Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Co sądzicie o Tibia Classic Control? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=29544)

Jacko 17-03-2005 20:06

Przed updatem tcc bylo do kitu bo wystarczylo kliknac prawym niechcaco w innego playera i skull, a teraz jest secure mode i mozesz klikac ile chcesz i nic nie bedzie. Ja uzywam tcc (choc dopiero po jakims czasie) i na pewno go nie zmienie :]

Pacek 17-03-2005 20:33

a ja wam powiem że jakoś przezylem rok nie uzywając tcc i nic mi sie nie stalo, ale nie pwiem ze na huntah jest wygodnij bez tcc, ale po prostu trudno jest mi sie juz przyzwyczajic do nowego dlatego nie uzywam, po prostu za poźno sie dowiedziałem o istnieniu tego

kszychu13 17-03-2005 20:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Khazar de'Shar
a dla mnie to ustawienie nie-tcc jest lepsze. mowicie ze mozna sie uhowac szybko, szybko lowic rybki. dla mnie jest gorzej, bo trzeba kozystac naprzemiennie z obu przyciskow myszki, a w ustawieniu nie-tcc trzymasz crtl i tylko 1 przycisk pracuje, bo jest wygodniejsze i mozna szybko i bezmyslnie klepac po wedce i wodzie (i przy okacji od czasu do czasu wrzucic).

ee jaknie chcesz wrzucac to klikaj poprostu prawym przyciskeim myszy i juz

topic
ja osobiscie wole to 2 sterowanie nie tcc:P
zaczolem na tym sterowaniu i ma mzamiar na nim skonczyc

Gumski 17-03-2005 20:56

Nie uzywam. Nieprzydatne i niepraktyczne.

Elryk z Melnibone 17-03-2005 21:15

TCC is the best!!!!
Uczyłem się na TCC, gram na TCC i będę grał na TCC!!!

Helixaw 17-03-2005 21:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gumski
Nie uzywam. Nieprzydatne i niepraktyczne.

A wedlug mnie bardzo przydatne i bardzo praktyczne! br?

TCC jest świetne, dowiedzialem sie o nim dopiero na mainie, z początku bylo ciężko, ale oplacila sie nauka ;) Polecam wszystkim TCC

TCC na prezydenta!!! :D

Khazar 17-03-2005 23:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kszychu13
ee jaknie chcesz wrzucac to klikaj poprostu prawym przyciskeim myszy i juz

topic
ja osobiscie wole to 2 sterowanie nie tcc:P
zaczolem na tym sterowaniu i ma mzamiar na nim skonczyc

ale zauwaz ze przy TCC jezeli chcesz szybko lowic uzywasz 2 palcow na myszce, czesto kliknie Ci sie 2 razy ten sam klawisz (mowie o naprawde szybkim lowieniu) a na nie-TCC klikasz tylko jednym, drugi palec "przeciwnej" reki poprostu "spoczywa" sobei grzecznie na crtl, Ty natomiast mozesz sobie skutecznei i szybko nalowic rybek. w czasie huntow sytuacja w nie-TCC jest tez prosa. Maly paluszek (u mnie lewej reki) trzymacie na crtl prawym, potem kolejne na strzaleczkach i macie pelna kontrole nad postacia. kwestia przyzwyczajenia.

Falco de'Ath 17-03-2005 23:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sitek Tibijczyk
sorry ale ja nie lubie TCC nie uzywam tego ale nie bronie nikomu uzywac tego
to kwestia gustu

Watpie zebys musial nas przepraszac za to co lubisz, a czego nie. Jesli nie lubisz to mogles chociaz napisac dlaczego, wyszczegolnic jakies wady itp. A jesli chciales sobie tylko nabic posty (zwracajac uwage na date Twojego przylaczenia - 17.03 [czyli dzis]), to poszukaj sobie jakiegos innego tematu :P

pabolo21 18-03-2005 16:54

Hehh... ja nigdy nie grałem na TCC, a jestem druidem :) przyzwyczaiłem się to przytrzymywania ctrl+klik na runke tak jest równie wygodnie :) po przeczytaniu tego posta przelączyłem na TCC i od razy zaczolem siekac w PKera bo kliklem prawym przyciskiem myszki :P czy ja wiiiem co lepsze... :]

djmarcin87 19-03-2005 04:00

Spoko!!!

Według mnie TCC jest bardzo szybka i poręczna dzięki niej możesz o wiele szybciej zwinać rzecz od innego gracza.Pozdro :D

Maix 19-03-2005 15:01

Ehh ja to się uczyłem no-tcc i czytając posty chyba dużo straciłem, ale przyzwyczaiłem się do zwykłego i jest git

slammer 19-03-2005 19:05

TCC - no-TCC
prawy klik - ctrl + klik (użyj, otwórz) albo alt+ klik (atakuj)
ctrl + klik - prawy klik (rozwijane menu)
shift + klik - shift + klik (look)

wiem, że na TCC jak się naciśnie 2 przyciski myszy naraz to dajesz look, nie wiem czy działa na no-TCC. Jak dla mnie TCC jest lepsze, łatwiej się atakuje potworki (nie musisz szukać na liście battle który z potworków to ten który cię bije), lepiej się otwiera plecaki albo je jedzenie (kiedyś cały czas ctrla trzymałem). Po ostatnim update nie ma też ryzyka missklicka.

Bonhert 20-03-2005 15:04

Jak przeciętny Tibijczyk, zaczynając grać w Tibie, nie miałem pojęcia o TTC, więc używałem domyślnego sterowania.. i tak zostalo przez 1,5roku. Zmiana ustawienia na TCC wydawała mi się abstrakcją do czasu aż złamałem rękę. Mimo tego, że juz sciągneli mi gips i odzyskałem pełną sprawność nie zamierzam powrócić do domyślnych ustawień.. TCC wydaje mi się, jak już wiele osób mówiło, wygodniejszy i szybszy.
Jedyną wadą, jaka zdążyła rzucić mi się w oczy, jest nie możliwość przeszukiwania ciał, jeśli stoji na nich jednostka =/...

Helixaw 20-03-2005 17:42

@up:
Użyj ctrl+lewy myszy ;)

@down:
lewy też działa :P
W rzeczy samej można też klikać "poniżej" postaci żeby otworzyć worek, tylko trzeba wiedzieć gdzie, najlepiej najechać na battle i wtedy widać na postaci biały kwadrat, trezba kliknąć pod nim lub lekko z prawej strony. Nie pisałem tego żeby nie mieszać ;)

Red Bull 20-03-2005 18:18

Nie wiem jak ludzie np blokuja demony bez TCC (bot/macro plax) bo mi by łapy odpadły od wciskania ctrl. A tak luzik wciskam prawym na uha i na siebie lewym. Robie to szybciej niż na standardzie (grałem na nim ok 6 miesięcy) i sie przestawiłem :]

@up. Ctrl+RMB

Teraz uwaga. Nie wiem czy to prawda ale czasami jak stoi guard na trupie innego guarda i klikne na sam prawy dolny róg kratki to sie otwiera trup, bez używania ctrl.

Bonhert 21-03-2005 19:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Helixaw
@up:
Użyj ctrl+lewy myszy ;)

Uzuwanie menu wyboru jest nieco niewygodne, za to patent z klikaniem ponizej nog postaci jest bardzo fajny. Dzieki za info :) .

fil0nson 21-03-2005 20:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Red Bull
Teraz uwaga. Nie wiem czy to prawda ale czasami jak stoi guard na trupie innego guarda i klikne na sam prawy dolny róg kratki to sie otwiera trup, bez używania ctrl.

Już tłumacze.

Jest to spowodowane tym, że kratka która oznacza dwarfa nie pokrywa się dokładnie z kratką nieżywego dwarfa.

Shins 22-03-2005 11:02

Ja osobiście używam standardowego bo poprostu jest to kwestia przyzwyczajenia. Od kąd pamiętam grałem na tym i tak już zostało. Może gdybym spróbował to jakoś by poszło, ale narazie nie będe mieszać 8o

TheNatoorat 22-03-2005 11:17

Oczywiście, że TCC rulez! Nie trzeba marnować czasu na wybieranie opcji... przyzwyczajać się? Co za problem? Dla mnie zawsze przyjemnością jest przyzwyczajenie się do rzeczy, dzięki której gra stanie się wygodniejsza.
Co tu dużo mówić? Lewym się chodzi, prawym atakuje/otwiera przedmioty, a jeżeli chcemy otworzyć baga, który jest pod kimś/potworem, przyciskamy CTRL. Proste, prawda?

Nieużywający TCC - stańcie się reformowalni i (ci, którzy jeszcze tego nie zrobili) spróbujcie podziałać przez dłuższy czas na TCC. Jeżeli nie przypadnie wam to do gustu, zwrócimy wam pieniądze w ciągu 14 dni.

Matibu 22-03-2005 13:16

Ja gram 2 lata bez TCC, klikanie ctr, alta czy shifta sa dla mnie bardzo naturalne i nie przeszkadzaja mi w niczym. Blokowanie Demonów i innego tałatajstwa nie jest niczym aż tak stresującym. Pallkiem z maną na jedna vitkę lurowałem 2 behy zarzuciły haste. Non-tcc nie przeszkodziło mi się uhać. Ot przyzwyczajenia. O gustach się nie dyskutuje i przy tym zdaniu uznaje to za prywatne preferencje każdego forumowicza.

@Thread. A z ciekawości przetestuje te wasze TCC :evil:

"Jedni lubią owce, inni kobiety.Ani jedym ani drugim nie powinno się zazdrościć"
A.Sapkowski-nie pamiętam skąd, cytat nie dosłowny :P

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:52.