Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   80 Pytań, Które Zrobią Z Ciebie Ateistę (rzekomo) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=200364)

Erhion 09-12-2008 21:07

Ja osobiście chciałbym zobaczyć taką listę ale ze strony Kościoła.

Czyli fakty na temat tego, dlaczego katolicyzm jest "rzekomo" prawdziwy.;)

Bluray 09-12-2008 21:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2369791)
O ile wiem to na religii uczą o wychowaniu chrześcijańskim (mylę się?).

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vasudanin
Tego jaki to Bóg, Jezus idealni i kochający.

A ja chyba w 1 klasie gimnazjalnej miałem lekcję o deizmie i ateizmie

Fred_Flintston 09-12-2008 21:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2369806)
Mam takie wyobrażenie Boga jak katolicy, ale wierze w niego a nie w Kościół i to co on przekazuje.

Czyli zbawienia nie dostąpisz :D

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kamliss (Post 2369812)
Trzeba wydrukować i dać jednej z pań/panów która naucza religi, prosząc o odpowiedzi na te pytania, zapewne odpowiedzą że na niektóre pytania nie ma odpowiedzi...

Przejrzałem pobieżnie wszystkie i stwierdziłem, że nawet ja mogę na nie odpowiedzieć (zgodnie z nauką Krk). A jeśli katechetka nie odpowie - cóż, czego się można spodziewać po państwowej szkole...

Lechista 09-12-2008 21:08

Zadałem księdzu 10 wg. mnie najlepszych pytań i na każde odpowiedział bez problemu. Większość z pytań jest na zasadzie Jeżeli Bóg jest wszechmogący to czy może stworzyć taki kamień którego nie podniesie? Albo oparte jest na tym, że czemu stworzył dobrych i złych ludzi?? Przecież jak jest wszechmogący to może przewidzieć czy będzie dobry czy zły... Bóg dał ludziom wolną wolę, i to jest jest wszechmoc :> Trudno jest to tak wytłumaczyć, ale jak to zrobi dobry ksiądz to każde z tych twierdzeń okazuje się shitem

Dragon-Fly 09-12-2008 21:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lechista (Post 2369821)
Zadałem księdzu 10 wg. mnie najlepszych pytań i na każde odpowiedział bez problemu. Większość z pytań jest na zasadzie Jeżeli Bóg jest wszechmogący to czy może stworzyć taki kamień którego nie podniesie? Albo oparte jest na tym, że czemu stworzył dobrych i złych ludzi?? Przecież jak jest wszechmogący to może przewidzieć czy będzie dobry czy zły... Bóg dał ludziom wolną wolę, i to jest jest wszechmoc :> Trudno jest to tak wytłumaczyć, ale jak to zrobi dobry ksiądz to każde z tych twierdzeń okazuje się shitem

Oho, to ja mam takiego fajnego wikariusza. Podbijam do niego w piątek/sobotę z tym :P.

Erhion 09-12-2008 21:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston (Post 2369819)
Czyli zbawienia nie dostąpisz :D

Podobnie jak muzłumanie, żydzi, buddyści, ateiści, protestańci, prawosławni i cała reszta nie chrześcijan.

Nie sądzisz, że to głupie? ;)

Vil 09-12-2008 21:11

te pytania moga najwyzej zrobic z was impotentow.

a na deser cytat z Carlina:

"I was Roman Catholic.. at least until I reached the age of reason"

Bluray 09-12-2008 21:12

Protestanci i prawosławni to rozłam z kościoła katolickiego, więc na pewno nie "poprawna" religia, żydzi nie uznali Jezusa jako zbawiciela, ateiści po prostu nie wierzą w Boga, to jak mają być zbawieni?

Fred_Flintston 09-12-2008 21:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2369826)
Podobnie jak muzłumanie, żydzi, buddyści, ateiści, protestańci, prawosławni i cała reszta nie chrześcijan.

Zauważ, że oni ciągle wyznają Jedynego Boga. Są to, że tak powiem, poboczne drogi do zbawienia :)

Oczywiście cały czas mogę błądzić. Bo skąd można wiedzieć, że Adonai zbawi nawet katolików? Można wierzyć, że zbawi :)

Thero 09-12-2008 21:14

Ciekawe, że nie ma wśród tych rozważań nie ma nic o paradoksie omnipotencji, czy problemie projektu i projektanta.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lechista (Post 2369821)

To raczej dowodzi, jak bezwartościowym jesteś dla księdza kandydatem do dyskusji.

Erhion 09-12-2008 21:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bluray (Post 2369832)
Protestanci i prawosławni to rozłam z kościoła katolickiego, więc na pewno nie "poprawna" religia, żydzi nie uznali Jezusa jako zbawiciela, ateiści po prostu nie wierzą w Boga, to jak mają być zbawieni?

No właśnie.

A podobno Bóg kocha wszystkie swoje dzieci. Inne religie też pewnie uważają, że to ich religia ma monopol na zbawienie. Tylko jak to sprawdzić?

Po prostu za dużo ludzi uznało, że to KK ma racje.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston (Post 2369836)
Zauważ, że oni ciągle wyznają Jedynego Boga. Są to, że tak powiem, poboczne drogi do zbawienia :)

Hehe. To już mamy poboczne drogi do zbawienia? :) A co jak założe swoją religie i będę wierzył w Jedynego Boga? Też dostane taką poboczną drogę?

Bluray 09-12-2008 21:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2369842)
No właśnie.

A podobno Bóg kocha wszystkie swoje dzieci. Inne religie też pewnie uważają, że to ich religia ma monopol na zbawienie. Tylko jak to sprawdzić?

Po prostu za dużo ludzi uznało, że to KK ma racje.

No właśnie, Bóg kocha swoje dzieci, dał im wolną wolę, wybór między dobrem a złem. Wiadomo gdyby nie głupota jednego z papieży (chyba dobrze mówię) który wprowadził odpust całkowity za kasę, nie byłoby protestantyzmu.

Lechista 09-12-2008 21:19

Dokładnie, nie uznają Jezusa, ale wieża w tego samego Boga. Wg. nich zbawiciel dopiero nadejdzie :>
Cytuj:

20. Jeśli Jezus Chrystus jest rzekomo ciałem stworzonym przez wszechmocnego Boga jak jest możliwe, że nie odziedziczył Grzechu Pierworodnego? Pamiętaj, jest rzekomo człowiekiem i jednocześnie Bogiem i jeżeli rzeczywiście był w pełni człowiekiem jak i Bogiem, musiał odziedziczyć Grzech Pierworodny. ??? - His Lordship, Lucifer
Jak to nie?? Część światła: Chrzest P.J. w Jordanie...
Cytuj:

21. Jeśli Bóg jest ojcem Jezusa, to jak wygląda jego DNA? Czy Bóg ma spermę? Jeśli nie, to skąd Maria wzięła DNA potrzebne do stworzenia Jezusa? To czyni Marię aseksualną, a Jezusa dziewczynką, gdyż nie było chromosomu Y. - [email protected] and [email protected]
Bóg jest wszechmogący, nie musi nikogo zapładniać. Skoro jest wszechmogący to może dać Maryji płód nie uprawiając sexu z nią... To wyjaśnia dlaczego Maryja była dziewica.
Beznadziejne te 2 pytania..
Cytuj:

22. Nigdy nie dostałem zdalnie sterowanego autka, gdy byłem dzieckiem, chociaż tak bardzo się o nie modliłem. Czy gdybym prosił o potępienie, Bóg spełniłby moje życzenie?... Uff, dzięki Boże! - [email protected]
Jeśli będziesz się bardzo modlił o 2 miliony to Bóg też powinien ci je dać??
Cytuj:

23. W Dniu Sądu Ostatecznego Jezus ma się pojawić w chmurach. Jak więc chrześcijanie po drugiej stronie globu go zobaczą? Czy będą miliony Jezusów? A co z ludźmi, którzy pracują pod ziemią? - [email protected]
Bóg jest wszechobecny, te wszystkie pytania zaprzeczają sobie nawzajem.. Zapewne każdy będzie go widział indywidualnie

Glamri 09-12-2008 21:22

Jesli chodzi o tego typu teksty to zdecydowanie polecam lekturę Friedricha Nietzsche - Antychryst. (czy Antychrześcijanin - różnie to tłumaczą, zalezy od wydawnictwa). Książka zadająca wiele pytań udziela wielu odpowiedzi drogą retoryki. Różni się od tego tekstu tym, że jednak jest zdecydowanie o wiele głębiej i sensowniej przemyślana przez jej autora. Mi pomogła podjąć decyzję. ; )

Erhion 09-12-2008 21:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Glamri (Post 2369858)
Mi pomogła podjąć decyzję. ; )

Można wiedzieć jaką?;)

Cytuj:

Bóg jest wszechobecny, te wszystkie pytania zaprzeczają sobie nawzajem.. Zapewne każdy będzie go widział indywidualnie
Nie nie nie. Pomyśl. Bóg ma się pojawić w CHMURACH. Jakby było, że pokaże się każdemu z osobna to ok. Ale pojawi się w CHMURACH, niebie - zwał jak zwał. Wiec jak ludzie pracujący w kopalniach mają go widzieć?

Fred_Flintston 09-12-2008 21:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2369847)
Hehe. To już mamy poboczne drogi do zbawienia? :)

Poboczne tzn. trudniejsze. Mimo, ze to ten sam Bóg, religie charakteryzują się różnymi zasadami moralnymi (islam jest w tym względzie najbardziej odmienny).

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2369847)
A co jak założe swoją religie i będę wierzył w Jedynego Boga? Też dostane taką poboczną drogę?

Najpierw zdobądź wyznawców, stwórz cywilizację co najmniej takiej wielkości, jaką stworzył katolicyzm (czyli praktycznie większość cywilizowanego świata), ewentualnie zdobądź jakieś inne uznanie chrześcijaństwa (prawosławie np. to przecież jego odłam). Wtedy dopiero wypowiadaj się na temat Boga. Bo inaczej to kwalifikujemy to do jakiegoś New Age'u.

@DOWN
Oj dałoby się, dało :) Jak ładnie poprosicie, to może to zrobię :p

Kamliss 09-12-2008 21:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston (Post 2369819)
Przejrzałem pobieżnie wszystkie i stwierdziłem, że nawet ja mogę na nie odpowiedzieć (zgodnie z nauką Krk). A jeśli katechetka nie odpowie - cóż, czego się można spodziewać po państwowej szkole...

Odpowiedzieć to można na wszystko, ale odpowiedzieć i odpowiednio uzasadnić swoją odpowiedź - tak wyczerpująco żeby rozwiać wszystkie wątpliwości byłoby bardzo ciężko, o ile by się w ogóle dało.

Juzefek 09-12-2008 21:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2369796)
Jeśli tekst ma trafić/zainteresować katolików to musi nawiązywać do "prawd" kościoła. A wiec autor tekstu choć sam pewnie w to nie wierzy, to zadał takie pytanie, by potencjalny katolik zastanowił się nad tym.

Prawdą Kościoła na początku księgi rodzaju było to, że Bóg stworzył świat a nie w jaki sposób to zrobił.

Erhion 09-12-2008 21:30

Cytuj:

Poboczne tzn. trudniejsze. Mimo, ze to ten sam Bóg, religie charakteryzują się różnymi zasadami moralnymi (islam jest w tym względzie najbardziej odmienny).
Czekaj, czekaj. Trudniejsze? O tym nie było mowy w Biblii. Nie ma trudniejszej drogi do zbawienia. Albo tak albo nie.

Cytuj:

Najpierw zdobądź wyznawców, stwórz cywilizację co najmniej takiej wielkości, jaką stworzył katolicyzm (czyli praktycznie większość cywilizowanego świata), ewentualnie zdobądź jakieś inne uznanie chrześcijaństwa (prawosławie np. to przecież jego odłam). Wtedy dopiero wypowiadaj się na temat Boga. Bo inaczej to kwalifikujemy to do jakiegoś New Age'u.
A widzisz. Czyli by moja religa mogła choć dostąpić "pobocznej" drogi zbawienia potrzebuje uznania, wielkości i wielu wyznawców tak?

To już rozumiem, dlaczego to katolicy mają zbawienie zaklepane. Bo ich jest najwięcej!

Vasudanin 09-12-2008 21:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2369863)
Nie nie nie. Pomyśl. Bóg ma się pojawić w CHMURACH. Jakby było, że pokaże się każdemu z osobna to ok. Ale pojawi się w CHMURACH, niebie - zwał jak zwał. Wiec jak ludzie pracujący w kopalniach mają go widzieć?

Można to inaczej interpretować. Chmura to skroplona para wodna, więc może się pojawić w każdym obłoczku.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:00.