Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Bo być Polakiem to znaczy być dumnym! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=177848)

Vil 08-06-2008 01:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Badon (Post 2101397)
Jak by była teraz wojna i zbierali chętnych do chronienia własnego kraju to bym sie zgłosił !

latwo powiedziec gdy wojne widzialo sie tylko w telewizji, i, co wazniejsze, zadna nam nie grozi.

@temat: szlag mnie trafia gdy widze kolejne odkopywanie polskiej martyrologii. Szlag mnie trafia podwojnie, gdy laczy sie to z popularnymi ostatnio spartanami ( przesyt, ot co ). Potrojnie, gdy robi sie to z okazji meczu z Niemcami.

Co do samej dumy, nie poczuwam sie specjalnie do bycia dumnym z tego co tu i teraz ( a nie na kartach historii, zawierajacych fakty zupelnie bez znaczenia z punktu widzenia czasow obecnych ) sie wyprawia w tym kraju.

Fiszbinuwa 08-06-2008 01:20

Cytuj:

Jak by była teraz wojna i zbierali chętnych do chronienia własnego kraju to bym sie zgłosił !

Bóg
Honor
Ojczyzna

A ja bym wypieprzał co najmniej do Australii.

Slythia 08-06-2008 01:50

Cytuj:

Szczerze mówiąc wątpię. Łatwo się mówi, trudniej robi. Zwłaszcza w obliczu zagrożenia...

Wracając do tematu... Z czego mam być dumna? Z prezydenta, który stał się obiektem wszelkich żartów zarówno w kraju, jak i za granicą? Z wizerunku Polaków i Polski na świecie?

Historię posiadamy bogatą... Lecz teraz to chyba wszystko.

Poza tym, piłka nożna to tylko sport. Co to ma do patriotyzmu?

ripper 08-06-2008 08:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil
Co do samej dumy, nie poczuwam sie specjalnie do bycia dumnym z tego co tu i teraz ( a nie na kartach historii, zawierajacych fakty zupelnie bez znaczenia z punktu widzenia czasow obecnych ) sie wyprawia w tym kraju.

W sumie abstrahując od tematu i wchodząc na pole filozofii - nie ma wydarzenia, które całkowicie byłoby pozbawione wpływu na przyszłość. Często po prostu nie jesteśmy w stanie pojąć wagi pewnych rzeczy, które, choć zdarzyły się dawno temu, zmieniają nasz żywot.

Badon 08-06-2008 08:49

@kilka osób
Piszecie, że łatwo mi powiedzieć a trudniej zrobić otóz to, ze sie interesuje wojną, szczególnie "II" chyba od zawsze. I mowiąc to jak by nastąpiła wojna to bym z dumą zgłosił sie jako ochotnik do Polskiej Armii. Nie ważne jakie warunki !

@Vil
Tu sie mylisz Rosja nam groziła (Całkiem nie dawno) z rzuceniem na nas bomby nuklearnej jezeli udostępnimy miejsca Amerykanom na rozbudowe tarczy antyrakietowej.

spider-bialystok 08-06-2008 09:48

Tu nie chodzi tylko o 2WS, Slowianie walczyli z Germanami setki lat przed bitwa pod Grunwaldem :)

Lasooch 08-06-2008 09:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Badon (Post 2102114)
@kilka osób
Piszecie, że łatwo mi powiedzieć a trudniej zrobić otóz to, ze sie interesuje wojną, szczególnie "II" chyba od zawsze. I mowiąc to jak by nastąpiła wojna to bym z dumą zgłosił sie jako ochotnik do Polskiej Armii. Nie ważne jakie warunki !

Ja też się interesuje drugą wojną, ale jakby się zaczęła nowa, zdezerterowałbym do Burkina Faso. Co innego zainteresowanie a co innego ryzykowanie życia za abstrakcyjną wartość.

Cytuj:

@Vil
Tu sie mylisz Rosja nam groziła (Całkiem nie dawno) z rzuceniem na nas bomby nukrealnej jezeli udostępnimy miejsca Amerykanom na rozbudowe tarczy antyrakietowej.

Nikt nie jest na tyle głupi, by broni nuklearnej użyć, bo za parę minut sam by taką atomówką dostał i zginął, podobnie jak 70% ludzkości.

Thomisson 08-06-2008 09:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2102190)

Nikt nie jest na tyle głupi, by broni nuklearnej użyć, bo za parę minut sam by taką atomówką dostał i zginął, podobnie jak 70% ludzkości.

Tak, poza tym na terenach dotkniętych ewentualnym atakiem atomowym nie za bardzo jest potem co zrobić, promieniowanie i skażenia gleby wykluczają jakiekolwiek gospodarcze wykorzystanie takiego miejsca.

Juzefek 08-06-2008 10:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Johnny121 (Post 2101469)
A ja wódkę.

A ja płeć przeciwną.

Cytuj:

@kilka osób

@Vil
Tu sie mylisz Rosja nam groziła (Całkiem nie dawno) z rzuceniem na nas bomby nukrealnej jezeli udostępnimy miejsca Amerykanom na rozbudowe tarczy antyrakietowej.

Nuklearną a nie nukrealną :)

Rethfing on Aldora 08-06-2008 10:30

Cytuj:

@kilka osób

I co z tego? Książki, filmy, gry (sic!) nie oddają w 20% tego co się działo naprawdę na wojnie, więc nie gadaj, szkoda by Ci było życia.

Vavi 08-06-2008 10:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2102190)
Ja też się interesuje drugą wojną, ale jakby się zaczęła nowa, zdezerterowałbym do Burkina Faso. Co innego zainteresowanie a co innego ryzykowanie życia za abstrakcyjną wartość.

Umrzeć jak mężczyzna, próbować ratować kraj- czegóż chciec w życiu więcej?
'Abstrakcyjnej wartości' ci nie wybaczę ;<

Yoh Asakura 08-06-2008 10:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vavi (Post 2102273)

To ja wolę umrzeć jak tchórz, ale żyć długo i szczęśliwie.

Vavi 08-06-2008 10:44

I ew. pluć sobie w brodę przez kilkadziesiąt lat, że nic w życiu nie zrobiłeś.
Ciekawe, czy byś powiedział to w twarz tysiącom(milionom?) ludzi, którzy straciliby wszystko w przypadku agresji Rosjan (póki co tylko oni nam zagrażają)

Yoh Asakura 08-06-2008 10:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vavi (Post 2102292)

Wolę pluć sobie w brodę, ale żyć.
Cytuj:

Ciekawe, czy byś powiedział to w twarz tysiącom(milionom?) ludzi, którzy straciliby wszystko w przypadku agresji Rosjan (póki co tylko oni nam zagrażają)
A po co miałbym im to mówić ?

Lasooch 08-06-2008 10:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vavi (Post 2102273)
'Abstrakcyjnej wartości' ci nie wybaczę ;<

Czego chcieć? Y, może życia? Wybacz, ale tracenie go mnie nie kręci.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2102279)
To ja wolę umrzeć jak tchórz, ale żyć długo i szczęśliwie.

Seconded.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vavi (Post 2102292)

Uwierz, że bym sobie nie pluł. Na pewno będą rzeczy, których na łożu śmierci żałować będę, że nie zrobiłem, ale nie byłoby to nieoddanie życia za ojczyznę.

A jakby Rosja naprawdę chciała nas napaść i by napadła, to ilu Polaków by nie poszło się bić, i tak byśmy przegrali, bez pomocy z zewnątrz.

Levi 08-06-2008 11:05

Dowolnej broni nuklearnej nikt nie użyje, istnieje ona aby do zastraszania...
(dopóki nie znajdzie się jakiś szaleniec...)
Być Polakiem to znaczy być dumnym z tego jakim się jest... jak to pisałem kilka postów wyżej.
Co do uwagi że nazwa tematu zła-no jak ktoś chce to się nawet przecinka uczepi...(Sens tematu pojmie chyba każdy...)
Jak już się uczepiliście problematyki wojennej... Ja bym się znalazł w tych co stawiają opór. Nie wiem czy na pierwszej linii bo nie wiem czy byłbym aż na tyle odważny ale na pewno zostałbym wspierać Polskę, a nie uciekł do Australii...

Btw...raczej nie zrozumieliście mojej metafory odnośnie Euro (nie, to nie jest metafora o znaczeniu zapie****y Niemców)

Grocix 08-06-2008 11:59

Euro nie jest okazja do przywolywania takich rzeczy... A co do poswiecenia, choc bohaterskie, to praktycznie naszemu krajowi nic nie dalo, no moze zniszczylo troche plan blitzkriegu niemcom.

Żyłka 08-06-2008 12:24

Bardzo płytcy jesteście...

Voon 08-06-2008 12:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Johnny121 (Post 2101469)
A ja wódkę.

A ja chce parufke.

@top:
Przegramy. No ale przeżywamy doraźne odrodzenie patriotyzmu. Dawno tylu flag na mieście nie widziałem.

Serious Sam 08-06-2008 12:41

A co ma futbol do patriotyzmu, każdy może kibicować na kogo chce.Jeżeli jestem Polakiem, a będę kibicował Niemcom, to nie będę patriotą?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:23.