Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Człowiek równy Bogu ? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=192531)

Kulikos 14-09-2008 11:59

Ta, temat o Bogu, a ktoś wbija się z tekstem o OTSie. Wg mnie to nie może być przypadek.
Imo Bozia jest fajna, ale szanuje zdanie innych. I wy je uszanujcie.

Shanhaevel 14-09-2008 16:19

Cytuj:

@Vavi
Watykan ogłosił nowe imię dla Boga.. ^^'
Adonai zamiast Jahwe, w imię 'solidarności ze starszymi braćmi - Żydami'. Poprawność polityczna wkrada się do Kościoła. Kind of fail.

Kedis_Lithan 14-09-2008 17:12

Wg mnie Bóg nie istnieje. Ktoś "go" wymyślił żeby zarabiać na tacy w kościele.

Ghost419 14-09-2008 18:13

A ja wierzę w Boga, bo po coś musi być ten świat...

A i jeszcze chciałbym się zapytać panów ateistów: co sądzicie o polskim papieżu Janie Pawle II?

Mapa_Europy 14-09-2008 18:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ghost419 (Post 2267919)
A i jeszcze chciałbym się zapytać panów ateistów: co sądzicie o polskim papieżu Janie Pawle II?

Dlaczego do ateistów? Był to człowiek którego nie można zapomnieć

Nari 14-09-2008 19:25

Cytuj:

Tu nie chodzi o sądzenie. Większość ludzi, w tym ateistów, uważa JPII za wspaniały przykład zachowania. Z tym, że, uogólniając, katolicy uważają go za natchniony i niemalże niepowtarzalny, a ateiści, jeszcze bardziej uogólniając, za wykorzystany potencjał wspaniale utalentowanego człowieka. Cuda, które czynił? Cuda, które czynił Jezus? Tego i tego nie widzieli. Tak więc nie ma mowy o sądzeniu, lecz o wierze. I to nie JPII tylko innym ludziom.

Hodal 14-09-2008 20:50

Cytuj:

Hmmm... szanuje go, bo oddał życie za coś w co wierzył.

sphinx123 14-09-2008 20:52

Cytuj:

Wszyscy mówią, że taki dobry człowiek i wiele zrobił, ale nie potrafią wymienić tych rzeczy. Dla mnie to kolejny papież z nielegalnej linii, nie wywodzącej się od Piotra de Luny.

Gimlos 14-09-2008 21:13

Cytuj:

Ateistą nie jestem, ale wyznawcą jedynie słusznej linii KK też, więc się wypowiem.
Zręczny polityk, tak jak i większość jego poprzedników. Jeżeli mówimy o Polsce - postać raczej pozytywna, tym bardziej jeżeli rzeczywiście miał jakiś udział w obaleniu PRL. Jeżeli chodzi o reformy w Kościele - konserwatysta, co IMO się mu już nie chwali.
Ps. Ogólnie przywoływanie ateistów w tym temacie jest jakimś kompletnym absurdem. Jak mogą być równi komuś, kto według nich nie istnieje?

Gangrel 14-09-2008 22:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hodal (Post 2268128)

Oddał życie? Nie przesadzasz aby? Jak dla mnie był po prostu stary.

@Ghost419

Ech, dobry polityk, świetny lingwista, człowiek. Chcesz coś jeszcze wiedzieć?

.Matrik. 14-09-2008 22:35

Cytuj:

No i jest, po to, aby było co robić między narodzinami a śmiercią. Trochę mroczny ten okres pomiędzy wymienionymi, ale cóż...

Ja jestem zwolennikiem teorii, że człowiek jest władcą świata (takim go wg. Biblii Bóg uczynił), sam odpowiada za swoje sukcesy i porażki, a nie, że jak coś mu się uda - robił to pod natchnieniem Pana, a jak nie pyknie, to była to kara. Podobnie wojny - to nie Bóg je spowodował. Wiem, trudno w to uwierzyć!11

Tak więc człowiek > Bóg (zakładając, że istnieje [moim zdaniem istniAŁ, patrz moja teoria w innym temacie {w którym jechaliśmy po Mystlichu w ostrym flejmie religijnym} mówiąca o tym, że ludzie nie wierzą już w Boga, a organizację - potwierdziła to o dziwo Żelazna Dziewica, moja katachetka. Łał.]).

Valisha 14-09-2008 23:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gangrel (Post 2268251)
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hodal (Post 2268128)

Oddał życie? Nie przesadzasz aby? Jak dla mnie był po prostu stary.

o ile dobrze zrozumiałam, bardziej by tam pasowało 'poświęcił życie za coś w co wierzył'
bo śp. JP II mógł mieć normalną rodzinę, żonę, dzieci, wnuki... ale wybrał inną drogę, która była wg niego słuszna.

@top
wg mnie Bóg istnieje. bo niby jak powstało to wszystko - świat, materia, człowiek? nie chodzi mi tutaj o adama i ewę, bo to moim zdaniem jest tylko symboliczne przedstawienie bytu. uważam, że Bóg obserwuje nas i wszystko co żyje, czasem 'ujawnia się' pod postacią cudów, ale nie ma większego wpływu na nasze życie. po śmierci odradzamy się na nowo aż do ideału, a biblijne niebo i piekło to po prostu lepsze bądź gorsze życie na ziemi.
dużo osób mówi też o dowodach a raczej ich braku... a objawienia, stygmaty, cuda...? to, że tego nie widzieliśmy, nie znaczy że to nieprawda. chociaż czasami sama w to wątpię.

ale to tylko takie moje skromne zdanie na temat Boga.

Fintex 14-09-2008 23:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez .Matrik. (Post 2268296)
Ja jestem zwolennikiem teorii, że człowiek jest władcą świata (takim go wg. Biblii Bóg uczynił), sam odpowiada za swoje sukcesy i porażki, a nie, że jak coś mu się uda - robił to pod natchnieniem Pana, a jak nie pyknie, to była to kara. Podobnie wojny - to nie Bóg je spowodował. Wiem, trudno w to uwierzyć!11

Dokładnie. Los jest w naszych rękach na tej ziemi. W końcu Bóg dał nam wolną wolę. Uważam, że Bóg stworzył świat, ale nie ingeruję w to co tu się dzieję.
Jest nawet taka filozofia. Zwie się Deizm.

janek@ 15-09-2008 00:52

Czybyśmy mieli jakiś przełom? Już od dawna wiadomo, że żaden Bóg, Adam, da Vinci, Putin nie stworzyli życia, wyleułowało ono z Rna, które z kolei stworzyły wszelkie procesy na ziemi (deszcz, lawa i inne pzdety).

Co do religji chrześcijańskiej to moim zdaniem musi coś w niej być niezwykłego, dzięki której przetrwała ona tyle lat... Tym "czymś" było potwierdzenie się proroctwa z starego testamentu mówiącego: "a kości jego nie były łamane" (nie jestem fanatykiem więc wszystkiego nie pamiętam xD) i faktycznie Pana Jezusa nie "dobito" mieczem uderzając w nogi, a przebito włócznią (wierząc nowemu testamentowi).
Tak czy siak nie liczą się "prawdy" historyczne, aczkolwiek Bóg nigdy nie był z nami na tyle blisko aby nam wszystko porządnie wytłumaczyć, być może pozwolił nam uczyć się na błędach, a może nie wyjawi całej prawdy bo boi się pewności ludzi? Nie mam pojęcia o tym co się w tym katolicyzmie dzieję, jednak z wiarą czuję się bezpieczniej i wiem że nie jestem nikim, wiara daję nadzieje i optymizm. To jest właśnie najważniejsze w byle jakiej wierze, aby człowiek nie czuł się bezsilny na przeciw losowi, aby w jakimś stopni ona wpływała na niego tak żeby w trudnych chwilach mógł się podnieść i działać.

Dlatego wierzę w Boga, nie w kościół ponieważ Bóg i kościół to dla mnie dwie różne sprawy. Niestety niektórzy niedorośli do takich spraw i odrzucają tą "siłę" tylko dlatego że ksiądz jeździ mercedesem/zbiera na tace(mimo tych historycznych okrucieństwa kościoła należy mu się szacunek, albowiem gdyby nie on na pewno nie widzielibyśmy tego świata którego znamy). ;p

Hakuoh 15-09-2008 08:44

Cytuj:

Jako ateista mówię niewiele dobrego zrobił.

Vanhelsen 15-09-2008 09:06

Polecam lekturę Nauka Świata Dysku T.Pratchetta, kto wie, może tam opisane dzieje naszego globu są całkowicie realne? :P
Moim zdaniem na razie nie ma co spekulować na ten temat, jak w większości "kosmicznych" zagadnień polecam metodę "pożyjemy zobaczymy". Albo i nie zobaczymy, jak już uruchomili ten Wielki Zderzacz to kto wie, czy dożyjemy końca roku czy może wcześniej coś tam przy francuskiej granicy nie pierdyknie

poldek_p 15-09-2008 15:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2268431)
Jako ateista mówię niewiele dobrego zrobił.

No w sumie jako ateista masz prawo tak mowic bo bardzo przyczynil sie do obalenia najbardziej zbrodniczego i zarazem ateistycznego systemu

Gangrel 15-09-2008 17:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez poldek_p (Post 2268574)
No w sumie jako ateista masz prawo tak mowic bo bardzo przyczynil sie do obalenia najbardziej zbrodniczego i zarazem ateistycznego systemu

Straszne dziecko z Ciebie jeszcze. Wiesz jaki kraj w histori wybudował najwięcej kościołów, biorąc pod uwagę czas istnienia? PRL(skrót do rozszyfrowania samodzielnie, dla ułatwienia dodam że nie chodzi o kredyt gotówkowy). A jak myślisz, kto im dawał grunty pod budowę? Bo przecież parafianie nie robili składek żeby teren kupić, kuria na to nie daje. Mi się widzi że państwo.

Co do zbrodniczości. Piłsudzki, którego dziś czcimy bez zastanowienia, był prekursorem terroryzmu w europie(wysadzal pociagi), a jego Przewrót Majowy w 3 dni pochłonął więcej ofiar niż cały kilkuletni stan wojenny. I kto tu jest zbrodniarzem?

Jeszcze jedno: demokracja też jest systemem ateistycznym. Słyszał kiedyś o konkordacie? A?

Yoh Asakura 15-09-2008 18:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Valisha (Post 2268361)
po śmierci odradzamy się na nowo aż do ideału, a biblijne niebo i piekło to po prostu lepsze bądź gorsze życie na ziemi

A co jeśli ludzie zrobią bombę i wysadzą całą planetę ? Jak się wtedy odrodzimy ? Gdzie ?

poldek_p 15-09-2008 18:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gangrel (Post 2268742)
Straszne dziecko z Ciebie jeszcze. Wiesz jaki kraj w histori wybudował najwięcej kościołów, biorąc pod uwagę czas istnienia? PRL(skrót do rozszyfrowania samodzielnie, dla ułatwienia dodam że nie chodzi o kredyt gotówkowy). A jak myślisz, kto im dawał grunty pod budowę? Bo przecież parafianie nie robili składek żeby teren kupić, kuria na to nie daje. Mi się widzi że państwo.

Co do zbrodniczości. Piłsudzki, którego dziś czcimy bez zastanowienia, był prekursorem terroryzmu w europie(wysadzal pociagi), a jego Przewrót Majowy w 3 dni pochłonął więcej ofiar niż cały kilkuletni stan wojenny. I kto tu jest zbrodniarzem?

Jeszcze jedno: demokracja też jest systemem ateistycznym. Słyszał kiedyś o konkordacie? A?

No nei wiem kto tu jest bardziej dziecinny. Z twojej wypowiedzi jasno wynika , ze nasza kochana komuna sprzyjala kosciolowi ale chyba nie jetes taki ograniczony zeby w to wierzyc. Na temat tych kosciolem to powiem ci przygode w moim rodzinnym miescie. Stara babcia umaral nie miala zadnej rodzinny ani nic takiego to zapisala swoje pole na kosciol . Natomiast nasze wladze zarekwirowaly ten teren zeby wybudowac tam jakis pomnik chawalacy czlowieka , ktory wiciagal 300 % normy. Spolecznosci robila ludzki mur zeby mozna bylo wybudowac ten kosciol.Ja tego nei robilem ale to opowiescie ojca. Wiec prosze nie pierdol takich glupot jak to komuna pomagal kosciolowi. Czy ty chcesz porownywac Pilsudzkiego do zbrodniarzy typu Stalin, lenin, chruszczow . Pilsudzki robil to dla kraju i przynajmniej tak mozna usprawiedliwic te zbrodnie .Zreszta wogole porownywanie Pilsudzkiego do komunistycznych zbrodniarzy jest nei na miejscu i powinines o tym wiedziec.
To oczywiste ze demokracja jest ustrojem ateistycznym ale nie jest ustrojem , w ktorym tepi sie ludzi za przekonania.

Fred_Flintston 15-09-2008 18:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2268781)
A co jeśli ludzie zrobią bombę i wysadzą całą planetę ? Jak się wtedy odrodzimy ? Gdzie ?

Pan którego cytujesz chyba katolikiem nie jest, bo wierzy w reinkarnację. Poza tym, kto powiedział, że zawsze mamy inkarnować się w ciele człowieka, na Ziemi?

@EDIT
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez poldek_p (Post 2268785)
To oczywiste ze demokracja jest ustrojem ateistycznym ale nie jest ustrojem , w ktorym tepi sie ludzi za przekonania.

A o Davidzie Irvingu słyszałeś?

Yoh Asakura 15-09-2008 18:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston (Post 2268786)
Pan którego cytujesz chyba katolikiem nie jest, bo wierzy w reinkarnację. Poza tym, kto powiedział, że zawsze mamy inkarnować się w ciele człowieka, na Ziemi?

No to jeśli będziemy wysadzać każdą planetę, na której jest życie ? W końcu nie będzie gdzie się odrodzić - co wtedy ?

Vavi 15-09-2008 18:34

Piłsudski.
Śmiesznie porównywać okres przed II, a po II WŚ. Reszty nie skomentuję.

Voon 15-09-2008 18:48

Cytuj:

To oczywiste ze demokracja jest ustrojem ateistycznym

No to dobiłeś. Przejrzyj na oczy, tylko tyle.

.Matrik. 15-09-2008 18:58

Kiedyś na bodaj Canal + którymś był jakis dokumentalny o pewnym szamanie, który opowiadał dzieje świata na swój sposób, do tego dodano materiały które to ilustrowały, a to, co sam szaman robił w kociołku stojącym przed nim też wyglądało l33t ; d

Niestety nie pamiętam tytułu.

Khalan Blitzhammer 15-09-2008 19:08

Cytuj:

Czy ty chcesz porownywac Pilsudzkiego do zbrodniarzy typu Stalin, lenin, chruszczow. Pilsudzki robil to dla kraju i przynajmniej tak mozna usprawiedliwic te zbrodnie

A Stalin i Chruszczow robili to, bo się nudzili w domu. Bo jeszcze nie było Tibii.
Poza tym - Lenin zbrodniarzem? Chyba coś przespałem...

Vasudanin 15-09-2008 19:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2266974)
(...)że jestem jakimś ateistą, który za wszelką cenę chce obalić kościół i w ogóle głosić diabelskie nauki...

Dowiedz się kto to ateista = ]
@
Przejmujecie się tym, czy bóg istnieje czy nie, mnie to rybcia czy to prawda, czy wymysł jakiegoś gościa, który to nie wiedzial jak wyjaśnić deszcz.

Erhion 15-09-2008 19:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2268791)
No to jeśli będziemy wysadzać każdą planetę, na której jest życie ? W końcu nie będzie gdzie się odrodzić - co wtedy ?

Czemu zakładasz, że odrodzisz się w formie ludzkiej? Lub formie cielesnej?;)

Fred_Flintston 15-09-2008 19:35

@UP
O, właśnie o to mi chodziło. Nie istnienie nie istnieje, jakkolwiek by to brzmiało :)

LookamZzaRogu 15-09-2008 20:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2268134)
Wszyscy mówią, że taki dobry człowiek i wiele zrobił, ale nie potrafią wymienić tych rzeczy. Dla mnie to kolejny papież z nielegalnej linii, nie wywodzącej się od Piotra de Luny.

Przeczytaj choćby to, co pisze na wikipedii >.< JPII Był na prawdę wspaniałym człowiekiem, złączył wiele narodów, Gdyby nie on, pewnie (imo) nie byłoby dziś takiego pokoju jaki jest. Ale to tylko moja opinia ;-) Ja wierzę w Boga, ale nie chodzę do kościoła. Z resztą piszczcie sobie co chcecie.

poldek_p 15-09-2008 20:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon Arculin (Post 2268813)
No to dobiłeś. Przejrzyj na oczy, tylko tyle.

Opadaja rece jak czytam takie komentarze.
Zeby nie bylo uwazam , ze powinien byc rozdzial religi od panstwa i to pod tym wzgledem demokracja to ustroj ateistyczny . Bardziej kapujacy ludzi powinni zrozumiec o co mi chodzi. A chodzi mi to , ze demokracja nie potepia religi jako takiej (tak jak robila to komuna), ani nie jest proreligijna , jest bezstronna

ripper 15-09-2008 20:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez poldek_p (Post 2268909)
Opadaja rece jak czytam takie komentarze.
Zeby nie bylo uwazam , ze powinien byc rozdzial religi od panstwa i to pod tym wzgledem demokracja to ustroj ateistyczny . Bardziej kapujacy ludzi powinni zrozumiec o co mi chodzi. A chodzi mi to , ze demokracja nie potepia religi jako takiej (tak jak robila to komuna), ani nie jest proreligijna , jest bezstronna

Zastrzeliłeś mnie. A dlaczego rozdział religii od państwa = ateizm? Powiedziałbym raczej, że demokracja z założenia nie narzuca żadnej religii, ale to się nijak ma do ATEIZMU.

poldek_p 15-09-2008 20:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 2268934)
Zastrzeliłeś mnie. A dlaczego rozdział religii od państwa = ateizm? Powiedziałbym raczej, że demokracja z założenia nie narzuca żadnej religii, ale to się nijak ma do ATEIZMU.

Czy logiczne myslenei boli ? .Wiadome ze demokracja z zalozenie nei narzuca zadnej religi czyli w tym temacie jest bezstronna. "ateistyczny" to moze zle slowo ale ktos rozumny powinien zrozumiec o co chodzi

Shanhaevel 15-09-2008 20:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez poldek_p (Post 2268945)
Czy logiczne myslenei boli ? .Wiadome ze demokracja z zalozenie nei narzuca zadnej religi czyli w tym temacie jest bezstronna. "ateistyczny" to moze zle slowo ale ktos rozumny powinien zrozumiec o co chodzi

Ateizm to odrzucanie pojęcia Boga. Państwo nie powinno się po prostu utożsamiać z jakąkolwiek religią. Fin.

Cytuj:

"ateistyczny" to moze zle slowo ale ktos rozumny powinien zrozumiec o co chodzi
Błąd merytoryczny.

Promil 15-09-2008 20:45

Człowiek , człowiekowi nierówny:( a co dopiero Bogu.

Człowiek nie może porównywać się do boga. Człowiek robi to z martwej materii , a Bóg zrobił coś z niczego. Mam nadzieje że rozumiecie różnice?

Oerciak 15-09-2008 20:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Promil (Post 2268972)

Człowiek nie może porównywać się do boga. Człowiek robi to z martwej materii , a Bóg zrobił coś z niczego. Mam nadzieje że rozumiecie różnice?

Zadam Ci pytanie-
Jak obiekt A zrobił obiekt B, bez obiektu C?(Wyjaśniając- A=bóg, B=świat, C=materia)
To jest nielogiczne.
Bzdurna teoria.

I boga nie ma.

.Ryuuzaki. 15-09-2008 21:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Promil (Post 2268972)

Dowody plax. Skąd wogóle ta pewnosc , że ten cały Bóg istnieje? Pojawił się taki z nikąd kiedy jeszcze niczego niebyło i zrobił pstryk jest ziemia człowiek etc? Jak już "bogiem" można anzwać to z czego powstał wielki wybuch ;x Są dowody na to, że człowiek powstał w procesie ewolucji itp. A co do Boga uwieże jak zobacze.

brakuje mi Mystlicha on zaraz by tu wyskoczył z jakimiś arrgumentami i elo romeo _/

sphinx123 15-09-2008 21:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez LookamZzaRogu (Post 2268903)
Przeczytaj choćby to, co pisze na wikipedii >.< JPII Był na prawdę wspaniałym człowiekiem, złączył wiele narodów, Gdyby nie on, pewnie (imo) nie byłoby dziś takiego pokoju jaki jest. Ale to tylko moja opinia ;-) Ja wierzę w Boga, ale nie chodzę do kościoła. Z resztą piszczcie sobie co chcecie.

Owszem, będę pisał. Odzywa się w Tobie polaczkowość, dlatego uważasz papieża Polaka za najwspanialszego w Galaktyce. Liczy się to że kontynuował farsę zaczętą 600 lat temu <3 Zresztą, nie będę burzył Twej wizji Krystalicznego Człowieka bez Skazy, bo zaraz będzie kolejne "wielkie odejście z forum"...

Promil 15-09-2008 21:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez .Ryuuzaki. (Post 2269006)
Dowody plax. Skąd wogóle ta pewnosc , że ten cały Bóg istnieje? Pojawił się taki z nikąd kiedy jeszcze niczego niebyło i zrobił pstryk jest ziemia człowiek etc? Jak już "bogiem" można anzwać to z czego powstał wielki wybuch ;x Są dowody na to, że człowiek powstał w procesie ewolucji itp. A co do Boga uwieze jak zobacze.

brakuje mi Mystlicha on zaraz by tu wyskoczył z jakimiś arrgumentami i elo romeo _/

Tak to wytłumacz mi skąd się wzięła materia (która zrobiła Big Bang) która zapoczątkowała (że tak to napisze) wszechświat. Też pstryk i już jest?

Oerciak 15-09-2008 21:16

Promil:
Wetnę się.
To wytłumacz mi skąd się wziął bóg?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:48.