Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   RPG (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=26)
-   -   Tworzenie nowej "starej tibi"? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=203836)

Cygan Slejter 14-01-2009 19:13

Nie uda sie to bo starą tibie tworzyli ludzie :)

Charin 14-01-2009 22:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cygan Slejter (Post 2421898)
Nie uda sie to bo starą tibie tworzyli ludzie :)

Nie no, jestem chyba za głupi, bo nie mogę znaleźć tu żadnego sensu, ani aluzji.

Cacuss 14-01-2009 22:31

To może jednak łatwiej i szybciej było by przerobić jakiegoś ots'a, żeby był jak stary tibijski. Tak to trochę bez sensu moim zdaniem.

Żeby ta gra miała klimat, i przede wszystkim mieli grać tylko porządni ludzie to musi mieć starą grafikę, trochę do dupy jakby to niektórzy określili. Wtedy żadne dziecio-grafy w to ciąć nie będą, a zostaną tylko sami prawdziwi rpgowcy.

Dziękuje.

@Down: Ja tego nie tworze, więc się nie zastanawiałem ilu ludzi by w to grało.

KalasantyX 14-01-2009 23:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Charin (Post 2422235)
Nie no, jestem chyba za głupi, bo nie mogę znaleźć tu żadnego sensu, ani aluzji.

;Ubierz prawy bucik na prawą nóżkę i lewy bucik na lewą nóżkę i usiądź.
Chodziło, że to gracze/ludzie tworzyli ten stary klimat (poniekąd nie jest to prawda całkowita według mnie)

@up
Prawdziwi er... pe?... gowcy?
Takie małe pytanie, jak myślisz, ilu graczy by grało w to co byście stworzyli? >= ]
Żeby nie było, że jestem na nie, to jestem na tak; mógłbym pomóc... o ttaakk >= ]!

shoq 15-01-2009 07:13

Jeśli uda się to stwrorzyć, to będzie pewnie lepsze od pierwszej tibii, a więc startuje z lepszej pozycji niż tibia, która stałą się bardzo popularną grą.

Medal 15-01-2009 14:52

@up
Tak ale wtedy nie było takiej konkurencji jak teraz :p.

maxen13 17-01-2009 08:15

Pomysł fajny.Nawet bardzo fajny. Z tym OTS'em to nie wiem. Wolał bym świeży projekt. Moje zastrzeżenie to żeby ludzie którzy chcieli grac na takim czymś pisali PODANIA. Chyba wiecie jakie. Historia postaci, czym będzie się zajmowała itd. Przykład: Serwer priv WoW'a który jedyny uważam za dobry. Może trochę rzeczy nie działa ale klimat jest super. Żadnych noobów itp.

X-Zero 17-01-2009 11:45

Ja tam proponuję po prostu dobrą pracę GM'ów... Co do tych pytań to ewentualnie na sam początek takie minimalne podanie ( nie jakieś tam uber historie, po prostu kilka słów o postaci ).

Vil 17-01-2009 15:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez maxen13 (Post 2424743)
Moje zastrzeżenie to żeby ludzie którzy chcieli grac na takim czymś pisali PODANIA.

jesli myslicie na powaznie o serwerze rpgowym, podania to podstawa i bez tego nie ma nawet sensu zaczynac.

Wielkimanitu 17-01-2009 23:38

No i klops. Pisałem już w tym temacie, ale powtórzę apel jeszcze raz.

NIE UDA WAM SIĘ ZROBIĆ GRY!

Zero konceptu, zero opisu świata, zero grafiki, zero kodu. A tu nagle na forum o głupiej grze wyskakuje koleś, któremu pięć minut wcześniej pomyślało się: "robimy grę!!". I oczywiście znajduje mnóstwo poklasku wśród naiwnych userów (chociaż sama idea jest jak najbardziej słuszna). Nie macie ŻADNEGO zaplecza czy to technicznego, czy to fabularnego. Ot, po prostu zachcianka Medala. Było już parę podobnych pomysłów na forum, np. Gate Online, który to oczywiście upadł (mimo stworzenia alfy, edytora map, mnóstwa grafik, scneariusza itp.).

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Medal (Post 2421487)
Na 100% nie będzie to (tu wstaw 3 litery, za która dostajesz bana na tym forum). Dlaczego? A no, bo chce zrobić sporo rzeczy inaczej również w kliencie.

Jeśli możliwości trzyliterowej Tibii Ci nie odpowiadają, to jest mnóstwo innych, łatwych do modyfikowania gier. Krócej wyjdzie nauczenie się od podstaw skryptowania w UO i dołączenie do istniejących teamów (lub tworzenie własnego shardu) niż robienie tej Waszej gry, której ekipa i tak rozpadnie się po paru tygodniach (już teraz temat ucichł).

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Medal (Post 2421487)
W sumie to jakby zebrać duży team to mogłoby się udać.

Pewnie tak. Ale nie przez forum internetowe.

Kashek 18-01-2009 00:33

@Up

Porównaj:

Teoria i praktyka.

Najpierw się myśli nad tym, potem się to realizuje ;*

maxen13 18-01-2009 08:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu (Post 2425992)

Zero konceptu, zero opisu świata, zero grafiki, zero kodu. A tu nagle na forum o głupiej grze wyskakuje koleś, któremu pięć minut wcześniej pomyślało się: "robimy grę!!".

.

Uda im się... Ale to zajmie jakieś 5 lat

Frezko 18-01-2009 09:59

Cytuj:

Zero konceptu, zero opisu świata, zero grafiki, zero kodu. A tu nagle na forum o głupiej grze wyskakuje koleś, któremu pięć minut wcześniej pomyślało się: "robimy grę!!". I oczywiście znajduje mnóstwo poklasku wśród naiwnych userów (chociaż sama idea jest jak najbardziej słuszna). Nie macie ŻADNEGO zaplecza czy to technicznego, czy to fabularnego. Ot, po prostu zachcianka Medala. Było już parę podobnych pomysłów na forum, np. Gate Online, który to oczywiście upadł (mimo stworzenia alfy, edytora map, mnóstwa grafik, scneariusza itp.).
Tibie stworzyło 4 osoby im się udało to czemu tu miało by się nie udac

Topic
Jeśli chcecie naprawdę stworzyc coś dobrego to musicie zrobic całkiem inną grę niż tibia z zupełnie nowym podejściem ponieważ tibia się już nudzi a gra będzie miała podejście takie jak Zezenia polecam zrobic strasznie dużo questów ponieważ to właśnie questy są najciekawszą częścią gry i interesującą fabułę która zachęci do gry

Bluray 19-01-2009 12:12

Cytuj:

(już teraz temat ucichł).

Bo projekt ma własne forum.

Charin 19-01-2009 13:32

@up
To raz.

Nie wszystko musimy robić od zera i sami. To dwa.

A po 3. Niepotrzebne nam posty w stylu "I tak się wam nie uda".

@All.
Coś to nasze forum się sypie. Dalej proponuję moje. Jak coś to link podam tylko na pw.

Medal 20-01-2009 15:16

Cytuj:

Jeśli możliwości trzyliterowej Tibii Ci nie odpowiadają, to jest mnóstwo innych, łatwych do modyfikowania gier. Krócej wyjdzie nauczenie się od podstaw skryptowania w UO i dołączenie do istniejących teamów (lub tworzenie własnego shardu) niż robienie tej Waszej gry, której ekipa i tak rozpadnie się po paru tygodniach (już teraz temat ucichł).

Pewnie tak. Ale nie przez forum internetowe.

Po pierwsze kiedy napisałem, że chcę stworzyć grę? Pytałem tylko o pomysł! Potem napisałem, że może zacznę coś projektować czyli tworzyć wyżej wymienione przez ciebie rzeczy ...

Błagam czytaj ze zrozumieniem.

Projekt na pewno nie ruszy dopóki nie nauczę się kilku rzeczy. Bo wyglądało by tak jak ktoś, kto ledwo co umie chodzić, chce startować w maratonie :)

Zastanawiam się też nad innym rozwiązaniem. Przerobić nieco YATC i silnik O*S, i zrobić z tego własną grę.

Charin 21-01-2009 12:44

No, no, no. Wiesz Medal, że nawet mi zaczynają się grafiki rysować? Zapytam się przy okazji Speeda i jemu podobnym o kilka ich outfitów.

Krizz 03-02-2009 12:12

Był kiedyś rp-online... :P

Zamne 03-02-2009 12:41

jak se chcecie questow to zrobcie desert questa. Pełnego, nie uzbierać team, polożyć śmieci i już, hepi i spuszczanie sie na monitor.

Krizz 10-02-2009 12:56

Odpowie ktoś? Myślę, że trochę szkoda dać tematowi spaść na dalsze strony. Podzielcie się chociaż opiniami :P

Charin 10-02-2009 14:30

Post do kasacji

shoq 10-02-2009 15:16

Nie ma i nie będzie. Dlaczego?
Cytuj:

Zobacz sobie sockety, to ci się odechce
Tak więc każdy, kto ma chociaż nikłe pojęcie o tym, czym są sockety, niech sobie trochę o nich poszuka. Tym, którzy nie mają pojęcia, czym są owe zagadkowe sockety, powiem tylko, że są one cholernie trudne do zaprogramowania.
EOT.

qwertyxxx 16-01-2011 12:09

Projekt starej-nowej tibi w pełni po polsku jest i za niedługo wystartuje. Mowa o legendarnym bo chyba można go tak nazwać Altaronie!
Zapraszam na stronie www.altaron.pl i zabrania udziału w TS!

SoulHunter 24-01-2011 10:57

Przejrzałem stronkę projektu. W założeniu pomysł jest niezły - NAPRAWDĘ NIEZŁY. Jest tylko jedno ale... już wielu było takich, którzy próbowali "wskrzeszać" stare RPG - nie tylko MMO. i zazwyczaj kończyło się klęską :)
Przykład: w Guild Wars był swego czasu serwer nazywany "klimatycznym" (nie wiem czy to oficjalna nazwa) - odgrywanie roli, wczuwanie się w klimat, nawet próby stylizacji języka.
Miało to swoje dobre strony, nawet mimochodem - np. wyeliminowanie żebractwa (żadnego "1000k gold pliz" itp).

Ale z tego co wiem pomysł albo już padł albo właśnie pada. Powód?
Młodsi gracze nie posmakowali starego klimatu więc maja go w poważaniu - często wolą po prostu robić na zwykłym serwerze albo zwyczajnie tłuc levele niż bawić się w odgrywanie roli.
A starsi gracze... cóż dorastają, pracują, mają rodziny i zwyczajnie wykruszają się z braku czasu.

Niemniej życzę powodzenia i trzymam kciuki... i duże palce u nóg też :)

janek@ 26-01-2011 12:07

Precz z górnikami.

SoulHunter 27-01-2011 15:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez janek@ (Post 2799036)
Precz z górnikami.

Sorry... ale co to ma do rzeczy. Sugerujesz, że tylko górnicy nie mają czasu na grę, czy może po prostu wpisałeś cokolwiek, gdzie popadło.

qwertyxxx 28-01-2011 15:18

Mogę zapewnić, że w Altaronie będziemy robić wszytko by wyeliminować "graczy-neo". Sami Mistrzowie Gry, jak i gracze założyli, że wszytko co będzie psuło klimat będzie "usuwane" w taki czy inny sposób. Co do powodzenia projektu, samo to, że jest tworzony od kilku (5?) lat, oraz robią go ludzie, którzy znają się na rzeczy, i to, że tak wielu jeszcze na niego czeka świadczy o tym, że nie jest to byle co. Swoją drogą sam bosal (właściciel hunted.pl i tibiawiki) jest sponsorem serwera i forum. A Ci, którzy raz zobaczą wykończenie i wygląd mapy, oraz dopracowane do każdego szczególiku wypowiedzi NPC, jak i całej fabuły już nigdy nie wrócą do Tibi!

Acha, i Janek co złego w tym, że "odkopuje" stary temat?
Założę się, że dużo ludzi słyszało o Altaronie, i z chęcią zobaczą jak to wszytko się potoczyło :).

SoulHunter 31-01-2011 14:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez qwertyxxx (Post 2799376)
Mogę zapewnić, że w Altaronie będziemy robić wszytko by wyeliminować "graczy-neo". Sami Mistrzowie Gry, jak i gracze założyli, że wszytko co będzie psuło klimat będzie "usuwane" w taki czy inny sposób. Co do powodzenia projektu, samo to, że jest tworzony od kilku (5?) lat, oraz robią go ludzie, którzy znają się na rzeczy, i to, że tak wielu jeszcze na niego czeka świadczy o tym, że nie jest to byle co. Swoją drogą sam bosal (właściciel hunted.pl i tibiawiki) jest sponsorem serwera i forum. A Ci, którzy raz zobaczą wykończenie i wygląd mapy, oraz dopracowane do każdego szczególiku wypowiedzi NPC, jak i całej fabuły już nigdy nie wrócą do Tibi!

Acha, i Janek co złego w tym, że "odkopuje" stary temat?
Założę się, że dużo ludzi słyszało o Altaronie, i z chęcią zobaczą jak to wszytko się potoczyło :).

qwertyxxx wydajesz się bardzo pewny swego :)
Powiem Ci, że mocno Ci życzę, żebyś miał rację. Ale tak czy siak 70% graczy w Tibię to ludzie młodzi - myślisz, że chętnych do gry na tym serwerze zbierze się tylu e będzie to opłacalne???

Większe projekty upadały już z powodu zwykłego braku zainteresowania, że wspomnę choćby tylko Richard Garriott's Tabula Rasa - gra MMO stworzona przez twórców Ultimy Online. A mimo to padła po pół roku, bo była zbyt skomplikowana dla większości.
A wielu chce po prostu sobie expić, nabijać skille i zdobywać nowe przedmioty, żeby chwalić się przed kumplami.

A co do samego projektu - powiem Ci, że trzymam kciuki. Oglądałem stronkę i muszę powiedzieć, że jako gość co na starych singlowych cRPG-ach zęby zjadł muszę pochylić czoło przed klimatem jaki stworzyliście,

souldare 01-02-2011 10:48

Zagralbym sobie na takim otsie ale jak juz zaczolem skillowac na rl to dupa zbita

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 13:50.