Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Praca dla gimnazjalistów (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=179711)

Shau 22-06-2008 14:21

Bambuko....

mhm ;\

Ale w ameryce placa dolarami, u nas dali by dyche, za iles tam pracy, u nich 10usd ;x taki maly suprajs

Vanhelsen 22-06-2008 14:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shau (Post 2130964)
mhm ;\

Ale w ameryce placa dolarami, u nas dali by dyche, za iles tam pracy, u nich 10usd ;x taki maly suprajs

taki mały suprajs, u nich ceny też są w dolarach :O

Necromantor 22-06-2008 14:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 2131000)

o kucze,no co ty :O

xoz 22-06-2008 14:56

nigdy nie pracuj na czarno. w zeszłym roku robiłem w lokalnej nadmorskiej pizzeri. Wg naszej umowy miało być 8h~ dziennie, wychodziło nie raz od 8rano do 3 w nocy. Jak sie cos nie podobalo to drzwi na zapleczu a kasa pod koniec miesiaca. Po miechu dalem sobie spokoj. Lepiej w mcdonaldzie na mopie niz na czarno w kuchni.

Cytuj:

tyle, ze tam np, taki laptop to pare baniek kosztuje.... a taki xbox niewiele ponad 200$

Slg 22-06-2008 15:22

a ja wlasnie wrocilem. zalatwilem sobie robote w najlepszej restauracji w mojej miescinie. zaczynam od pomagania przy pizzy/napojach i roznoszeniu. Potem moge na 'ekskluzywna' sale jako kelner. 8zl/h, 5 dni w tygodniu. pon-pt od 12 do 20, w soboty od 10 do 18. w dniu w ktorych nie musze byc moge przyjsc za 150%. : )

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez xoz
tyle, ze tam np, taki laptop to pare baniek kosztuje.... a taki xbox niewiele ponad 200$

ale koszta za zycie i mieszkanie maja duze.

Vanhelsen 22-06-2008 15:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez xoz (Post 2131048)
[...]

Tia, ale laptop to nie jedzenie :X

xoz 22-06-2008 17:53

nie wmówisz mi, że 14-latkowie troszczą się o swoje wyżywienie (tzn troszczą się o własny byt)

Slg 22-06-2008 18:11

14 latkowie nie moga legalnie pracowac.

Bambuko 22-06-2008 18:19

Cytuj:

ale w Polsce jeden da Ci 10, a inny 50zł za skoszenie ogródka tej samej wielkości. A czas pracy zależy tylko od Ciebie.

A co powiecie na wyprowadzanie psów?

Necromantor 22-06-2008 18:50

noo za wyprowadzenie psa kokosów nie wyciągniesz,predziej za koszenie ...

Yoh Asakura 22-06-2008 18:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Necromantor (Post 2131483)
noo za wyprowadzenie psa kokosów nie wyciągniesz,predziej za koszenie ...

Ale, IMO, praca lżejsza. Wolę pospacerować z pieskiem niż kosić ogródek, bo i przyjemniej jakoś z czworonogiem na smyczy po mieście chodzić, niż z kosiarką po ogródku biegać.

Hadugg 22-06-2008 19:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slg (Post 2131095)
ale koszta za zycie i mieszkanie maja duze.

Byles tam, ze gadasz bzdury?
Moja nauczycielka byla w USA pare lat i mowi ze w przeliczeniu na jedzenie wydawala tam niej zl niz tu, a co do tego to zarobki sa duzo wieksze i sprzety typu tv,rtv,agd sa takze tansze

co do tematu to kupuj i sprzedawaj po drozeszej cenie np na allego
(Taki sobie dżołkas)

Nikast Shynix 22-06-2008 19:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slg (Post 2131381)
14 latkowie nie moga legalnie pracowac.

Umowa o zlecenie (czyli wykonywanie jakiejś pracy regularnie przez pewien okres czasu) może być podpisana legalnie nawet przez trzynastolatka, o ile jego rodzice wyrażą na to zgodę.

Rafayen 23-06-2008 08:10

A ja jade sobie do pracy... germany na czarno =P 10euro/h.. wracammm w lipcu :P

ripper 23-06-2008 08:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rafayen (Post 2132500)
A ja jade sobie do pracy... germany na czarno =P 10euro/h.. wracammm w lipcu :P

Tylko uważaj, żeby cię do niemieckiego burdelu nie sprzedali.

Slg 23-06-2008 17:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hadugg (Post 2131561)
Byles tam, ze gadasz bzdury?
Moja nauczycielka byla w USA pare lat i mowi ze w przeliczeniu na jedzenie wydawala tam niej zl niz tu, a co do tego to zarobki sa duzo wieksze i sprzety typu tv,rtv,agd sa takze tansze

Bylem i mam tam rodzine ktorej akurat sie dobrze powodzi. Robicie blad, ze przeliczacie na zlotowki.. Rozumiem jesli jedziesz do rodziny i noclegi i posilki masz za friko.

Kropka997 24-06-2008 00:14

U mnie w miescie mozna isc do ohp i sie zapytac o oferty pracy zawsze sie cos znajdzie na wakacje.
Iz sa wakacje od rana do popludnia sa nudy lece do pracy od jutra(robia autostarde) zawsze te 1000-1200 zl bedzie

Czarna_Mamba 24-06-2008 09:53

W tym roku lenia załapałam, może za rok z towarzystwem na ulotki pójdę.

Xelius 24-06-2008 10:12

Ja jako iż mieszkam na wsi, idę do takiej jednej babki co chmielu ma w Ch*j, podaje sznurki przez cały dzień na polu i mam 6zł/h. Pracuje 10h dziennie i mam te 6 dych ;)

kamosblue 24-06-2008 11:25

popytaj sie o grabienie trawy (siana) tego co koszą

Arka_Sath_Wielki 24-06-2008 12:58

poszukalem w necie chwile i mam rozwiazanie :) Dla mnie i dla ciebie :P Telepizza xD pracujesz jako:

Kuponista:
Możliwość zatrudnienia osób niepełnoletnich za zgodą opiekunów.
Zakres obowiązków:
Roznoszenie ulotek ofertowych w okolicy lokalu Telepizza.

Najważniejsze że legalnie :).
>> Tutaj << masz ankiete do wypelnienia ;) milej pracy

Pipcio 24-06-2008 22:40

na wsi można sie popytać jeszcze o kuraki ,blisko mojego maista 10zł/h za loozna prace, robisz 10 minut i czekasz godzine na następne pakowanie...
dziennie loozem mozna przynieść na chate 100zł,jak na 16 lat to dużo,sam robie na stolarni ale za mala kase nie wiecej jak 5zł/h nie dostane ;) ale praca loozna i caly czas sie o*******am :D

Offspringer 25-06-2008 10:30

Niektorzy wycierają szyby samochodowe na parkingach? co o tym sądzicie?

Siviertez 25-06-2008 16:41

Praca na budowie 12,5zł/h
Ciężka, wkurzająca robota, wymagająca siły fizycznej lecz pieniążki wynagradzają Ci te problemy.
Wg. mnie, jeżeli ktoś chce pracować legalnie, to największe 'kokosy' zarobi w branży budowlanej.
MCDonald 7,5zł/h
Sprzątanie, stanie przy kasie/MC Drive. Wygodna praca nie wymagająca większego wysiłku, w której poznaje się wiele ludzi i na ogół nie sprawia żadnych problemów. A zapłata, jak na te warunki, które wg. mnie są wyśmienite jest też całkiem spora.

Co do "mycia szyb na parkingach": Uważam, że jest to w miare ciężka praca, bo ludzie nie za bardzo chcą by to jakaś przypadkowa osoba, myła im auto, więc dużo człowiek tam nie zarobi, a też zdarzy się czasem, że można pracować w bardzo męczących warunkach (deszcz, wichura, upał etc.)
Reasumując, moim zdaniem nie warto bawić się w robotę, w której ilość zarobionych pieniędzy jest zależna od szczęścia.

szepke 25-06-2008 21:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arka_Sath_Wielki (Post 2135419)
poszukalem w necie chwile i mam rozwiazanie :) Dla mnie i dla ciebie :P Telepizza xD pracujesz jako:

Kuponista:
Możliwość zatrudnienia osób niepełnoletnich za zgodą opiekunów.
Zakres obowiązków:
Roznoszenie ulotek ofertowych w okolicy lokalu Telepizza.

Najważniejsze że legalnie :).
>> Tutaj << masz ankiete do wypelnienia ;) milej pracy

Wiesz coś dokładniej jak to jest z tymi ulotkami Tele Pizzy? Bo też chętnie bym dorobił przez te 2 miesiące. Ulotki tam roznosisz czy "łazisz" i rozdajesz?

Edit: Teraz przeczytałem dokładnie Twój post, roznoszenie.. Ale wolę się upewnić ;)

.Matrik. 25-06-2008 22:06

Cytuj:

Co do "mycia szyb na parkingach": Uważam, że jest to w miare ciężka praca, bo ludzie nie za bardzo chcą by to jakaś przypadkowa osoba, myła im auto, więc dużo człowiek tam nie zarobi, a też zdarzy się czasem, że można pracować w bardzo męczących warunkach (deszcz, wichura, upał etc.)
Nigdy nie widziałem ludzi myjących auto/jego szyby podczas deszczu, ale z pewnością jest to widok godny upamiętnienia ; ]

Siviertez 26-06-2008 10:28

Cytuj:

Nigdy nie widziałem ludzi myjących auto/jego szyby podczas deszczu, ale z pewnością jest to widok godny upamiętnienia ; ]

Ja akurat widziałem.
Jakieś dwa lata temu, jechałem z ojcem na zakupy, była wtedy burza i cholernie lało. Podchodzi do naszego auta jakiś człowiek przemoczony jak gacie małego dziecka. Odrazu pomyśleliśmy "Żebrak", a tu nagle pytanie "Czy zechcieliby państwo mieć samochód umywane przeze mnie?" (Powiedział to jakoś tak bez sensu, jakby nigdy w życiu nie chodził do szkoły). Ojciec spojrzał na niebo i powiedział, że 'pogoda mu myje' samochód za darmo. Wtedy ten biedny człowiek zaczął coś mówić, że on ma płyn i zawsze może też popilnować samochód et cetera, et cetera...

Można wywnioskować, że Ci ludzie są tak zdesperowani, że nawet te stosunkowo 'głupie' warunki nie przeszkadzają im w pracy.

Ale co do Twej ironicznej kwestii, że jest to 'widok godny upamiętnienia' to przyznam Ci rację. = )

Pozdrawiam

.Matrik. 26-06-2008 14:08

Cytuj:

Można wywnioskować, że Ci ludzie są tak zdesperowani, że nawet te stosunkowo 'głupie' warunki nie przeszkadzają im w pracy.
Albo są tak głupi, że nie zauważają, że deszcz koliduje z ich zajęciem. = P

ripper 26-06-2008 14:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Offspringer (Post 2137779)
Niektorzy wycierają szyby samochodowe na parkingach? co o tym sądzicie?

Na parkingu nie, ale na stacji benzynowej jako pracownik - jak najbardziej.
Parę dobrych lat temu znajomy tak pracował, ale niestety nie jestem w stanie przypomnieć sobie ile zarobił i czy przypadkiem nie dostał tej roboty 'po znajomości'.

AdrianD 26-06-2008 17:16

Mam dla was cos odpowiedniego
praca online
http://zarabiajniepracujac.tnb.pl

Nikast Shynix 26-06-2008 17:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez AdrianD (Post 2141205)
Mam dla was cos odpowiedniego
praca online
<link jest zbyt żałosny, by go cytować>

I ty w to wierzysz... Omg...

Smoly 26-06-2008 18:22

Mycie samochodów to dobra fucha...Dobrze zarabiasz + napiwek dostajesz..A jak trafi się jakiś bogacz to nawet 100 zł napiwku dostajesz..Mój kolega mówi, że przeciętnie z samych napiwków 120 zł/per day wyciąga, raz nawet 190 wyciągnął + stała pensja..Ale praca niestety ciężka.

sphinx123 26-06-2008 18:52

@up

Patrząc na zarobki, to chyba kolega pucuje coś więcej niż tylko samochody tych panów ;)

Siviertez 26-06-2008 20:31

@2 up

Nie możesz liczyć idąc do pracy na napiwki bo to nie ma najmniejszego sensu, a jeżeli nie jesteś zatrudniony na jakiejś stacji (czyli biegasz jak kretyn po parkingu) to w ogóle bym nie liczył na jakiekolwiek pieniążki, które mogą Cie zadowolić (chyba, że nie masz na chleb i wodę).
Jeszcze jedno: Ile masz lat, że wierzysz koledze, któremu 'bogacze' dawały stówki jako napiwek za wycieranie szyb samochodowych?

@ up

Owned = D

Corrnn 26-06-2008 23:40

Ubierz się ładnie, idź na dworzec, jak będziesz miał farta to 1000zł w nocke wyciągniesz. Na początku może być trudno ale potem jak pozyskasz stałych klientów to lajt.
Druga opcja to dilerka - najbezpieczniejszy zawód na świecie (tak tak, policja jest opłacana) na miecha z 4-5 tysiaków. Oczywiście musisz znaleźć "pracodawce", chyba że będziesz sam uprawiał i sprzedawał (większa szansa że wpadniesz, ale czysty zysk).
Trzecia opcja jest taka że podbijasz do jakiegoś gówniarza jak jest ciemno, kopa w brzuch wyciągasz kose i dawaj komóre, i masz nowiutkiego SE k660i.
Potem sprzedajesz na allegro za pare stów i się cieszysz że masz kasę na nowe ciuchy.
To tyle, jeśli chcesz zap*******ć 10h dziennie jak ten debil w makdonaldzie albo stać i rozdawać ulotki za psie pieniądze to droga wolna (tak btw to tego lata na jedno stanowisko jest kilkudziesięciu chętnych). Jeśli nie to skorzystaj z powyższych opcji.
Cześć.
@down
twoja stara

Siviertez 27-06-2008 09:16

@up

N/C.

Wielki Mancyz 27-06-2008 09:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Necromantor (Post 2127385)
no wiesz jak na 16 lat to sporo czyż nie?

1500 zł na całe wakacje to moim zdaniem jest żenada... zmarnował sobie 2 miesiące wolnego i mu zapłacili 1500 zł....? to mój kumpel ma prawie tyle samo w ciągu miesiąca w McDonaldzie

@Edit: Co do mycia szyb w samochodach to już lepiej pójść na myjkę ręczną i odkurzać jakieś fajne fury od środka , pucować maskę , szybki i takie tam pierdoły czasami jak sie trafi jakaś fajna fura to z przyjemnością sie ją wymyje ;D

sphinx123 27-06-2008 11:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielki Mancyz (Post 2142698)
@Edit: Co do mycia szyb w samochodach to już lepiej pójść na myjkę ręczną i odkurzać jakieś fajne fury od środka , pucować maskę , szybki i takie tam pierdoły czasami jak sie trafi jakaś fajna fura to z przyjemnością sie ją wymyje ;D

Pucować pały! Jak sie zamknie oczy to nie jest aż tak źle ;(

@down

Nie powiem kto mnie nauczył, bo byłoby to dla Ciebie zapewne obraźliwe ;)

Frapper 27-06-2008 16:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2143039)
Pucować pały! Jak sie zamknie oczy to nie jest aż tak źle ;(

doswiadczenie cie nauczylo?

traws16 27-06-2008 17:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Frapper (Post 2143712)
doswiadczenie cie nauczylo?

widzę wszyscy się kochają tutaj xD

co do tematu to można iść do jakiegoś ch*jstwa typu reale itd. i się spytać o jakąś prace typu promotor sprzętu rtv albo jak się ma książeczke sanepidowską to można już iść prawie wszędzie... wykładanie towaru itd.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:31.