Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Klasyczna dla początkującego. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=206054)

Granteon 09-02-2009 17:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2457506)
Ashton CG150. Niestety nie było nic innego, problem ten sam, co Dr.Unknown.
Wyjaśnij dlaczego, bym wiedział na przyszłość?
Widocznie może być, skoro przy zakupie tak było.
Niecałe 2 miesiące. To w takim układzie na jakie struny mam zamienić?

Zaraz sprawdzę.
@edit
Raczej nie musi być idealnie do zera tylko gdzieś okolice 0.1 - 0.2, prawda?

Niestety kupiłeś nieprzyzwoitą gitarę (bo za tą kasę byś mógł kupić coś lepszego), ale tak to jest jak się kupuje gitarę, bo ładnie wygląda. Skąd wiesz, że połowa strun jest metalowych? Jeżeli chodzi o te 3 najgrubsze struny to to są struny basowe. One są tylko owinięte metalem (?), ale tak naprawdę są nylonowe. Gitara klasyczna to gitara klasyczna, na niej są tylko struny nylonowe, bo inne mogą uszkodzić instrument (np. wykrzywić gryf).

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Glamri (Post 2458167)
zakładając żelazne struny na akustyka tylko zniszczysz sobie instrument.

Na akustyka? Nie pomieszało Ci się coś?

Glamri 09-02-2009 20:20

Gah, chciałem napisać klasyka xD Przejęzyczenie, już edytuję ; )

Lasooch 09-02-2009 20:24

Swoją drogą, jak ktoś jest nieco bardziej zaawansowany (sporo do spamiętania i wymagana umiejętność... dziwnych chwytów (ot, 333337) - nic nadzwyczaj trudnego, ale zielony nie da rady) polecam Eyes On Me i Fisherman's Horizon (z soundtracku do Final Fantasy VIII) autorstwa niejakiego Nobuo Uematsu. Zainteresowanym chętnie taby podeślę.

Rozenix 09-02-2009 21:19

Lasooch - z tym wyglądem gitary to konkretnie miałem na myśli to żeby nie "jarać" się na wygląd wiosła. to tak jak z kobietą - może być piękna, ale w środku jędza :)

Hakuoh 10-02-2009 00:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Granteon (Post 2458273)
Niestety kupiłeś nieprzyzwoitą gitarę (bo za tą kasę byś mógł kupić coś lepszego)

Niestety mając zaledwie 80 funtów wybór nie był zbyt szeroki. I nie kupowałem, bo ładnie wygląda tylko bo była najtańsza. A o dofinansowanie nie było co liczyć.
Tak wogóle mówicie złotówki, złotówki, ale mnie to nie interesuje. Bo ja liczę w funtach. ^^"

Cytuj:

o te 3 najgrubsze struny to to są struny basowe.
Hm... a gdyby tak... tylko na tych trzech ćwiczyć?... To tylko moje głośne myślenie.

Lasooch 10-02-2009 08:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rozenix (Post 2458605)
Lasooch - z tym wyglądem gitary to konkretnie miałem na myśli to żeby nie "jarać" się na wygląd wiosła. to tak jak z kobietą - może być piękna, ale w środku jędza :)

Ale ja sobie nie wyobrażam, żebym miał grać na gitarze, która mi się nie podoba ; )

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2458879)
Hm... a gdyby tak... tylko na tych trzech ćwiczyć?... To tylko moje głośne myślenie.

Znowu - basowe to nie takie, jak w gitarze basowej. W basie struny są ZNACZNIE grubsze i szerzej rozstawione.

Glamri 10-02-2009 16:02

Brzdąkanie na 3 strunach nie ma sensu tak czy siak. Zastosuj się do naszych wcześniejszych rad. Tylko się solidnie przyłóż i wtedy będziemy radzić co dalej ; ) Nauka gry na gitarze to bardzo długi proces i nie nastawiaj się, że po tygodniu - dwóch będziesz cholera wie jak bardzo złożone utwory grał. ; ) Nie ma innej rady jak krok po kroku od podstaw ćwiczyć.

9-NINE 10-02-2009 16:30

Cytuj:

poza tym niesamowicie grube struny kompletnie zmieniają sposób gry (staż 1 rok na elektryku, na basie ledwo daję radę wyplumkać najprostsze pankowe piosenki - i to oczywiście nie żaden slapping czy popping, piórko _/).
Human weakling... A tak na serio - pankowe songi na początek to gwałt na palcach i wcale nie są tak łatwe jak się wydaje. Na basie lepiej zacząć od wolniejszych kawałków, nie ma co się spieszyć. No ale dobrze prawisz, bas a gitara to całkiem inne instrumenty.

@Hakuoh:
Z tego co rozumiem to kupiłeś klasyka żeby nauczyć się podstaw i w przyszłości przerzucić się na bas i zapewne przy nim pozostać, tak?

Granteon 10-02-2009 17:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2458879)

Możesz ćwiczyć na razie słuch, układanie melodii itd. na tej gitarze (niekoniecznie tylko na tych trzech strunach basowych), jak nie masz kasy. Wiadomo, że nie jesteśmy milionerami.

Lasooch 10-02-2009 20:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Granteon (Post 2459410)
Możesz ćwiczyć na razie słuch, układanie melodii itd.

Myślę, że na to jeszcze za wcześnie - sam po roku nie uważam, żebym umiał choć w małym stopniu układać melodie (niby w pentatonice coś walnę, ale nic szczególnego), słuchu też nie mam ; )

Granteon 10-02-2009 20:16

Myślisz, że ja umiem układać idealnie przy improwizacji?

Miałem na myśli to, żeby powoli się uczył skali, melodii itd. Skoro się decyduje na instrument to zdaje sobie sprawę, że takich rzeczy się nie nauczy w 2 lub 3 miesiące. Powoli można ćwiczyć...

Hakuoh 15-02-2009 22:57

No dobrze, wracając do Ibanezów.
Mam jednak zamiar kupić taki w Polsce, jednak wśród Ibanezów nie ma zbyt wielkiego wyboru, gdyż jestem leworęczny.
Jedyny taki znalazłem GSR200L:
gryf: GSR4
korpus: agathis
progi: medium
mostek: B10 (19mm odległość strun)
przystawki:
PSNDP gryf
PSNDJ mostek
PHAT II EQ
wykończenie: BK-Black
Znalazłem to na stronie http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/B...eworeczny.html
Na waszą znajomość jak to może się prezentować? Chodzi mi o to, czy to dobry model.

gavreonien 16-02-2009 12:04

No to sprawa się komplikuje jeśli jesteś leworęczny ;) Ten jebanez nawet jest w porządku :)

Granteon 16-02-2009 15:14

Z tą leworęcznością jest różnie właśnie, bo niektórzy są leworęczni, ale bardziej wygodnie im się gra na normalnych (praworęcznych) gitarach.

AnonimowyPowrot 16-02-2009 15:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Granteon (Post 2466343)
Z tą leworęcznością jest różnie właśnie, bo niektórzy są leworęczni, ale bardziej wygodnie im się gra na normalnych (praworęcznych) gitarach.

Przy okazji nie odwracając gitary w drugą stronę. Szczerze, nie widzę różnicy (a mam styczność z takimi).

Hakuoh 16-02-2009 15:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Granteon (Post 2466343)

I tu jest właśnie tak, że nie mam odpowiednio wyćwiczonej prawej ręki.

Voon 16-02-2009 15:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2466365)

Jeśli przygodę z gitarą zacząłeś niedawno to żaden problem ją wyćwiczyć. Sam jestem leworęczny i nie wyobrażam sobie mojej gry lewą ręką. Ale to chyba kwesta wygodnictwa.

AnonimowyPowrot 16-02-2009 16:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon (Post 2466418)
Jeśli przygodę z gitarą zacząłeś niedawno to żaden problem ją wyćwiczyć. Sam jestem leworęczny i nie wyobrażam sobie mojej gry lewą ręką. Ale to chyba kwesta wygodnictwa.

Wam na pewno na początku lepiej dociskać struny, nie rozłażą się palce przy tych troszkę bardziej złożonych akordach, albo nie ma sytuacji, że coś "nie brzmi".

Granteon 16-02-2009 18:58

Cytuj:

Ale jak będziesz miał okazje sprawdzić na praworęcznej to nic do stracenia nie będziesz miał...

Lasooch 16-02-2009 20:02

Cytuj:

Myślę, że jest to do opanowania, a warto grać na praworęcznej - choćby dlatego, że zawsze jak ktoś ma gitarę, to możesz się za nią chwycić i wyrwać jakąś dziewuszkę ; ) Poza tym wybór większy i w ogóle...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:37.