Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Wojsko Polskie!!! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=190070)

Tovob Lard 22-08-2008 12:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zenuś (Post 2239322)
jako ze mieszkam blisko jednostki i mam duzo znajomych to wiem jedno. bez plecow do szkoly oficerskiej trudno sie dostac. co do szkoly oficerskiej w Gdyni slyszalem ze koperty rozdaje sie od 15tyś.

kurwa litości...
ale w dolarach czy w funtach?:confused:
bo ja to musiałem zapłacić 160zł(100zł wpisowe) 60zł na pkp, a w kopercie miałem wyniki z matury i swiadectwo szkolne, a powiązania z wojskiem mam takie że interesuje sie militariami, wiec z takimi tekstami to na nasza-klase

\/ down
Spytaj sie znajomych
edit2
nie obchodzi mnie czy to prawda czy nie, nie pisz takich rzeczy publicznie bo psujesz tylko wizerunek, a osobiscie bardzo mnie to w*****ło,ze ja sie staram, pisze zalozycelowi tematu co i jak, a potem wpadasz ty i zarzucasz jakims bullszitem
@edit3
odpowiadam na twoje edity tak?
@edit4
a czesto zmieniam, aby byly bardziej sensowne =]
@edit5
haubice podziemnopowietrzne =d?

Zenuś 22-08-2008 12:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tovob Lard (Post 2239339)
kurwa litości...
ale w dolarach czy w funtach?:confused:
bo ja to musiałem zapłacić 160zł(100zł wpisowe) 60zł na pkp, a w kopercie miałem wyniki z matury i swiadectwo szkolne, a powiązania z wojskiem mam takie że interesuje sie militariami, wiec z takimi tekstami to na nasza-klase

szkola oficerska? a jaka i gdzie? i czy juz sie dostales?

/\mozliwe ze nie wszedzie jest tak duze zainteresowanie a rekrutacja wyglada normalnie. z pewnoscia metody ktore opisalem nadal sa praktykowane. sam przekonasz się gdy porozmawiasz z kolegami z woja
/\chlopakowi marzy się kariera wojsku a dopiero co skonczyl gimnazjum. nie wie co go czeka a nawet nie posiada świadectwa maturalnego.prawda jest taka ze marzenia sa kolorowe a rzeczywistość czarno-biala

Tovob Lard ciagle edytujesz post zmieniac przy tym swoja odpowiedz lub calkiem ja usuwajac. czego sie boisz? ;p
/\ to podaj jeszcze raz nazwe szkoly oficerskiej bo nie zdazylem sprawdzic i kierunek

Voon 22-08-2008 14:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grue (Post 2239277)
Ok. 1900zl (2200zl brutto) na reke wychodzi, zalezy tez ile sluzb, wolnego itp. A po nowym roku podwyzki ^^ woohoo! xD

Czyli warto sie uczyć. Większy stopień - większa pensja. I emerytura po piętnastu latach służby.

Cytuj:

jako ze mieszkam blisko jednostki i mam duzo znajomych to wiem jedno. bez plecow do szkoly oficerskiej trudno sie dostac. co do szkoly oficerskiej w Gdyni slyszalem ze koperty rozdaje sie od 15tyś.

Owned słonko.

Jeszcze Korek chciałby coś powiedzieć:
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor
Jeśli chodzi o plomby, to mogą być. Muszą zostać tylko dobrze zrobione. Zęby muszą zostać wyleczone ze względu na barofunkcję. Ząb nie wybuchnie jak się wleci na przelotówkę. Może kogoś rozboleć i dlatego wszystkie pęcherze powietrzne i szczeliny muszą zostać dokładnie zaplombowane. Na miejscu kandydata do WSOSP bardziej martwiłbym się o kręgosłup, serce i zatoki wraz ze wszystkimi narządami, które muszą mieć prawidłową ww. barofunkcję, czyli prawidłową zdolność do wyrównywania ciśnienia itp. Jeśli jest nieprawidłowa, albo masz brudne uszy to na wysokościach powyżej ok. 1000 ft nad terenem może zatkać ucho, bądż rozboleć. Czasem następuje krótkotrwała utrata słuchu. O wzroku nie mówię już, bo do Dęblina wymagany jest bardzo dobry. Ogólnie musisz mieć kategorię zdrowotną Z1A, czyli zdolny na samoloty odrzutowe (rury), Z1B, czyli samoloty transportowe i Z1C czyli na helikoptery. Z1C to nie problem, ale żeby je mieć i się dostać, to musisz mieć niezłe warunki fizyczne i nieźle umieć matmę i fizykę. Dobrze widziany refleks poniżej 0,27 sekundy i zdolność do szybkiego podejmowania decyzji. W przypadku wzroku do 3,5 dioptrii możesz latać na samolotach cywilnych. Niekoniecznie musisz uczyć się w Polibudzie Rzeszowskiej. Szkolenie możesz odbyć prywatnie. Trwa parę lat i kosztuje dużo : P Więcej mogę opowiedzieć na gg 8051732 bo nie chcę nudzić już Voona.
BTW, sam uczyłem się w Dęblinie przez liceum i rok w wyższej, ale przeniosłem się do PR, bo min. miałem dosyć "Na kompanii pobudka, pobudka, wstać! ok 6 : P

Sapthor 22-08-2008 15:34

1. Zatkało mnie nie pomyślałem iż tak duża liczba osób napisze w tym temacie
2. Dokładniej chciałbym wybrać
Wydział: Wojsk Zmechanizowanych
Specjalizacja: kierunek: zarządzanie i marketing; specjalność: dowodzenie pododdziałami wojsk zmechanizowanych,
3. Lecz Gdybym poszedł do Mechanika, lecz też nie wiem jaki wydział

JestemZRoku2050 22-08-2008 15:41

Cytuj:

Ja słyszałem, że jak zostaniesz pilotem to możesz sobie latac do domu własnym F16. Słyszeć można dużo :D Wątpię aby osoba która daje łapówki mówiła o tym osobom trzecim. Ja mieszkam koło desantu i jedyne co słyszę to wcześnie rano latające samoloty...

Korektor bardzo dobrze to ujął.

Tu są zarobki ze stycznia tego roku

http://img180.imageshack.us/img180/3...howek02sr7.jpg

Nie mówiąc już o dodatkach

Do stałych należą:

• równoważnik mundurowy – wypłacany raz w roku, ok. 2 tys. zł dla podoficerów i oficerów oraz 4200 zł dla generałów

• nagroda roczna – czyli 13. pensja

• roczna gratyfikacja urlopowa dla żołnierza i jego rodziny – po 540 zł na każdego członka rodziny (żona i uczące się dzieci)

• zwrot kosztów za jeden przejazd w roku (tam i z powrotem) do wybranego miejsca w kraju – dla żołnierza i jego rodziny

• dodatek służbowy dla oficerów na stanowisku dowódczym – 42 – 420 zł

• dodatek za każde 5 lat służby – w wys. odpowiednio 5 proc. podstawowej pensji za 5 lat, 10 proc. za 10 lat, tak co 5 lat, aż do 25 lat służby

Nic tylko zostać generałem!

Bez matury można zostać tylko starszym szeregowym więc do nauki.

Cafe 22-08-2008 19:58

Mam pytanko, jak dokładnie wygląda praca kierowcy lub ratownika w wojsku ? Bo
właśnie oglądałem program na TVP i tam jakiś ppłk mówił ze na ratownika lub kierowce nie trzeba odbywać zasadniczej służby wojskowej, to prawda? I jakie sa pałace takiego kierowcy ? :d

zoliax 22-08-2008 20:14

Pozwólcie, że zapytam w tym temacie... Jak wygląda sprawa wzroku w jednostkach lądowych? Pilot okularów nie włoży, ale taki "zwykły" żołnierz? Bo nawet na Wikipedii jest jakaś fotka, jeśli pamięć nie myli, Amerykańskiego żołnierza w okularach... chyba pod hasłem "kolimator".

Tovob Lard 22-08-2008 20:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez zoliax (Post 2239932)
Pozwólcie, że zapytam w tym temacie... Jak wygląda sprawa wzroku w jednostkach lądowych? Pilot okularów nie włoży, ale taki "zwykły" żołnierz? Bo nawet na Wikipedii jest jakaś fotka, jeśli pamięć nie myli, Amerykańskiego żołnierza w okularach... chyba pod hasłem "kolimator".

jak bedziesz mial komisje lekarska to beda ci dawac kategorie zdrowotne i jezeli nie masz zbytnio dobrego wzroku to ci dadza np B, no ja np mam pingle korekcyjne [do samochodu, roweru, itd] a nie mialem problemu z okulista, bo sie mieszcze w kategorii A

Tompior 22-08-2008 21:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez JestemZRoku2050 (Post 2239582)
Bez matury można zostać tylko starszym szeregowym więc do nauki.

Nie. Bez matury, mozesz zostac (najwyzej) St. chorazym sztabowym.

@down: to co mowie, to 100% pewniak, bo znam osobe bez matury, ktora jest St. chorazym sztabowym xd

JestemZRoku2050 22-08-2008 22:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tompior (Post 2240072)
Nie. Bez matury, mozesz zostac (najwyzej) St. chorazym sztabowym.

Szukałem na forum wojska i innych i wszędzie piszą, że bez matury tylko szeregowy i starszy szeregowy więc już sam nie wiem, mi w wku tak powiedzieli dlatego wcześniej tak napisałem ale nie twierdzę, że nie masz racji bo tam 3 młode panie się konsultowały bo same nie wiedziały jak zapytałem ^^

A tak dla tych co chcą iść mi w wku powiedzieli żebym robił studia (magisterskie) i po studiach do nich przyszedł w celu wstąpienia do wojska...
Strona znowu działa i naprawdę warto przeglądnąc ich forum mimo iż jest tego dużo.

http://www.wojsko-polskie.pl/forums/

Zenuś 23-08-2008 12:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cafe (Post 2239907)
Mam pytanko, jak dokładnie wygląda praca kierowcy lub ratownika w wojsku ? Bo
właśnie oglądałem program na TVP i tam jakiś ppłk mówił ze na ratownika lub kierowce nie trzeba odbywać zasadniczej służby wojskowej, to prawda? I jakie sa pałace takiego kierowcy ? :d

najlepiej ukończyć szkołe pielegniarstwa po czym idziesz do szkoły podoficerskiej na ratownika(jest to jedynie uzupupelnienie wiec trwa krocej niz normalnie).
w wojsku brakuje duzej ilosci lekarzy dlatego duzo jednostek poszukuje ratownikow wiec jest to bardzo dobry wybor.

JestemZRoku2050 23-08-2008 17:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zenuś (Post 2240731)
najlepiej ukończyć szkołe pielegniarstwa po czym idziesz do szkoły podoficerskiej na ratownika(jest to jedynie uzupupelnienie wiec trwa krocej niz normalnie).
w wojsku brakuje duzej ilosci lekarzy dlatego duzo jednostek poszukuje ratownikow wiec jest to bardzo dobry wybor.

są jeszcze jakieś 3 miesięczne i roczne studium oficerskie, ale nie wiem jak to wygląda bo nie jestem w wojsku (wydaje mi się, że takie studium robisz po ukończeniu studiów poza studiami wojskowymi), a jeśli chodzi o kierowcę to słyszałem w samym wku, że musisz mieć prawo jazdy kategorii B i jak chcesz to oni Cię kierują na badania psychotechniczne i jak przejdziesz pomyślnie to robisz prawo jazdy kategorii C za free, widać, że rzeczywiście im brakuje kierowców bo zawsze pytają czy czasem kierowcą nie chciałbyś zostać.

Cafe 23-08-2008 17:47

Hmm. Musze przyznać ze coraz ciekawiej to wygląda jeśli chodzi o wojsko, zastanawiam sie nad isciem to szkoly podoficerskiej po technikum, a potem praca w wojsku za 2k/miech + nauka w weekend, coś w kierunku łączności.

Duke Dran 23-08-2008 17:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cafe (Post 2241312)
Hmm. Musze przyznać ze coraz ciekawiej to wygląda jeśli chodzi o wojsko, zastanawiam sie nad isciem to szkoly podoficerskiej po technikum, a potem praca w wojsku

Podobnie ^^. Idę tylko dlatego, że interesuję się militariami. <salute>

Grue 23-08-2008 18:26

Oby wiecej chetnych i takich ktorzy w tym wojsku troche pobeda a nie ze po 5 miesiacach do rezerwy, bo im sie znudzilo, nie podoba bo dyscyplina itd : )

Powodzenia chłopaki. Jak cos walic do 17Wielkopolskiej Brygady Zmech w Międzyrzeczu! :D

Zenuś 23-08-2008 18:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sapthor (Post 2239572)
1. Zatkało mnie nie pomyślałem iż tak duża liczba osób napisze w tym temacie
2. Dokładniej chciałbym wybrać
Wydział: Wojsk Zmechanizowanych
Specjalizacja: kierunek: zarządzanie i marketing; specjalność: dowodzenie pododdziałami wojsk zmechanizowanych,
3. Lecz Gdybym poszedł do Mechanika, lecz też nie wiem jaki wydział

1. taa i jak zwykle ciekawa dyskusja ;p
2.najlepsze wyjscie- ukoncz liceum, zdaj mature, po czym idziesz na studia ekonomiczne(musisz dobrac odpowiedni kierunek). potem spokojnie składasz podanie na oficerke w kierunku zarzadzanie-marketing (dlugo to potrwa ale uwierz mi, ze bedzie sie oplacalo).
3. ja też ;p

Erhion 24-08-2008 11:05

Ja osobiście za dwa lata mam zamiar iść tam gdzie Tovob czyli do Wyższej Szkoły Oficerskiej we Wrocławiu no albo do Wyższej Szkoły Morskiej w Gdyni. Do Dęblina też chciałem spróbować ale raczej odpada z powodu mojego kręgosłupa (lekkie skrzywienie).

Walekifa 24-08-2008 14:55

Ładne te stawki. Ja bym chciał do Wojska jak skończę technikum. A jak wygląda Emerytura? : P Ktoś zaznajomiony w tych sprawach?

Capality 24-08-2008 15:08

nvm xd,,,,,

--Cienius-- 24-08-2008 18:37

lepiej w tibie grac niz jakies tam wojsko

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:34.