Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Jak dostać się do jednostki SWAT (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=175248)

Killuminati 18-05-2008 20:23

Nie, poprostu taki jest stereotyp kogoś, kto siedzi w blokowisku. A często patrzy się na ludzi po stereotypach :-P

Glamri 18-05-2008 20:37

Mój ojciec jest żołnierzem i średnio mi się widzi zostawanie nim... Ale co kto lubi. ; )

Pipcio 18-05-2008 22:38

Grue
Na jakim jesteś stanowisku ? :)

Grocix 18-05-2008 23:17

Moze poki co zainteresowalbys sie ASG?:) Zawsze mozna sie "jakos" wczuc.

Walekifa 18-05-2008 23:19

Taa,jeszcze się przyzwyczai,że mu kule nic nie robią, i będzie ; p

Gelt 18-05-2008 23:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Walekifa (Post 2064221)
Taa,jeszcze się przyzwyczai,że mu kule nic nie robią, i będzie ; p

This made my day :D

Niegłupi pomysł z tym ASG. Profesjonalna "zabawa" w to może dobrze przygotować do wysiłku :-) Mój szwagierek np. co tydzień ma treningi w tym tory przeszkód, walki wręcz no i rozgrywki czy jak to się tam nazywa :-P

Ashlon 19-05-2008 00:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grue (Post 2063192)
Tu tez masz troche o AT. Ja i tak wole wojsko i wyjazdy na misje np. Afganistan (muahaha zostałem dopuszczony do misji poza granicami kraju xD A co pochwale sie :d).

Ciekawe, czy wrocisz zdrowy (czyt. nie urwie ci nogi jakas mina p-piechotna) z tej durnej wojny ;)

Cytuj:

Hmm... Ja jestem z blokowiska i jakos nie robie 10 bledow w 5 literowym wyrazie. Cos za bardzo stereotypowo patrzysz na to. Znam wielu ludzi, ktorzy nie sa drechami, a bledow robia wiecej niz ty piszesz. Wszystko zalezy od czlowieka, nie tego skad pochodzi i jak sie ubiera. No i rzeczywiscie jestem debil bez szkoly, bo tylko policealke skonczylem i niemam czasu isc na studia zabardzo, no ale ja jestem tylko tym debilnym dresem z bloku..
Prawda, debile wywodza sie zewszad, ale czlowieka odpowiadajacego stereotypowi dresa raczej trudno spotkac w dzielnicy dla bogaczy ;)

@topic : hehe, jak bylem na komisji wojskowej (w lutym), w poczekalni lecial film "propagandowy" - zalety wojska i ogolnie oddzialow specjalnych. Pokazywali tez treningi takich oddzialow - ci ludzie naprawde musza miec niezla kondycje i sprawnosc. Moze warto treningi zaczac od dzisiaj? ;)

9-NINE 19-05-2008 15:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2064295)
Prawda, debile wywodza sie zewszad, ale czlowieka odpowiadajacego stereotypowi dresa raczej trudno spotkac w dzielnicy dla bogaczy ;)

A to niby czemu?

rafv 19-05-2008 16:50

No wiesz, pewnie skoro bogaty to cholernie madry.

J.D 19-05-2008 16:53

Fakt może się źle wyraziłem.

Przepraszam Grue.

Zenuś 20-05-2008 20:11

policjantem? zolnierzem to jeszcze rozumiem ale policja to straszny syf. ludzie cale zycie beda na ciebie patrzec jak na jakiegos... niechcianego, tredowatego .
policja w polsce zawsze byla i bedzie niczym.

Grue 20-05-2008 21:02

@J.D
Wybaczam xD

@up
Tej ja do policji nic niemam, a pracować/służyć w AT to zła sprawa nie jest.

@Ashlon
Mój kuzyn wrócił z Afganu niedawno i wrócił cały i zdrowy (no prawie, psyche mu poryło zlekka), mówił że zle nie jest. Trzeba uważać gdzie sie chodzi i sika xd

@ktośtam
Z bogatej dzielnicy nie jestem xd przeciętnej raczej :P

Marsseel 20-05-2008 21:17

Generalnie na misjach typu Afganistan, Irak procentowe ryzyko zostania zabitym jest raczej małe (wystarczy zobaczyć ilu żołnierzy wysłaliśmy, a ilu zginęło, myślę że w granicach błędu statystycznego), a wynagrodzenie kusi aby podjąć ryzyko.

spider-bialystok 20-05-2008 21:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zenuś (Post 2066994)
policjantem? zolnierzem to jeszcze rozumiem ale policja to straszny syf. ludzie cale zycie beda na ciebie patrzec jak na jakiegos... niechcianego, tredowatego .

Moze u ''ziomow z dzielni'' panuje takie przekonanie, ale rzeczywistosci jest inna i zaden madry czlowiek (z innymi nie warto sie zadawac) nie patrzy krzywo na kogos dlatego, ze jest policjantem. Policjant ma prace niebezpieczna, a dostaje za to smieszne pieniadze.
Sam myslalem o pracy w policji, ale to jednak nie dla mnie, chociaz to ciekawa i pozyteczna praca.

ripper 20-05-2008 21:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2067202)
Moze u ''ziomow z dzielni'' panuje takie przekonanie, ale rzeczywistosci jest inna i zaden madry czlowiek (z innymi nie warto sie zadawac) nie patrzy krzywo na kogos dlatego, ze jest policjantem. Policjant ma prace niebezpieczna, a dostaje za to smieszne pieniadze.
Sam myslalem o pracy w policji, ale to jednak nie dla mnie, chociaz to ciekawa i pozyteczna praca.

Do dziś pokutuje stereotyp policjanta-kretyna i brutalnego zomowca. Nie prędko się zmieni postrzeganie funkcjonariuszy - i to nie tylko głupi tak na nich patrzą.

Killuminati 20-05-2008 21:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zenuś (Post 2066994)

Ziommmmmmm, piona, jebać policje, hwdp.

Nie wiem skąd takie coś bierzesz, ale nie mów tego o wszystkich. Być może tam gdzie mieszkasz jest właśnie tak jak opisałeś, bo tak jest trendi. A w rzeczywistości to szczeniaki, które sikają po nogach jak mundurowi do nich podejdą. Tak było, jest i będzie.

Retrio 20-05-2008 22:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Killuminati (Post 2067214)
Ziommmmmmm, piona, jebać policje, hwdp.

Nie wiem skąd takie coś bierzesz, ale nie mów tego o wszystkich. Być może tam gdzie mieszkasz jest właśnie tak jak opisałeś, bo tak jest trendi. A w rzeczywistości to szczeniaki, które sikają po nogach jak mundurowi do nich podejdą. Tak było, jest i będzie.

chyba go zle zrozumiales ;/

Smoly 20-05-2008 22:57

Tutaj tak na zachętę - wymagania aby dostać się do Francuskiej jednostki antyterrorystycznej - GIGN

Do selekcji mogą zgłosić się ludzie do 32 lat zdolni wykonać 100 pompek, 300 brzuszków, 25 podciągnięć na drążku i szybkich wejść na linę. Na takich kandydatów czekają testy fizyczne: marsz z obciążeniem 8 km na czas, pływanie ze związanymi kończynami, skoki do wody, strzelanie z kbk na 200 m, strzelanie pistoletu na 50 m oraz testy psychiki i odwagi. Po przejściu tych konkurencji odbywa się rozmowa kwalifikacyjna z dowódcą jednostki. Selekcję przejdzie od 5 do 10% kandydatów.

Potem jest szkolenie obejmujące strzelanie, operowanie ze śmigłowców Equeril, Dauphin, EC-135 i Eurocopter Puma. Następne są kursy kierowania pojazdów, obsługa uzbrojenia, kursy walki wręcz, saperskie. Zaawansowane szkolenie obejmuje skoki spadochronowe HALO/HAHO, szkolenie z zakresu walki w pomieszczeniach "CQB", szturmowanie samolotów i pojazdów naziemnych (Pociągi i autobusy).

Cacuss 20-05-2008 23:00

Myślę, że ta niechęć do policji jest zrodzona z czasów komunistycznych, w których nie miałem nieprzyjemności żyć.

I też prawda, że dzieciaki (w moim wieku :baby:), które dla zabawy coś tam narozrabiały i policja ich zgarnęła będą ją teraz wyzywać, hwdp i w ogóle oni są kul, bo nie dostosowują się do zasad społeczeństwa, a policja be, bo przez nich nie mogą kogoś skopać, pomalować wszystkich ścian, jeździć po pijaku skradzionym rowerem bez świateł o 2 w nocy (pozdro bro :P ) B)

Policja jest potrzebna i każdy głupi (chyba) to wie.

Fajnie byłoby służyć w AT.

Exodus 21-05-2008 00:34

To jest tak. Ktos widzi Policjanta, ktory do wiekszej grupki nie podejdzie a jak 1 osobe idzie z piwem na jakiims zadupiu to zazwyczaj to zrobi. W opinii spoleczenstwa powinien zawsze reagowac, nawet jesli jest to dosc ryzykowne.
Natomiast watpie, ze ktos z nas mialby zamiar sie czepiac ekipy 15 nachlanych osob w dwoch, co jest dosc normalne. Aczkolwiek policjant POWINIEN ma taka prace TYLKO i AZ. Z kilkunastoma policjantami sie spotkalem w zyciu i tak mniej wiecej 50% ma jakis swoje wybujale ego i uwazaja, ze jak ktos zrobi cos, nawet malo szkodliwego, to juz kryminalista i degenerat. Oczywiscie nie chcialbym byc policjantem, ale nie dziwie im sie, ze sie boja. Wkoncu po co narazac zdrowie dla blachego powodu...

Korektor 21-05-2008 07:46

Ja szacunku do prewencji i krawężników nie mam. Kiedy mi zwinęli roczne Audi A6 pod blokiem siostry, w Gdańsku, to się dowiedziałem po godzinie, że to przecież nie był znowu taki super samochód i że na drogach jeździ masa z większą pojemnością niż 2.4. Naiwny zapytałem się jak zamierzają go zwinąć, to stwierdzili, że może jakiś patrol na niego natrafi, ale i tak pewnie nie złapie, bo Audi i Polonez to 2 różne światy. W dodatku dane samochodu patrole dostaną jutro, więc złodzieje mieli jakieś 24 godziny na schowanie go, albo rozebranie na części. Na komisariacie siedziałem 4 godziny.

Innym razem wracałem z Warszawy drogą przez Łomianki i tam dalej jest taka "hopa" i za nią się zwykle chowają niebiescy. Ja o tym nie wiedziałem i mnie dorwali jak przekroczyłem prędkość. Wszystko ok, powinienem zapłacić, ale to nie powód żeby od razu kogoś rzucać na maskę i mierzyć z broni, bo na tamtej trasie nie ma pasa awaryjnego ani pobocza, więc musiałem chwilę odjechać, żeby móc się bezpiecznie zatrzymać. Potraktowano to jako próbę ucieczki. Dobrze, że nie wezwali helikoptera i nie rozłożyli kolczati.

Krawężniki są mocni tylko jak mają do czynienia z kimś kto jest sam, albo z matką z dziećmi, czy jakimiś dziadkami. W ogóle nie reagują na praktycznie żadne zajście, gdzie potencjalnie mogliby dostać w mordę. Odwaga ich cechuje tylko wtedy kiedy trzeba wpierdolić jakiemuś chłopaczkowi, bo ich wyzwał. Byłem świadkiem takiej sytuacji, kiedy właśnie jakiś dresik ok. 14 lat zawołał "hał hał" i dostał buta w nogi i go zwinęli, ale wcześniej jak duży dres ok. 20 lat szedł z wielkim jak szafa buldogiem bez kagńca, to nawet się nie spojrzeli.

Więc jak mogę mieć szacunek do jakiejś grupy ludzi, kiedy nie spotkałem żadnego normalnego człowieka wśród nich?

J.D 21-05-2008 14:54

@Grue

A mógłbyś powiedzieć jakie do wojska trzeba testy fizyczne wykonywać,jakie kryteria.Czy wada kręgosłupa i wzroku od razu wyklucza ?

NervGal 22-05-2008 09:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez J.D (Post 2068041)
@Grue

A mógłbyś powiedzieć jakie do wojska trzeba testy fizyczne wykonywać,jakie kryteria.Czy wada kręgosłupa i wzroku od razu wyklucza ?

A skąd, Polska potrzebuje ślepych i krzywych żołnierzy.

Necromantor 22-05-2008 10:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez NervGal (Post 2069553)
A skąd, Polska potrzebuje ślepych i krzywych żołnierzy.

Jeśli sądzisz ,że jakaś nie określona wada oznacza całkowite kalectwo to gz dla ciebie.

NervGal 22-05-2008 10:21

Każda wada jest niekorzystna z definicji, prawda? A zawód żołnierza jest na tyle wymagający i odpowiedzialny, że powinien wykluczać 'słabszych' fizycznie ze służby.

BTW gdzie napisałem o całkowitym kalectwie? Bo coś nie mogę się dopatrzeć.

Necromantor 22-05-2008 10:44

No ślepy to stopień całkowitego kalectwa jak dla mnie w przedziale wzrok.

NervGal 22-05-2008 10:47

No cóż, widzę, że pojęcie hiperboli jest Ci obce. Zresztą sądzę, że dobrze wiesz, o co chodzi, ale czujesz potrzebę przyczepienia się :) Spoko, szanuję to.

Pipcio 22-05-2008 12:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Smoly (Post 2067403)
Tutaj tak na zachętę - wymagania aby dostać się do Francuskiej jednostki antyterrorystycznej - GIGN

Do selekcji mogą zgłosić się ludzie do 32 lat zdolni wykonać 100 pompek, 300 brzuszków, 25 podciągnięć na drążku i szybkich wejść na linę. Na takich kandydatów czekają testy fizyczne: marsz z obciążeniem 8 km na czas, pływanie ze związanymi kończynami, skoki do wody, strzelanie z kbk na 200 m, strzelanie pistoletu na 50 m oraz testy psychiki i odwagi. Po przejściu tych konkurencji odbywa się rozmowa kwalifikacyjna z dowódcą jednostki. Selekcję przejdzie od 5 do 10% kandydatów.

Potem jest szkolenie obejmujące strzelanie, operowanie ze śmigłowców Equeril, Dauphin, EC-135 i Eurocopter Puma. Następne są kursy kierowania pojazdów, obsługa uzbrojenia, kursy walki wręcz, saperskie. Zaawansowane szkolenie obejmuje skoki spadochronowe HALO/HAHO, szkolenie z zakresu walki w pomieszczeniach "CQB", szturmowanie samolotów i pojazdów naziemnych (Pociągi i autobusy).

Hmm,myślałem że są o wiele trudniejsze te testy,najtrudniejsze chyba to pływanie z związanymi kończynami, a co do tego że zdaje od 5% do 10% kandydatów to chyba jakaś bzdura,chyba każdy świadomy idący do jednostki Anty Terrorystycznej jest świadom tego co go tam czeka,ogolnie 4-5 treningu miesięcy i na loozie przechodze cały test :)

Walekifa 22-05-2008 13:03

Pływanie to wbrew pozorom wcale nie problem. Brzuszki tak na prawdę są większym hardkorem ( o ile 300 sflaczałych brzuszków jakie robi się na wf-ach to nie problem,to zrobić 300 PRAWDZIWYCH brzuszków to ostra jazda) Ciekawe jakie są testy na odwagę. Coś czuje,że są tam też testy z pająkami ^^

@ UP

Ale nie chodzi o to,że 5-10% zdaje egzaminy. Pewnie zdają wszyscy. Ale potem wybiera się te 10% najlepszych i tylko oni dostają się do jednostki. Najlepsi z najlepszych.

Dego 23-05-2008 17:30

Idziesz do sklepu >kupujesz gre S.W.A.T 4 >wracasz do domu >instalujesz > Brawoo!!! mozesz teraz strzelac do ludzi gwalcic wycinac lasy i jeść zupe widelcem

Pipcio 24-05-2008 00:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dego (Post 2072730)
Idziesz do sklepu >kupujesz gre S.W.A.T 4 >wracasz do domu >instalujesz > Brawoo!!! mozesz teraz strzelac do ludzi gwalcic wycinac lasy i jeść zupe widelcem

myślisz że niegrałem w swata ?...
omg ale idioci się rodzą :/
dobra zamykać temat bo offtop się robi

Thero 24-05-2008 11:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor (Post 2067635)
Więc jak mogę mieć szacunek do jakiejś grupy ludzi, kiedy nie spotkałem żadnego normalnego człowieka wśród nich?

Policjanci to w ogromnej większości nieudacznicy życiowi, jestem w stanie się o to założyć. Nie mają wyboru, nadstawiają swoją głowę za marne grosze (to IMO dyskwalifikuje zawód 'policjant' jako znośną pracę). Szacunek dla ich pracy przed i po wizycie za byle gówno na komendzie to dwa zupełnie inne pojęcia. Zatrzymują za byle co, ale tylko byle kogo, bo boją się żeby czasem się przypadkiem nie przejechać na zatrzymaniu kogoś "ważniejszego". Tylko taką policję w życiu widziałem.

No to poleciałem. Ale już mi lepiej. : P

MuRof1 03-06-2008 15:59

piszcie coś bo bardzo ciekawy temat;]

Badon 03-06-2008 19:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pipcio (Post 2063106)
reszta to banda dzieciaków,te forum schodzi na tibia.org.pl...

"Pipcio" zamlicz prosze ! Takim jak ty dziękujemy... Dorosła osobo...

Killuminati 03-06-2008 20:19

@up

Cichoooo! Bo wbije do Ciebie na chate i będzie...

@temat

Daj se chłopak spokój już ;P

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:05.