Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Poradniki (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=31)
-   -   Tłumaczenie skrótów tibijskich dla newbie. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=191349)

Deriv 04-09-2008 09:53

Skróty

Bardzo fajny poradnik szczególnie dla nowo upieczonych graczy, początek tibijskiej przygody nie jest łatwy jednak ten poradnik pomoże nie jednamu początkującemu graczowi. Świetna robota ;)

Pozdrawiam

naja 04-09-2008 10:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Undeadzik (Post 2257247)
crypt shambler- kulawce ? -.- sam to wymysliles ? rotfl
raczej to beda crypty a nie kulawce :D

Znajoma wymyśliła i moim zdaniem pasuje. Przyjrzyj się dokładnie jak chodzą to będziesz wiedział dlaczego kulawce :))

A do Autora tematu - Po to są opinie i krytyka, żeby Twój "produkt" udał się jak najlepiej. Na Twoim miejscu nie poddawał bym się.

BeeTraX 04-09-2008 23:08

to skrytykujcie (najlepiej moderatorzy) mnie tak żeby wkońcu sie to nadawało dla tibia.pl :P

xoz 04-09-2008 23:49

Cytuj:

Wielka Brytania - gbr
rozgraniczyl bym to, malo ktory z wysp mowi ze jest gbr
Cytuj:

Hiszpania - spa / spanish
esp...

czesciej slysze "mary" na nightmare niz "najty"

Tana 04-09-2008 23:58

Moim skromnym i zdaniem, najlepszy spis skrótów jest w punkcie 5 i 6.

Będąc czytelnikiem wolalabym mieć spis skrotow i po myslniku ich tlumaczenie. Jak chce napisac "ultimate healing rune" a nie znam skrotu, to nawet by mi przez mysl nie przeszlo zeby takiego szukac. Z kolei jak ktos do mnie napisze 'uh', a ja nie wiem o co chodzi, to zajrze do takiego poradnika ;)

Ale ja nie mam wplywu na to co jest na stronie, a co nie, wiec to moje jak najbardziej prywatne zdanie :p

naja 05-09-2008 07:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez xoz (Post 2258108)
rozgraniczyl bym to, malo ktory z wysp mowi ze jest gbr

esp...

czesciej slysze "mary" na nightmare niz "najty"

Być może to jeszcze zależy od Świata na którym się gra :) "Co Świat to obyczaj" :) więc warto zamieścić all skróty.

Tony_Gdansk 05-09-2008 07:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez BeeTraX (Post 2254338)

- Avalanche - (rzadko używane) AVL

Częściej widzę skróty Ava~

Cytuj:

Demon - Demc**
Dem.

Cytuj:

Barbarzyńcy - barbary**
Barby.

Nic mi nie wpadło w oczy więcej.

BeeTraX 05-09-2008 17:03

rozważę wszystko i postaram poprawić ten poradnik teraz :)

Graventer 05-09-2008 23:37

No ładnie napisane, ale nie wiem czy komuś sie przyda. Nie widziałem by ktoś napisał posta: "dzięki, bardzo mi pomogłeś". Chyba każdy może sie domyślić, że elder druid to ed, a giant sword to gs.

Aggro 06-09-2008 00:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Graventer (Post 2258877)
No ładnie napisane, ale nie wiem czy komuś sie przyda. Nie widziałem by ktoś napisał posta: "dzięki, bardzo mi pomogłeś". Chyba każdy może sie domyślić, że elder druid to ed, a giant sword to gs.

Wiesz, jak zaczynałem grać to myliłem skróty. Na przykład giant sword i gs. Z pewnością się przyda;]

naja 06-09-2008 01:43

Będę upierdliwy. Pozmieniaj jeszcze kolejności. Najpierw skrót a potem opis, bo przecież newbie będą szukać najpierw skrótu. :))

BeeTraX 06-09-2008 17:00

masz racje poprawie to :) proszę o oceny

ok update zrobiony :P tylko państwa zostawiłem w spokoju :)

naja 06-09-2008 17:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez BeeTraX (Post 2259542)
tylko państwa zostawiłem w spokoju :)

No właśnie to też popraw i poprzestawiaj. Jeszcze mała kosmetyka. Postaraj się ułożyć all w kolejności alfabetycznej. To ułatwi odnalezienie skrótu. Co do M Walli i F Walli - czasem nazywa się je też MW i FW i podobnie nazwa potwora Masive Water Elemental jako MWE. Ale już wystawiam ocene bo ogólnie poradnik spełni swoje zadanie dla Newbie i napewno się przyda nowym.

BeeTraX 06-09-2008 19:51

naja: państwa zostawie w spokoju a runy są uporządkowane w kolejności lvlowej :) a co do MWE to newbie na takie potwory nie chodzą i nawet nie wiedzą co to jest :)

Aggro 06-09-2008 20:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez BeeTraX (Post 2259719)
naja: państwa zostawie w spokoju a runy są uporządkowane w kolejności lvlowej :) a co do MWE to newbie na takie potwory nie chodzą i nawet nie wiedzą co to jest :)

Wierz mi, wiedzą. newbie często łażą po tibia.pl ;)

BeeTraX 06-09-2008 20:43

eee tam :) wypisałem skróty najważniejszych potworów :) więc styknie :)

naja 06-09-2008 20:51

Jak robić poradnik to porządnie. Zmuś się :). A wypisywanie run według levela nie jest dobrym pomysłem. Newbie będzie szukał skrótu tego, co akurat przeczyta na kanale default bądź na kanale trade. A jak będzie chciał dowiedzieć się więcej na temat runy to wejdzie na tibia.pl lub na inną stronę o tibii. :) Trochę to mija się z celem, który sobie nakreśliłeś. Miały być skróty najważniejszych, więc wystarczy skrót w kolejności alfabetycznej i jego opis :)

BeeTraX 06-09-2008 20:53

niby tak, ale i tak wszystko ładnie widać bo skróty są pogrubione :)

Pawcio Druid 06-09-2008 21:12

Cytuj:

kulawce*** / crypty - Crypt Shambler
Z nazwą kulawce nigdy się nie spotkałem, a trochę w to gram :P

Cytuj:

barbary*** - Barbarzyńcy
Myślę, że bardziej popularne to barby.

Cytuj:

# poc - Jakiś piece of cloath - przykładowo brown = brown poc
Literówka. Chyba cloth :P

Cytuj:

GSS - Giant spider slik (odrazu można kupywać SOY - spool of yarn)
Kupować*. Btw. jestem pewny, że gdyby ktoś pisał na trade 'buy soy' 99% tibijczyków nie skojarzyło by tego z yarnem (w tym i ja) :P

Cytuj:

bp of # - backpack (plecak) "czegoś" (lub bardziej "z czymś") na przykład jakieś runy (może być hmm, icycle, uh) lub mikstur
Chyba icicle, chociaż znam wielu ludzi którzy piszą icycle, nie wiem skąd to się bierze.. :P

http://tibia.pl/spell/Icicle

Cytuj:

- OTS (Open Tiba Server) - Test servery zakładany przez graczy. Jest on nielegalny, ale CipSoft GmbH narazie przymyka na nie oko.
Na - razie. Osobno :P

Przymyka jak przymyka, nie ma tu nic do gadania, bo nie ma jak w to ingerować :)

Poza tym według mnie bez zarzutu.

// Być może ktoś wyżej już to pisał, nie chciało mi się czytać tych postów :P

BeeTraX 06-09-2008 23:43

ok błędy poprawie jutro :)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:33.