Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Nowy projekt ustawy PiS (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=207402)

Lasooch 22-02-2009 20:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Martka (Post 2474213)
Imo, prawo, które nie będzie egzekwowane, to nie prawo, ani nakaz. Więc nie rozumiem o co ten krzyk ; )

O to, że następny przepis takiego typu może już być egzekwowany. A jest to ograniczanie wolności.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Juzefek (Post 2474219)
Też mi duży wydatek na 1 flagę. Według mnie każdy Polak powinien w taki dzień jak 3 maja czy 11 listopada wywiesić flagę, chociażby uczcić pamięć tych co polegli w walce o niepodległość (idzie mi głównie o 11 listopad).

A ktoś inny może sądzić, że powinno się wywieszać np. flagi ze swastykami. To by Ci się już pewnie nie podobało (mi, oczywiście, też)? Więc jeśli uważasz, że powinieneś - wywieś, ale nie mów, że każdy powinien. Wara z łapami od mojego okna ; )

Litawor 22-02-2009 20:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2474226)
Socjalizm

Flaga chyba ma być biało-czerwona, nie czerwona.

Martka 22-02-2009 20:57

@łasy
Może i może, ale zauważ, że za swojej kadencji pis co chwila sypał jak z rękawa równie "świetnymi" pomysłami. Żaden jednak nie wszedł realnie w życie, więc moim zdaniem nie ma podstaw do obaw.

Lasooch 22-02-2009 20:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Martka (Post 2474258)
@łasy
Może i może, ale zauważ, że za swojej kadencji pis co chwila sypał jak z rękawa równie "świetnymi" pomysłami. Żaden jednak nie wszedł realnie w życie, więc moim zdaniem nie ma podstaw do obaw.

Co nie zmienia faktu, że przed takimi pomysłami trzeba się bronić, a przynajmniej pokrzyczeć na f.t.pl : P

Glamri 22-02-2009 21:10

Bezydura. Nigdy nie wywiesiłem żadnej flagi ; P Obowiązek należy do instytucji państwowych i tka też powinno pozostać.

Angerfist 22-02-2009 21:14

lepiej by coś w sprawie kryzysu robili...

Litawor 22-02-2009 21:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Angerfist (Post 2474284)
lepiej by coś w sprawie kryzysu robili...

Niech dodrukują pieniędzy.

Angerfist 22-02-2009 21:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2474286)
Niech dodrukują pieniędzy.

Ta, będzie jescze gorzej :p

spider-bialystok 22-02-2009 22:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2474071)
Nie rozumiem, jak mozna byc dumnym z bycia antypatriota, jak Ci sie tu nie podoba to WY******

Ale fakt faktem, obowiazkowe wywieszenie flagi to absurd, lecz z 2 strony i tak nie bedzie zadnych kar, wiec kto bedzie chcial to wywiesi, a kto nie to nie.

Ja nie jestem ani patriota ani antypatriota - jesli ty darzysz uwielbieniem instytucje zwana panstwem, ktora kroi cie na gruba kase i traktuje jak niewolnika - twoja sprawa. Ja nie zamierzam wywieszac zadnych flag.
I jeszcze jedno - wy*******ac to moze co najwyzej panstwo z prywatnej ziemi, nie odwrotnie.

Exodus 22-02-2009 22:40

Panstwo to nie tylko podatki, to wspolna narodowosc, tradycja, historia i przodkowie.

"Patriota na co dzień dba o pomyślność i dobre imię swojego kraju i narodu. Dba o symbole narodowe takie jak flaga, godło i hymn swojej ojczyzny. Nie pozwala na obrazę swego kraju. Ma wysoko rozwinięte poczucie dumy i godności narodowej zarazem jest daleki od szowinizmu czy ksenofobii, potrafi być krytyczny wobec rodaków, zwłaszcza tych których zachowanie jest dalekie od patriotyzmu. Nie wstydzi się bycia obywatelem swojej ojczyzny i przynależności do swego narodu. Gdy potrzeba manifestuje swoje przywiązanie do ojczystej kultury, języka, tradycji."

O takiej definicji patrioty tu mowie, oczywiscie nie jestem idealnym patriota, ale swoj kraj szanuje i wszystkie jego symbole. Dla mnie bycie dumnym z nie bycia patriota to tak jakby pluc na swoich przodkow(np. dziadka)

Serious Sam 22-02-2009 22:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2474390)
Ja nie jestem ani patriota ani antypatriota - jesli ty darzysz uwielbieniem instytucje zwana panstwem, ktora kroi cie na gruba kase i traktuje jak niewolnika - twoja sprawa. Ja nie zamierzam wywieszac zadnych flag.
I jeszcze jedno - wy*******ac to moze co najwyzej panstwo z prywatnej ziemi, nie odwrotnie.

Tu chodzi o uczczenie świąt, takich, jak konstytucja 3 maja, a nie Państwa.

Piotrek Marycha 22-02-2009 22:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 2474159)
Dobra, wypada, ale nie można tego nikomu nakazywać! To jest wbrew konstytucji!

to już stwierdzi TK
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2474247)
Flaga chyba ma być biało-czerwona, nie czerwona.

a co ma wspólnego socjalizm z czerwienią, która jest symbolem państwa rosyjskiego?

Hakuoh 22-02-2009 22:51

Plagiat? Bo tylko LPR ma takie pomysły. >.>"

Hadugg 22-02-2009 22:52

Tak to jest, jak społeczność wybiera ludzi bez kompetencji na wysokie stanowiska państwowe.

spider-bialystok 22-02-2009 22:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2474429)
Dla mnie bycie dumnym z nie bycia patriota to tak jakby pluc na swoich przodkow(np. dziadka)

Niie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawe, ale w czasie wojny panstwo nie pyta nikogo o patriotym - jest przymus. I wielu 'dziadkow' walczylo, by nie zostac rozstrzelanym za dezercje.

Hadugg 22-02-2009 23:00

Sadz, ze w Polsce raczej nie zabijali za dezercje

Exodus 22-02-2009 23:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2474457)
Niie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawe, ale w czasie wojny panstwo nie pyta nikogo o patriotym - jest przymus. I wielu 'dziadkow' walczylo, by nie zostac rozstrzelanym za dezercje.

Piekne odwracanie kota ogonem, zamiast odpowiedziec na caly post.

No i po czesci prawidlowo, jak ktos mialby sie sprzedac Niemcom czy komus innemu, tym samym wydajac rodakow, to chyba lepiej, ze zginal wczesniej. Oczywiscie byl ulamek osob, ktorym naprawde sytuacja kolidowala udzial w walce, ale to byl naprawde maly odsetek. Kiedys ludzie mieli inna mentalnosc niz teraz, zreszta co mu dalo unikniecie walki? Szybsza przegrana wojny przez wlasny kraj i bardzo prawdopodobna smierc bliskich?

Lasooch 22-02-2009 23:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2474489)
Piekne odwracanie kota ogonem, zamiast odpowiedziec na caly post.

No i po czesci prawidlowo, jak ktos mialby sie sprzedac Niemcom czy komus innemu, tym samym wydajac rodakow, to chyba lepiej, ze zginal wczesniej. Oczywiscie byl ulamek osob, ktorym naprawde sytuacja kolidowala udzial w walce, ale to byl naprawde maly odsetek. Kiedys ludzie mieli inna mentalnosc niz teraz, zreszta co mu dalo unikniecie walki? Szybsza przegrana wojny przez wlasny kraj i bardzo prawdopodobna smierc bliskich?

A może szansę przeżycia wojny zamiast pójścia na bardzo prawdopodobną śmierć ; ) Większa część narodu wojnę przeżyła przecież.

Ameriov 22-02-2009 23:19

Omg, a pomyśleć, że zaczęło się od NIEPRZYMUSOWEGO wywieszenia flagi.
Ofc musiał się o to zahaczyć patriotyzm, ale wojna? Ludzie, dajcie spokój.
Nie lubicie Polski? Ok. Dacie się zabić na polu walki za kraj w którym rocznie giną tony ludzi tylko przez to, że rząd oszczędza na NFZcie? Jeszcze lepiej.
I skończcie już z tym.

Co do samego tematu, mi to przypomina akcje ZSRR, kiedy to Polacy mieli sobie wyrobić "nową tradycję" i wysyłać pocztówki 3cio majowe.
Sami widzicie, czy takie nakazy się przyjmują.

Exodus 22-02-2009 23:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2474494)
A może szansę przeżycia wojny zamiast pójścia na bardzo prawdopodobną śmierć ; ) Większa część narodu wojnę przeżyła przecież.

Ale czesto dlatego, ze inni oddali za nich zycie. Pomysl, ze masz 10 dobrych kumpli, 8 poszlo na wojne i zginelo, jeden przezyl, a ty stroniles od armii. Mnie w takiej sytuacji na pewno trapiloby cos w stylu poczucia winy, mowie oczywiscie o dobrych kumplach, waznych dla ciebie.Pomijajac to, ze ten kolega co przezyl pewnie patrzyl by sie na ciebie z pogarda. I nie chodzi tu o wplyw otoczenia, tylko o wlasne sumienie.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:58.