Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Grafiki (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=37)
-   -   Poradnik- tworzenie mieczy w Paint Shop Pro 7 (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=25561)

Shanhaevel 04-03-2005 19:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez roofoos
hmmm... Czyli to, że robisz pracę w paincie kilka godzin pixel po pixelu, to jest to tylko zasada pixelartu? Dla mnie to bez sensu, ale powodzenia. Miłego marnowania czasu dla "zasad".

Ja tam wolę pomęczyć się i zrobić ładny rysunek z "zasadami" niż zrobić hop-
-siup bez "zasad". Takie się przyjęły. Mogę coś takiego zrobić w Paincie przez 3 h, ja czas mam i satysfakcja po tym większa. :]

Narzil 04-03-2005 19:16

@Shan:
Dodatkowo w paincie możesz robić nieszablonowo, dowolnie. Moje zdanie jest takie jak Shanhaeve'la.

roofoos 04-03-2005 19:32

No tak, bo PSP każe Ci to robić tak jak wszystkie prace innych ludzi na całym świecie. On wręcz steruje Twoją myszką. Dzisiaj myszka, jutro Twoje ciało!
Nieważne, że w PSP masz więcej narzędzi, dzięki którym rysunki mogą być ładniejsze i można wszystko szybciej zrobić, ważne, żeby robić długo, pocić się z wysiłku i potem móc napisać: Tak zrobiłem to w Paincie. Teraz mnie czcijcie, bo zrobiłem to w Paincie. To nic, że wygląda gorzej, ale ważne, że zrobiłem to w Paincie. Nie ma to jak marnować 3 godziny dla brzydkiego miecza o wielkości 50x50 pikseli albo mniejszej...

Narzil 04-03-2005 19:57

Hmmm... Jeśli mam mówić szczerze o pracach Gtyk'a to powiem tak:
Nie są złe, ale ostrze jest płaskie jak kartka, nie widać wypukłości, a gdzie rekojeść? Druga część miecza jest jakaś taka nijaka.

Dla porównania:
Praca Gtyka:
http://img106.exs.cx/img106/3229/tut110io.png
Praca Eloryna:
http://tibia.gamigo.de/forum/attachm...d=130462&stc=1
Jeśli miałbym wybierać wybrałbym pracę Eloryna, dlatego, że ta praca wydaje mi się bardziej realistyczna. Jeśliby Gtyk zrobił coś takiego w szybkim tempie w PSP, to chętnie się nań przerzuce, ale narazie wole zostać przy Paincie i robić według "zasad".

Shanhaevel 04-03-2005 20:58

@up
W sumie to masz rację...

Ziven 05-03-2005 10:47

powiem moze tak:

Paint - dla noobow (bez obrazy)
PSP - Dla profesjonalistow bo przecie w psp tez mozna robic pixel arty tylko trzeba se ustawic :P

Shanhaevel 05-03-2005 12:01

@up
Widać nie znasz nawet definicji nooba... To że ktoś robi świetne grafy w Paincie od razu z góry wpisuje go na listę noobów? No patrzcie państwo... A jeśli ktoś używa PSP, a robi badziewne graficzki, to i tak jest na liście profesjonalistów... Chyba muszę się dostosować do twojego toku myślenia.

Dr.Unknown 05-03-2005 12:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ziven
powiem moze tak:

Paint - dla noobow (bez obrazy)
PSP - Dla profesjonalistow bo przecie w psp tez mozna robic pixel arty tylko trzeba se ustawic :P

~
"Wybaczcie mu, albowiem nie wie co mówi"
Mylisz się, noob raczej właśnie by szedł na łatwizne, a w paincie tworzy się trudniej.

Tana 05-03-2005 12:46

Coś mi tu nie pasuje. Dlaczego niby nie może robić czegoś w innym programie niż reszta, skoro to łatwiejsze? Podoba wam sie grafika w Tibii? No fajnie, ale ona nie powstała w Paint'cie. Nie ważne jest w czym sie coś robi - ważne by było schludne i estetyczne.
Za przeproszeniem, pieprzenie się w Paint'cie jest stratą czasu, skoro to samo można zrobić szybciej i łatwiej.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Linek
A od sztuki są Artyści. Więc sam możesz wyciągnąć wniosek, że niestety nie wstąpisz w nasze szeregi.

I tu zaśmiałam się i spadłam pod krzesło.

Ziven 05-03-2005 13:59

Czepiacie sie ludzie... Wiadomo o co chodzi... Moglbym tez uzyc slowa frajer itd...... :P

Baron Kaldrick 05-03-2005 14:29

IMO, ta dyskusja jest bez sensu. PSP nie powstał dla tworzenia pixelartów, a dla tworzenia grafik większej skali i rozmachu.
PixArt jest martwy. Ponieważ to, co Wy tworzycie, wcale nie jest piękne. TO nie jest artyzm. Nie można przekazać sztuki w 1024 pixelach. Stwórzcie coś ładnego i składnego w większej rozdzielczości, a Was ocenię. Bo coś takiego, to tylko zamykanie się na szersze horyzonty. Zakładanie sobie klapek na oczy.

Jackiew 05-03-2005 17:37

~baron swieta racja!
i nie wk**** mnie bo juz nerwów nie mam "paint dla noobów" -.-
ten kto to powiedzial nie wie kto to noob i prawdopodobnie sam nim jest...

slimaczek 05-03-2005 18:45

@wojna
Racja, pixel art sie robi w paincie. Ale to jest poradnik do robienia mieczy, nie do robienia mieczy jako pixel art. Czy graficy na świecie robią w paincie? nie! w zaawansowanych programach. Czy najlepsi graficy tibijskiich robią w painie? też nie. Dozzie, izu, eloryn, i inni robia to w photoshopie. I chyba przyznacie ze ich prace nie są beznadziejne.

@topic
Poradnik dobry, ale mógłbyś zaznaczyć że swiatło pada z lewego górnego rogu, bo niektórzy mogą takie dziwne cieniowanie wymyslic ze...

Shanhaevel 06-03-2005 10:26

Dobra, skończmy to... i tu i tu można robić... I Fin. Nie ma po co jużto ciągnąć.

roofoos 06-03-2005 14:52

I tak oto skończyła się wojna Shan i Narzil z drużyny Paint kontra Reszta Świata z drużyny inne programy graficzne. Podsumowując, to powiem tak:
Paint jest fajny, bo jest prosty w obsłudze, ale po co się pie****ć w Paincie, skoro można wszystko zrobić ładniej i szybciej w Photoshopie czy innym programie?

Czy Wy też zauważyliście, że jak Narzil coś powie o Paincie, to ni z gruszki ni z pietruszki wyskakuje Shan i to potwierdza? Albo na odwrót? Czy Shan i Narzil są przyjaciółmi w RL? A może to coś więcej? ;) Tego dowiemy się kiedy indziej i gdzie indziej, bo ten temat jest zakończony... (chyba, że będziecie coś mówić o mieczach...)

P.S. Przepraszam szanownych Moderatorów, że zabrałem im całą przyjemność z pracy... :)

Narzil 06-03-2005 16:59

@up:
Przyjaciółmi w RL? Nie, skąd, po prostu nasze mózgi tworzą jednosć, a naszą świadomością steruje za pomocą specjalnego softu programista-szaleniec, który umieścił w naszych głowach nadajniki. Lol.
A tak na poważnie, to po prostu zgadzamy się w jednym temacie i kropka, ja znam Shana tylko z forum.

Bleh, ale zamieszanie się zrobiło... Z niektórymi z Was zgodzę sie po części, a z niektórymi wogóle, nie będę tego ciągnął w nieskończonosć i nic juz więcej na ten temat nie powiem, zachowam to dla siebie...

Bartazz 06-03-2005 17:17

Ta tylko zkąd tego ,,Paint Shop Pro.."" ściągnąć ??

Shanhaevel 06-03-2005 17:22

Cytuj:

Czy Wy też zauważyliście, że jak Narzil coś powie o Paincie, to ni z gruszki ni z pietruszki wyskakuje Shan i to potwierdza? Albo na odwrót? Czy Shan i Narzil są przyjaciółmi w RL? A może to coś więcej?
<Odgłos spadnięcia z krzesła>.

A tak btw. Skąd można ściągnąć PSP?

Baron Kaldrick 06-03-2005 20:51

www.jascsoftware.com 30dniowy trial, a cracka szukajcie po sieci...

Eileen 05-04-2005 23:40

nie koniecznie 30 dniowy...
Przed instalacją zmieniacie date na np. 2020 i wgrywacie program, a potem ustawiacie normalną datę i niech sobie programik poczeka te "trzydzieści" dni :P

PS: Ten sposób się sprawdza, próbowałam na jednym antywirusie :D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:21.