![]() |
Cytuj:
A jak pisałem, może się różnić rodzajem podanych danych, w wersji jaką rozwiązywała nasza klasa odp to Norweg, więc po prostu strzeliłem nie czytając do końca podpowiedzi ;) @Nosferatu: yeap :) |
Rozwiazalem ta zagadke z tymi ludzmi i ich domami.
Czy rybki hoduje Niemiec? |
Ja też :)
Rozwiązanie jest dobre, gdy wszystkie podane informacje są prawdziwe i nic nie wadzi :) |
Cytuj:
Ostatni widzi 2, środkowy 1, pierwszy 0. Ostatni może widzieć 2 białe, wtedy mówi czarny i są wolni. Ostatni może widzieć dwa czarne bądź czarny i biały. Wtedy nie jest pewien i milczy. Środkowy wie że ostatni milczy więc wywnioskowywuje że jeśli widzi u pierwszego biały to sam musi mieć czarny (inaczej ostatni by ich uwolnił). Jeśli widzi czarny to nie wie i milczy. Pierwszy wie że tamci milczą więc szybko dochodzi do wniosku że sam musi mieć czarny (inaczej środkowy by ich uwolnił). |
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Pierwiatek z 1 to 1^1/2 Cytuj:
|
Cytuj:
osoba domyslila sie dlaczego poprzednicy nic nie mowia i domyslil sie ze ma czarny kapelusz eeee za pozno przed chwila zobaczylem ze jest juz odpowiedz... |
"Pewien facet jest ubrany calkowicie na czarno. Ma czarne buty, skarpetki, spodnie, sweter, rekawiczki i kominiarke. Idzie czarna ulica, na ktorej nie swieci sie zadna latarnia. Nie widac tez ksiezyca, niebo zachmurzone. Naprzeciw niego z duza predkoscia jedzie czarny samochod z wylaczonymi swiatlami - jednak w jakis sposob kierowca zobaczyl mezczyzne i sie zatrzymal. Jak to mozliwe?"
Proste... Kto powiedzial z jest noc ? |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Bambuko : fakt, mea culpa, to przez zaćmę ;]
|
Cytuj:
Zresztą, zamień sobie 0,(9) na ułamek zwykły dowolną metodą i zobaczysz co ci wyjdzie. BTW Nosferatu chcąc nie chcąc przeprowadził dowód na to, że 0,(9)=1 :) Przypomniała mi się jeszcze jedna zagadka, podobno również wymyślona przez Einsteina: "Jesteś w pokoju, w którym umieszczone są 3 wyłączniki. Z pokoju tego wychodzą na korytarz drzwi tak skonstruowane, że kiedy wyjdziesz zatrzasną się one za tobą i nie będziesz mógł wrócić. Z korytarza z kolei możesz przejść do pokoju w którym znajduje się zwykła żarówka, którą zapala jeden z trzech wyłączników z tamtego pomieszczenia. Będąc w jednym pokoju nie możesz w żaden sposób zajrzeć do drugiego. W jaki sposób możesz sprawdzić który wyłącznik zapala żarówkę?" |
Cytuj:
|
Cytuj:
Na biało odpowiedź : Włączam jeden przełącznik, czekam 20 minut, wyłączam go, zapalam następnego i ide do 2giego pokoju. Jeśli tam się pali światło to ten co włączyłem odpowiada zapaleniu światła. Jeśli żarówka się nie świeci ale jest ciepła to prawidłowym włącznikiem był pierwszy. Jeśli jest zimna to trzeci.:P |
wiem ze jest w liczbach zespolonych... pozatym
a) ja sie pytalem czy on ma to na mysli b) 1^-1 to jest 1/1^1 o ile mi dobrze wiadomo |
Cytuj:
(1/3)*3 = 0.(3)*3 3/3 = 0.(9) skad wiec przypuszczenie ze 0.(9)=/= 1 ? 1/3 <> 0.(3) albo 1/3 = 0.(3) 1 <> 0.(9) albo 1 = 0.(9) <> oznacza nierowne, rozne od |
Ja sie pytalem czy ma to na mysli co nie oznacza ze twierdze ze to prawda
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 04:29. |