![]() |
Nie uda sie to bo starą tibie tworzyli ludzie :)
|
Cytuj:
|
To może jednak łatwiej i szybciej było by przerobić jakiegoś ots'a, żeby był jak stary tibijski. Tak to trochę bez sensu moim zdaniem.
Żeby ta gra miała klimat, i przede wszystkim mieli grać tylko porządni ludzie to musi mieć starą grafikę, trochę do dupy jakby to niektórzy określili. Wtedy żadne dziecio-grafy w to ciąć nie będą, a zostaną tylko sami prawdziwi rpgowcy. Dziękuje. @Down: Ja tego nie tworze, więc się nie zastanawiałem ilu ludzi by w to grało. |
Cytuj:
Chodziło, że to gracze/ludzie tworzyli ten stary klimat (poniekąd nie jest to prawda całkowita według mnie) @up Prawdziwi er... pe?... gowcy? Takie małe pytanie, jak myślisz, ilu graczy by grało w to co byście stworzyli? >= ] Żeby nie było, że jestem na nie, to jestem na tak; mógłbym pomóc... o ttaakk >= ]! |
Jeśli uda się to stwrorzyć, to będzie pewnie lepsze od pierwszej tibii, a więc startuje z lepszej pozycji niż tibia, która stałą się bardzo popularną grą.
|
@up
Tak ale wtedy nie było takiej konkurencji jak teraz :p. |
Pomysł fajny.Nawet bardzo fajny. Z tym OTS'em to nie wiem. Wolał bym świeży projekt. Moje zastrzeżenie to żeby ludzie którzy chcieli grac na takim czymś pisali PODANIA. Chyba wiecie jakie. Historia postaci, czym będzie się zajmowała itd. Przykład: Serwer priv WoW'a który jedyny uważam za dobry. Może trochę rzeczy nie działa ale klimat jest super. Żadnych noobów itp.
|
Ja tam proponuję po prostu dobrą pracę GM'ów... Co do tych pytań to ewentualnie na sam początek takie minimalne podanie ( nie jakieś tam uber historie, po prostu kilka słów o postaci ).
|
Cytuj:
|
No i klops. Pisałem już w tym temacie, ale powtórzę apel jeszcze raz.
NIE UDA WAM SIĘ ZROBIĆ GRY! Zero konceptu, zero opisu świata, zero grafiki, zero kodu. A tu nagle na forum o głupiej grze wyskakuje koleś, któremu pięć minut wcześniej pomyślało się: "robimy grę!!". I oczywiście znajduje mnóstwo poklasku wśród naiwnych userów (chociaż sama idea jest jak najbardziej słuszna). Nie macie ŻADNEGO zaplecza czy to technicznego, czy to fabularnego. Ot, po prostu zachcianka Medala. Było już parę podobnych pomysłów na forum, np. Gate Online, który to oczywiście upadł (mimo stworzenia alfy, edytora map, mnóstwa grafik, scneariusza itp.). Cytuj:
Cytuj:
|
@Up
Porównaj: Teoria i praktyka. Najpierw się myśli nad tym, potem się to realizuje ;* |
Cytuj:
Uda im się... Ale to zajmie jakieś 5 lat |
Cytuj:
Topic Jeśli chcecie naprawdę stworzyc coś dobrego to musicie zrobic całkiem inną grę niż tibia z zupełnie nowym podejściem ponieważ tibia się już nudzi a gra będzie miała podejście takie jak Zezenia polecam zrobic strasznie dużo questów ponieważ to właśnie questy są najciekawszą częścią gry i interesującą fabułę która zachęci do gry |
Cytuj:
|
@up
To raz. Nie wszystko musimy robić od zera i sami. To dwa. A po 3. Niepotrzebne nam posty w stylu "I tak się wam nie uda". @All. Coś to nasze forum się sypie. Dalej proponuję moje. Jak coś to link podam tylko na pw. |
Cytuj:
Błagam czytaj ze zrozumieniem. Projekt na pewno nie ruszy dopóki nie nauczę się kilku rzeczy. Bo wyglądało by tak jak ktoś, kto ledwo co umie chodzić, chce startować w maratonie :) Zastanawiam się też nad innym rozwiązaniem. Przerobić nieco YATC i silnik O*S, i zrobić z tego własną grę. |
No, no, no. Wiesz Medal, że nawet mi zaczynają się grafiki rysować? Zapytam się przy okazji Speeda i jemu podobnym o kilka ich outfitów.
|
Był kiedyś rp-online... :P
|
jak se chcecie questow to zrobcie desert questa. Pełnego, nie uzbierać team, polożyć śmieci i już, hepi i spuszczanie sie na monitor.
|
Odpowie ktoś? Myślę, że trochę szkoda dać tematowi spaść na dalsze strony. Podzielcie się chociaż opiniami :P
|
Post do kasacji
|
Nie ma i nie będzie. Dlaczego?
Cytuj:
EOT. |
Projekt starej-nowej tibi w pełni po polsku jest i za niedługo wystartuje. Mowa o legendarnym bo chyba można go tak nazwać Altaronie!
Zapraszam na stronie www.altaron.pl i zabrania udziału w TS! |
Przejrzałem stronkę projektu. W założeniu pomysł jest niezły - NAPRAWDĘ NIEZŁY. Jest tylko jedno ale... już wielu było takich, którzy próbowali "wskrzeszać" stare RPG - nie tylko MMO. i zazwyczaj kończyło się klęską :)
Przykład: w Guild Wars był swego czasu serwer nazywany "klimatycznym" (nie wiem czy to oficjalna nazwa) - odgrywanie roli, wczuwanie się w klimat, nawet próby stylizacji języka. Miało to swoje dobre strony, nawet mimochodem - np. wyeliminowanie żebractwa (żadnego "1000k gold pliz" itp). Ale z tego co wiem pomysł albo już padł albo właśnie pada. Powód? Młodsi gracze nie posmakowali starego klimatu więc maja go w poważaniu - często wolą po prostu robić na zwykłym serwerze albo zwyczajnie tłuc levele niż bawić się w odgrywanie roli. A starsi gracze... cóż dorastają, pracują, mają rodziny i zwyczajnie wykruszają się z braku czasu. Niemniej życzę powodzenia i trzymam kciuki... i duże palce u nóg też :) |
Precz z górnikami.
|
Cytuj:
|
Mogę zapewnić, że w Altaronie będziemy robić wszytko by wyeliminować "graczy-neo". Sami Mistrzowie Gry, jak i gracze założyli, że wszytko co będzie psuło klimat będzie "usuwane" w taki czy inny sposób. Co do powodzenia projektu, samo to, że jest tworzony od kilku (5?) lat, oraz robią go ludzie, którzy znają się na rzeczy, i to, że tak wielu jeszcze na niego czeka świadczy o tym, że nie jest to byle co. Swoją drogą sam bosal (właściciel hunted.pl i tibiawiki) jest sponsorem serwera i forum. A Ci, którzy raz zobaczą wykończenie i wygląd mapy, oraz dopracowane do każdego szczególiku wypowiedzi NPC, jak i całej fabuły już nigdy nie wrócą do Tibi!
Acha, i Janek co złego w tym, że "odkopuje" stary temat? Założę się, że dużo ludzi słyszało o Altaronie, i z chęcią zobaczą jak to wszytko się potoczyło :). |
Cytuj:
Powiem Ci, że mocno Ci życzę, żebyś miał rację. Ale tak czy siak 70% graczy w Tibię to ludzie młodzi - myślisz, że chętnych do gry na tym serwerze zbierze się tylu e będzie to opłacalne??? Większe projekty upadały już z powodu zwykłego braku zainteresowania, że wspomnę choćby tylko Richard Garriott's Tabula Rasa - gra MMO stworzona przez twórców Ultimy Online. A mimo to padła po pół roku, bo była zbyt skomplikowana dla większości. A wielu chce po prostu sobie expić, nabijać skille i zdobywać nowe przedmioty, żeby chwalić się przed kumplami. A co do samego projektu - powiem Ci, że trzymam kciuki. Oglądałem stronkę i muszę powiedzieć, że jako gość co na starych singlowych cRPG-ach zęby zjadł muszę pochylić czoło przed klimatem jaki stworzyliście, |
Zagralbym sobie na takim otsie ale jak juz zaczolem skillowac na rl to dupa zbita
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 13:50. |