli wszystkie tomy "Wiedźmina", jak i również "trylogie husycką", dla mnie "bomba". Z literatury fantasy poza Sapkiem radzę przeczytać wszystko zo wyszło spod palców Tolkiena oraz Gaimana. Poza tym książki Whartona, Orwella, Puzo, Marqueza. Czy też Paragraf 22, Lot nad kukułczym gniazdem...itp. itd..

Voon 08-05-2008 15:27

Top:
Zabieram sie za strażników apokalipsy

Offtopic:
Mam zamiar zabrać sie za następujące tytuły
  • Boska komedia
  • Dom na granicy
  • Wina i kara
  • Stowarzyszenie umarłych poetów
  • Rewolucja
  • Lot nad kukułczym gniazdem
  • Kameleon
Odradzacie coś? Może coś do tego by się przydało? No i kilku tytułów nawet w necie nie moge znaleźć, poleciłby ktoś jakiś serwis z książkami online?

Kenixia 08-05-2008 15:36

"Oskarżony pluszowy M." Clifford Chase <333.
"Najgłupszy anioł" Christopera Moora, <333
i na dokładkę "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann

Ja lubie takie. :P

Dego 08-05-2008 20:13

teraz to "Biologia - Organizm a środowisko" Barbary Klimuszki Wydawnictwo Edukacji narodowej Zofi Dobrowolskiej

a tak to Joemonster.org

Pacek 08-05-2008 20:41

"termodynamika", "mechanika płynów", "turbiny parowe", "gazowe, wodne", "matematyka dyskretna w domu i w ogrodzie :D"

to sa pozycjie ktore teraz czytam, zanzaczam ze niewarto do nich zagladac jesli
1.nie jestes studentem energetyki
2.nie masz ochoty na stanie sie warzywkiem
3.zniechecenia sie do polibudy przedwczesnie

a z normlanych ksiazek polecam
trylogie husycka Sapkowskiego, wszystkie krtotkie opowiadania (sa naprawde genialne) "tandaradei" "złote popołudnie" "lej po bombie" "gwiezdny pył"/ Oczywiscie Tolkien...polecam takze "podróz do wnetrza ziemi" J. Verne, kilka kasiazek Umberto Eco, kilka Ludluma, i oczywiscie pare ksiazek Kinga "bezsennosc" chociazby [; mozna poleciec tez znakomite czytadlo goodkinga "miecz prawdy" aczkolwiek naprawde fajne sa tylko 3 pierwsze tomy to jak ktos sie wciagnie czemu nie :D
dla ambitniejszych polecam troszke łysiaka, ziemkiewicza...moze nie kazdemu przypasują teorie ale warto przeczytac, ja sie czesto niezgadzam ale ciekawa lektura :D
z kryminałow niestey niepolece prawie nic czytalem tylko klasyke agate głównie i w sumie srednio mi te ksiazki podpasowały
UNIKAJCIE OD ROMASIDEL

Athelas 08-05-2008 20:57

A ja nie wiem, może jestem dziwny, ale polecam książki SF. Zwłaszcza Lema, Pohla, C. Clarke'a...

Siergiey 08-05-2008 21:30

Masterton, 'Siewca Wiatru' Kossakowskiej

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:15.