Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Forum Muzyczne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=280)
-   -   Gitara, wszystko o niej. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=215039)

Lasooch 09-06-2009 20:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grycan (Post 2563290)
A ja mam pytanie: Czy aby zacząć uczyć się gry na gitarze basowej, trzeba/można poznać grę na gitarze "klasycznej"??

Można poznać grę i na flecie podbrzusznym, ale nie trzeba poznawać gry na niczym. Jeśli chcesz grać na basie/elektryku (i wiesz, że Ci się nie odwidzi, bo inaczej - lepiej kup taniego klasyka) - kupuj bas/elektryka.

Juzefek 09-06-2009 22:13

Postanowiłem kupić póki co tańszy model, by pouczyć się trochę, a potem pomyślę nad czymś lepszym :P A oto model, który wybrałem:
http://www.allegro.pl/item647743481_...ay_ev_526.html

@down
Trafna uwaga :P

Zalgadis 09-06-2009 22:28

Z jednej strony gitary firmy Ever Play są słabe, lecz z drugiej strony mój kolega ma identycznego jak Ty chcesz kupić i gra spoko.
Oczywiście jakością ustępuje ESP za 1000 zł.

Nie kupuj przez internet bo możesz trafić na gitarę słabej jakości.

gavreonien 10-06-2009 12:11

1000 zł to nie jest dużo jak na ESP... Już lepiej rzeczywiście trochę więcej pozbierać i kupić już jakiegoś squiera bądź epiphone....

Zalgadis 10-06-2009 15:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gavreonien (Post 2563795)
1000 zł to nie jest dużo jak na ESP... Już lepiej rzeczywiście trochę więcej pozbierać i kupić już jakiegoś squiera bądź epiphone....

Oba te modele są modelami komercyjnymi, już lepiej kupić gitarę firmy nierozreklamowanej, ale dobrej :P

gavreonien 10-06-2009 21:02

Uważasz, że Epiphone'y nie są dobre? Oczywiście to jest Twoje zdanie i szanuję go; ja uważam, że z takiego epiphone za 8 stów każdy amator gitarowy powinien być zadowolony. Ja też zresztą do dziś miło wspominam swojego pierwszego epiphone'a.

9-NINE 10-06-2009 21:20

Co do "fajnego, taniego basu": http://www.allegro.pl/item657926901_...1975_roku.html

Osobiście uważam że na początek warto kupić jakiś tani zestaw - kiepawe wiosło z wzmacniaczem typu "pierdziawka" (jeśli ktoś wie że się nie zniechęci). Gdy człowiek się już "trochę" nauczy - polowanie na allegro na coś porządnego. Sam upolowałem sobie dość tanio bass Epi explorer, sama przyjemność.

Rater 10-06-2009 21:20

Epiphone to przecież "tani Gibson" :P Ograłem parę gitar tego producenta z okolic 1k zł i grało mi się bardzo przyjemnie ;d

Zalgadis 10-06-2009 21:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gavreonien (Post 2564257)
Uważasz, że Epiphone'y nie są dobre? Oczywiście to jest Twoje zdanie i szanuję go; ja uważam, że z takiego epiphone za 8 stów każdy amator gitarowy powinien być zadowolony. Ja też zresztą do dziś miło wspominam swojego pierwszego epiphone'a.

Jeszcze pozostaje kwestia trafienia na epiphone bez braków :P
A takowe zdarzają się często, za często.
Oczywiście że nie uważam że Epi są złe, ale za takie pieniądze (Epi LP Special II - 625zł) lepiej kupić jakiś nierozreklamowany model grający nawet lepiej :P

spider-bialystok 11-06-2009 00:34

Ja mam klasyka kupionego wiele lat temu, zalozylem struny od akustyka i od paru miesiecy znowu ucze sie grac, po 6-cio letniej przerwie.
Zagram kilkanascie piosenek na akordach, narazie tyle ;)

Serious Sam 11-06-2009 02:19

Ja mam elektryka,marka: Elevation. 2 piecyki i to wszystko^^

Zalgadis 11-06-2009 12:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Serious Sam (Post 2564461)
Ja mam elektryka,marka: Elevation. 2 piecyki i to wszystko^^

Coś o swojej gitarze powiesz?
Jakie przetworniki i jaki jest ich układ?
Jaki gitara ma kształt?
Czy jesteś z niej zadowolony?

;)

gavreonien 11-06-2009 13:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rater (Post 2564269)
Epiphone to przecież "tani Gibson" :P Ograłem parę gitar tego producenta z okolic 1k zł i grało mi się bardzo przyjemnie ;d

Praktycznie to jest to samo co Gibson, tyle, że w Gibsonie płaci się się za nazwę ;) Aczkolwiek jak ktoś ma na tyle funduszy, to polecam szczerze :)

Rethfing on Aldora 11-06-2009 14:10

90% ludzi wypowiadających się w tym temacie ma nikłe pojęcie o gitarach. Nie mówie tu o gavreonien, Zalgadis, Lasooch np. Proponuje jednak w sprawach gitarowym zajrzeć na najnormalniejsze forum gitarowe na stronie www.magazyngitarzysta.pl - tam mozna przynajmniej zasiegnac fachowej opinii ludzi grających od małego mających po 40+ lat, lutników czy innych specjalistów w każdej dziedzinie. Robicie z forum tibia.pl forum do wszystkiego, a wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Radze zaniechać tego tematu, bo możecie ludziom skutecznie zniechęcić gitary niefachowymi poradami.

Rater 11-06-2009 14:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rethfing on Aldora (Post 2564730)
Robicie z forum tibia.pl forum do wszystkiego, a wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Radze zaniechać tego tematu, bo możecie ludziom skutecznie zniechęcić gitary niefachowymi poradami.

Bo owion jest od tego, by był do wszystkiego xP My sobie tutaj na luzie gadamy i polecamy co nam się podoba. Wiadomo, że jeśli ktoś na prawdę szuka pomocy i ma trochę rozumu w głowie, to nie będzie polegał tylko na opinii ludzi z f.tibia.pl x_X

gavreonien 12-06-2009 09:39

Czy ktoś na tym forum gra na basie?

9-NINE 12-06-2009 19:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gavreonien (Post 2565512)
Czy ktoś na tym forum gra na basie?

Ano gra.10z

Serious Sam 12-06-2009 20:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zalgadis (Post 2564617)
Coś o swojej gitarze powiesz?
Jakie przetworniki i jaki jest ich układ?
Jaki gitara ma kształt?
Czy jesteś z niej zadowolony?

;)

Co powiem o gitarze?
Kolor ma biało-bordowy.
Przetworniki i układ, to nawet nie wiem co to jest.
Kształtem się zbytnio nie wyróżnia.
Tak, jestem zadowolony ^^

Zalgadis 12-06-2009 22:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Serious Sam (Post 2566107)
Co powiem o gitarze?
Kolor ma biało-bordowy.
Przetworniki i układ, to nawet nie wiem co to jest.
Kształtem się zbytnio nie wyróżnia.
Tak, jestem zadowolony ^^

Hahahaha !
Za to Cię kocham xD

Pacz_knight 12-06-2009 22:51

Tak sobie ostatnio pomyslalem czy nie zaczac by przygody z gitara i grac w pozniejszym stadium umiejetnosci ostrego punk-rocka, zeby tym wszystkim techno zwalom na moim osiedlu, ktorzy puszczaja swoja wylansowana muze, powiedziec NIE! przez ostre brzmienie melodii wydobywajacej sie z pod strun.
Ale nadal niewiem od czego zaczac, zeby byc ta przykladowa "gwiazda" rocka... Jakies porady?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:14.