Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   O muzyce słów kilka (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=95892)

Bambuko 23-09-2006 23:11

Nie jeden raper ładniej "mówi", nie jeden deathmetalowiec ładniej "growluje" niż nie jeden wokalista "¶piewa". A to i tak nie ma znaczenia. Żadnego.

Caer 23-09-2006 23:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown
Czy słowa wypowiadane przy odpowiednim rytmie s± w takim samym stopniu muzyk± jak ¶piew? Czy darcie się do granic możliwo¶ci jest równe głosowi piosenkarza?

Tak, to jest ¶piew. Inna sprawa, że jednemu się taki growl będzie podobał, a innemu nie.

Wszystko zależy od gustu. Jeden będzie lubił growl, inny rap...

Tylko pamiętajcie - "Muzyka łagodzi obyczaje" - pomy¶lcie czasme o tym, i nie zaczynajcie kolejnej bezsensownej kłótni.

Lasooch 24-09-2006 00:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Walekifa (Post 1001238)
Co jest trudnego w wypowiedzeniu tekstu? Niby nic.Bo jest to według mnie taki rodzaj przekazania słów(RAP),Tak samo jak ¦piew,no i może growle,które chyba tez pojedyńcze słowa przekazuj± :p

Zdziwiłby¶ się, jak bardzo niepojedyncze czasem ;)

PiXik 24-09-2006 01:23

cóż my¶le ,że większo¶c artystów ,albo raczej ich głos w piosence jest po przeróbkach cyfrowych.Je¶li mówimy o ¶piewie oczywi¶cie,nie o recytowaniu czy też krzyczeniu,bo to obróki chyba nie wymaga,nie jestem pewien.Zastanawia mnie czasem fakt że w takiej muzyce jak techno(komercja whatever)Ci którzy tworz± bit,melodie etc s± czasem bardzo w cieniu wokalistów(ale żadko) ,którzy mniej pracy w to wkładaj±,ale takich jest coraz mniej:)

Exodus 24-09-2006 01:29

A po co ten temat ?
Czę¶ć pisz±cych myli muzykę ze ¶piewem, a reszta powtarza po sobie to samo ,tyle że innymi słowami ...Dla mnie nie robi to żadnej różnicy czy muzyka której słucham jest z def. muzyk± ,spiewem.Liczy się to , żeby jej się przyjemnie słuchałoi nam sie podobała.

Straznik Monopolowego 24-09-2006 09:18

Cytuj:

Na pocz±tku zaznaczam, że nie mam ochoty nikogo urazić, ani sprowokować i wcale nie bawi mnie wytykanie komu¶, że jego muzyka jest be. Mówi±c brzydko - mam gdzie¶ kto czego słucha, i nie poczuwam się do mówienia komu¶ "jak możesz tego słuchać, słuchaj tamtego!". Każdy ma prawo sluchać danego gatunku. Ma także prawo mieć swoje zdanie o innych gatunkach.

Od pocz±tku, nie będe rozpatrywał cało¶ci pod k±tem muzyki, bo wiadomo, że Techno, Rap, Pop, Rock, czy też Metal s± w takim samym stopniu muzyk±:
Wła¶nie cie polubiłem

9-NINE 26-09-2006 12:54

La,lalalala,lalalala,la,LAAAA! - Jak Luciano piknie ¶piewa!
Brlaaargh!!! - ¦piewac toto nieumie to wrzeszczy bez sensu...
Jeżeli ¶piew to,wykorzystanie ludzkiego głosu w muzyce.No to ba... pu¶ćta se Lao Che na przyklad.
Rap-¶piew,Growl-¶piew,(ta miej tu brata metalowca co cię zmusza żeby¶ mu growl robił)Przepuszczony przez tonę syntezatorów ¶piew w techno-dalej ¶piew.Ale pod warunkiem ze jest tam jeszcze muzyka, bez niej można juz powiedziec,Rap-recytowanie,Growl-wrzask,Techno-kto¶ sie bawil syntezatorami.
Lizanie łokcia trudne?Mówcie za siebie...

Karrith 26-09-2006 18:44

kichakichakicha

dinrakit 01-02-2007 12:58

Ja jeszcze dodam od siebie ze utozsamianie growlu z metalem jest absolutnie nie na miejscu. Growl wystepuje praktycznie tylko w roznych odmianach death metalu i bardziej ekstremalnego grindcore'u, a to stanowi mniej niż 10% calego metalu. Nawet to co jest w black metalu to juz imho nie growl tylko skrzek. Większo¶ć gatunków metalu to normalny ¶piew (niegardłowy) tyle że bardziej agresywny niż w rocku (chociaż to też nie zawsze) i poł±czony z ciężkim brzeminiem gitar które nadaj± muzyce charakter metalu. "Metal=growl" - tak mowia ludzie ktorzy nigdy tego gatunku muzyki nie sluchali albo uszlyszeli jedna piosenke behemotha i mysla ze sa ekspertami. Ale to tylko moje zdanie, mozecie sie nie zgadzac...

Bastash 01-02-2007 16:55

A dla mnie jedynym ¶piewem s± odgłosy wydawane przeze mnie :<

Shanhaevel 01-02-2007 20:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bastash (Post 1238857)
A dla mnie jedynym ¶piewem s± odgłosy wydawane przeze mnie :<

Moment, ale jakie odgłosy? Bo je¶li to jest to, o czym my¶lę, to musisz mieć w kibelku niezłe akcje.

@Ontop
Aha... Hmm... Drunk... Ty rzeczywi¶cie masz problemy z wysławianiem się. :P

Dr.Unknown 01-02-2007 22:31

"Ale to już było..."

janek@ 01-02-2007 22:53

@up
"I nie wroci wiecej"

To kwestia gustu. Dla jednego spiewem moze byc "darcie ryja i narody klekac" (XD) lub "Umpcu, umpcu, umpcu i gnieciemy sie na dykotece" lub "Rapujemy i palimy jointy". Jednak muzyka jest wszystko i nikt tego nie zmieni.
Muzyka moze byc nawet durne walenie glowa o mur, badz odglosy pochodzace z WC. (chyba kazdy sie ze mna zgodzi)

P.S.
Bezkompromisowo najlepsza muzyka sa odlgosy pochadzace z konca jelita grubego. ;p To wymiata.

ripper 01-02-2007 23:46

Cytuj:

Muzyka moze byc nawet durne walenie glowa o mur, badz odglosy pochodzace z WC. (chyba kazdy sie ze mna zgodzi)
Ja się nie zgodzę. Je¶li co¶ jest całkowitym bezrytmiem, bezładem i bezsensem to nie jest muzyk± tylko z tego tytułu, że jest dĽwięk. Czujesz różnice pomiędzy D¬WIĘKIEM a MUZYKˇ?

Bastash 01-02-2007 23:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shanhaevel (Post 1239397)
Moment, ale jakie odgłosy? Bo je¶li to jest to, o czym my¶lę, to musisz mieć w kibelku niezłe akcje.

A żeby¶ wiedział :D Aż rurami echo niesie.

A tak na poważnie miałem na my¶li mój ¶piew, czego nie można w rzeczywisto¶ci nazwać ¶piewem, więc napisałem "odgłosy". : >

Nutka ironii obviously.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:39.