![]() |
pamiętam, że Skjjar był uczniem jakiegoś wielkiego maga/nekromanty i o tym magu pamiętam jeszcze, że jego ulubionym zwierzęciem był Redips aha i jego palec (kciuk bodajże) jest pochowany w thais w Ancient Temple
Może ten mag ma jakiś związek z beholderami. Możliwe, że to on spisał księgę. Aha i trzeba by sprbować popytać Wrinkled Beholdera o różne słowa związane z Tibią może coś powie. Aha2. Możliwe, że pierwsza cyfra to wyraz, druga sylaba, a trzecia litera, wtedy 1 znaczyło by tibia a np 1 9 tibia rulez :) chodzi mi o to, że cyfry które są grupami po 3 tworzą 2 wyrazy. Aha3. Co oznacza nie zdrobniony wyraz "blinky" możliwe, że tak się z niego naśmiewali inni... i dlatego zginęli. wtedy 486486 powinno znaczyć nie zdrobnione "blinky" |
@up
Skjaar był uczniem Dago, ale już z nim (ze Skjaarem, bo Dago nie żyje) gadałem i nic ciekawego nie powiedział. Nie zdrobniony blinky znaczy mrugacz, migotek, albo coś w tym stylu. Przeczytaj dokładnie to co mówi Wrinkled Cytuj:
@Balnazar Normalnie nie poznaję Cie :D. Taki ładny posty bez błędów : P. |
@Blinky
Myślę, iż 'Blinky' to po beholdersku '486486'. Po prostu - beholder woli, aby wymawiano jego imię w ojczystym dla niego języku. @Tereny A sprawdzaliście Draconie? Dostaje się tam przez Hellgate, także jest tam piramida i znajduje się tam NPC, który może nam coś podpowie... |
Cytuj:
|
Zrozumcie w końcu, że Blinky to tylko PRZEZWISKO nadane 486486 przez LUDZI. To NIE jest jego PRAWDZIWE imię -.-.
@up Czemu nie moglibyśmy tak powiedzieć? #Edit @down To czemu by się tak wkurzał na swoje imię? |
Cytuj:
:baby: #Edit @up LoL Nie na swoje imie ale na przejęzyczenie w jego imieniu, może ono brzmiec np Blink-super-beholder a ludzie mowią na niego blinky. |
Cytuj:
|
To może jeszcze npc Riddler z paradox tower. Raczej kiepsko się z nim rozmawia, ale może coś by się udało. W zagadkach jest dobry a jedna była matematyczna. No i ma powiązanie z hellgate. Przepraszam, że jestem kolejnym, który tylko mówi a nic nie robi. Ale nie chciałem, żebyście zapomnieli o tym npc.
|
hmm z tego co pamiętam, to Beholdery nienawidzą dwarfów i wzajemnie :> może jakiś NPC-krasnolud wie coś o języku beholderów?
|
Pytałem parę NPC z Kazo o "Hellgate", "469", "Beholder" i nic... Jeszcze popróbuję... A właściwie skąd wiesz o tych stosunkach do dwarfów?
|
Wracajac do 1 to nie musi ono oznaczac konkretnie Tibia jako miejsca itp. tylko może odnosić się do calosci, czyli moze oznaczac caly swiat, konkretniej wszystko, zcislajac krag, uwazam, ze gdy beholder uzywa 1 (najprawdopodobniej mrugniecie najwiekszym okiem) daj on nam znac, ze zakonczyl słowo, podsumowal wypowiedziane(wymrugane ;P) litery laczac je w calosc.
mam nadzieje, ze ktos zrozumial to co chcialem powiedziec i prosze wybaczyc, ze troche kalecznie to objasnilem ale jestem zmeczony i ide spac BB pozdrawiam ~Argon |
Cytuj:
a spróbuj zapytać o blinkiego.. albo o jego cyferkowe imię, może będą wiedzieć coś o nim... |
Cytuj:
@down1 no1wlasnie1o1to1chodzi1imbecylu1 |
@Mati
Spróbuję... A mógłbyś podrzucić link do tej książki na wiki? @Cyce Kto mógłby poszukać czegoś o beholderach wśród Cyklopowych NPC, takich jak Spocony Cyklop? @Jedynka Nie sądzę... Myślęiżwjęzykubeholderówniemaspacjiiiinterpunkcji. |
Kiedyś kombinowałem troche z tym językiem galaretek, ale dużo nie wymyśliłem...
Wydaje mi sie, że 1 oznacza "Tibia" dlatego, że to cały świat i ten wyraz powstał jako pierwszy... Rozumiecie o co mi chodzi? 2 może oznaczać ocean trawa czy bogowie, kto wie... To bardzo ciekawa zagadka. |
Cytuj:
@down to nie kawal, tylko dobitne rozwianie zludzen na temat tej teorii do tego twoja wersja tez jest bez sensu, mamy tylko 10 cyfr (sa 0 w tym jezyku?), wiec nie moznaby ulozyc nic sensownego do tego tibia niemoze byc najwazniejsza skoro sama zostala stworzona -.- bogowie>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>ti>>>>>>>>>>>>>bia |
@Ditto
Coś Ci kawał nie wyszedł... Dobrze by było rozwiązać znaczenie liczb jednocyfrowych, ponieważ w książkach występują po tekście głównym (27464924, etc.) czasami oderwane krótkie fragmenty. W jednej książce jest to "2". Tak sobie myślę: skoro "Tibia" jest naj, naj, naj, to w takim razie "2" może być czyś prawie "naj" czyli np. Rada Beholderów. No dobra może z tą Radą przesada... @Kazo Dalej nic, ale zostało jeszcze kilka NPC... |
omg nie mogę znaleźć tej książki >,> spróbuję poszukać, może znajdę...
|
A nie pamiętasz chociaż z jakiej to biblioteki? Z kazo? Z Isle of Kings?
|
moze ktos wstawic linka do tej ksiazki??
mysle ze trzeba sprobowac popodstawiac do niej jakies proste szyfry liczbowe?? no i trzeba tego beholdera zapyac o 1,2, jego liczbowe imie, i jakies kombinacje cyfr [moze z ksiazki?] moze cos odpowie. sry ze mowie ze trzeba zrobic to i tamto ale nie bardzo mam mozliwosc przejsc sie na hg i wogle.... |
Mam coś, ale może być to tylko plotka... Mianowicie, kluczem jest następująca macierz:
3 1 6 1 1 2 1 1 1 1 3 1 4 6 1 1 Jakby ktoś był dobry z matmy to może pokombinować. Poszperałem troszkę w necie i są trzy teorie... Jedno to z tą macierzą, inna mówi, iż "jest to język i jak język trzeba traktować ten kod", a trzecia, daje podpowiedź, że trzeba zwrócić uwagę na oczy (5). (z hack.pl). |
Bądź co bądź jest to przedstawienie ułożenia czaszek przy wejściu do hellgate. Wg Mnie jeśli jest to wskazówką do 469 to jedno słowo/litera daje sie zapisac jako cztery cyfry. Jeśli chodzi o teorie że jest to mało prawdopodobne, większośc tibijczyków niejest i nigdy niebędzie w stanie rozwiązac żandej macierzy (Jeśli jest ktoś ciekawy to rozwiązanie macierzy wynosi -6 [o ile sie nie pomyliłem w obliczeniach]).
:baby: #Edit @Down Niema sensu, bo on powie ze ojciec knightmare jest dziewica i synem jezusha. |
Może zaprosimy do współpracy Dana Browna, autora "Kod Leonarda Da Vinci". Może on coś z tym zrobi -.-
|
Cytuj:
|
Co?! Skoro "1" znaczy "Tibia" to oznacza, iż słowo "Tibia" należy do tej wąskiej grupy wyrazów, które oznacza się jedną cyfrą.
|
a widzieliscie ten questy w hg na elfach gdzie się respia grzybki w dziurze ^ jeśli wejdziemy sa grzybki i jest dziura 2 jesli staniemy na nia i damy use na dziue pisze you have found a white moshroom może to ma jakieś znaczenie z wingedem itd.
|
ja sądzę ,że u nich jest tak ,że jakaś liczba to jakies słowo na przykład :
469 oznacza - Język Rasy Beholderów Mozna przypuszczać ,że 4-Język , 6-Rasa , 9-Beholder Ta teoria się nieprzeciwstawia bo : Liczb jest nieskończoność a słownik liczy gdzies 200000 słów.8o Również gdy Beholdery przybyły na kontynent też nie były zrozumiałe w przeciwieństwie do siebie . Coś w stylu jaskiniowców . Potem jeden Beho nagle powiedział Tibia i to była ta 1 . Beholdery pare lat potem na cześć pierwszego słowa w słowniku Beho nazwali tak kontynet przez nich zamieszkany . Później zaczeły powstawać nowe słowa . Skoro 4 oznacza język . Beho chciały więc dać nazwe ogólnie na wszystkie słowa jakie powstaly dotąd (wtedy to 3 skoro Język 4) i wymyślili ,że to czym mówią nazywa się Językiem .Gdy mineło kilka lat na kontynent przybyły minatury .Beholdery bardzo się zainteresowały nowym osobnikami . Lecz Minotaury nietolerowały beholderów i tak powstał między nimi konflikt . Wtedy Beholdery wymyśliły słowo 6 Rasa. Skoro na ich ziemie pojawiały się nowe obiekty musieli jakoś się odzielać wyrazowo wten sposób powstała 6-ka. Po stworzeniu 8 słów w pewnym momencie histori beho . Jedenemu osobnikowi ich rasy naszło pytanie - A jak my się nazywamy ? . W tym momencie powstało słowo Beholder . Gdy tak lata mijały nikt nie zauważył ,że Beholdery się nie odrużniają wyglądem więc postanowili nadać sobie imiona. Zanim na to wpadli musiało minąć sporo czasu skoro ten beholder co broni biblioteki ma taką złożoną liczbe ;) . 1-Tiba pewnie dlatego ,że Beholdery to dawna rasa i przed ludzmi czy minotaurami wiedzieli jak się ten kontynent nazywa . Może to oni stworzyli nazwę tibia (chodzi oczywiście o grę wiadomo ,że w rl to Cip wymyślił nazwę) . Równiez wpadłem na takie przemyślenie ,że dana liczba w języku beho musi być słowmem . w książce Zobaczyć Beholdera było napisane ,że liczba jest to są litery , sylaby lub słowa . A 1 Tibia to chyba nie sylaba ani litera . a wątpie by jakieś słowo miał o sylabe Tibia ;). a co do 469 co niektórzy mysleli do literek trochę się pomy;lili bo wkońcu gra nie jest Polska więc to moga być słowa z ojczystego języka adminów Cipa ;) Co sądzicie o mojej teori ? Może jeszcze na cos wpadne ale to później |
Cytuj:
ludzie, zrozumcie juz, ze ten "prawie kompletny whq" to byl zwyczajny stek bzdur @down zapewne chodzi ci o avariona i jego "spoil do whq", dokladnie 29 minut przed pojawieniem sie twojego postu, napisalem, ze to nie byla prawda |
Na konkurencyjnym forum był jakiś inżynier któremu udało się zrozumiec język beholderów.
Nie pamiętam dokładnie o co biegało, ale chodziło o zastosowanie szyfru stworzonego przez jakiegoś uczonego. Nie wiem tylko czy to była prawda. |
@up
Spróbuj przypomnieć sobie więcej. Może link? |
Zagadki uwielbiam ;-P Nie lepiej by zgromadzić wszystkie książki podpowiedzi, wypowiedzi NPC o tym temacie, pokombinować z cyframi, po szukać po hell gate?? :D
|
@czuczu20
Fajna teoria, ale bez sensu. @Fulcrum A Ty myślisz, że co my robimy? Kazordoon przeszukane i nic (chyba, że coś przeoczyłem). Teraz zabieram się za Miasto Minosów. |
Na jakim świecie?
|
Azannon na jakiej podstawie sądzisz ,że jest bezsensu wszystko jest wytłumaczone postarałem się wszystko przemyśleć z by cała wypowiedzi była zgoda . więc na jakiej podstawie sądzisz ,że jest bezsensu . :(
Bo w twojej wypowiedzi nie było wytłumaczenia . |
Cytuj:
|
No nie do końca
Bo w Zobacz Beholdera (książka) jest napisane że dana liczba może być to litera , sylaba lub wyraz . A 1 to chyba tibia ,nie ?. A wątpie by słowo Tibia to litera lub sylaba . |
@up
O tą opowiastkę o beho jaskiniowcach mi chodziło :E |
Cytuj:
|
Vyohman
a to sorry myślałem ,że chodziło o kod :D Napisałem jaskoniowców w sensie ,że nie umieli się ze sobą dogłębnie porozumiewać Fulcrum Co czemu liczba 2 to nie może być Tibia albo 2 ? weź przeczytaj jeszcze raz tego posta z teoriom moja bo widać ,że się nie wczytałes tam było wytłumaczone. gdybym nie dał wytłumaczenia to bys miał racje ,że to bezsensu . Poprostu ,żeby mnie przkonać musisz mieć jakiś dowód jak będziesz jakiś miał to wtedy pogadamy ,że to bezsensu |
@Fulcrum
Ja z Xantery. @Czuczu20 Twoja teoria nie ma żadnej podstawy w książkach (chyba, że w nieodkrytych) i opiera się tylko na domysłach i przypuszczeniach. @Hellgate Kiedyś mnie naszła taka myśl: Dlaczego w Hellgate nie ma Braindeath'ów? |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:32. |