Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   RPG (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=26)
-   -   Gry bez prądu (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=43065)

Rendarn 22-07-2005 15:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Darky
Dajmy na to ze rozumiem czyli... Przypuscmy jestem tym Mistrzem Gry a moje kumple to waleczni rycerze... I co ja im mowie co teraz maja robic gdze teraz sa z czym walczo? Np. W ciemnym zauku lasu wyskakuje wam straszliwy smok musicie go zniszczyc.... I co kumple maja nawalac powietrze krzyczac a masz ty pipo... Albo jajco zrozumialem albo to jest bezsensu i na ca sa te kosci jak ja sie poruszam a nie pionek Btw. Czytalem kiedys w gaziecie o kolesiu co gral w taka gre i jak by wygral to cos by tam otrzymal a jak by przegral cala jego rodzina by umarla no i przegral... Gra trwala 5h co podobno jest bardzo krotko na takie gry podobno trwajaj miesiocami no ale nie rozumiem jak przegrac 2 koleisow bylo Mistrzami Gry a ten kolo mial wygrac a przegral zecz dziala sie w Brazyli.... Odpowie mi ktos na to moje pytanie?

Nie, wszystko dzieje się w sferze wyobraźni, podam przykład (MG - mistrz gry, G - Gracz)
MG - Wchodzicie do zadymionej karczmy, gości jest niewielu, w tle przygrywa jakiś bard. Karczmarzem jest człowiek, wygląda na typowego barmana - spowiednika. Wystrój karczmy jest raczej standardowy, ścianny są obite czymś w rodzaju boazerii, a wpół - pijanym klientom, trunki podają kelnerki. No więc, co robicie?
G - Siadam przy jakimś wolnym stoliku, zdejmuję kaptur, i powolo, zaczynam ćmić fajkę....
Jak widzisz Mistrz gry odrgrywa role kogoś który opowiada o tym świecie, jest całkowicie bezstronny. W prawdziwym rpg akcesoriami są tylko kości i karty postaci (są tam podane najważniejsze inofrmacje o graczach. Mam nadzieję że zrozumiałeś o co chodzi w "papierowych" RPG.

Pan Własnego Losu 22-07-2005 16:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez morwi
http://mtg.rpg.net.pl/download.php prosze cie bardzo, nei wiem czy jeszcze dziala, bo juz dawno to sciagalem....

hmm no niezupełnie mi oto chodziło chem jakąś karcianke ale bez neta taki "single player" jakbyś mugł bo ja szukałem u pana google i jakoś niewiem od jaką nazwą tego szukać :/ a bym se pograł w czasie traina

Taube 23-07-2005 12:54

wybaczcie, że zakłócę wam te sielskie rozważania..
jednak 'nie znajdywanie niczego na temat zwykłego rpg' jest związane z nieumiejętnością szukania..
ja znalazłam o dziwo jakiś temat traktujący o tym, a właściwie kogoś, kto się o to pytał..
Czym jest sesja RPG
jeśli to nie jest po części to, czego poszukiwaliście (między innymi ci, którzy poświęcili swój czas na rozpisanie vel skopiowanie skądś tekstu co jest czym) lub to, gdzie można było coś napisać..
ale jak kto nowy i nie chce mu się przeglądać forum to idzie na łatwiznę, patrzy po pierwszych tematach i pisze nowy..
dziękuję za uwagę

d. Taube

novy123 10-05-2006 15:03

ja wczoraj sobie za to zamowilem karty z wladcy pierscieni z stronki isa pl. Zobacze czy bedzie sie fajnie gralo ;p

Chrupek Drut 10-05-2006 15:28

Ja gralem w Warhamera:) Calkiem milo bylo - Mroczny Elfik ;]

Relosu 10-05-2006 21:48

a ja gram wh40k system pod rpg wlasnoręcznie sworzony ale gramy z kumplami po tej bardziej mrocznej stronie(strony podzielilismy tak eldarowie/tau/marines-dobro
nekroni/tyranidzi/orkowie/chaos marines/dark eldarowie-zlo
ja gram pewnym nekronem zwanym Necron Wraith
kuple grają tak
orc-Mad Dok Grotsnik
tyranidzi-Winged Hive Tyrant

MuD Killer ^^ 10-05-2006 22:44

JA tam nie lubie za bardzo czegos takiego

Taube 11-05-2006 09:15

@up
takiego czegoś w znaczeniu najnormalniejszego w świecie RPG? :] karcianki? czy też może własnych systemów, jak w poście wyżej? a może systemów w takich klimatach?
dziękujemy za wyczerpującą wypowiedź :]

d.Taube

Yoh Asakura 11-05-2006 17:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pan Własnego Losu
hmm no niezupełnie mi oto chodziło chem jakąś karcianke ale bez neta taki "single player" jakbyś mugł bo ja szukałem u pana google i jakoś niewiem od jaką nazwą tego szukać :/ a bym se pograł w czasie traina

Jak masz Might & Magic VIII: The Day of Destroyer to tam możesz pograc w Arcomage'a w karczmach ;)

Besztacz_Naczelny 12-05-2006 21:18

Dungeons&Dragons RULEZ !!!!! Najlepszy system, na drugim miejscu WarHamer, chociaż nie grałem, ale dużo słyszałem.
Wogóle gry RPG są najlepsze i basta !

Zylkolak 12-05-2006 22:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura
Jak masz Might & Magic VIII: The Day of Destroyer to tam możesz pograc w Arcomage'a w karczmach ;)

Hehehe pamietam swietna gierka ;p

Wolek 12-05-2006 23:21

@A ja lubie grac w piotrusia. To przeciez tez gra bez produ. :D

Dr.Unknown 12-05-2006 23:35

@up
Tyle, że ma mało wspólnego z działem/tematem.
Dedek i w ogóle całe k20 dla mnie ssie. Mocne pozycje to dla mnie Wampir (I cały stary WoD), Neuroshima, Dzikie Pola.

Oerta 12-05-2006 23:35

Ja lubłem gry bitewne,szczególnie lotr'a,ale kasy nie mialem na niego więc se nie pograłem;/

Relosu 14-05-2006 07:08

a wczoraj był konwent fantasy w białymstoku i bylo calkiem calkiem(czytaj zaje***) przez 4 godz gralem w joanne z francji, potem w age of mythology, potem troche w najnowszą karcianke "spadamy" ale dalej nie lapie o co w niej chodzi, a potem przyszlo pare dzieciakow z armiami do lotra czyli strony tak mordor, esterlingowie i isengard na dwarfów, stare przymieże i gondor oraz troche mieszanki wszystkiego czyli gandalf oddzial haldira etc.
jak tez ktos był to njiech tutaj zapoda w co grał i jakie ma wrazenia

AxaO 26-05-2006 14:57

WArhammer rulez! jak ja lubie z kumplami grac w niego

Tomaszeq 26-05-2006 20:34

A gral ktos was kiedys w Warhammera albo D&D przez siec, z innymi graczami? Chodzi mi o gre na forum, na IRC itp.

Jak dotad gralem w WFRP z kumplami "na zywo" ale chcialem sprobowac rozgrywki przez siec, jesli graliscie to jakie byly wasze wrazenia i czy warto sie w ogole w taki rodzaj rozgrywki pchac?

Max121 26-05-2006 22:06

Raz poszedłem na sesje D&D z kumplami, ale mieliśmy takiego dziadowego GM, że mało pograliśmy i niezbyt łapie. A ogólnie to chętnie zagrałbym w Warharmmera, ale figurki drogie ;(

Relosu 28-05-2006 19:59

ej no mieszkasz w wawie więc to chyba nie problem zalatwic uzywane figurki i to taniutko a jak chchesz nowe to masz od cholery bardów cytadel i innych

eerion 28-05-2006 20:54

Lotr? Nie dziękuję.
Komercha komerachą, ale to żal i przesada (wiem bo kumpel gął i opowiadał mi absurdy tej gry... goblin kryjący balroga... xD)
Z bitewniaków wole wArhammera (Fantasy, teraz biorę się za czterdziestkę, moze ancienta i ejszcze mordenheima czy jak się to skrobie)
Co do RPGów...
bardoz lubie l5k - ma przyzwoity system + porządne klimaty
uwielbiam warmłotka - za niemal wsyzstko :P
za neuroshimą nie przepadam specjalnie - nie moje klimaty, choć pograć mogę.
Co do D&D... Jestem Miętową Galaretką tego systemu - i dlatego piszę własny :P
A tak szczerze to D&D mi się nie podoba. Mechanika nie jest jakaś specjalnie dobra, wiele rzeczy jest dość niedorzecznych. Ten system został za abrdzo rozbudowany tworząc za wiele zasad.
Można się przyczepić że złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy, ale...
System tworzący cały czas nwoe reguł i dodatki (zwłaszcza reguł - dodatki to tam komercha) rozwiązuje sprawy często niekporzystnie dla MG.
W tym momencie musi albo coś robić przeciw sobie ()co jest niemalże niemożlwie), albo zmieniać zasady...
A jaki to ma sens? i jak abrdoz je zmieniać?
Granica jakaś m,oże być, ale... czy to ma sens?
Są sytstemy krótsze i prostsze od D&D i żyją, a ten jakoś się rozbudowuje ciągle, a wszyscy na neigo narzekają...
Więc jak tow końcu jest?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:07.