Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Updates (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=166)
-   -   Anty hack system (tibia.com) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=220743)

Erhion 07-09-2009 20:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mezowski86 (Post 2643208)
Nie rozumiem ludzi którzy nie zgadzają się na poprawę bezpieczeństwa tibii nawet jeżeli te zmiany mają być opcjonalne. Same się nasuwają oskarżenia, że ktoś taki sam się trudni hackami i poprawa bezpieczeństwa nie jest mu na rękę.

Bo wprowadzenie czegoś takiego to koszty, wiec musi to być naprawdę porządny i dobry pomysł.

A twój odpada.

piternet 07-09-2009 21:05

Cytuj:

Mnie po prostu jako studenta informatyki denerwują rzeczy które są niezabezpieczone. Oczywiście doświadczonym użytkownikom nie grozi shackowanie konta, ale takie dzieci 12 letnie które grają w tibie są całkowicie bezbronne i tracą itemy na których zdobycie musieli włożyć dużo pracy. O nich powinien pomyśleć cipsoft i zwiększyć bezpieczeństwo.
DObra, panie studencie informatyki, ja studentem to nie jestem, rozumiem jesteś ode mnie dużo bardziej doświadczony, ale co nas/cipsoft obchodzą jakieś 12-nastolatki. Lol, mówisz że są bezbronne, to chyba jak je rodzice biją... Jak to bezbronne, jak już tu ktoś wspomniał do hackowania w tibii używa się prostych wirusów, którymi można zarazic się w 99% jedyni8e przez własną głupotę... głupota = w rezultacie utrata ukoffanych 'itemkow'!

Tyle na ten temat. Apeluję do innych userów - proszę, koniec z takimi tematami. Takiego rozważania są bez sensu!

Decade 07-09-2009 21:32

Cipsoft powinien zainwestowac w jakies armadillo czy cos to by na raz rozwiazal sie problem hacków i botów :P wystarczyloby chronic pamiec klienta tibii.
W ogole nie wiem jak to mozliwe ze moj stary komp wyciaga duzo wiecej FPS na jakims quake 3, csie albo tonym hawku undergroundzie niz na tej smiesznej dosowsko pegazusowskiej tibji

Wylansowany 07-09-2009 21:59

Jeśli ty przejmujesz się 12-letnimi dziećmi grającymi w Tibię, to ja dziękuje...

Jak już wcześniej ktoś wspominał, w prawie 100% przypadkach, winę ponosi głównie (a nawet wyłącznie) właściciel konta. Cip Soft chroni wystarczająco Twoje konto i nie musi wprowadzać dodatkowych zabezpieczeń.

Chociaż jak ostatnio przemyślałem te wszystkie bezsensowne tematy nt. ochrony konta, to stwierdziłem, że lepiej gdyby jednak coś wprowadzili, bo naprawdę denerwuje ciągłe czytanie tematów od poszkodowanych w w/w sposób autorów.

Erhion 07-09-2009 22:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wylansowany (Post 2643426)
Chociaż jak ostatnio przemyślałem te wszystkie bezsensowne tematy nt. ochrony konta, to stwierdziłem, że lepiej gdyby jednak coś wprowadzili, bo naprawdę denerwuje ciągłe czytanie tematów od poszkodowanych w w/w sposób autorów.

Polacy narzekają i narzekać będą nawet jak coś już wprowadzą.

Vil 08-09-2009 00:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wylansowany (Post 2643426)

czytasz proposale na Tibia.com ?

tam takie rewolucyjne idee pojawiają się srednio 3 razy dziennie, w weekendy 5. A juz szczytem glupoty jest nieczytanie dublujących się tematow, tylko przylatywanie w ciemno ze "swoim" "pomyslem".

RaxinMr 09-09-2009 08:01

Ja mam inny pomysl.

Zeby kazdy posiadacz konta w tibi otrzymal karte jednorazowych kodow [sa one wykorzystywane w banku np PKO].
I przy kazdym logowaniu wpisal kod ktory system poprosi.
Np"Wprowadz 19 kod z karty jednorazowych kodow"
Na karcie bylo by 40 Kodow i ostatni kod ktory nie zostal wykorzystany po przez niego aktywowalo by sie nastepna karte jednorazowych kodow.
Przy kazdym logowaniu prosilo by Cie z listy wpisac ktorys kod [kazdy kod jest jednorazowy]
Troszke pieprzenia ale zabezpieczenie bylo by dobre bo ktos Ci nie wkradnie sie do chaty i nie podpieprzy 40 kodow ?:D

Vil 09-09-2009 10:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez RaxinMr (Post 2644124)
[sa one wykorzystywane w banku np PKO].

w banku chronia one pieniadze.

w Tibii chronilyby pixele o minimalnej bądź zerowej wartosci.

Tibijczyk222 10-09-2009 19:12

@up

Teoretycznie tak. Ale są ludzie którzy dzięki botom potrafią zarobić nawet 800+zł miesięcznie poprzez ustawienie mc i botów + wystawienie aukcji na allegro.

@topic

Ja uważam że nie jest to jakoś bardzo potrzebne. Grałem w tibię 2 lata(jak zaczynałem mialem 12 lat:>) i nie zostałem schackowanym więc nie rozumiem dlaczego ktoś inny by miał być. Sukcesem tibii jest jej prostota. Do tibii nie ma hacków , są tylko boty. A nawet na bocie w tibii nikt nie zrobi tego co robią głupi cheaterzy np. w maple story. Tam są cheaty pozwalające na atakowanie wszystkich potworków na mapce. Cheater w 3 dni osiągnie to co przeciętny gracz w 2+ miesiące.

Vil 10-09-2009 20:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tibijczyk222 (Post 2645015)
Teoretycznie tak. Ale są ludzie którzy dzięki botom potrafią zarobić nawet 800+zł miesięcznie poprzez ustawienie mc i botów + wystawienie aukcji na allegro.

zareczam Ci, ze jesli ktos sie bawi w klepanie realnej kasy na Tibii, to umie sie zabezpieczyc samemu.

Poza tym nie zmienia to faktu, ze Tibia jest regulaminowo dla kazdego gracza zabawą non-profit, wiec wszystko co zgromadzisz w grze nigdy nie bedzie traktowane jako posiadające realną wartość.

rentonB 10-09-2009 22:03

Autor tematu chyba nie ma pojecia na czym polegaja tibijskie keyloggery, noob

Tibijczyk222 11-09-2009 14:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2645089)
zareczam Ci, ze jesli ktos sie bawi w klepanie realnej kasy na Tibii, to umie sie zabezpieczyc samemu.

Poza tym nie zmienia to faktu, ze Tibia jest regulaminowo dla kazdego gracza zabawą non-profit, wiec wszystko co zgromadzisz w grze nigdy nie bedzie traktowane jako posiadające realną wartość.

Wiem o tym. Ale tylko powiedziałem że mają wartość i to nie taką małą , szczególnie jeżeli chodzi o wkład pracy.

grefusshio 12-09-2009 09:57

Dobry sposob. ING BANK ONLINE od dawna tak ma i jak widac jest to skuteczne. ;D Ale zapewne takie zabezpieczenie tez kosztowne jest ;P

Sirserega 12-09-2009 20:32

jak czytam te posty tutaj to dochodze do wnisku ze nauka w szkolach podstawowych informatyki to mit, dzieci takich glupot to ja dawno nie czytalem -.-

po 1 taki dodatkowy kod to glupota pare zalogowan wiecej i masz juz pelny ciag znakow
po 2 te metoda o ktorej mowicie nazywa sie metoda "brutal force" i jest panowana po jakis 5 minutach ahh ci hakerzy z tibia.pl ^^
po 3 zaden keyloger robiacy s/s nic tu nie da bo hasla masz "pod gwiazdkami"
po 4 najbardziej gowniany antywir wykryuje takie gowno
po 5 chcesz grac bezpiecznie ? sciagaj tylko z zaufanych source
po 6 kup router i mniej w dupie all wirusy
po 7 uczcie sie bo tragedia jak sie czyta takie posty

edit

btw mozemy wprowadzmy hasla hexagramowe + binarna zmieniarke hasel i zeby sie zalogowac bedziemy musieli obliczyc algorytm podajac dane znane tylko nam * np godzina w ktorej sie chcemy zalogowac ^^ ?

edit 2

albo wiem zrobmy tak ze za kazdym logowaniem chipsoft zanim nas zaloguje bedzie do nas dzwonil i sie pytal czy to my sie logujemy ^^

Decade 12-09-2009 20:53

jak juz to mozna za dodatkową kasę na miesiac zrobic hasla SMSowe jak sa w Mbanku... przychodzi ci kod na komorke i przepisujesz go i mozesz zrobic przelew.. ja mam to zamiast listy hasel jednorazowych

mezowski86 12-09-2009 20:58

Sirserega: z tego co piszesz to widać, że ty masz gówniane pojęcie o tym co piszesz.

Sirserega 12-09-2009 21:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mezowski86 (Post 2646288)
Sirserega: z tego co piszesz to widać, że ty masz gówniane pojęcie o tym co piszesz.

aahahah dzieciaku rozwalasz mnie =] napisz jak skonczysz cokolwiek poza szkola podstawowa ^^ a w czym niby mam takie gowniane pojecie dzieciaku ?

Rothes 12-09-2009 21:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sirserega (Post 2646260)
po 2 te metoda o ktorej mowicie nazywa sie metoda "brutal force" i jest panowana po jakis 5 minutach ahh ci hakerzy z tibia.pl ^^

Tibia nie jest podatna na atak tą metodą. Od dawna.

Cytuj:

po 6 kup router i mniej w dupie all wirusy
Bądź łaskaw nie pisać takich głupot, bo jeszcze dzieci wezmą sobie Twe słowa do serca i ruszą masowo do sklepów kupować routery, "bo chronią przed all wirusami". W tym miejscu rozwiewasz jakiekolwiek wątpliwości na temat Twojej rzekomej wiedzy z tej dziedziny.

Sirserega 13-09-2009 00:49

widze ze bardzo malo wiesz a duzo szczekasz jest 5 powodow przez ktore router ustawiony prawidlowo daje 100% bezpieczenstwa ale widac taka wiedze przerasta cie :) no chyba ze mowisz o routerze firmy krzak za 9zl z biedronki :D

naprawde bardzo malo wiesz i to widac

aha i to ze tibia nie jest podatna to to wlasnie napisalem ale czytanie ze zrozumieniem to dalej sztuka dla wielu

Rothes 13-09-2009 01:56

Szczeka to pies, a nie człowiek. Zachowuj się albo pożegnasz się z tym forum.

100% bezpieczeństwa? Mit z serii "zainstaluj Linuksa to nic ci nie będzie grozić". NIC nie zapewnia czegoś takiego. Tak długo jak najsłabszym ogniwem pozostaje użytkownik, żadne systemy nie zapewnią 100% ochrony. Uwzględniwszy dodatkowo fakt, że większość (wszystkie?) tibijskich hacków wynika z ludzkich błędów, router przed niczym ich nie uchroni.

No ale skoro masz zamiar tak uparcie obstawać przy swoim to proszę oświeć mnie, o wielki, w kwestii rzekomego bezpieczeństwa gwarantowanego przez dobrze skonfigurowany router. Chyba, że jedyne co potrafisz to rzucać słowa na wiatr i bezpodstawnie się wywyższać.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 10:17.