Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Linux (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=104848)

Gallar 07-12-2006 20:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Verlian (Post 1116698)
No to przeczytaj mojego posta jeszcze raz. I pomyśl. Chodziło mi o to, że na Wine wszystko gorzej chodzi ;).

Ale chodzi, i to się liczy; ].
Zresztą, wiele, wiele gier ma już swoje odpowiedniki pod linuxa.

Rav Othersider 07-12-2006 21:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gallar (Post 1116720)
Ale chodzi, i to się liczy; ].
Zresztą, wiele, wiele gier ma już swoje odpowiedniki pod linuxa.

Np. Tibia :).

joey 07-12-2006 21:38

Fakt, bez tibii nie ma życia. Sorry, nie mogę pisać, bo expie.

EDIT:
Jest wersja gg pod linuxa?

Rav Othersider 07-12-2006 21:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez joey (Post 1116828)

EDIT:

Odpal na Wine. ;)

styku 07-12-2006 22:10

Cytuj:

No to przeczytaj mojego posta jeszcze raz. I pomyśl. Chodziło mi o to, że na Wine wszystko gorzej chodzi .
Wiem o co Ci chodziło. Zauważ jednak, że obok Wine wymieniona jest CrossOver i Cedega, a ta ma już znacznie większe możliwości. Pozatym Wine nie takie złe jak go malują. Po odpowiedniej konfiguracji i dość sporym nakładzie pracy można zdziałać cuda.
Cytuj:

Odpal na Wine.
Działa, jakby ktoś nie był pewny.
Cytuj:

Np. Tibia .
Np. NWN, co jest znacznie lepszym przykładem. Zwłaszcza, że do darmowego pobrania.

Rav Othersider 07-12-2006 22:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez styku (Post 1116914)
Wiem o co Ci chodziło. Zauważ jednak, że obok Wine wymieniona jest CrossOver i Cedega, a ta ma już znacznie większe możliwości. Pozatym Wine nie takie złe jak go malują. Po odpowiedniej konfiguracji i dość sporym nakładzie pracy można zdziałać cuda.

Działa, jakby ktoś nie był pewny.

Np. NWN, co jest znacznie lepszym przykładem. Zwłaszcza, że do darmowego pobrania.

Korzystałem tylko z Wine, więc wypowiadam się o nim.

The Chaotic Paladin 07-12-2006 22:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez joey (Post 1116828)

EDIT:

GG pod linuxa to Kadu
http://www.kadu.net/w/Strona_g%C5%82%C3%B3wna

Kele 07-12-2006 22:44

Mi klient Tibii linuxowy chodzi znacznie gorzej niż ten windowsowy odpalany pod Wine. Sprawdze jeszcze wersje ze starszą biblioteką.

Matek 07-12-2006 22:54

Ech, ludzie, na Winde mam amszyne wirtualna i moge sobie kazde distro uruchomic. Ale nie o to chodzi chyba, co?

Cytuj:

Pozatym Wine nie takie złe jak go malują. Po odpowiedniej konfiguracji i dość sporym nakładzie pracy można zdziałać cuda.
Ale to ogromna wada przeciez jest.

Dwarf 08-12-2006 00:04

Ja nie posiadam Linux'a chociaż zastanawiałem się ostatnio czy aby go sobie nie zassać. Jeszcze zobaczę ^^

styku 08-12-2006 08:32

Cytuj:

Ale to ogromna wada przeciez jest.
Och, zależy dla kogo.
Ja wcale nie używam windowsa. Jakieś pół roku temu ostatecznie mnie osłabił i musiałem go wyrzucić zostawiając tylko Lina.
To tylko moje zdanie i może wynika z braku umiejętności obsługi windowsa, ale jak dla mnie to wybitnie nieużyty system. To samo dotyczy paru innych dzieł Microsoftu (np. Office, z którego to stare wordowskie dokumenty są bardziej kompatybilne z OpenOffice.org niż z nim samym ;-). Albo Internet Exploiter, chyba nie muszę mówić dlaczego...). Po prostu nie mam nerwów regularne zwiechy, bluescreeny, wsparcie dla spyware'ów, exploitów czy backdoorów i pare innych mankamentów.

Matek 08-12-2006 10:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez styku (Post 1117230)
To samo dotyczy paru innych dzieł Microsoftu (np. Office, z którego to stare wordowskie dokumenty są bardziej kompatybilne z OpenOffice.org niż z nim samym ;-). Albo Internet Exploiter, chyba nie muszę mówić dlaczego...).

Przeciez nie ma przymusu korzystania z produktow MS jezeli masz WinXp. Tak samo w dystrybucjach lina jest wiele programow ktore mam mase bledow - wtedy wybierasz inny program.

Cytuj:

Po prostu nie mam nerwów regularne zwiechy, bluescreeny, wsparcie dla spyware'ów, exploitów czy backdoorów i pare innych mankamentów.
Heh - ostatnio zalozylem sie z kumplem o to, ze moj XP popracuje do konca roku bez zwiechy - koles maniak lina oczywiscie poszedl na to. Zaklad zostal zawarty poczatku października (poczatek studiow) zakonczy sie 2 stycznia. Do dzisiaj wszystko jst ok (pisze wlasnie z niego) - no i krata piwa sie zbliza;D To taka dygresyjka do zwiesz. A po drugie - nie mam problemu z zawieszeniem lina (tak, ze tylko pomoze reset) w ciagu 45 minut;]

I ze niby na linie nie ma rootkitow?;) Prawda jest taka, ze tego typow smieci bedzie coraz wiecej - w miare jak linux bedzie sie stawal bardziej popularny.

styku 08-12-2006 17:01

Cytuj:

I ze niby na linie nie ma rootkitow? Prawda jest taka, ze tego typow smieci bedzie coraz wiecej - w miare jak linux bedzie sie stawal bardziej popularny.
Ha, nie mówię, że nie ma, ale po pierwsze jest ich niezaprzeczalnie mniej i łatwiej się przed takim badziewiem chronić.

Cytuj:

Przeciez nie ma przymusu korzystania z produktow MS jezeli masz WinXp. Tak samo w dystrybucjach lina jest wiele programow ktore mam mase bledow - wtedy wybierasz inny program.
Wiem, to było tylko takie małe BTW.

Cytuj:

Heh - ostatnio zalozylem sie z kumplem o to, ze moj XP popracuje do konca roku bez zwiechy - koles maniak lina oczywiscie poszedl na to. Zaklad zostal zawarty poczatku października (poczatek studiow) zakonczy sie 2 stycznia. Do dzisiaj wszystko jst ok (pisze wlasnie z niego) - no i krata piwa sie zbliza;D To taka dygresyjka do zwiesz. A po drugie - nie mam problemu z zawieszeniem lina (tak, ze tylko pomoze reset) w ciagu 45 minut;]
No widzisz - mamy sytuację odwrotną. Ja zawieszam Winde szybciej niż dam radę pomyśleć co się stało. Na linuxie ani jednej zwiechy.
Jaki z tego morał? Każdy wychwala to czego sam używa, pozostańmy przy tym ;-)

Kele 09-12-2006 13:00

A ja od dzisiaj gram sobie w Quake 3 na linuxie ;-)

@down
Ja mówie o Quake ;) Tutaj nie ma runek, plecaka ani rotwormów.

Rav Othersider 09-12-2006 13:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kele (Post 1118748)
A ja od dzisiaj gram sobie w Quake 3 na linuxie ;-)

A ja na Windows XP. Ze względu na to, że ostatnio Tibia na Linux crash'uje.

Jamess 09-12-2006 20:03

Ja aktualnie używam ubuntu. W ostatnim czasie owa dystrybucja stała się jedną z popularniejszych i lepszych !

Rav Othersider 10-12-2006 01:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jamess (Post 1119643)
Ja aktualnie używam ubuntu. W ostatnim czasie owa dystrybucja stała się jedną z popularniejszych i lepszych !

Bo za darmo przysyłają Ci ją do domu ;).

Badzo 10-12-2006 09:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Verlian (Post 1120137)
Bo za darmo przysyłają Ci ją do domu ;).

Gdzie? KIEDY?

Rav Othersider 10-12-2006 19:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Badzo (Post 1120293)
Gdzie? KIEDY?

http://www.ubuntu.com/

Kele 10-12-2006 20:04

Ja na przesyłkę czekałem ~2 tygodnie ;) Fachowo! 10 płytek, 8 naklejek i ładniutka koperta.

Fiszbin 10-12-2006 21:45

Próbowałem zainstalować Ubuntu, ale były jakieś błędy. Nie pamiętam już co dokładnie było nie tak. Szkoda, bo bardzo chętnie pożegnał bym okienka ;/

Kele 11-12-2006 07:45

No to instaluj, pomożemy Ci przecież jeśli naprawdę chcesz ;-)

Ghard Lage 11-12-2006 09:24

Ubuntu mnie się nie podoba jakieś takie dzikie jest :D Jusz wole Knopixa stary ale jary!

styku 11-12-2006 15:38

Cytuj:

We Ubuntu mnie się nie podoba jakieś takie dzikie jest Jusz wole Knopixa stary ale jary!
"We", a ja bym "jusz" wolał żebyś się nie odzywał zanim nie poprawisz swojego stylu wypowiedzi.

joey 11-12-2006 16:51

Ściągnij Mozille FF 2.0. Tam masz automatyczne podkreślanie błędów. Żeby nie było bandyctwa i łachmaństwa, żeby niczego nie było.

Smetana 11-12-2006 18:35

Ff 2 jest kijowy imho :/. Czekam na poprawki od jego wyjścia... Lubi się wieszać, zajmuje pełno ramu, javascripty w nim szwankują!

styku 11-12-2006 20:14

Cytuj:

Ff 2 jest kijowy imho :/. Czekam na poprawki od jego wyjścia... Lubi się wieszać, zajmuje pełno ramu, javascripty w nim szwankują!
Od wyjścia ani razu mi się nie zawiesił, widocznego ubytku RAMu nie widzę i javascripty mi chodzą. Dziwne ;-)

Fiszbin 11-12-2006 21:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kele (Post 1121390)
No to instaluj, pomożemy Ci przecież jeśli naprawdę chcesz ;-)

To było trochę czasu temu. Kolega, który zna się na Linuksach powiedział, że coś tam, coś tam(jak pisałem, nie pamiętam już) i generalnie trzeba by było trochę zachodu. Niedługo nabywam nowy sprzęt i wtedy ponowie próbę. Anyway dzięki za chęci ;).

Kele 12-12-2006 16:55

Standardowe pytanie, jaki masz sprzęt i czy masz neostradę?

@edit
Własnie testuje stabilność mojego Ubuntu, pracuje na około 15 aplikacjach na 3 pulpitach i jakos nie widze znaczacego spadku wydajnosci, jedynie te ciezsze programy (Open Office) troszeczke wolniej niż reszta się maksymalizują, ale to jest chyba normalna nawet bez ekstremalnych warunków ;)

Rav Othersider 12-12-2006 22:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kele (Post 1124505)
Standardowe pytanie, jaki masz sprzęt i czy masz neostradę? (...)

A co łącze internetowe ma do rzeczy? :)

Fiszbin 12-12-2006 23:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kele (Post 1124505)
Standardowe pytanie, jaki masz sprzęt i czy masz neostradę?

os: Windows XP Professional, Dodatek Service Pack 2 :: cpu: AMD K7 Duron, 900 MHz :: mem: 153/256 MB (59%) :: gfx: nVidia GeForce2 MX 100/200 (1152x864x32bit 75Hz)

Internet : Dialnet DSL 512

Kele 13-12-2006 15:20

To nie powinno być kłopotów, ani z internetem, ani z szybkością (pod GNOME)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Verlian (Post 1125732)
A co łącze internetowe ma do rzeczy? :)

Wiesz, nie każdemu wychodzi instalacja UbuNeo ;)

Fiszbin 13-12-2006 16:03

U mnie instalacja zawieszała się na bodajże drugim procesie. To było Ubuntu 6.06, kolega twierdzi że moja płyta główna "akceptuje" tylko Windows'a oO.

Kele 13-12-2006 22:53

A Check CD for defects przeprowadzone? ;) Może po prostu źle nagrana płytka bądź niemożliwe błędy odczytu : >

$corcerer 14-12-2006 16:51

Hmm, Gentoo?

BTW, coś lipna ta sonda, gdzie SuSe (fuuu), Slack, RedHat, Knoppix, Arch, PLD, Zenwalk, *BSD?

I nauczcie się odmieniać Linuksa!

A, windows u mnie ma partycje 5 GB, to tak dla porównania (cały dysk to 160 GB)

Rav Othersider 14-12-2006 16:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez $corcerer (Post 1128386)
Hmm, Gentoo?

BTW, coś lipna ta sonda, gdzie SuSe (fuuu), Slack, RedHat, Knoppix, Arch, PLD, Zenwalk, *BSD?

I nauczcie się odmieniać Linuksa!

A, windows u mnie ma partycje 5 GB, to tak dla porównania (cały dysk to 160 GB)

Uwzględniłem te najbardziej znane. Chyba każdy zna te dystrybucje Linux'a. :)

Ghard Lage 14-12-2006 17:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez styku (Post 1121844)
"We", a ja bym "jusz" wolał żebyś się nie odzywał zanim nie poprawisz swojego stylu wypowiedzi.

X( Offtop?X(
Ach te czepliwe uwagi...
Raz na kilka miesięcy nie można napisać "we"?

Topic:
I tak nadal nie rozumiem jak można używać ubuntu...

Gallar 14-12-2006 17:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Verlian (Post 1128394)
Linux'a. :)

Pacanie, odmienia się -KSA. $coruś ma rację ;3;3.
To samo z innymi wyrazami, chcesz seKSU, nie sexu.
Chcesz coś skserować a nie skxerować.
; ]]

styku 14-12-2006 18:06

Cytuj:

Offtop?
Owszem.

Cytuj:

Ach te czepliwe uwagi...
Raz na kilka miesięcy nie można napisać "we"?
Gdybyś sprecyzował co konkretnie znaczy "we", nie miałbym nic przeciwko temu.
Cytuj:

Topic:
I tak nadal nie rozumiem jak można używać ubuntu...
Pogratulować zdolności pojmowania. Jak widać z wyników sondy, można i to ze sporym powodzeniem.

PiXik 14-12-2006 18:18

ostatnio z braku laku siedziałem na "ubuntu"więcej w tym buntu niż programu;)
a tak na poważnie:dla mnie lipa straszna,ale jak ktoś lubi sobie kombinowa, wgrywa jakieś pierdołki w konsoli itp itd to życze powodzenia
to tylko Moja subiektywna opinia

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:34.