Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   kilka gloopich (?) pytan... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=27357)

Aversin 08-03-2005 08:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mardag
2 rzeczy...:
1. czy FD jak wali te swoje fb to one zadaja mi dmg jak jestem w zasiego?:/
2. dzisiaj wyskoczylo mi cos takiego...
Rat plague in Thais!
co to... i po co to? o0

1) Twój summonowany FD czy normalny potworek ? Grasz na PvP czy na non-PvP ?
2) Plaga szczurów. Po co ? Dla zabawy :P

Mardag 08-03-2005 09:27

1. no wiadomo ze summon zwykly potwor to wiadomo ze mi walnie^^. gram na pvp...
2. znczy jaka plaga? 1k szczurow? gdzie one sie pojawiaja? tam gdzie reszta (np w podziemiach) czy rozlaza sie po miescie... moze bedzie plaga demonow... to mogloby byc ciekawe...^^

Aversin 08-03-2005 10:00

Cytuj:

1. no wiadomo ze summon zwykly potwor to wiadomo ze mi walnie^^. gram na pvp...
2. znczy jaka plaga? 1k szczurow? gdzie one sie pojawiaja? tam gdzie reszta (np w podziemiach) czy rozlaza sie po miescie... moze bedzie plaga demonow... to mogloby byc ciekawe...^^

1. Tak twój summon jak przypadkiem znajdziesz się w zasięgu jego strzału to zada ci normalnie obrażenia.
2. Plaga jak to plaga. Pojawiają się raty i cave raty w okolicach studzienek kanalizacyjnych ;) i chodzą po mieście. Były też juz na kilku serwerach najazdy orków na miesta. Orki (wszystkie rodzaje w dużych ilościach) pojawiały się przed bramiami miasta a co było dalej można się domyślić.

Mardag 11-03-2005 18:52

wiem ze to moze durnie zabrzmi... ale po co sorcowi/drudowi bron?
w sumie i tak wrecz lepszych potworow tluc nie bedzie...
ja mam w miare niski lvl i chce sie wybrac na OL (mam 3bp hmmow i 3 gfb & 1 bp mf , mam zamiar lazic tam na niewidce i tluc w szczegolnosci berserki) no ale wiadomo problem jest z capem...
mam sredni eq wiec sporo wazy... w sumie bez zarcia w samym eq zostaje mi moze z 200 capa czyli to jest na 5 bp runow (niecale)
moj d-hammer wazy 97 wiec jakbym go nei wzial to moglbym wziasc na loozie 7 bp...
to zly pomysl? i jeszcze raz mi wytlumaczcie czemu zlym pomyslem jest noszenie dwoch tarcz... bo jesli dobrze zrozumialem to dwie tarcze daja to ze moge blokowac 4 potworki naraz zamiast dwoch (tylko to? )

z gory dzieki za pomoc...

EDIT:
jaka jest (orienacyjnie) cena stealth ringa? czy bardziej oplaca sie kupic ring i go uzywac czy mf i rzucac czary? (teoretycznie za 1 niewidke placi sie ze 400 gp+)

Mardag 16-03-2005 08:48

kolejne pytania...:

1. sd i explo wala podobno dmg fizyczny... wiec czy armor i tryb walki zmniejszaja dmg od tych czarow?
2. na zachod od pustyni (za rzeka) jest wieza ze szkieletami, ghoulami i dsami... ale nie ma do niej wejscia z powierzchni... mow mi ktos powiedziec jak tam wejsc?:/ i ew czego moge sie spodziewac... (dsy na niewidce wiec nie ma obaw.. ale moze sa grozniejsze potwory:/)
3. czekam rowniez na odpowiedz na post wyzej...

Dabek 16-03-2005 13:55

Cytuj:

wiem ze to moze durnie zabrzmi... ale po co sorcowi/drudowi bron?
w sumie i tak wrecz lepszych potworow tluc nie bedzie...

Ale nie bedziesz przecież marnował hmma na zabicie szczura czy rota, nie?
Cytuj:

ja mam w miare niski lvl i chce sie wybrac na OL (mam 3bp hmmow i 3 gfb & 1 bp mf , mam zamiar lazic tam na niewidce i tluc w szczegolnosci berserki) no ale wiadomo problem jest z capem...
mam sredni eq wiec sporo wazy... w sumie bez zarcia w samym eq zostaje mi moze z 200 capa czyli to jest na 5 bp runow (niecale)
moj d-hammer wazy 97 wiec jakbym go nei wzial to moglbym wziasc na loozie 7 bp...
to zly pomysl?

Tak, to zły pomysł, nawet bardzo. Many na niewidki Ci szybko zabraknie, ani też nie będzie się to opłacać, a nawet 1 zerk może cie szybko ukatrupić, nie mówiąc o grupkach 3-5 jakie tam można spotkać.
Cytuj:

i jeszcze raz mi wytlumaczcie czemu zlym pomyslem jest noszenie dwoch tarcz... bo jesli dobrze zrozumialem to dwie tarcze daja to ze moge blokowac 4 potworki naraz zamiast dwoch (tylko to? )

Dwie tarcze NIC nie dają, nie zablokujesz dzięki nim więcej potworów. Liczyć się będzie lepsza tarcza, a ta gorsza będzie marnować tylko cap i miejsce - totalnie nic nie dając.

Cytuj:

jaka jest (orienacyjnie) cena stealth ringa?

Conjamniej 5k, za tyle można je kupić u Djinów.

Cytuj:

1. sd i explo wala podobno dmg fizyczny... wiec czy armor i tryb walki zmniejszaja dmg od tych czarow?

Armor na pewno wpływa na obrażenia od sd, co do trybu walki nie wiem ale chyba nie ma on znaczenia.

Cytuj:

2. na zachod od pustyni (za rzeka) jest wieza ze szkieletami, ghoulami i dsami... ale nie ma do niej wejscia z powierzchni... mow mi ktos powiedziec jak tam wejsc?:/ i ew czego moge sie spodziewac... (dsy na niewidce wiec nie ma obaw.. ale moze sa grozniejsze potwory:/)

Przełącznik otwierający drzwi znajduje się w pobliżu wierzy. W środku jest bh w podziemiach, dsy na piętrach, monk, witch i geomancer na szczycie.

Mardag 17-03-2005 20:39

witam takie 2 pytanka...

1. czy loot bagi moga zniknac? bo se zostawilem jeden poszedlem na okolo zeby przez dziure wyciagnac przeszedl niby jeden knight ale on mial 17 lvl wiec nei mogl udzwignac... a loota tez nie rzucal... co prawda dziura byla otwarta... ale loota nie znalazlem nigdzie w poblizu... a stworki nie byly pozabijane wiec nikogo tam nie bylo...

2. jest jakies fajne miejsce z dsami gdzie moglbym rzucic archery i walic tez z hmmow? jesli tak to gdzie to jest ile jest tam okolo dsow i w jakich grupkach?

Mardag 20-03-2005 18:33

procz pytan wyzej mam jeszcze takie:

1. czy gdybym kupil paca i czary wszystkie ktorych nie moge na faccu to czy po tym czasie za ktory zaplace bede mogl uzywac tych czarow z pacca czy musze wykupic jeszcze raz?

2. jesli chodzie o srednie potworki (typu drag itp) to co sie bardziej oplaca hmmy+uhy czy sdki? chodzi mi o koszty... i nie mowie o tym czy mi sie zwroci z loota tylko np czy jezeli uzyje na dragu 4 sdki do zabicia go to czy walac z hmmow wyszlo by na to samo bo bym musial np zuzyc 4 hmmy i np 8 uhow:/

3. uhy/ihy - kiedy ich uzywac? tzn uzywalem uhow na summony ale to chyba gloopi pomysl... a uhy na siebie? czy ihy sie bardziej oplacaja magowi niz uhy? powiedzmy tez przy takich srednich potworkach jak drag?

Markx 21-03-2005 11:36

1. Może wsadził do gnijącego potworka? ( Mi chodziło że ten Knight mógł wsadzić ? )

2. Fibula. Musisz kupić klucz za 800 gp od żebraka <lol>, DS po 3 można fajnie lurowac po 1. Napisz na mój nr. gg bo QS to rónież położenie kluczy :P

A no i polecam miejsce na Ghoust Landzie ( Na powierzchni jest slime, wchodzimy do dziurki na prawo tam troche plugastwa jest typu. Skeleto, Ps, Ghule. >Następnie idzemy niżej i pod żadnym pozerem nie idz w scieżke w dół bo tam GS może byc xD<, idzesz w sceżke w lewo potem do góry są tam 2 ghule, skorpion.Schodzisz na dół 1 ds, 2 skeletory.
No i ostatni moment idzesz w prawo schodzisz i masz całkiem całkiem powierzchnie.
Masz do wyboru 3 odnogi
1. Góra : są tam Ghule, Skeleto
2. Prawo : Tam szkielety, Ghule, DS
3. Dół : Stalek, Slime, PS, Ghule, Szkilety ( i możesz polglądać wampira przez krate ^^ )

PS: Może dodac ten temat do przyklejonych gdzie każdy mógłby zadawac pytania ?

Do Drugiego Posta.

1. Proste. Masz pacca masz czary, Nie masz pacca zapomniasz kupione czary :/, gdy znoofu wykupujesz pacca znoof masz te czary nie musisz na nowo kupywać.

2. Wg. tego lepiej z Sd'kami ale gdy nabierzesz doswiadczenia to możesz pojechać z 4 HMM i ( góra ) 1 UH'em ( Nie rozumie pytania, Normalnie idzesz z Mana Shieldem i schdozisz na dół SD i na góre. A jak bijesz np. w Teamie, Drag w Kanionie to z HMM.
Bo w Temia Blocker jest a w Kanionie to sobie spokojnie uciekasz. )

3.Na draga to lepiej uhy przynajmniej tak koło 20-40 (?), potem możesz się ihami leczyć bo z takim lv. i mlv. to spokojnie za 100~ sie ihniesz :D ( na summony co maja mało HP np. Mino Archer używaj ih a na coś wiekszego Np. Ds, Orc Lider itp. Uh

Markx 21-03-2005 11:39

To można wyciąć :P

Mardag 21-03-2005 12:05

pierwszy post:

1. apropo loota to na bank nie wsadzilem go do potworka bo zawsze klade go na dziurze wychodze inna ide do tamtej i wyciagam ropem... ale rozumiem ze ta odpowiedz oznacza ze nie moga zniknac:P

2. klucz od zebraka? gdzie ten zebrak? bo ja myslalem ze mozna kupic tylko od jakiegos tam goscia za 2k... jak szybki jest resp? napewno sa tam tylko 3 dsy bo slyszalem ze 5...:/ i jak tam by bylo z archerami+ hmmy? czy archery raczej nie wchodza w gre (slyszalem ze z nimi tam jest niezle)

co do tego zeby kazdy zadawal pytania to dla mnie to nie problem... jak ktos chce sie dowiedziec czegos moze nawet w tym temacie.. ja go stworzylem bo nie widzialem zadnego podobnego (moze zle patrzylem...:P)

drugi posta

2. a jak to wyglada? czy jezeli wejde na dol to drag od razu moze przywalic z fb czy raczej dopiero po chwili bo z lapy to ja sie nie boje bo mam calkiem niezly sprzet... ale fb wali 4x+ mocniej... :(

3. no wedlug kalkulatora iham sie 75-150 czyli jakby ni ebylo srednio po 100+ ale czy lepiej uzywac w tym przypadku ihy na summony czy jednak uhac je bo wiecej daje?

Memphis 22-04-2005 18:06

1.1 Moze knight go czyms przykryl?

1.2 ?? Nie wiem ??

2.2 eee...moze odrazu, uwazaj tez na f-wave, bo combo fb+f-wave cie moze zabic...

2.3 Ih-aj potworki majace gora 300 hp. Potworki typu ds, leader and more uh-aj.

(Nigdy nie leczylem summonow, korzystam tylko z monka;p)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 04:10.